Intre 7 si 15 Noiembrie am participat alaturi de Panasonic S5 la un Workshop pe mare organizat de Marian Sterea si Marius Tudor ( aka 2CreativeWorkshop – vezi detalii ). In cadrul evenimentul participantii au avut ocazia sa invete fotografie si cum sa fotografieze, dar sa se si bucure de viata pe mare intr-un Catamaran alaturi de skipperi experimentati. Implicarea participantilor in manevrele de parcare din port-uri a fost un bonus binevenit.
Revenind la partea de fotografie, Marian Sterea si Marius Tudor au organizat aceasta iesire pe mare si au oferit participantilor modele experimentate plus asistenta artistica si tehnica ( parte in care m-am implicat si eu ). In cele 8 zile de explorat insule s-a putut fotografia in cele mai diverse locuri si fiecare participant a adunat un set cuprinzator de fotografii pentru portofoliu. Am avut alaturi de noi si un cuplu de modele cu multiple vestimentatii. Toata experienta se invarte in jurul fotografiei si a navigarii pe mare alaturi de alti fotografi.
Fiecare participant a putut fotografia dupa bunul plac alaturi de modele cu sau fara asistenta de la Marian si Marius. 2CreativeWorkshop din 2021 a fost o editie reusita in care socializarea, plimbarea si fotografia au mers mana in mana pentru o experienta desavarsita.
Jurnalul de Bord
- Opt nopti le-am dormit pe Catamaran ( mai exact o varianta de 41 de picioare lungime ). Acestea au venit cu 4 dormitoare de doua persoane, o bucatarie si un living incapator. Pe scurt acestea a fost un apartament cu 4 camere plutitoare. Dormitul pe barca este o experienta faina, iar cand ai vreme buna nu este diferita fata de un pat fix.
- Catamaranele au venit echipate aproape ca un apartament ( frigider, aragaz, chiuveta ). Toate aceste dotari au permis un trai excelent in mijlocul marii alaturi de 8-10 persoane ( cu provizile necesare ). S-a putut gati si convietui intr-un confort extraordinar ( mai ales in comparatie cu un velier ).
- am avut alaturi de noi 2 skiperi exprimentati si de gasca au avut nevoie de ajutorul participantilor, acestia au pus mana pe Ancora, Parame, Fendere pentru a parca si pleca cu barca din porturi. A fost o experienta faina de coordonare alaturi de skipperi si ceilalti participanti. Este o munca de echipa care aduce echipajul mai aproape.
- Plimbarile cu Catamaranul pe mare sunt o modalitate atat de relxare cat si de fotografie ( cu drona mai ales ), iar noi am avut noroc sa vedem si cativa delfini in ultima zi. Vremea a tinut cu noi si totul a decurs bine fara incidente ( om la apa sau altele ). Marea este imprevizibila si valurile la fel.
- Mi-a placut tare mult si am sa mai revin cu prima ocazie in 2022/2023. Nici un concediu planificat in Grecia nu poate avea un impact atat de pozitiv ca navigarea intre insule pe un Catamaran. Sunt multe de zis, dar las galeria foto de mai jos sa vorbeasca.
GALERIE FOTO EXTRA
Primele zile alaturi de Panasonic S5.
Panasonic S5 gata de treaba zi de zi.
Alta insula, alte fotografii cu S5.
Ultima zi de fotografiat pe Hydra alturi de S5.
Despre Panasonic S5
Acum ca am trecut „detaliat” prin toata experienta de navigare, a mai ramas sa va vorbesc si despre Panasonic S5 alaturi de 85 mm F1.8 si 20-60 mm. Panasonic S5 este o camera mirrorless full-frame care vine cu un senzor de 24 megapixeli. Imaginile RAW pe 14 biti ajung sa fie inregistrate pe 2 carduri de memorie SD.
Dupa o saptamana alaturi de S5 iata ce am constatat:
- Partea de ergonomie, camera este ideala pentru persoane cu palme medii, grip-ul este destul de mare si se muleaza foarte bine. Pe barca este usor de manevrat cu o singura mana, cealalta mana fiind pe parame, sfori si manere.
- Inregistrarea pe 2 carduri SD ( UHS-II ) este o dotare banala in 2021, dar backup-ul fotografiilor in timp real inca nu a ajuns sa fie o normalitate. Orice camera cu 2 sloturi de carduri ( mai ales identice merita atentia ).
- Am fotografiat in cele 8 zile aproximativ ~2500 de fotografiie, experienta care mi-a aratat ca Panasonic S5 ofera claritate buna a imaginilor chiar si cu optica de talie medie. Alaturi de obiectivele 85 mm F1.8/20-60 mm Panasonic S5 a reusit sa livreze fisiere RAW/JPEG ale caror culori arata foarte natural si fisierele RAW au o maleabilitate destul de mare in post-procesare ( CaptureOne – Vezi Review ).
- Viteza de reactie a lui S5 nu este tocmai de top, mai exact dupa rafale chiar si cu carduri UHS-II ( 250/300 MB/s ) camera gandeste destul de mult ( asta indica un buffer mic ). Pe langa asta camera mai intampina ocazional intarzaieri de reactie la uz intr-un ritm alert. Fiind o camera de gama medie este si normal sa existe cateva compormisuri.
- Calitatea constructiei este una peste asteptari, astfel Panasonic S5 vine cu un corp solid care are se simte bine in mana si poate fi folosit fara retineri intr-o aventura precum workshop-ul descris mai sus. Feedback oferit de butoane este unul placut si au o tactilitate peste asteptari. Pozitionarea ergonomica a butoanelor de setare rapida pentru ISO/Compensare/WB + Focus ofera ajustari rapide fara sa fi nevoit sa folosesti a doua mana.
- Partea de ecran si EFV sunt decente, rezolutii medii si se vad clar imaginile si fara delay.
- Panasonic S5 este o camera adresata pentru cei care vor sa incerce un mirrorless full-frame cu capabilitati foto cat si video. Pretul de ~9999 lei pentru acest body pozitioneaza camera in liga Canon R/A7 III. Concurenta este serioasa, dar S5 are un set de dotari interesant care poate multumi o multime de utilizatori care stiu exact ce vor de la o camera foto.
- Autonomia camerei este echilibrata si a fost suficient sa incarc acumulatorul o data pe zi, pentru o autonomie de ~600 cadre.
- Partea de autofocus a fost una interesanta, iar partea de focus este peste asteptari, iar acest lucru pot sa il exemplific mult mai usor ( am facut deja testul de focus si il atasez mai jos ).
Concluzie
Experienta de navigare/dormit/convietuit pe Catamaran a fost una extraordinara, mai ales fata de velier-ul de anul trecut. Calatorind intr-un grup organizat cu scopul de a face fotografie in fiecare zi pe cate o insula diferita ajuta si ea. Echipa 2CreativeWorkshop a fost receptiva si pregatita pentru a ajuta participantii in procesul artistic. Atmosfera a fost foarte faina si recomand o astfel de iesire pentru cei care vor sa incerce aud ca tura pentru 2022 a fost deja anuntata.
Echipamentele foto nu au lipsit, totul in beneficiul participantilor care au avut ocazia sa testeze Panasonic S5 in comparatie cu ce au deja. In incheiere vreau sa va spun ca se mai organizeaza o tura in 2022 ( 29 Aprilie – 7 Mai ), editie la care va puteti inscrie si voi pe site ( vezi link ). Va invit sa vedeti si ofertele Panasonic pentru seria S1/S5 la F64 ( vezi intregul portofoliu ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului.