Synology si Crucial, doi jucatori puternici din sfera de NAS-uri, respectiv producatori de stocare solida. In materialul de astazi am sa prezint Synology DS620 slim alaturi de SSD-urile de 2.5 inch Crucial BX500 de 2 TB. Mai exact am sa arat cat de bine functioneaza SSD-urile in afara unui NAS, cat si in interiorul unui DS620 slim. Acest Synology este un NAS ultra-compact cu 6 bay-uri de 2.5 inch care pot acomoda SSD/HDD-uri compacte de laptop. Pe partea de retea vine cu 2 conexiuni de 1 gigabit si alte 2 USB 3.2 Gen 1 pentru legarea HDD externe cand migrati date inspre/dinspre NAS.
Procesorul este un Intel Celeron cu 2 nuclee la 2.0 Ghz si 2 GB de memorie RAM DDR3L la care se mai poate suplimenta cu o placa de 4 GB de memorie. Tot acest hardware vine sa ruleze DSM 7.0.1 care, la randul sau, pune in functiune sistemul NAS alaturi de toate aplicatiile prezente intern. Functionalitatile unui NAS pentru fotografinu se aplica numai in proximitatea acestuia, el se poate folosi si remote sau de pe mobil. Acest OS poate livra mult mai multe optiuni, de la galerii online cu parola pentru clienti, pana la streaming de continut si servere de multe tipuri ( multimedia, download, dezvoltare web, email, etc… ).
SSD-urile Crucial BX500 de 2 TB sunt 4 la numar si vor umple in proportie de 66% Synology DS620 slim. Capacitatea totala de stocare va fi de 8 TB, dar in functie de setarea RAID, capacitatea poate fluctua intre 4 si 6 TB utilizabili ( cu back-up inclus ). BX500 sunt SSD-uri standard fara functionalitati speciale de NAS/RAID. Trebuie tinut cont de la bun inceput ca este un sistem de lucru si mai putin unul de back-up. Durabilitate si pretul acestor BX500 nu sunt foarte mari, deci cat platesti, atat primesti. Totusi, scenarii de uz medii, acestea vor face fata cu brio.
Specificatii Crucial BX500
- SSD Intern in format 2.5 inch cu Interfata SATA 3;
- Controller: Silicon Motion SM2259XT;
- NAND cu 96 straturi ( 3D TLC );
- Disponibil in varinte de 250/500 GB si 1/2 TB;
- TBW de 720 TB la varianta de 2 TB;
- Viteze de citire de maximum 540 MB/s si scriere de 500 MB/s;
- Suport TRIM/ECC/SMART;
- 7 mm grosime;
- Greutate: 55 grame.
Specificatii cheie Synology DS620 Slim
- Sistem de Operare Synology DiskStation 7.0.1;
- 6 sertare/sloturi de HDD/SSD 2.5 inch cu interfata SATA III;
- Procesor Dual-Core Celeron J3355 la 2.0 Ghz / 2.5 GHz Boost;
- Memorie RAM integrata de 2 GB DDR3L + posibilitate de atasare a unei placute de 4 GB DDR3L;
- Port dual-Gigabit Ethernet;
- Doua porturi USB 3.2 Gen 1;
- Compatibil cu HDD externe ( Btrfs – EXT4 – EXT3 – FAT – NTFS – HFS+ – exFAT );
- Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD, Synology Hybrid RAID;
- Racire cu un ventilatoar de 80 mm;
- Consum de 34.9 W ( Brick de 65W );
- Dimensiuni: 121 mm x 151 mm x 175 mm;
- Greutate: 1.44 Kg.
Inspectie Vizuala
Cutiile celor 8 TB de SSD-uri Crucial BX500.
Un astfel de volum de capacitate este excelent pentru stocarea multor date de lucru.
Cam asa arata Crucial BX500 pe fata si verso.
Iata si interfata SATA 3.
Crucial BX500 sunt SSD-uri entry level care pot face fata uzului ocazional al entuziastilor.
Cutia standard si continutul acesteia.
Accesoriile livrate odata cu Synology DS620 slim sunt: 2 cabluri RJ45 – Alimentator – Cheite pentru Bay-uri + suruburi si un manual.
Asa arata DS620Slim frontal.
Vine cu 6 bay-uri securizabile si 4 led-uri de activitate.
Ambele laterale sunt simple.
Partea inferioara ascunde numai niste picioare de cauciuc.
Synology DS620 Slim vine pe spate cu 2 porturi USB 3.0, alaturi de 2 x RJ45 avand ca standard conexiunea Gigabit.
Prinderea SSD-urilor de 2.5 inch in bay-uri se face fara suruburi.
Am scos cele 6 sertare pentru a putea sa va arat cele 6 interfete SATA 3.
DS620 Slim este gata incarcat cu 8 TB de SSD si gata de lucru.
Utilizare
Synology DS620 Slim este un sistem NAS excelent pentru locurile unde spatiul de depozitare este o problema. Acest NAS nu ocupa mult, este silentios, iar integrarea a 4 SSD-uri care nu fac zgomot reprezinta inca un avantaj. Formatul acestui Network Attached Storage ( NAS ) de la Synology favorizeaza transportul cu usurinta cu o cantitate mare de date care nu sunt sensibile la socuri. Totusi, pentru cei care isi tin sistemul de stocare NAS in dormitor/sufragerie si este pornit non-stop nu vor fi deranjati de click-uitul de HDD integrarea de SSD ar putea fi iarasi optima. Eu am facut aceasta integrare pentru a va arata atat avantaje, cat si dezavantaje. O sa descoperim totul impreuna in randurile urmatoare.
Utilizarea unui sistem de tip NAS cu SSD-uri nu este mereu o strategie optima, spun asta pentru ca:
- De pe SSD-uri informatia este mai greu de recuperat;
- Metoda de back-up ( cold storage ) nu prea este o optiune datorita costurilor ridicate;
- Ai nevoie de SSD-uri durabile ca sa merite utilizarea non-stop si accesul la date.
Totusi iata si avantajele:
- Viteze de scriere mai mari, dar principalul avantaj este timpul de acces mult mai mic si generarea de thumbnail-uri in cazul fotografiilor;
- Cu un NAS performant cu conexiune Gigabit / 2.5 GbE se pot obtine viteze de transfer mari si constante;
Synology DS620 Slim este un NAS compact si gata de utilizare cu minimum de configurari. Ca orice alt NAS Synology, acest model cu 6 bay-uri ruleaza OS-ul Synology DSM 7.1 , acesta este usor de operat/configurat pentru utilizatorii care au prima data de a face cu un NAS. Synology face eforturi sustinute prin suportul integrat in NAS si tutoriale extensive sa familiarizeze utilizatorii amatori cu folosirea NAS-urilor. Chiar daca are numai 2 bay-uri, acesta nu duce lipsa de expandabilitate datorita extensiilor de HDD/SSD, dar si fara, in urmatoarele scenarii:
- Se pot realiza back-up-uri programate de pe mobil si PC fara a avea grija de a le face manual;
- Se pot configura servere de email, supraveghere cu camere IP;
- Pentru transcodare 4K si cu multiple utilizari pe segmentul multimedia ( server plex, download station );
- Sistem de operare usor de folosit pentru creatorii de continut ( pentru menajare, back-up si sincronizare de materiale );
- Poate sustine un flux mare de lucru in retea datorita unui hardware puternic si 2 porturi Gigabit;
- Sincronizare si back-up de date intre mai multe retele locale si acces la date de la distanta.
Constructia este realizata integral din plastic la exterior cu interior metalic. DS620 Slim este un produs solid, dar parca domina prea mult plasticul. Totusi, structura de rezistenta a acestui NAS este realizata din metal ( vezi poza de mai sus ), iar partea de racire este si ea una decenta. Zgomotul in timpul operarii este abia sesizabil, iar partea de consum este insesizabila la factura de curent. Pare ca pe partea de constructie si design cam bat pasul pe loc in comparatie cu cei de la QNAP. Acesta este un model mai vechi, dar nici modelele actuale nu au facut mari progrese la acest capitol.
Performanta SSD
Pe partea de performanta trebuie sa analizez performanta SSD-urilor Crucial BX500 care promit intern performante de 500 MB/s la scriere si 540 MB/s la citire. Extern prin RJ45 Gigabit performantele sunt mult mai mici. Aici voi testa ambele scenarii ( cu si fara DS620 Slim de la Synology ). Performanta NAS-ului este limitatea de conexiunea Gigabit pentru retea, ramane de vazut cat exact.
CrystalDisk arata peste 500 MB/s la citire si scriere.
ATTO arata performante similare cu Crystal, dar la mai multe tipuri de fisiere.
Scrierea in cadrul unui transfer real de fisiere video sta constant pe la ~450 MB/s.
Citirea este si ea cam cu ~30 MB/s mai sus si se cam tine constant.
Aceste performante sunt obtinute in cadrul testarii interne a SSD-ului Crucial BX500. Pe NAS datorita limitarii gigabit obtinem maximum cam 120 MB/s, indiferent ca suntem pe SSD/HDD.
Software
Pe partea de Software am instalat DSM 7.1, caruia i-am facut configurarile de baza in cam 10 minute. Ulterior am securizat dispozitivul si am facut o structura de fisiere. Iata ce surprize rezerva OS-ul:
Setupul initial pentru DSM 7.1 se face in cam 10 minute dupa manual.
Ulterior configurarii initiale trebuie sa faceti un RAID ( am ales SHR 2 ) si un sistem de fisiere potrivit.
Monitorizarea SSD-urilor se face foarte avansat.
Uzura si toti parametrii sunt constant monitorizati si se poate seta procentul de uzura critic pentru SSD-uri.
Concluzie
Synology DS620 Slim cu 8 TB de Crucial BX500 sunt un combo optim pentru lucru direct de pe NAS, atat in birou, cat si in deplasare. Dimensinile reduse ale NAS-ului permit stocarea acestuia aproape oriunde, iar operarea aproape silentioasa ofera integrare chiar si in medii sensibile la zgomote ambientale. Totusi, am observat lipsa de control a turatiilor de ventilator. S-ar putea integra la Hardware&Power un tab cu Fan Control sau ceva similar. Totusi, DSM 7.1 este un OS polishat atat vizual, cat si functional.
Singurul lucru care impedica DS620 Slim sa fie un NAS grozav este lipsa porturilor 2.5 GbE pentru a putea satura HDD performante si SSD-urile cu SATA 3 pana macar la ~50% din ce sunt ele capabile. Sigur, daca instalezi 8 TB de SSD pentru lucru vei putea profita numai marginal de performanta, dar singurul avantaj fiind timpii de acces la informatii mult mai rapizi in cazul stocarii solide.
SSD-urile Crucial BX500 sunt disponibile la un pret de ~700 lei in Romania in timp de DS620 Slim se gaseste la un pret de ~2650 lei. Totalul acestui setup ajunge lejer pe la aproape 6000 lei. Avand in vedere costurile nu este pentru toata lumea, dar daca ai nevoie musai de SSD-uri in NAS cam aceasta este calea cea mai accesibila, dar nu si cea mai performanta. Pentru performanta extra se poate opta pentru un QNAP cu 2.5 GbE pentru a oferi performante si mai solide din SSD-uri.
Seria de SSD-uri Crucial si NAS-urile Synology sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).