SanDisk este cunoscut ca producator de carduri de camera, iar aproximativ acum 3-4 ani a fost achizitionat de Western Digital. In urma acestei achizitii acestia au inceput sa produca si SSD-uri externe. In articolul de astazi va voi vorbi despre SanDisk Extreme de 500 GB. Micutul SSD vine cu o interfata USB 3.1 de tip Type-C, aceasta ii permite sa se conecteze la laptopurile Apple sau cele Windows fara nici un fel de adaptor. Vitezele de scriere promise se invart in jurul valorii de 500 Mb/s, iar citirea se face maxim cu 550 Mb/s. SanDisk Extreme ofera performantele unui SSD intern SATA 3 intr-un format compact si usor de transportat.
Pe langa rezisteta la socuri a SSD-urilor in general, acest model vine si cu certificare IP55. Asta inseamna ca este rezistent la praf, stropi de apa si condens. Corpul SSD-ului este acoperit cu un material cauciucat care absoarbe socurile mecanice si pastreaza stabilitatea pe birou. SSD-ul este potrivit pentru fotografii/videografii care vor sa renunte la HDD mecanice atunci cand calatoresc alaturi de laptop. Viteza de transfer crescuta, rezistenta si dimensiunile compacte sunt doar trei avantaje care nu pot fi trecute cu vederea. SanDisk Extreme vine si cu un inel integrat in carcasa pentru atasarea de diverse accesorii din trusa foto.
Specificatii cheie SanDisk Extreme
- Interfață: USB Type-C 3.1 Gen 2;
- Disponibil in capacitati cuprinse intre 250 si 2 TB;
- Viteze de transfer: Citirea se face la maxim 550 MB/s, iar scrierea poate ajunge pana la 500 MB/s;
- Criptare 128-Bit AES cu ajutorul SecureAccess 3;
- Dimensiuni: 96.5 x 50.8 x 7.6 mm;
- Greutate: 40 grame.
Inspectie Vizuala
SanDisk Extreme are o cutie similara cu cea a cardurilor SD.
In pachet gasim SSD-ul alaturi de un cablu USB 2 in 1 ( USB Type-C la Type C si un adaptor USB A la USb Type-C ).
SanDisk Extreme are un exterior frontal din plastic cu perforatii si un inel de atasare de orice geanta foto.
Partea din spate este din cauciuc moale care ofera o senzatie tactila placuta.
Conectorul USB Type-C se afla la baza.
SanDisk Extreme SSD are doar 40 de grame si este foarte practic de purtat alaturi de laptopul de editare.
Utilizare si Performanta
SSD-ul SanDisk Extreme este o unitate de stocare compacta si usoara, potrivita pentru kit-ul unui fotograf in miscare. SSD-ul este compatibil atat cu sistemele Windows, dar si cu Mac OS. Interfata USB Type-C se potriveste atat la laptopuri cu Windows, dar si la un MacBook Pro cu port Thunderbolt 3 ( fara sa fie nevoie de dongle ). Ca fotograf pot aprecia un mediu de stocare extern care sa fie prezent peste tot unde am si laptop-ul. Acest mediu ma ajuta ca locatie secundara de back-up si imi ofera siguranta ca nu voi avea surprize sa se strice cand imi este lumea mai draga, mai ales daca il scap accidental pe jos.
Cablul USB este scurt si numai bun de carat.
Iata cateva scenarii de utilizare pentru SanDisk Extreme
- Poate fi folosit ca o locatie secundara de back-up pe langa HDD/SSD din laptop.
- Permite folosirea in paralel pe sistemele MacOS si Windows.
- Este suficient de rapid ca viteza de citire si scriere pentru a edita fotografiile RAW stocate pe el ( cu cataloage cu tot ).
- Editarea video la rezolutie 1080P se poate face cu bruturile pe el si scratch disk setat tot pe unitate.
- Se pot inregistra fotografii si secvente video direct pe el din camerele care suporta atasarea SSD-urilor externe. Un exemplu recent este Sigma FP ( vezi review ).
Am folosit SSD-ul alaturi de cititorul Nexto Di cu 16 sloturi de card ( vezi review ).
Acesta se alimenteaza de la powerbank/retea si copiaza continutul cardurilor pe HDD sau SanDisk Extreme in cazul de fata.
Rezista in zapada, dar pacat ca totusi conectorul USB Type-C este expus.
Exteriorul lui SanDisk Extreme este realizat din plastic in partea din fata. Partea din spate este acoperita cauciuc moale care absoarbe socurile mecanice si ofera o senzatie tactila placuta. Certificarea IP55 fereste SSD-ul de stropi de apa si praf, iar neoficial pot sa spun ca rezista mai mult decat certificarea IP55. Constructia este realizata dintr-un plastic solid acoperit cu cauciuc. Singurul punct expus este portul USB Type-C, doar pe acolo apa si praful poate intra sa defecteze SSD-ul. Ar fi fost ideal sa existe un dop cauciucat integrat in design. Greutatea de doar 40 grame il face cel mai usor SSD extern pe care am pus mana pana acum. SanDisk Extreme vine si cu o agatatoare de care se poate prinde o carabina/elastic pentru a atasa SSD-ul de organizatorul intern al rucsacului/gentii foto.
Performanta unitatii SanDisk Extreme este descrisa de producator in jurul cifrei de ~500 MB/s la scriere si citire. Am realizat cateva teste sintetice si reale de transfer pentru a afla exact ce performanta poate sa ofere acest micut SSD. Iata cam la ce performante va puteti astepta de la un SanDisk Extreme de 500 GB:
Testul sintetic CrystalDisk Mark confirma performantele declarate pe ambalaj.
In testul artificial ATTO, SSD-ul extern a oferit performante consistente la toate pachetele de date transferate.
Testul de citire a constat in transferul a 40 GB de fisiere RAW de pe SanDisk pe un SSD intern NVME PCIe 4.0.
Viteza constanta de citire s-a mentinut in jurul valorii de 440 MB/s.
Testul de scriere a constat in transferul a 40 GB de fisiere RAW pe SanDisk Extreme.
Acesta a scris in timpul scurs cu o medie de ~350 MB/s.
Concluzie
SSD-ul SanDisk Extreme este o unitate de stocare compacta si usoara si usora care nu trebuie sa lipseasca de langa laptop. Design-ul minimalist ofera o prezenta placuta langa orice tip de laptop. Agatatoarea permite sa ii atasati un elastic rosu ( in cazul meu ), pentru a nu il pierde sau sa il pot atasa de orice.
Este suficient de performant pentru lucrul direct de pe el in Premiere Pro, Capture One si Photoshop. Performantele reale sunt adevarate in proportie de 80-85% in comparatie cu declaratiile de pe ambalaj. Este unitate de stocare care o sa multumeasca orice fotograf care este in cautare sa extinda spatiul de lucru al laptopului cu un dispozitiv mic si la fel de rapid ca un SSD Sata 3 intern ( M.2 sau 2.5 inch ). Pe scurt recomand achizitia unui astfel de SSD extern daca doriti ceva portabil si mult mai rezistent ca un HDD clasic.
SanDisk Extreme SSD este disponibil in Romania in capacitati cuprinse intre 250 GB si 2 TB. Pretul variantei de 500 GB se invarte in jurul valorii de ~500 lei, ceea ce inseamna 1 leu pe GB de stocare rapida. Produsul in toate capacitatiile se gaseste la eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si PC Garage ( vezi oferta ). Acest model ofera un raport rezonabil de pret/performanta decent.