Toata lumea a auzit de numele Zeiss, produc lentile extraordinare de la constructie pana la performanta optica, au design-uri optice traditionale cu nume precum Biotar – Planar – Sonnar – Biogon – Distagon -Flektogon – Hologon. O scurta istorie ZEISS puteti citi aici. Obiectivul testat face parte din familia Distagon, avand o focala de 85 mm si o diafragma maxima de f1.4 este un obiectiv ideal pentru fotografia de portret.
Specificatii cheie:
- Focala 85 mm
- Diafragma maxima/minima: f1.4/ f16
- 9 lamele de diafragma rotunjite
- Unghi cuprindere Full Frame: 28.24°
- Focalizare manuala
- Distanta minima de focalizare: 80 cm
- Design optic format din 11 elemente in 9 grupe
- Diametru filet filtru: 86 mm
- Greutate: 1,200 grame
- Dimensiuni ( L x L ): 101 x 124 mm
Inspectie Vizuala
Cutia in care vine ambalat este una voluminoasa dar de calitate Premium exact pe masura obiectivului.
In interior gasim un burete fin albastru unde sunt asezate cu precizie obiectivul cat si parasolarul masiv metalic.
In cutie mai gasim manualul de instructiuni alaturi de o fisa de garantie
Corpul masiv al obiectivului gazduieste inelul de focalizare manuala care are o cursa de 261 de grade incredibil de fina si placuta in operare.
Mai regasim si inelul pentru schimbarea diafragmei.
Calitatea Premium a design-ului se vede si la imbinarea dintre corpul obiectivului si parasolar formeaza o linie aproape perfecta
Cel mai mic diametru al obiectivului este in zona monturii.
Aici avem o comparatie vizuala intre Zeiss Otus 85 mm si Sigma Art 50 mm. Diferenta este clara atat la greutate cat si la volum.
Otus-ul este cu 400 de grame mai greu fata de Sigma
Acest obiectiv are parte de o calitate Premium pana si in cele mai mici detalii.
La interior avem prezent un design optic format din 11 elemente in 9 grupuri dintre care 6 sunt APO ( Apochromatice ) care ajuta la prevenirea aberatiilor cromatice/sferice pentru o claritate imbunatatita atat in planul de focalizare cat si in spatele lui.
Performante
La capitolele design si constructie am putut observa ca ZEISS a creat un obiectiv extraordinar, acum a venit vremea sa vedem ce performante optice livreaza.
Am fotografiat 2 zile cu acest obiectiv doua sedinte foto cu modele si pot sa spun ca focalizarea manuala este precisa datorita cursei foarte mari al inelului si se face cu foarte mare usurinta cand avem parte de subiecte statice. Am putut obtine din mana portret clar chiar si la f1.4, odata cu focalizarea manuala intervine si rabdarea de a face o compozitie buna si atentia asupra unui cadru cresc si sansele de reusita compozitionala comparativ cu un obiectiv cu autofocus.
Nu avem parte de distorsiuni la aceasta focala, de asemenea aberatiile cromatice si orice alt fel de aberatii sunt incredibil de bine controlate, aroape inexistente, datorita celor 6 elemente APO.
Calitatea optica a imaginii este exemplara, demna de un obiectiv Premium, nici culorile si contrastul redate nu sunt mai prejos, cuvintele nu pot descrie exact acest mix de calitati pe care le livreaza obiectivul. Toate aceste aspecte sunt prezente in fotografii atat in centru cadrului cat si la extremitati inca de la f1.4.
Iata o mica galerie foto direct din aparat cu acest obiectiv.
Fotografie facuta la f2.5 – se poate observa separarea de fundal excelenta
La f1.4 chiar si pe focus manual se poate observa o claritate excelenta alaturi de un contrast bun. Din 10 incercari de a focaliza la f1.4 doar 7 dintre ele au reusit.
La f2 aceasta imagine se prezinta excelent la toate capitolele dupa cum se poate vedea.
Culorile sunt spectaculoase si contrastul la fel – fotografie direct din aparat la f2.8;
F2 este diafragma cu un raport foarte bun claritate/bokeh;
Inca un cadru la f2.5;
Concluzie:
Dupa o experienta de 2 zile cu acest obiectiv pot spune ca am ramas uimit din toate punctele de vedere, Zeiss sa intrecut pe sine si a scos un obiectiv ideal pentru portrete aproape perfect. Totusi are si parti mai putin bune dar ele sunt atat de putine incat devin niste compormisuri acceptabile. Nu am intalnit pana acum 85 mm mai performant pana la acest Otus, recomand acest obiectiv fotografiilor care isi doresc maximul de calitate la portretele lor si au rabdarea necesara sa faca focus manual alaturi de bugetul disponibil de 17.999 lei. Da acest obiectiv este cel mai scump 85 mm pentru format-ul 35 mm fabricat vreodata dar MERITA.
Partea buna este ca pana in perioada 30.06.2015 acest obiectiv are parte de o reducere de 3600 lei ( 20 % ) si este disponibil AICI atat pentru montura Nikon cat si pentru Canon.
PRO
- Constructie integrala metalica insclusiv parasolar
- Inel de focalizare cauciucat de calitate cu o cursa mare care permite o precizie foarte buna in practica
- Calitate a imaginii exemplara
- Contrast si culori redate foarte bine
- Aberatii Cromatice controlate excelent
- Distorsiune aproape inexistenta
Contra:
- Pretul
- Greutatea
Voi ce parere aveti despre acest obiectiv ?
Multumiri F64 pentru exemplarul de imprumut.