,

Review ASUS ProArt PA32UCG – Afla de ce este capabil un monitor de 21000 lei ?!

Share

Pe langa monitoarele BenQ, seria ProArt de la Asus are niste modele tentante pentru fotografi si pasionatii de culori precise. ProArt PA32UCG este un monitor premium, acest model fiind cel mai scump monitor din gama ASUS. Acest monitor costa ~5300 Euro si mi se pare foarte interesant de vazut cum se scaleaza dotarile si performanta de la un BenQ SW321C de 9999 lei ( vezi review ).

 

ASUS ProArt PA32UCG vine cu un panou IPS pe 10 biti de 32 inch cu rata de refresh de 120 Hz, asta inseamna ca poate fi folosit si la jocuri, dar si la editare de secvente video realizate alaturi de camere care inregistreaza 4K la 120 fps. Rezolutia acestui monitor este 4K si luminozitatea sa este de ~1600 niti ( asta il face monitor compatibil HDR 1600 ). Partea de conectivitate include porturi de tip USB/HDMI 2.1 / DP 1.4, dar cel mai important monitorul vine cu Thunderbolt 3.

 

 

Monitorul ASUS ProArt PA32UCG este un monstru de monitor atat fizic, dar si ca greutate. Cu tot cu stand are ~14 kilograme cu stand si ofera o libertate foarte mare de reglare si vine la pachet si cu un parasolar magnetic usor de atasat. M-am jucat cu monitorul  9 zile, timp in care am editat pe el si am analizat panoul pentru a vedea cam ce poate sa ofere un astfel de monitor. Detalii despre utilizare si performante in randurile urmatoare.

 

 

Specificatii Cheie ProArt PA32UCG

 

  • Diagonala de 32 inch in format 16:9 ( zona vizualizare 708.48 x 398.52 mm );
  • Rezolutie: 3840 x 2160 ;
  • Intensitatea luminoasa: 1600 cd/m2 ( HDR ) si SDR de 1000 cd/m2;
  • Panou IPS pe 10 biti;
  • Backlight: Mini-LED;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh: 120 Hz;
  • Finisaj mat pentru panou;
  • Calibrator X-rite i1 Display Pro inclus;
  • Porturi: 2 x Thunderbolt 3 / 1 x HDMI 2.1 / 2 x HDMI 2.0 / 1 x DP 1.4 / 3 x USB 3.1 / 60W power delivery pe USB-C;
  • Pixel pitch: 0.184 mm;
  • Gamut culoare specificat de Asus: 100% din sRGB / 99.5% Adobe RGB / 98% DCI-P3 si 85% REC 2020 ;
  • Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
  • Consum maxim: ~60W;
  • Greutate: 14.64 Kg  cu tot cu stand;
  • Dimensiuni panou fara stand: 727 x 426 x 93 mm;
  • Dimensiuni cu stand: 727 x (470~600) x 240 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

Cutia lui ProArt PA32UCG este imensa si se desface similar cu cea a unui televizor.

Pe cutie se gasesc cele mai importante dotari tehnice si caracteristici ale panoului.

Consumul energetic este de ~60 kWh pe an ( monitorul fiind in categoria G de consum dupa noile standarde ).

Nu ma asteptam altceva avand in vedere luminozitatea de 1600 niti.

Iata si rapoartele de calibrare disponibile in cutie.

ProArt PA32UCG vine cu un parasolar magnetic la pachet si instalarea lui dureaza maxim 60 secunde.

Asus livreaza alaturi de ProArt PA32UCG si un colorimetru X-rite de ~250 Euro.

Pe langa calibrator monitorul mai include si un manunchi de cabluri.

Stand-ul monitorului este masiv si foarte greu ( are peste 3 kilograme ).

Piciorul monitorului vine cu prindere speciala circulara care se poate adapta la VESA.

Exista si un loc pentru tragerea/organizarea cablurilor si la capatul superior o articulatie + ajustarea pe inaltime.

 

Panoul are o grosime de ~5 cm, panoul lui ProArt PA32UCG este masiv asta datorita alimentatorului integrat.

Cam asa arata tot ce inseamna partea de conectivitate  ( semnal / date ) si alimentarea.

ProArt PA32UCG are meniuri navigabile cu joy-stick si alte 5 butoane + cel de on/off.

Prinderea de pe spatele monitorului.

Monitorul din spate asamblat.

ProArt PA32UCG este un monitor impunator cu panou masiv si ajustabilitate pe masura.

 

Utilizare

 

ProArt PA32UCG de la Asus are ca principali rivali gama ColorEdge de la EIZO ( cel putin in gama de pret ). Monitoarele de 32 inch sunt de obicei foarte scumpe, dar cand panoul stie nativ 10 biti si vine cu 120 Hz, pretul tinde sa fie foarte sus. Asta pentru ca QC-ul ( Quality Control-ul ) este extrem de exigent si se pot produce o cantitate limitata de panouri uniforme cu astfel de performante. Combo-ul de 120 Hz IPS pe 10 biti cu acoperire 100% din sRGB / 99.5% Adobe RGB / 98% DCI-P3 si 85% REC 2020 intr-un panou de 32 inch nu este usor de obtinut. Rezolutia 4K a panoului este standard, iar pentru pretul cerut de Asus ar fi putut forta un 5 sau chiar 6K.

 

ProArt PA32UCGeste genul de monitor pentru cei cu forte multe exigente si bani in contul bancar. Acest monitor se preteaza prea putin pentru fotografi independenti ci mai multi pentru studiouri foto si video unde exploatarea si tipul de clientii justifica o astfel de investitie.

 

 

Asus ProArt PA32UCG are o contructie realizata din metal si platic de cea mai buna calitate. Incepand cu piciorul, acesta are o greutate de peste 5 kg, iar asta serveste drept contra-greutate pentru panoul masiv al monitorului. Ajustabilitatea piciorului este mare pentru o adaptare in orice setup. Ajustabilitatea pe inaltime este de ~15 cm, iar inclinarea si rotatia panoului se fac tot din picior. Mecanismele de inclinarie/rotatie ofera miscari fine si o multime de libertate de lucru. Panoul in sine este masiv, atat ca grosime cat si ca dimensiuni, are finisaj mat si o carcasa solida. ProArt PA32UCG este foarte solid si vine cu finisaje minimaliste si un design aratos.

 

 

Calibrare si Analiza Panou

 

Orice monitor fie el scump sau ieftin trebuie calibrat, asta pentru a avea cele mai echilibrate culori. Tentele de culoare pot afecta chiar si un monitor de ~22000 lei. Calibrarea panoului din ProArt PA32UCG a scos la iveala faptul a avut nevoie de cateva micro-ajustari ( mov si putin rosu ). Panoul a avut nevoie de o corectie subtila, iar diferentele nu sunt sesizabile, dar daca printezi des o sa faci economie de timp, cerneala si hartie.

 

Analiza panoului a scos la iveala urmatoarele aspecte:

 

Acoperirea pe toate gamuturile importante este de 100%, pana si P3 sare de 95%.

Valorile DeltaE ca medie sunt sub 1.

Uniformitatea luminantei este decenta pe acest panou.

Uniformitatea culorilor al acestui panou este din

 

 

Concluzie

 

ProArt PA32UCG este un monitor cu un panou aproape perfect, zic asta pentru ca uniformitatea culorilor la modelul primit lasa putin de dorit ( mai ales la pretul de raft ). Rezolutia 4K si refresh rate-ul de 120 Hz reprezinta un combo pe care multi si l-ar dori pe birou. Vine cu colorimetru la pachet si parasolar usor de instalat. Constructia este foarte buna si greutatea pe masura acesteia. In testare am observat ca acest monitor este capabil de multe, dar sa fiu sincer nu am atatea pretentii de la un astfel de monitor, deci nu este pentru mine ( cum nu este nici pentru multi dintre voi ).

 

 

Testarea lui ProArt PA32UCG a fost o experienta interesanta care ma ajuta sa privesc altfel monitoarele de calitate. Pentru cei care il vor pe birou, pretul acestuia este de ~21000 lei, iar fratii mai mici din seria ProArt se pot achizitiona de la a PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ).  Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut