Focus Optic Outlook 20-60×60 Review – Spotter accesibil pentru observare si fotografie

Nu am vorbit niciodata de binocluri, monocluri si lunete tereste pe site absolut deloc. Ei bine, acest lucru se schimba in 2024 odata cu Focus Optic Outlook 20-60×60. Acest spotter / luneta terestra vine cu o apropiere de 20-60X ( zoom optic ) si are o lentila frontala de 60 mm ( pentru captarea luminii ). Luneta vine la pachet cu un trepied Fancier pentru cea mai buna experienta de vizualizare. Trepiedul are ca rol stabilizarea imaginii intr-un fel similar cum lucreaza stabilizarea de imagine la un Sony 200-600 ( vezi review ). Capatul Tele are nevoie sa fie stabilizat, pentru ca cel mai mic tremur de camera, se traduce prin miscari bruste la capatul de 600 mm.

 

 

Focus Optic Outlook 20-60×60 este o luneta de ~770 grame numai buna pentru observarea ocazionala in natura si a oricaror vietuitoare din imprejurimile casei. Este o luneta pentru uz ocazional si pentru incepatori, spun asta pentru ca am intrat detaliat in aceasta lume a lunetelor si am vazut ca exista modele de 3000-4000 Euro. Acest model este excelent pentru fotografi si iubitori de natura care au un buget minim si vor ceva mai multa apropiere fata de un binoclu.

 

 

Distanta minima de focus la 20x este de 8 metri, iar optica din interior este multi-coated si ar trebui sa ofere imagini clare, detaliate cu un minim de aberatii cromatice. Acestea exista exact ca la obiectivele de camera, chiar si binoclurile consacrate le au. Pe masura ce luneta este mai scumpa, imaginile sunt mai clare si mai lipsite de aberatii. Vom afla impreuna cum se descurca optica in randurile urmatoare, dar mai intai specificatiile.

 

 

Specificatii Cheie Focus Optic Outlook 20-60×60 

 

  • Utilizare: Observare Pasari/Animale – Vanatoare – Observare poligon;
  • Dimensiuni: 135 mm x 315  mm x 75 mm;
  • Cupa Twist-Up;
  • Greutate de 770 Grame;
  • Exit Pupil: 3-1 mm;
  • Eye Relief: 13-11 mm;
  • Camp vizual (unghi): 1.8-0.9;
  • Camp vizual (°) subiectiv: 36-54;
  • Tip Prisma: Bak-4;
  • Rata Magnificare Optica: 20-60X;
  • Lentila exterioara de 60 mm;
  • Distanta minima focus de 8 metri;
  • Twilight Factor: 35;
  • Tratament optic: MC ( Multi-Coating );
  • Adaptor Trepied cu filet 1/4 inch.

 

Inspectie Vizuala

 

 

Cam asa se prezinta cutia kit-ului alaturi de toate specificatiile.

In cutia mare se afla cutia de trepied cu husa si luneta terestra in sine.

Asa se prezinta trepiedul Fancier.

Nimic spectaculos, plastic si metal pentru sustinerea stabila a lunetei.

Cam asa se prezinta Focus Optic Outlook 20-60×60 din lateral.

O luneta de dimensiuni medii.

La baza Focus Optic Outlook 20-60×60 are un filet 1/4 inch pentru prindere pe trepied.

Luneta are si un colier rotativ.

Cam asa se prezinta frontal luneta.

Are si un capac care pare greu de tinut aproape de lentila.

Frontal se gaseste si un parasolar glisabil.

Ocularul are zoom-ul 20-60X si un eye-cup care se ridica.

Exista si un capac de protectie din cauciuc pentru optica.

De aproape iata si cele doua potentiometre pentru focus ( unul pentru focus fin si cel mare pentru focus mai rapid ).

Operarea lor este usoara si fina.

Iata si cateva detalii ale corpului din plastic rigid pe exterior.

Iata si dimensiunile lunetei Focus Optic Outlook 20-60×60 pe mainile mele.

Focus Optic Outlook 20-60×60 instalat pe trepied si gata de observat.

 

 

Utilizare

 

 

Focus Optic Outlook 20-60×60 este o luneta terestra entry-level pentru cei care vor sa observe natura si tot ce contine aceasta. O vad utila pentru observarea pasarilor, caprioarelor, fazanilor si a tuturor animalelor aproape de casa unde locuiti. Fiind foarte usoara, de doar ~700 grame, se poate transporta usor si puteti observa animale si peisaje din departare alaturi de trepiedul inclus de la o distanta confortabila si care nu deranjeaza animalele observate. Acest Scope / Luneta terestra este o gama de produse noua in Romania si foarte nisata printre vanatori. Insa si fotografii sunt vanatori de momente si pot profita de apropierea oferita.

 

 

Lunetele terestre ofera apropiere mai mare ca binoclurile clasice pe care majoritatea dintre noi le stim. Chiar si o luneta terestra accesibila vine cu o apropiere de 20X care intrece majoritatea binoclurilor disponibile. Focala unui ochi uman in format 35 mm este stiintific declarata sa varieze intre 40~65 mm ). Dupa acest calcul luneta terestra ofera o focala orientativa de ~800mm pana la 1300 mm la 20X, iar pana la 60X aceasta se transforma intre 2400 mm pana la 3900 mm.

 

 

Pentru operarea lunetei terestre ai nevoie sa stii cateva lucruri in avans. Eu le-am aflat utilizand asa ceva pentru prima data, iar experienta este extrem de misto pentru tine ca fotograf incepator si avansat care iti doresti obiective super-tele ( 600/800 mm ). Printre lucrurile de stiu merita mentionate urmatoarele:

 

  • Stabilizarea lunetei, pentru ca avand o gama de zoom 20-60X, ai nevoie sa nu tremure capatul celalalt al imaginii. Pentru asta recomand un monopied. Ai nevoie si de putin antrenament pentru a o folosi ( similar cu fotografierea cu un obiectiv Tele/ Super Tele ).
  • Focalizarea se face relativ incet, deci o luneta terestra este buna pentru scene statice de cele mai multe ori. Focus Optic Outlook 20-60×60 vine cu doua rotite de focus pentru cele mai exacte rezultate. Miscarea lor este fina si cuprinzatoare. Distanta minima de focus este de 8 metri.
  • Fiind o optica entry-level nu ai claritate maxima la 20X la fel ca la 60X. Imaginile arata bine, dar au ceva artefacte ( vorbim de asta putin mai incolo ).
  • Ai nevoie de ceva rabdare in utilizarea acestei lunete, dar rezultatele sunt spectaculoase. Exista o satisfactie aparte cand aduci detaliile din departare mai aproape de ochi si poti observa in tihna tot felul de lucruri/vietuitoare.

 

 

Pe partea de constructie, luneta Focus Optic Outlook 20-60×60 se prezinta ca un produs echilibrat pentru gama de pret in care se incadreaza. Exteriorul este din plastic semi-rigid ( corpul verde ) care pare sa aibe o constructie solida si rezistenta la cazaturi ocazionale, dar nu oficial si la apa. Corpul nu primeste mentiune de WaterProof sau vreo certificare IP. Ocularul de megnificare este realizat din cauciuc sub care se afla plastic si cateva elemente optice pentru 20X si cele de magnificare pana la 60X.

 

 

Rotitele de focus sunt cauciucate si au o miscare fina care se traduce printr-o ajustare de focus ferma si precisa. Inelul de prindere pe trepied are potentiometru si un colier metalic aparent solid. Totusi mi-ar fi placut sa vad filetul putin mai ranforsat, metalul inelului nu este tocmai de cea mai buna calitate. Totusi per total Focus Optic Outlook 20-60×60 este o luneta cu constructie rezonabila pentru uz de tip ocazional/hobby.

 

 

 

Performanta Optica 

 

 

Focus Optic nu specifica nimic despre optica Outlook, numar de elemente sau aranjarea opticii in grupuri. Tot ce se poate observa ochiometric sunt tratamentele optice multi-strat pe optica elementului frontal de 60 mm. Printre parametrii importanti de stiut sunt Exit Pupil de 3 mm la 20x si 1 mm la 60X. Acest parametru este o diafragma virtuala intr-un asamblu optic.

 

Cu cat mai mare imaginea, cu atat mai luminoasa si mai detaliata imaginea. Elementul exterior de 60 mm permite intrarea unei cantitati mari de lumina, dar exista si lunete cu 80/85 si chiar 99 mm element exterior. La acest model, optica ofera claritate rezonabila, dar multe aberatii cromatice pe muchiile subiectilor/peisajelor de la departare mare. Destul de pronuntate in unele cazuri ( vezi galeria foto ), lucru care se intampla si la binocluri Nikon Aculon, dar nu la unele modele ieftine de Olympus. Totul tine de tratamentul sticlei si cat de mult exista.

 

 

Am putut fotografia cateva lucruri observate cu telefonul direct prin luneta si iata cum arata imaginile:

 

Cam asa arata imaginile surprinse cu camera telefonului alaturi de luneta.

Aberatiile cromatice se observa, iar detaliile sunt bune.

Observarea cu ochiul liber este cu atat mai detaliata si mai placuta.

 

 

Concluzie

 

Focus Optic Outlook 20-60×60 se dovedeste a fi o luneta peste asteptari, avand in vedere pretul. Optica este modesta, iar in conditii bune de lumina ofera detalii clare si aberatii cromatice prezente, dar mai reduse. Contrastul nu este cel mai stralucit, dar ramane o luneta utilizabila ca hobby si uz ocazional in iesirile in natura cu trepied/monopied. Fara stabilizarea ferma, utilizarea acestui produs este relativ dificila. Constructia este buna, rezista la impact ocazional sau cazaturi in noroi.

 

 

Experienta de utilizare este una placuta, iti apropie subiectii cam cat ai nevoie si pentru un adult cu pupila mare este imaginea vizibila pe la 20-30-40x. De la acest factor in sus este din ce in ce mai dificil sa vezi. Pentru un copil, experienta 60X va fi mult mai imbucuratoare. Mi-ar fi placut un capac cauciucat frontal atasat de carcasa exterioara si poate niste waterproof-ing. In rest numai de bine, daca acceptati performanta optica.

 

 

Focus Optic Outlook 20-60×60 este listata in Romania cam pe la ~1250 lei cu tot cu trepied ( huse incluse pt el si luneta ). Pret fara vreo reducere aplicata. Prin site-urile din Europa o vad si pe la ~900-1000 lei. Deci ma astept sa vad promotii similare si prin Romania odata cu venirea stocului. Focus Optic mai produc binocluri – lunete si multe altele. Momentan le gasiti pe site la F64.ro ( vezi oferta ) si la VivoMag.ro ( vezi gama ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului! 

 

VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ).