Share

Synology este un nume de top in categoria Network Attached Storage (NAS), impreuna cu cei si IT Direct ( distribuitor oficial in Romania ) am decis sa punem in lumina utilitatea acestor produse,  comunitatii foto-video din Romania, si avantajele folosirii lor. Cei de la Synology au prezente in gama lor produse capabile sa tina piept nevoilor oricarui tip de utilizator ,  am ales modelul cu 4 bay-uri si anume Synology DS415+ care se potriveste excelent pentru nevoile unui fotograf sau videograf cu necesitate mare de stocare si disponibilitate a fisierelor.

Pentru cei ce nu stiu ce este un NAS sau la ce ajuta el sa ramana cu ochii pe randurile urmatoare si voi incerca sa explic cat mai usor si placut posibil.

 

Iata cateva specificatii cheie ale acestui DS415+

  • Sistem de Operare Synology DiskStation foarte versatil si bine pus la punct.
  • 4 Bay-uri SATA III compatibile HDD-uri de 3.5″ sau 2.5″
  • Procesor Intel Atom Quad-Core la 2.4 Ghz cu 2mb cache
  • Memorie Ram instalata: 2GB DDR3
  • Viteza de Citire : 228 MB/s, Scriere: 233 MB/s
  • 2 porturi x Gigabit Ethernet
  • Conexiuni de tip: USB 3.0 / USB 2.0 / eSATA Interface
  • Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
  • Echipat cu AES-NI modul de criptare hardware
  • Dimensiuni:165 mm X 203 mm X 233.2 mm
  • Greutate: 2.05 kg

 

DS415+ este cel mai puternic model cu 4 bay-uri la ora actuala, livreaza performanta de top si eficienta indiferent de scopul utilizarii acestuia, fie ca este accesat de multipli utilizatori care fac transferuri criptate sau ca ruleaza 5-6 aplicatii in pararel, acest model va face fata fara probleme. Cu ajutorul celor 4 bay-uri permite o stocare maxima de 32TB ( 32768 GB de informatie ) care pot gazdui fotografii si secvente video, alaturi de capacitatea de a oferi accesul la informatii la un numar de pana la 2048 de utilizatori simultan. Sistemul de operare care pune in miscare dispozitivul se numeste Synology DiskStation Manager, care simplifica enorm operarea NAS-ului  pentru oricine, mai ales pentru cei ce folosesc pentru prima data un astfel de sistem.

Transferul de date maxim permis de hardware si software este de 228 MB/s pentru citire si 233 MB/s pentru scriere, dar sa atingem aceste viteze avem nevoie in primul rand de HDD-uri compatibile pentru NAS care ruleaza 7200 rpm.  NAS-ul este compatibil RAID 0,1,4,5,10 si JBOD, functii care permit o gama larga de configuratii pentru nevoi specifice, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor. Mai multe informatii despre aceste functii suportate gasiti aici si aici.

Inspectie Vizuala:

Am fotografiat dispozitivul si iata cum arata la exterior:

 

DSC_2189

 Pe cutia in care vine NAS-ul sunt ilustrate cateva funtii de baza, prezent este si un maner pentru transport.

DSC_2198

In cutia principala gasim accesoriile si mai jos avem NAS-ul in sine.

DSC_2200

In cutia cu accesorii regasim: Suruburi de prindere – 2 cabluri retea RJ-45 – cablu + transformator de alimentare – manual de instalare rapida.

DSC_2204

Manualul de instalare rapida este foarte bine pus la punct pentru intelesul oricui.

DSC_2207

Iata si NAS-ul, nu ocupa foarte mult loc pe birou si este foarte usor  de transportat. Design-ul este unul classic tipic Synology dar cu materiale de cea mai buna calitate.

DSC_2209

Aici avem prezent logo-ul Synology care ajuta la eliminarea aerului cald generat de racirea interna.

DSC_2211

Si pe acesta laterala la fel gasim alta aerisire  specifica, alaturi de inceputul capacului frontal ( dreapta fotografiei ).

DSC_2210

Aceste 2 ventilatoare de 92 mm asigura racirea in timpul operarii.

DSC_2252

 Avem doua porturi de retea Gigabit, cu functie Failover care in cazul defectiuni unui port, celalalt ii poate lua locul fara sa fie nevoie sa intrerupa serviciul online, iar functia link aggregation combina ambele porturi de retea pentru o performanta sporita pe care un singur port nu ar fi fost capabil sa o ofere.

Porturile de retea sunt langa un mic locas de resetare partiala sau generala a sistemului.

Portul de alimentare este langa o incuiatoare de tip Kensington ( mai multe detalii aici ).

Pe langa porturile de retea mai sunt  doua porturi USB 3.0 de care putem atasa HDD-uri externe la nevoie sau conectarea altor dispozitive USB compatibile de la imprimante pana la adaptoare Wi-fi si multe altele.

Sa nu uitam portul e-SATA de care pot fi legate unitatile de expansiune Synology, un exemplu ar fi RX513 care mareste sistemul cu 5bay-uri.

DSC_2218

Aici avem  partea frontala fara capacul lucios, in spatele caruia se ascund cele 4bay-uri, mai putem observa 5 led-uri de status, unul care este general sistemului si unul pentru fiecare bay in parte.

In fata avem un  port USB 2.0 de aceasta data de care putem atasa rapid accesorii precum stick-uri usb, hdd-uri externe, adaptoare Wi-fi si multe altele.

Unicul buton al NAS-ului este cel de pornire.

Avem prezente la baza si 4 picioruse din cauciuc care impiedica alunecarea.

DSC_2219

Iata tray-urile pe care se monteaza HDD-urile in NAS – aceasta operatiune este foarte simpla si se face fara suruburi, avem nevoie doar sa apasam pe micile clapete cand scoatem un HDD.

DSC_2222

Aici avem prezent panoul frontal Glossy alaturi de partea interna unde hdd-urile fac conexiunea cu porturile SATA ale NAS-ului.

DSC_2226

Ca tot vorbeam de tray-uri, iata cum arata unul pregatit sa primeasca un HDD nou pentru instalare. Ele sunt confectionate dintr-un plastic rigid care asigura siguranta hdd-urilor, atat de sustinere, cat si termic.

DSC_2822

Pe aceste doua canale vin montate acele stripe-uri din plastic care permit fixarea sigura fara suruburi.

DSC_2824

Privit mai de aproape acest locas are un inel de prindere cauciucat pe ambele parti care permite absorbtia vibratiilor HDD-ului, pe un tray fiind prezente 4 astfel de garnituri. De altfel se poate vedea ca acest plastic care tine garnitura este facut sa aiba o mica toleranta la flexare.

DSC_2228

Cam asa arata un Hdd instalat in tray, care urmeaza sa fie instalat in NAS.

DSC_2234

Asa arata un Hdd instalat in NAS, totul se face usor prin glisare.

DSC_2260

Iata si micutele clape care odata apasate permit scoaterea hdd-urilor.

 

 Software

Avem prezent un numar impresionant de aplicatii special creeate pentru sistemul de operare Synology, care ajuta utilizatorul sa foloseasca dispozitivul pentru simpla stocare de date si back-up sau streaming media si acces fisiere de la distanta. Avem posibilitatea, sa transformam NAS-ul intr-un mail server sau chiar server de host pentru siteuri, putem conecta si camere video la dispozitiv cu ajutorul carora putem sa monitorizam video orice locatie, acest lucru este posibil cu ajutorul aplicatiei Surveillance station.

Iata o lista cu cele mai importante aplicatii dedicate pentru uzul zilnic:

  • Audio Station
  • Video Station
  • Photo Station
  • Download Station
  • Cloud Station
  • Cloud Sync
  • Surveillance Station
  • Note Station
  • Mail Server
  • Print Server

 

Back-up/Stocare si Streaming Media

Avem posibilitatea, prin aplicatia Cloud Station, sa facem back-up din laptop sau desktop direct cu ajutorul conexiunii de internet si fara prea mari batai de cap. Acest lucru deschide noi frontiere pentru cei mereu in miscare si care doresc ca materialele lor sa fie stocate in siguranta, in alta locatie, dar cu acces instant de oriunde ar fi. Cu totii detinem un laptop si avem de lucru peste tot in tara si uneori nu este suficient sa ai un HDD extern cu tine, ai nevoie de mai multa siguranta si accesibilitate, asadar o solutie mai ideala nici ca se poate. Siguranta interna a datelor este asigurata de schemele raid care se pot implementa, un bun exemplu este RAID 5 pentru NAS-urile cu 4 bay-uri.

Aplicatia File Station ne permite upload securizat catre NAS cu un simplu drag and drop, accesul de la distanta al acestui program se poate face cu aplicatia mobila DS File.

Avem o compatiblitate asigurata cu o multitudine de sisteme de operare precum MAC OS X – iOS – Windows – Windows Phone – Android, asadar putem face back-up de pe orice platforma fara griji. Securitatea datelor este garantata de setarea stricta a accesului la conturile create pe NAS, Antivirus integrat cat si transferuri criptate cu ajutorul modului de criptare hardware integrat care foloseste algoritmul AES pe 256 biti. Este un sistem foarte bine pus la punct si simplu de folosit.

Cu ajutorul aplicatiilor Photo Station – Audio Station si Video Station, putem accesa continutul preferat din dispozitivul nostru NAS catre orice telefon/tableta – laptop sau desktop simultan, cu ajutorul aplicatiilor dedicate pe toate sistemele de operare mobile si cu ajutorul browser-ului pe laptop sau PC.  Aplicatiile sunt usor de folosit si pot fi create conturi individuale cu acces personalizat pentru maxim 2048 utilizatori in acelasi timp.

De retinut ca aceste aplicatii pot rula simultan si pot fi accesate de multiple persoane cu restrictii individuale setate de catre administrator.

Pentru domeniul foto-video cam acestea sunt utilizarile cele mai utile ale acestui NAS.

 

Control si Acces de la distanta

Inca un avantaj major este controlul 100% de la distanta al sistemului de operare, cat si posibilitatea de a instala aplicatii noi si a face alte configurari. Metodele de acces de la distanta, cele mai simple, sunt prin Quicklink, fiind setat de la inceputul configurarii NAS-ului, odata cu el trebuie introdus user-ul specific si parola, fie ca suntem pe mobil sau in browser.  Aplicatiile pentru mobil, dupa cum spuneam, sunt compatibile cu orice sistem de operare existent, alaturi de o interfata usor de folosit chiar si pentru incepatori, nu este de mirare ca Synology a castigat incredere.

 

 

 Prezentare Synology Disk Station

Synology Web Help

Primul pas este sa gasim cu ajutorul utilizatorului online NAS-ul – trebuie doar sa ne conectam la el.

Instalare DSM

Odata gasit, trebuie instalat sistemul de operare pe unul din hdd-urile echipamentului.

Formatare

Se formateaza hdd-urile si se incepe instalarea.

 

Intro 1

Odata instalat DSM-ul  incepe configurarea accesului in cativa pasi simpli.

Intro 2

Introducem numele serverului alaturi de username si parola administratorului

Intro 3

In 3 pasi simpli am terminat configurarea de baza a sistemului de operare.

 Meniul Principal

Meniul de start fara nici o aplicatie suplimentara instalata.

Control Panel

Panoul ce control standard simplu

Aplicatii Recomandate

Aplicatiile recomandate pentru uzul zilnic de care am vorbit mai sus.

Creeare cont

In panoul de control gasim tab-ul USER de unde putem creea conturi cu acces limitat la fisiere si aplicatiile care ruleaza pe NAS.

Racire si alimentare

Aici avem prezent tab-ul cu optiunile de alimentare, precum programul zilnic de aprindere si stingere al NAS-ului sau repornirea in cazul unei pene de curent.

Securitate

Avem prezente si o multitudine de solutii pentru a configura securitatea NAS-ului.

De la antivirus pana la firewall si autoblocarea Ip-urilor care au incercat logarea intr-un cont fara succes.

Support

Synology ne pune la dispozitie asistenta online gratuit, fie ca avem intrebari, sau avem nevoie de asistenta lor directa in sistemul NAS.

Greeting Screen 1

Sistemul de operare fiind greu de prezentat integral in acest review – utilizatorii au la dispozitie DSM help un manual de utilizare ilustrat care odata citit va ajuta utilizatorul sa inteleaga mai bine sistemul.
Manualul este disponibil si in format PDF care permite imprimarea.

image_thumb13

Iata mica lista cu aplicatiile disponibile pe majoritatea sistemelor de operare pentru mobil.
Mentionam din nou compatiblitatea cu Android – iOS si Windows Phone.

DS Cloud

Aplicatia DS Cloud pe mobil are optiuni de sincronizare criptata, cat si efectuarea transferurilor doar cand avem disponibil wi-fi fara a consuma traficul din abonamentul de telefonie.

DS File

Aplicatia DS file de pe mobil ne permite sa cautam/modificam fisierele din contul nostru.

DS Finder

Utilizatorul DS Finder permite monitorizarea NAS-ului, alaturi de posibilitatea de inchidere/restart din aplicatie.

Concluzie:

In ziua de astazi sa ai un NAS, care sa se ocupe in permanenta de back-up, streaming media, si sa fie prezent online oricand ai nevoie, a devenit ceva atat de necesar pentru persoanele creative care nu vor sa isi bata capul cu solutii DIY ce nu aduc versatilitate si usurinta in utilizare. D415+ se comporta ca un „asistent digital” care iti usureaza munca zilnica, te ajuta cu orice tine de accesibilitatea datelor si simplitatea in utilizare. Singura conditie pentru buna performanta a dispozitivului este conectarea lui la o banda de internet de mare viteza precum RDS 500Mbs ( retea pe care a fost probat ).

Performanta de transfer a datelor de la o locatie mobila la cea fixa in care se afla NAS-ul tine de viteza de Upload al providerului de internet, cu cat este mai mare, cu atat vom avea viteza de transfer mai mare. Vitezele de transfer in reteaua locala vor fi garantat mai mari, dar noi urmarim transferul datelor de la distanta.

Pentru testarea NAS-ului am avut la dispozitie doua Hdd-uri Toshiba, TOSHIBA DT01ACA300, care au fost folosite in Raid 1, configuratie care asigura o protectie a datelor de tip oglinda, daca un hard disk cedeaza pe celalalt avem o copie exacta a datelor de pe original si nimic nu se pierde, la acel moment punem alt hard disk nou pe care se va face iarasi o copie de siguranta a datelor automat. Recomand ,cand se achizitioneaza un NAS, sa fie cu minim 2 bay-uri pentru a putea folosi functionalitatea Raid-ului. Pentru acest dispozitiv cu 4 bay-uri configuratia ideala este Raid 5 care functioneaza cu minim trei hard disk-uri.

675px-RAID_5.svg

Aceasta este configuratia Raid 5 ilustrata ( sursa Wikipedia )

Avem cele patru hard disk-uri in care blocurile de date (ex:  A1 – A2 – A3 – A4 ) sunt distribuite, care asigura o performanta de citire foarte buna, avem si redundanta buna pentru ca si informatiile de paritate sunt distribuite ( Dp – Cp – Bp – Ap).  Synology mai ofera si solutia Synology Hybrid RAID (SHR) care promite maximizarea spatiului folosit pentru stocare, in accelasi timp asigura si back-up datelor.

PRO:

  • Componente hardware de top.
  • Sistem de operare versatil si usor de folosit.
  • O multitudine de aplicatii disponibile pentru toate sistemele de operare.
  • Design placut si constructie de calitate.
  • Modul criptare hardware AES-NI.
  • Viteze foarte bune de scriere/citire in retea.
  • Silentios in operare.
  • Racire eficienta a harddisk-urilor.
  • Consum redus de curent.

Contra:

  • Pret destul de mare.
  • Port USB 2.0 in partea frontala.

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut