LG 34WK95U-W este primul monitor de la LG care ajunge la mine entru a fi testat. Panoul integreaza tehnologie Nano IPS, are o rezolutie 5K si diagonala de 34 inch cu raport 21:9. Tehnologia nano IPS ofera valori DeltaE mici si o reproductie de 98% a spatiului de culoare DCI-P3. Monitorul este certificat HDR10 si vine cu o luminozitate maxima de 450 niti, minimul garantat fiind de 360 niti.
LG 34WK95U-W este un monitor care se poate conecta la un MacBook / MacBook Pro doar printr-un cablu Thunderbolt 3.0. Monitorul este compatibil si cu sistemele Windows, conectarea la acestora se face prin HDMI sau DisplayPort. Diagonala ultra-wide de 34 inch ofera spatiu de lucru generos pentru editorii video, dar si pentru fotografii care nu vor mai mult de un monitor pe birou. Suprafata de lucru disponibila permite lucrul in doua programe de editare foto simultan sau afisarea unui timeline generos pe partea de editare video.
LG 34WK95U-W ofera o gama bogata de dotari intr-un singur monitor si are ca target creatorii de continut. De aceea am ales sa vi-l prezint si sa va arat ce poate panoul nanoIPS. In randurile de urmeaza am sa va spun parerea mea despre acest model dupa ce l-am utilizat cateva saptamani.
Specificatii Cheie LG 34WK95U-W
- Diagonala de 34 inch in format 21:9;
- Rezolutie: 5120 x 2160 pixeli;
- Intensitatea luminoasa: 450 cd/m2;LG 34WK95U-W
- Tip panou: NanoIPS pe 10 biti *=( 8 + 2 biti FRC );
- Pixel Pitch: 0.155 mm;
- Panou capabil HDR10;
- Contrast nativ: 1 : 1200;
- Hub USB 3.0 cu 3 porturi ( 1 x upstream si 2 downstream) ;
- Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.4 – 1 x Thunderbolt, 1 x USB TypeC – 1 x jack 3.5 mm;
- Profile afisare: Custom/Vivid/Reader/Cinema/HDR Effect/sRGB/DCI-P3 REC2020/EBU/REC709/SMPTE-C/Color Weakness (HDR 10), HDR Vivid, HDR Cinema , HDR Game, HDR Standard;
- Boxe integrate 2 x 5 W;
- Gamut culoare: 95% din P3 si 100% din sRGB;
- Timp de raspuns: 5 ms;
- Rata de refresh de 60 Hz;
- Consum: 52 W;
- Dimensiuni: 816.9 x 449 x 234.3 mm.
Inspectie Vizuala
Cutia in care vine monitorul are 1 metru lungime.
Specificatiile care conteaza se gasesc pe cutie.
In cutia cu accesorii gasim: 1 x cablu alimentare, 1 x cablu thunderbolt 3.0, 1 x cablu display port si un cablu USB 3.0.
Baza piciorului se ataseaza cu un singur surub de picior.
Brandingul LG este minimalist, se gaseste pe picior si pe capacul din spate al monitorului.
Senzorul de lumina ambientala este prezent in partea de sus.
Porturile de conectivitate.
Prinderea piciorului de panou se face cu o prindere de tip VESA 100 x 100 mm.
Monitorul are rama subtire si neagram, design-ul fiind unul minimalist.
Capacul din spate este alb, iar piciorul are o ajustare modesta a panoului.
Ii lipseste insa un sistem de organizare a cablurilor din spate.
Panoul se poate inclina, roti de la baza piciorului si inalta ( are o cursa de 8-10 cm).
Performanta
Am analizat si testat hardware panoul monitorului LG 34WK95U-W si iata ce are exemplarul de oferit:
Masuratorile gamutului de culoare ofera urmatoarele rezultate : 88% Adobe RGB si 98% DCI-P3.
Valori excelente pentru utilizarea ca monitor principal pentru color grading video.
Cu cat mai mare cu atat monitorul poate afisa mai multe nuante, chiar daca le putem sau nu observa.
Luminozitatea/Contrastul si punctul de alb masurat de la 0% la 100% luminozitate.
Contrastul are n minim de 1190 la 50%, iar la 100% luminozitate atinge 1200 ( valoarea declarata de producator ).
Valorile DeltaE ca medie se incadreaza sub valoarea de 2, ceea ce inseamna ca avem de a face cu un panou excelent.
Valoarea Gamma masurata este putin sub 2.2, dar curba arata bine.
Uniformitatea panoului pe o suprafata ultra-wide este buna, exceptie fac cele 3 sectoare din partea de sus, ele au o deviatie de peste 10%
Centrul panoului este perfect ca si uniformitate.
Uniformitatea culorilor are o valoare dezechilibrata doar in coltul dreapta jos.
Pentru cat de mare este panoul in diagonala, rezultatele sunt bune.
Rating-ul panoului este de 4 din 5.
Uniformitatea luminoasa penalizeaza panoul sa nu obtina 4.5.
Dupa masuratori am calibrat monitorul cu doua branduri diferite de colorimetre. Am folosit un X-Rite i1 Studio si DataColor SpyderX. Am luat si cateva notite si iata ce modificari au adus profilele de calibrare la fiecare colorimetru in parte.
X-Rite i1 Studio
- Incalzeste subtil imaginea.
- Echilibrare contrast.
- Este eliminata tenta verziue subtila.
DataColor SpyderX
- Incalzeste subtil imaginea. Se pare ca monitorul era putin prea rece din fabrica.
- Echilibreaza contrastul si saturatia.
Calibrarea panoului ajusteaza cateva mici neajunsuri, astfel videografii pot face color grading, iar fotografii pot edita cu pacea mentala ca nimic nu va fi in neregula la print. Este foarte important sa ai un monitor calibrat acasa in lumina ambientala in care editezi. Facand asta elimi greselile de editare/color grading, datorita tentelor de culoare afisate in mod exagerat de monitor. Vei face economie la print-urile clientilor ( doar un exemplu ). Pentru ca daca printurile nu ies corespunzator si este vina ta si trebuie sa le refaci si sa re-editezi materialele, astfel pierzi timp, energie, bani si reputatie.
Utilizarea
Conectarea monitorului am facut-o la o placa video Nvidia Quadro P2000 prin intermediul portului cablului Display Port. Am editat cateva mii de fotografii in Lightroom si Capture One Pro si am fost multumit de rezultatele obtinute, atat pe monitor cat si pe hartie. Am obtinut rezultate identice in proportie de 99% fata de BenQ SW2700PT ( review ) pe care editez zilnic.
Pe langa editare foto am montat si cateva clipuri video pentru canalul de YouTube ( va puteti abona AICI ). Diagonala de 34 inch si formatul 21:9 ofera un timeline generos, astfel vei edita mai rapid si usor in Premiere Pro/DaVinci Resolve. Productivitatea pe acest monitor este aproape dublata fata de un 16:9, deoarece se pot deschide doua ferestre ( Photoshop + Lightroom ) / ( Capture One Pro + Photoshop ) .
Cam asa rata un timeline pe monitor.
Constructia monitorului este solida, panoul are o carcasa rigida din plastic cu suprafata alba cu finisaj mat.. Baza si piciorul monitorului sunt metalice, dar acoperite cu un finisaj argintiu. Capacul din spate este de culoare alba si vine cu un finisaj mat. LG 34WK95U-W este un model cu o constructie solida, dar cu posibilitati de ajustare a panoului modeste. Panoul nu poate fi utilizat in modul portret datorita diagonalei, dar se poate roti, se poate ajusta generos pe inaltime si ofera un unghi de inclinare cam mic.
Design-ul este unul minimalist, ramele si baza sunt subtiri, acest lucru ofera monitorului o prezenta supla pe birou. Panoul este mare, dar poate inlocui doua monitoare mai mici, astfel va ocupa mai putin spatiu si biroul va arata mai „curat”. Ramele panoului sunt subtiri si negre, iar branding-ul LG se gaseste subtil doar pe piciorul acestuia.
Sistemul de meniuri este usor de operat cu ajutorul butonului de tip joy-stick. Iata cateva fotografii cu meniul:
Meniul principal simplificat nu necesita perioada de acomodare.
Setarile rapide, permit ajustarea in sub 10 secunde luminozitatea contrastul si volumul.
Ajustarea imaginii.
Setarile generale.
Exista 13 moduri de afisare.
Profilul Color Weakness explicat.
Conectivitatea este generoasa si ofera viitorilor posesori posibilitate de conectare la orice placa video cu HDMI si Display-Port. Monitorul ofera pentru cei care au nevoie un port jack 3.5 mm alaturi de doua boxe 2 x 5W care ofera o calitate decenta a sunetului. Monitorul integreaza si doua porturi USB 3.0 pentru conectarea perifericelor. LG 34WK95U-W ofera o gama completa de conectivitate + un set decent de boxe. Merita toate laudele LG, pentru aceasta buna implementare.
Porturile sunt grupate toate la un loc.
Concluzie
LG 34WK95U-W este un monitor ultra-wide potrivit pentru editarea video datorita diagonalei de 34 inch si a raportului de 21:9. Se pot edita si fotografii pe el, datorita panoului de calitate nanoIPS care vine cu gamut de acoperire mare ( Adobe RGB 88% ) si valori DeltaE medii de 1.84 . Rezolutia 5K permite editarea video 4K si ofera imagini clare, pline de detalii si culori prea putin exagerate. Spatiul de lucrul oferit in programele de editare video este generos, poti avea un timeline de minim 60 cm in Premiere/DaVinci. Utilizarea monitorului de fotografi se traduce prin utilizarea unui monitor in loc de doua monitoare mici si de multe ori inconsistente.
Calibrarea monitorului ofera utilizatorului un strop de extra incredere atunci cand editeaza. Odata calibrat, panoul se mai incalzeste putin si ii sunt echilibrate culorile si saturatia. Poate fi utilizat atat pe Windows cat si pe MacOS, scopul principal al acestui monitor fiind sa multumeasca ambele tabere. Faptul ca poate fi conectat la un MacBook Pro printr-un cablu Thunderbolt 3.0 este un mare plus, astfel monitorul extinde spatiul de lucru cand lucrezi acasa de pe laptop. Design-ul este unul excelent si minimalist, branding-ul este minim, iar rama panoului este destul de subtire. Per total LG 34WK95U-W arata foarte bine pe un birou minimalist, pacat insa ca nu are organizator de cabluri inclus la pachet.
LG 34WK95U-W poate fi gasit in Romania la un pret mediu de 5500 lei, iar pentru acesti bani, monitorul ofera destule. Il puteti achizitiona de la PC Garage ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si eMAG ( vezi oferta ). Link-urile sunt de afiliere, iar daca doriti sa sustineti activitatea blogului va indrum sa le folositi cand faceti achizitii. Multumesc!
PRO
- Diagonala generoasa cu raport 21:9;
- Excelent pentru editare video;
- Bun pentru editare foto in locul unui setup cu doua monitoare;
- Panou IPS de calitate cu acoperite buna si valori DeltaE bune;
- Conectivitate generoasa + boxe integrate;
- Poate fi folosit alaturi de un MacBook Pro prin Thunderbolt 3.0;
- Design placut si minimalist;
- Constructie de calitate;
- Raport pret/dotari echilibrat.
Contra
- Piciorul nu are organizator de cabluri;
- La 5500 lei poate parea scump pentru unii.
Nu uitati sa va abonati la canalul de YouTube ( AICI ).