Compania QNAP este cunoscuta pentru solutiile de tip Network Attached Storage ( NAS ). Ei au lansat noua seria TS-x51A destinata fotografilor si videografilor. Seria x51A este disponibila in doua variante, cu doua sau patru bay-uri. Pentru test am primit modeul Qnap TS-451A, iar el vine cu un slot SDXC integrat ce permite transferul fotografiilor si secventelor video prin apasarea unui buton direct pe hdd interne.
TS-451A vine cu un procesor dual-core Intel Celeron N3060 la 1.6GHz, care are la dispozitie 4 GB de ram DDR3L. Puterea de calcul este suficient de mare cat sa faca fata cu brio la aplicatii rulate in paralel. Trebuie sa tinem cont de performanta si cand alegem hdd pentru acesta, avem de ales intre cele de 5200/5900 rpm si cele de 7200 rpm. Nu lipsesc cele doua porturi RJ45 pentru conectarea la retea, iar suplimentar avem disponibile trei porturi USB 3.0 si un port HDMI. TS-415A este un sistem NAS capabil pe care il folosesc de aproximativ o luna. In randurile urmatoare va voi prezenta un mic review al acestui NAS, ce vine sa imi inlocuiasca actualul Synology DS415+ ( review ).
Specificatii cheie:
- Procesor: Intel Celeron N3060 la 1.6GHz ( turbo-boost pana la 2.48 GHz);
- RAM: 4 GB DDR3L ( expandabil pana la 8 GB);
- Hardware Encryption Accleration: AES-NI;
- 4 Bay-uri compatibile cu HDD/SSD de 2.5 si 3.5 inch;
- Conectivitate: 2 x RJ45, 3 x USB 3.0, 1 x HDMI ( output 4K);
- Cititor SDXC cu functie de copiere;
- Consum: 27W in folosire;
- Senzor IR cu telecomanda inclusa in pachet;
- Dimensiuni: 167 x 160 x 219 mm;
- Greutate: 3 Kg.
Inspectie Vizuala
Cum privim cutia ne intampina utilizarile cheie subliniate de catre producator.
Iata si lista completa de specificatii imprimata pe ambalaj.
Iata cum arata produsul proaspat desfacut, vine intr-un ambalaj usor de desfacut.
Acesta este continutul cutiei noului Qnap TS-451A.
Regasim in cutie urmatoarele accesorii: 2 cabluri RJ45, 1 cablu USB 3.0, telecomanda IR, suruburi instalare HDD, manual de instalare rapida si incarcator.
In partea din fata suntem intampinati de cele 4 bay-uri ce pot acomoda chiar si noile HDD Seagate de 10 TB.
Langa bay-uri avem prezente 7 leduri de status alaturi de un cititor de carduri SDXC. Butonul On/Off alaturi de cel pentru one touch back-up ce poate fi folosit la copierea datelor de pe cardul conectat sau din dispozitivele atasate de unul din porturile USB 3.0 instalate. Ultimul port este unul unic al acestei serii, interfata USB 3.0 similara unui HDD extern ne permite conectarea directa a unui Calculator la NAS ce permite un mod de functionare fara conexiune la internet.
Iata placa de conectare cu interfetele SATA 3 alaturi de ventilatorul de racire.
In partea din spate regasim porturile USB 3.0 si cele RJ45 alaturi de doua jack-uri audio si portul HDMI ce suporta 4K.
Mecanismul de deschidere si inchidere al bay-urilor este usor de folosit.
In partea de jos avem prezente trei fante pentru evacuarea aerului cald si 4 picioare din cauciuc pentru stabilitatea pe orice suprafata.
Tavitele bay-urilor sunt realizate din plastic fragil. Trebuie manevrate cu grija la instalarea HDD-urilor, care se face cu ajutorul suruburilor.
Software
Sistemul de operare ce ruleaza pe orice NAS QNAP se numeste QTS, care a ajuns la versiunea 4.2. Sistemul de operare face diferenta dintre un sistem NAS performant si unul slab. Cand vine vorba de QTS 4.2 am cuvinte numai de lauda, atat ca interfata, cat si ca functionalitati. Acest sistem ne ofera optiuni multimedia cat si metode de stocare si back-up, si pe langa acestea el poate fi folosit ca un server de email dedicat. Poate fi folosit de o gama larga de utilizatori cu diverse ocupatii, asta datorita aplicatiilor ce fac sistemul QTS foarte personalizabil. Imbucurator este faptul ca avem la dispozitie un numar imens de aplicatii ce extind capabilitatile dispozitivului.
Iata o scurta prezentare de interfata:
Iconitele din meniul principal standard, imediat dupa instalare.
Meniul rapid din partea stanga.
Interfata Storage Manager permite monitorizarea unitatilor hdd si creearea volumelor de date.
Modulul Backup Station permite utilizatorului sa creeze task-uri de back-up programat din PC pe NAS sau din NAS pe un HDD extern.
Posibilitatile de back-up sunt nenumarate, fiecare isi poate creea propriul sistem de back-up cu acest modul.
Modulul de sincronizare a datelor vine si el preinstalat.
In AppCenter gasim o vasta gama de aplicatii ce cresc functionabilitatea dispozitivului exponential.
Acestea sunt aplicatiile oficiale disponibile pentru smartphone, ele fiind compatibile cu iOS, Android si Windows Mobile.
Panoul de control este locul unde setam pana la cel mai mic detaliu Qnap TS-451A.
Sunt atat de multe setari incat as putea face un articol dedicat acestui modul.
Sistemul QTS are un design simplificat si navigarea se face foarte usor. Cel de la QNAP va pun la dispozitie AICI, un mod demo in timp real, ce permite familiarizarea cu sistemul QTS. Daca aveti alte intrebari despre sistemul QNAP, imi puteti scrie AICI.
Utilizare
Detin Qnap TS-451A de 5 saptamani si il folosesc alaturi de doua unitati hdd Western Digital Red de 3 Tb legate in Raid 1. Il utilizez pentru back-up de fotografii Jpeg si RAW din aparatele foto, si le copiez direct cu ajutorul cardului de memorie integrat. Transferurile de fotografii si videoclipuri mai fac si prin transfer direct prin reteaua interna de acasa. Fisierelelor neprelucrate le fac back-up la finalul fiecarei zi, catre un folder dedicat. Acest sistem simplu de back-up al fisierelor finale si al celor RAW imi asigura o versatilitate excelenta. Functiile multimedia le folosesc prin intermediul aplicatiei Qfile pe un iPad mini 2 si tot de acolo fac streaming de fotografii si video-uri oriunde ma aflu. In curand am sa testez aplicatia de sincronizare si am sa revin cu o parere solida dupa o utilizare indelungata.
Pentru administrarea la distanta a sistemului NAS folosesc Qmanager el imi ofera informatii legate de utilizarea resurselor cat si proceselor ce ruleaza in orice moment. Suita de aplicatii mobile este compusa din 10 aplicatii in acest moment, iar eu folosesc acum doar doua. Qnap TS-451A poate fi utilizat ca o statie de lucru pentru afacerea personala, cat si ca sistem multimedia cu telecomanda pentru acasa. La NAS se pot lega camere IP, ce pot transmite imaginile direct pe tableta si telefon. Este o solutie foarte robusta, ce se adapteaza dupa numeroase nevoi a multor categorii de utilizatori.
Dupa 6 luni.
Qnap TS-451A se comporta foarte bine de peste 180 de zile de cand il am. Nu am intampinat probleme pana acum, acesta fiind folosit zilnic pentru back-up de fisiere din hdd interne ale calculatorului. Mentionez ca de 2 saptamani l-am folosit ca back-up local prin conexiunea directa la calculator pentru o viteza de transfer sporita. Ocazional am mai conectat un hdd extern de 4 TB pentru a face un back-up secundar. Dupa jumatate de an de utilizare nu ezit sa va recomand Qnap TS-451A.
Performanta
La capitolul o performanta am testat transferul local prin retea, cititorul de carduri si portul usb 3.0 de conectare directa la calculator. Acestea fiind operatiunile pe care le fac zilnic pe Qnap TS-451A.
Iata un test de transfer din PC la NAS prin reteaua locala:
Am transferat aproximativ 9 GB de fisiere RAW realizate cu Nikon D610, ele s-au transferat foarte rapid cu o viteza medie de 80 MB/s. Fluctuatiile de viteza in timpul copierii sunt minime, personal ma declar multumit de viteza.
Pentru testul de transfer prin card reader am folosit un card Transcend SDHC U3 II ( review ) de pe care am copiat 23.93 Gb de fisiere RAW in volumul de date in Raid 1. Transferul a durat 13 minute si 35 de secunde, din toate acestea rezulta o viteza medie de transfer de 30.6 MB/s. Am folosit cel mai performant card de memorie avut la dispozitie in acest moment, iar performanta este decenta.
Pentru urmatorul test am deconectat cele doua cabluri RJ45 de pe TS-451A si am conectat prin intermediul interfetei USB 3.0 Nas-ul direct la PC. Am transferat 9 Gb de fisiere RAW din PC prin interfata USB 3.0 in TS-451A la o viteza medie de 75 Mb/s.
Pentru conectarea directa a NAS-ului la PC trebuie sa introducem datele de admin, iar dupa aceasta dispozitivul este recunoscut ca si pana acum. Aceasta optiune de conectare directa aduce un plus de valoare acestei serii. Performantele de transfer locale ale acestui NAS sunt excelente, si vitezele de transfer de la distanta sunt inca in stadiul de test. Voi actualiza articolul cu aceste informatii in scurt timp.
Testele s-au realizat folosind urmatoarea configuratie:
- CPU: Intel i7 4770K la 3.5 Ghz;
- Placa de baza: ASUS Sabertooth Z87;
- Placa Video: Nvidia GTX 770;
- RAM: Corsair 32 GB DDR3 la 1600 mhz;
- SSD: Kingston Hyper X Savage de 240 GB;
- Sistem de operare: Windows 10 Pro pe 64 biti.
Concluzie
Qnap TS-451A este o solutie de stocare puternica si usor de folosit, sistemul de operare QTS este mai flexibil si ofera utilizatorilor mai multe optiuni. Partea de conectivitate este peste ce poate sa imi ofere Synolody DS415+ in acest moment. Slotul de card SDXC si posibilitatea de conectare directa la PC fac din TS-451A o optiune imposibil de ignorat. Il recomand fotografilor si videografilor care au nevoie de stocare si functii multimedia fara batai de cap. Eu am schimbat Synology DS415+ in favoarea acestui Qnap.
QnapTS-451A este disponibil pe piata din Romania la PC Garage la un pret de 1899 lei. Foloseste cuponul nr 77H8564S la comanda si primesti o reducere suplimentara de 1% si ajuti la sustinerea blogului. Multumesc
PRO
- Configuratie hardware de top;
- Constructie excelenta;
- Software intuitiv si usor de folosit;
- Suita completa de aplicatii pentru smartphone si tablete;
- Cititoru de carduri SDXC;
- Performante de transfer;
- Raport performanta/pret excelent;
- Mod de conectare directa la PC.
Contra
- Lipsa unui sistem de montare fara suruburi;
- Bay-uri fragile.