Synology sunt foarte cunoscuti pentru sistemele lor NAS / Routere / Camere de supraveghere si, mai nou, HDD-uri. Totusi, in materialul de astazi vom vorbi despre un nou produs pentru amatorii de back up. Se numeste Synology BeeDrive si este un SSD extern de 1 TB sau 2 TB care este capabil sa faca back up direct de pe laptop prin USB-C sau de pe telefoanele Android si iOS prin Wi-Fi.
Printre avantajele acestui sistem Synology BeeDrive de facut backup se numara:
- Portabilitatea mare si usurinta de utilizare;
- Securitatea datelor datorita stocarii locale;
- Nu exista costuri de subscriptie;
- Compatibilitate cu iOS / Android si Windows;
- Spune adio transferului de fisiere pe email/google drive intre dispozitive.
Interfata fizica este USB-C de 10 Gbps care asigura transferuri maxime de 1000 MB/s la citire si la scriere. Synology BeeDrive poate fi folosit si ca SSD extern clasic de stocare si lucru. M-am jucat cu el cateva saptamani si in randurile urmatoare va voi detalia experienta cu acesta.
Specificatii cheie Synology BeeDrive
- Disponibil in capacitate de 1 si 2 TB ( SSD intern NVMe );
- Interfata USB-C 3.2 ( 10 Gbps );
- Viteza de citire/scriere maxima de ~1050 MB/s;
- Compatibil cu iOS 15 sau mai noi / Android 10 sau mai nou / Windows 10 si 11;
- Versiune compatibila MacOS este in dezvoltare;
- Greutate: 41,1 Grame;
- Dimensiuni: 6.5 x 6.5 x 1.5 cm.
Inspectie Vizuala
Cam asa se prezinta cutia in care vine BeeDrive.
Este realizata din carton reciclat si e plina de specificatii.
Pe langa BeeDrive, se gasesc manualul de utilizare si un cablu USB-C la USB-C.
Exista in cutie si un adaptor USB-A la USB-C.
Asa se prezinta BeeDrive pe fata si verso.
Compact, rotunjor si usor de transportat.
Interfata USB-C a micutului SSD.
Synology BeeDrive nu este doar un SSD extern, este cu atat mai mult.
Utilizare
Synology BeeDrive se comporta ca un SSD extern normal pentru back up, se poate folosi la transferuri si la editari direct de pe dispozitiv fara probleme. Date fiind vitezele de ~1000 MB/s se va descurca bine la lucru direct de pe el, iar transferurile vor fi rapide. Totusi, Synology a gandit acest BeeDrive sa fie mult mai mult, avand in vedere concurenta care a tot scos SSD-uri cu foarte putin suport software.
BeeDrive exceleaza printr-un suport software masiv as zice, pentru un dispozitiv de stocare externa. Acesta vine cu aplicatie desktop pentru Windows / iOS si Android ( curand urmeaza si MacOS ). Se poate folosi legat la un sistem cu Windows cu aplicatia de desktop activata, iar BeeDrive se leaga la aplicatia de mobil ( iOS/Android ) prin modulul Wi-Fi al sistemului la care este conectat cu cablu pentru a se initia transferurile. Nu este nimic nou, dar modul si simplitatea software-ului ofera utilizatorilor o multime de flexibilitate, exact ca OS-ul lor Synology DSM 7.2 din NAS-uri.
Pe partea de constructie, micutul BeeDrive este realizat din plastic asa cum era si de asteptat. Carcasa exterioara este din doua bucati si se simte foarte durabila si bine inchegata. L-am luat in mana si am incercat sa il tensionez de la colturi opuse si nimic, carcasa nu scartaie si nu se misca intr-un mod care mi-ar da de inteles ca este fragil. Sigur, rezista si la cazaturi ocazioanale fara probleme.
Design-ul SSD-ului este rotund, relativ subtire si placut de manevrat. Daca ar fi sa compar cu ce mai seamana din piata, as zice ca este ruda/frate cu SSD-ul Crucial X6, dar putin mai gras ( vezi review ). Imi place cum arata, dar ii lipseste un lanyard loop pentru atasarea pe interior de rucsaci sau alte accesorii.
Software
Am instalat aplicatia de Windows si iOS si iata cum arata ambele si ce optiuni sunt disponibile:
Interfata principala a aplicatiei de Windows arata posibilitati de back up / sincronizare a fisierelor si transfer mobil.
Setarea fisierelor de back up si setarile avansate de back up ( se pot seta pana si extensii ca exceptii sau chiar si nume specifice ).
La sincronizarea fisierelor cam astea sunt optiunile.
Pe iOS este simplu, se instaleaza aplicatia pe mobil, se lasa conectat BeeDrive la sistemul de operare.
Aplicatia de mobil va scana codul QR generat de aplicatia de Windows si totul este interconectat si gata de back up.
Optiunile de back up si formatul de back up.
Dashboard-ul aplicatiei iOS cu o procedura de PhotoBack up din iPhone inceputa.
Performanta
Pe partea de performanta, Synology BeeDrive a fost testat atat ca un SSD standard, dar si ca back up din telefon pe PC. Cu acest BeeDrive este posibil sa faci si sincronizare de fisiere intre sisteme. Asadar, iata performantele in lumea reala:
Performanta afisata de CrystalDisk si ATTO arata clar ca BeeDrive are potential de a performa la putin peste 1000 MB/s.
Citire fisiere RAW Foto.
Citire fisier Video. Viteza este cam cu ~15% mai mare.
Scrierea fisierelor Foto este de putin peste 300 MB/s.
In timp ce viteza fisierelor video la scriere se aproapie de ~400 MB/s.
Ca transfer de pe mobil ( iPhone 11 pe BeeDrive printr-o retea cu Wi-Fi 6 ) viteza inregistrata de Windows pe retea este de cam ~86/89 MB/s. Performanta solida pentru back up de fisiere de pe telefoane. Daca am fi avut un iPhone 15 ( vezi link de comanda ) si o retea Wi-Fi 6E sunt sigur ca bariera de ~100 MB/s ar fi fost atinsa.
Dupa atatea transferuri, BeeDrive a atins o temperatura maxima de ~61 grade celsius ( intern ).
Concluzie
Synology BeeDrive este un SSD extern destul de performant. Zic asta pentru ca in utilizare si transfer de fisiere vitezele nu sunt atat de sus pe cat este laudat ( cel putin in scenariile testate de mine ). Aplicatiile sintetice arata potential, dar este nevoie de software care sa il utilizeze la maximum. Ca tot vorbim de software, ei bine, BeeDrive vine cu aplicatii de mobil pentru smartphone care permit back up usor si rapid fara sa fie nevoie sa apelati la subscriptia Cloud.
Aplicatia de Windows si mobil se utilizeaza extrem de usor, iar back up de fisiere, sincronizarea lor si managementul datelor se face foarte usor. Suportul software si usurinta de utilizare sunt lucruri specifice Synology ( vedem asta si la seria de NAS-uri si routere ). Imi place flexibilitatea, performanta pe alocuri si constructia acestui SSD extern care iese cu mult din multime prin ceea ce ofera extra.
Dupa cum am spus, BeeDrive este disponibil in capacitati de 1 si 2 TB la preturi de 120$, respectiv 200$. In Romania preturile variaza intre ~700 lei ( 1 TB ) si 1300 lei ( 2 TB ). Preturile sunt premium, peste SSD-urile autentice care ajung sa coste la 2 TB cam ~700 lei ( vorbim de Samsung T7 si altii ). Totusi, cine doreste un astfel de SSD mai inteligent plateste cam dublu suportul si implementarea software. Pentru cei care nu vor sa dea la APPLE / Samsung bani pentru stocarea interna de telefon pare o idee buna sa investeasca banii ramasi intr-un BeeDrive.
BeeDrive si echipamentele Synology ( NAS-uri / Routerele ) sunt disponibile pentru achizitie de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta )– evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).