Share

Sistemele de stocare de tip NAS fac parte din viata mea din anul 2015 cand am pus prima data mana pe un Synology DS415+. Am ramas atat de fascinat de acest gen de sistem de stocare incat in 2021 inca folosesc NAS-uri de la QNAP si Synology. Multi dintre voi poate ca nu folositi un siste de stocare NAS, dar in acest material mi-am propus sa va prezint Top 11 motive pentru care merita sa aveti in vedere unul.

 

Inainte de a incepe cu enumerarea motivelor, am sa va prezint la liniuta ce reprezinta un sistem NAS:

 

  • NAS ( Network Attached Storage ) care comunica cu laptop-ul/desktop-ul prin retea;
  • Vine cu o configuratie Hardware ( Procesor + RAM ) similara cu un calculator;
  • Are sistem de operare propriu cu o multime de aplicatii dedicate;
  • Fiecare aplicatie indeplineste o functie prestabilita si ofera expandabilitate;
  • Se poate adapta scenariilor de utilizare pentru mai multe tipuri de utilizatori nu doar fotografi/videografi.

 

 

 

#1 Management de date de la distanta

 

Prin natura lor de conectare, NAS-urile se pot menaja si accesa de la distanta. Asta ajuta in flexibilitate de lucru si redundanta ( ca a 2-a locatie de pastrare a datelor ). Fotografii/Videografii sunt persoane care de multe ori stau in deplasare si au nevoie de acces la fisiere la nevoie.

 

#2 Organizarea materialelor creative

 

Stocarea si accesul de la distanta nu sunt suficiente. Trebuie sa existe si o organizare care se poate face atat de pe desktop cat si de pe smartphone imediat dupa copierea fisirelor. Organizarea se face prin foldere exact ca pe Windows/MacOS. Pentru fisierele suportate exista optiuni de previzualizare de tip Thumbnail si functie de Search.

 

#3 Workflow Flexibil 

 

Cu ajutorul sistemului de operare din NAS-urile Synology ( DSM 7.0 ) si Qnap ( QTS 5.0 ) utilizatorii pot lucra flexibil in echipa alaturi de alti creativi. Acest lucru se face prin crearea de conturi individuale pentru fiecare membru al echipei. Fiecare dintre conturi poate avea multiple seturi de privilegii setate de catre administrator/administratori.

 

 

#4 Acces la fotografii/materiale video pentru clientii recurenti si colaboratori ocazionali

 

Exact cum se pot face conturi pentru colaboratori, asa se pot face si pentru clientii recurenti care au nevoie de un loc sigur de unde isi pot descarca fotografiile. Daca ai clienti pentru care fotografiezi lunar/saptamanal ai o multime de avantaje apelang la o solutie proprie pe care o poti intretine si extinde singur.

 

 

#5 Back-up centralizat de pe mai multe sisteme

 

Sistemele de operare QTS / DSM de la NAS-uri ofera o multime de aplicatii de sincronizare care sunt capabile sa faca back-up automat. Sincronizarile se pot face de PC/Laptopul local pe NAS si mai departe pe alte NAS-uri si servicii Cloud.

 

 

#6 Back-up de pe smartphone

 

Se poate face back-up de pe orice smartphone iOS si Android cu aplicatiile de mobil dedicate. Pe langa asta exista aproximativ 8-10 aplicatii mobile de la Qnap si Synology pentru streaming de continut si chiar management de NAS de la distanta.

 

 

#7 Streaming de fotografii si continut video

 

Exista aplicatii dedicate pentru desktop si mobil care permit streaming-ul de fotografii pentru uz personal si profesional. Muzica poate beneficia si ea de streaming din colectiile vechi de MP3-uri.

 

 

#8 Suita mare de aplicatii si expandabilitate aproape fara limite

 

Avand un sistem de operare ( DSM sau QTS ), NAS-urile vin cu suite de zeci sau daca nu chiar sute de aplicatii care extind functionalitatea. Fiecare dintre aceste aplicatii adauga functionalitate precum: Server de mail, Hosting, Plex si multe unelte utile pentru dezvoltatori si alte niste de activitate.

 

 

#9 Securitate

 

Pe partea de securitate NAS-urile nu sunt perfecte ( fiind conectate la internet ), dar nu sunt nici atat de vulnerabile. Sistemul de operare permite autentificare in 2 pasi si se pot instala aplicatii de tip antivirus. Exista si suport VPN pentru conexiuni securizate la internet. Cu toate astea va recomand sa fiti precauti.

 

#10 Upgradabilitate si Accelerare

 

Majoritatea NAS-urilor performante permit upgrade la memoria RAM, atasarea de extensii cu bay-uri extra si atasarea de placi de retea performante si chiar placi video pentru transcodare 6-8K. Posibilitati exista, doar trebuie sa va organizati workflow-ul si sa va cunoasteti nevoile.

 

#11 Usurinta de utilizare

 

Partea cea mai „dureroasa” este usurinta de utilizare, asta pentru ca fotografii nu sunt mereu persoane tehnice. NAS-urile Qnap si Synology vin cu cele mai usor de folosit sisteme de operare si un sistem de asistenta inclus in acestea. Exista si manuale de sute de pagini pentru fiecare sistem si o multime de tutoriale de la producatori. Cu un minim de timp investit o sa puteti controla un NAS cu usurinta chiar si de pe telefon.

 

 

 

Concluzie

 

Pe final pot sa spun ca un sistem NAS este foarte util pentru orice workflow de fotograf/videograf pentru ca se poate adapta dupa o multime de seturi de nevoi. Conditia esentiala este sa va stiti nevoile, iar pentru asta am facut si acest articol abordabil pentru cei cu mai putine cunostiinte tehnice. Pe partea de recomandari de NAS-uri pot sa va indrum catre urmatoarele modele:

 

 

 

Pe partea de recomandare de HDD de NAS-uri ( este nevoie de modele speciale ) pot sa va sugerez urmatoarele serii: Seagate IronWolf si IronWolf Pro si Western Digital RED Pro si WD Gold. Toate aceste modele sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut