Dupa testarea Sony 35 mm F2.8 ( review ) si a uimitorului 55 mm F1.8 ( review ), a sosit momentul sa ma joc cu un zoom realizat de Sony realizat tot in colaborare cu Zeiss. In articolul de astazi va voi arata de ce este capabil Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS. Pentru un obiectiv anuntat in anul 2013 ofera o performanta excelenta, la fel ca cele doua modele enumerate mai sus. Este o focala foarte cunoscuta de toti din seria era DSLR. Are o diafragma constanta de maxim F4 si optica Zeiss Vario-Tessar T*. Cele 12 elemente optice sunt aranjate in 10 grupuri, iar lor se alatura sistemul de stabilizare Optical SteadyShot si un motoras liniar de autofocus.
Focala 24-70 cu F4 constant o vad utila in fotografia wide de exterior/interior, dar si la portrete si o gama variata de subiecte/situatii imprevizibile. Cele patru focale principale pe care le ofera sun 24 mm, 35 mm, 50 mm si 70 mm.Fotografia de portret la F4 poate fi facuta la 50 si 70 mm in F4 cu un bokeh rezonabil, iar focalele de 24 si 35 mm sunt focale foarte utile pentru fotografia de interior, calatorie si chiar fotografie de strada. Pe senzorii APS-C obiectivul s etransporta intr-un 36-105 mm F4. Dimensiunile compacte si greutatea redusa ( 426 de grame ) il fac partenerul ideal pentru un A7 III ( vezi review ). In randurile urmatoare va voi arata cam de ce este capabil obiectivul.
Specificatii cheie
- Compatibil cu senzorii APS-C si Full Frame;
- Diafragma cu 7 lamele rotunjite;
- Motor de focus liniar si stabilizare OSS ( Optical Steady Shot );
- Distanta minima de focus de 40 cm;
- Constructie optica alcatuita din 12 de elemente asezate in 10 grupuri, bazata pe formula Zeiss Vario-Tessar T*;
- Tratament optic Zeiss T* ce previne aparitia de flare si ghosting;
- Obiectivul este izolat impotriva prafului si a apei;
- Compatibil cu filtre cu un diametru de maxim 67 mm;
- Dimensiuni: 94.49 mm ( lungime ) x 72.9 mm ( diametru);
- Greutate: 426 grame.
Inspectie Vizuala
Optica Zeiss Vario-Tessar ofera claritate si artefacte optice minime.
Obiectivul se extine cand face zoom. Dimensiunile compacte se pastreaza datorita diafragmei F4 constante si zoomului de sub 3x.
Distanta minima de focus de 40 cm la 70 mm permite fotografierea de foarte aproape.
Obiectivul integreaza un modul de stabilizare Optical Steady Shot ( OSS ).
Montura este metalica. Obiectivul este asamblat in Thailanda.
Alaturi de Sony A9 ( review ).
Obiectivul are dimensiuni medii si o greutate de sub 500 grame.
Utilizare
Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS este un obiectiv zoom cu F4 constant compatibil cu senzorii APS-C si Full-Frame. Flexiblitatea focalei 24-70 sau 36-105 mm ( APS-C ) ofera viitorilor posesori o flexibilitate de fotografiere, obiectivul primind calificativul de obiectiv all-around de calitate. L-am folosit aproximativ 10 zile, iar in tot acest timp l-am avut atasat de A7 III si A9. Este un obiectiv care va putea fi folosit atat in vacanta datorita dimensiunilor compacte, dar si la munca, datorita design-ului optic de calitate si a diafrgamei F4 constante. Integrarea a patru focale populare intr-un singur obiectiv este o idee buna, astfel utilizatorii vor avea un 24 F4/35 F4/50 F4 si 70 mm F4 intr-un singur obiectiv. Fotografia de portret in lumina naturala este ideala cu acest obiectiv la 70 mm, iar fotografia de interior la ISO 1000-1600 la 24 mm F4 este realizabila. Stopul de lumina lipsa poate fi compensat de catre performanta ISO ale aparatelor mentionate mai sus.
Constructia corpului exterior este realizata din aliaj de magneziu, lucru valabil inclusiv pentru inelul de focus. Lipsa cauciucurilor ofera o garantie mare a durabilitatii. Izolarea impotriva apei si a prafului este prezenta si reprezinta un avantaj pentru cei care fotografiaza foarte mult afara. Eu am fotografiat cu el in ploaie fara probleme, dar recomand sa folositi o husa de ploaie cand se poate. Avand obiectivul pe mana atata timp, nu am putut sa nu apreciez greutatea de sub 500 grame pentru un zoom cu optica de calitate, fie el si cu F4. Ofera un raport ideal intre optica, constructie, greutate si dimensiuni. Obiectivul venit la test avea vopseaua sarita pe alocuri de la uzura intensa, dar inelul de focus si zoom-ului merge in parametrii. Miscarea fina a zoomului si a focalizarii manuale este ideala si pentru utilizarea ca obiectiv de video alaturi de Sony A7S II.
Performanta
Optica din Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS beneficiaza de tratamente Zeiss T*, pentru reducerea aparitiei de flare si ghosting. La focalele de 24, 35, 50 si 70 mm obiectivul ofera o claritate buna a imaginilor in centru de la F4, iar de la F5.6 aceasta incepe sa ajunga si la colturi. Fotografiind la F4 se obtine un echilibru placut intre claritate si bokeh in cele patru focale principale. Culorile oferite de optica sunt naturale si contrastul este la un nivel satisfacator ( cu profilul standard de culoare ). Elementele optice Zeiss Vario-Tessar sunt recunoscute pentru calitatea lor, iar acesta se observa in fiecare cadru realizat la orice focala cu acest obiectiv.
100% la F4 in 24 mm.
100% la F4 in 35 mm.
100% la F4 in 50 mm.
100% la F4 in 70 mm.
Dupa o analiza a fotografiilor, doar la 24 mm fotografiile nu sunt la fel de sharp ca in 35/50 si 70 mm.
Calitatea constanta a opticii este buna, pentru un zoom.
Marire la 100% ( 35 mm la F4 ).
Tratamentele Zeiss T* ale elementelor optice isi spun cuvantul. Aberatiile cromatice abia daca exista in cadrele surprinse pe parcursul testului. Ghosting-ul si flare-ul sunt bine controlate si nu afecteaza imaginea. Contrastul in contra lumina este decent, dar nu la fel de bun ca Sony 55 mm F1.8 ( review ). Distorsiunile sunt prezente la toate focalele ( 24,35, 50 si 70 mm ), acestea fiind usor corectabile. Vignetarea este prezenta, dar nefiind un obiectiv luminos, colturile intunecate sunt minime la F4 la cele patru focale majore.
Corectie vignetare si distorsiuni la 24 mm.
Corectie vignetare si distorsiuni la 35 mm.
Corectie vignetare si distorsiuni la 50 mm.
Corectie vignetare si distorsiuni la 70 mm.
Vignetarea cea mai mare se gaseste la 24 mm, in timp ce distorsiunile cele mai notabile sunt prezente la 24 si 70 mm.
Autofocusul se face intern si este rapid, acest lucru se datoreaza motorului liniar si greutatii reduse al elementelor optice. Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS a fost atasat atat pe Sony A7 III si A9, ambele aparate avand instalate cele mai noi versiuni de firmware. Viteza de reactie/focus in modul AF-S este rapida si precisa in lumina naturala/artificiala. In modul de focus AF-C obiectivul este capabil sa faca focus succesiv rapid, imediat dupa schimbarea planului de focus. Fiind un obiectiv usor si compact, elementele de focus pot fi mutate rapid de catre aparat unde este nevoie. Obiectivul este ca viteza de focus peste orice Nikon/Canon/Sigma 24-70 F2.8 in materie de viteza si precizie de focus.
Galerie Foto
Iata cateva fotografii realizate cu 24-70 F4 pe perioada testarii:
Am fost la poligonul Joita alaturi de 24-70 si Sony A9.
Bokeh-ul este placut la 35/50 si 70 mm.
Obiectivul este numai bun pentru fotografia de produs.
Focalizeaza aproape de la 70 mm, astfel incat nu am nevoie de Sigma 70 mm Macro mereu.
Concluzie
Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS este un obiectiv compact si bine construit, acesta ofera patru focale uzuale intr-un singur obiectiv. Utilizand obiectivul am realizat ca prefer sa fotografiez cel mai mult in 35 si 70 mm. Nu ai cum sa nu apreciezi flexibilitatea a patru focale intr-un singur produs. Optica ofera claritate, contrast si culori placute la toate focalele majore si recomanda obiectivul ca fiind un all-around perfect, pentru cei care se pot impaca cu diafragma F4 constanta. Singura mentiune este ca la 24 mm claritatea nu este la fel de buna ca la restul focalelor. Stabilizarea OSS isi face treaba, aceasta fiind doar pe 2 axe fiind foarte utila pe Sony A6400 ( review ) si alte aparate care nu au. Viteza/Precizia de autofocus nu reprezinta o problema alaturi de Sony A9 si A7III aflate la zi cu update-urile de firmware. Utilizarea obiectivului in conditii precare de lumina fiind posibila cu valori ISO crescute. Pentru un obiectiv lansat in anul 2013, Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS se prezinta a fi un obiectiv.
Sony FE 24-70mm f/4 ZA OSS are un pret in Romania de 4300 lei, iar in acest moment este redus la 3599 lei. Promotia este disponibila la eMAG ( vezi oferta ) si F64 ( vezi produs ). Pentru 3600 lei obiectivul ofera optica de calitate, stabilizare de imagine, constructie de top si patru focale utilizabile in aproape orice gen de fotografie. Recomand obiectivul celor care au Sony A6400/A6000/A7II/A7/A7R II.
Pro
- Usor si compact;
- Constructie exterioara excelenta;
- Optica Zeiss de calitate;
- Aberatii cromatice aproape inexistente;
- Vignetare minima;
- Stabilizare de imagine;
- Motor de autofocus rapid;
- Raport pret/performanta imbatabil.
Contra
- Claritatea nu este atat de buna la 24 mm la F4.