Share

Daca acum aproape 2 ani am configurat desktopul Pixel Crusher ( vezi review ) alaturi de PC Garage pentru comunitatea fotografiilor din Romania. In 2019 am decis sa continuam aceasta serie cu trei noi sisteme de editare foto. In articolul de astazi am sa va prezint sistemul accesibil Pixel Paladin. Daca varianta Crusher era o configuratie la 1000 Euro, noul Paladin este mai accesibil si mai puternic datorita evolutiei componentelor.

 

 

2019 a fost un an plin de aparate interesante ale caror fisiere sunt din ce in ce mai mari. Sa luam ca exemplu Sony A7R IV ( vezi review ), acest aparat produce RAW-uri de ~150 MB si este nevoie de ceva putere de procesare si un calculator corect configurat pentru a face fata. Pentru multi fotografi alegerea componentelor este dificila si confuza, iar crearea unei astfel de unitati este utila pentru cei care nu au vaste cunostiinte in domeniul IT&C, dar vor sa fie siguri ca au ales un sistem echilibrat. De asta am decis sa va prezint ce poate face Pixel Paladin.

 

 

Specificatii cheie Pixel Paladin:

 

 

  • CPU: AMD Ryzen 7 2700 cu o frecventa 3.2GHz ( 8 nuclee si 16 MB de memorie Cache );
  • Placa de baza: PRIME B450-PLUS;
  • GPU: Sapphire Pulse X570 ITX 4 GB si 256 biti;
  • Memorie: 2 x 8 GB Corsair Vengeance DDR4 la 3000 Mhz;
  • Sistem dual-SSD: Kingston UV500 de 240 GB + Kingston A2000 de 500 GB;
  • HDD: Seagate BarraCuda de 2 TB la 7200 rpm si 256 MB de cache;
  • Carcasa: Silencium PC Signum SG1M;
  • Racire: Arctic AC Freezer 34 eSports DUO Red cu 2 ventilatoare;
  • Sursa Seasonic S12II-620W.

 

Componentele au primit un upgrade fata de Pixel Crusher la procesor ( 6 nuclee vs 8 nuclee  ), Sursa ( 520W vs 620W ), Placa de baza ( ASRock vs ASUS ), Placa video ( 2 GB vs 4 GB ) si la SSD secundar ( A2000 vs A1000 ).

 

 

Inspectie Vizuala

 

 

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (22)

Din fata carcasa arata foarte curat si minimalist.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (35)

Pe spatele carcasei putem observa cele 6 porturi USB + 1 x USB TypeC oferite de placa de baza.

Placa video Radeon RX570 ITX ofera toate conexiunile actuale pentru monitoare.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (24)

In partea din fata sus, carcasa ofera o interfata audio si 2 x USB 3.0.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (27) Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (28)

In partea de sus carcasa Silentium ofera posibilitatea de atasare optionala a 2 ventilatoare de 120/140 mm.

Peste acestea fiind atasat un filtru de praf cu magneti, usor de curatat.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (1)

Carcasa Signum SG1M vine cu panouri laterale metalice.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (30)

Daca dam jos panoul lateral din dreapta, gasim un wire-management curat.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (10)

Racirea Arctic AC cu 2 ventilatoare ofera procesorului racirea necesara la rularea in frecvente de boost cat mai mari.

Datorita racirii excelente, procesorul poate fi overclockat fara probleme.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (17)

Ca memorie RAM am mers tot pe modelele Corsair LPX la 3000 Mhz.

Ryzen 7 2700 prefera 2933 MHz pentru a rula optim.

 

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (54)

Daca dam jos partea din fata descoperim 2 ventilatoare Arctic de 140 mm.

Aceasta configuratie de racire ofera un flux de aer optim, pentru racirea generala a sistemului.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (4)

Plaa video Sapphire RX570 are format ITX si cei 4 GB de memorie ajuta in Photoshop, Lightroom CC si Capture One 20 Pro.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (5)

Kingston A2000 este SSD-ul de cache de 500 GB cu interfata NVME.

Pentru Windows si programe am ales un Kingston UV500 in format 2.5 inch SATA.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (8)

La final va arat sursa sistemului, este un Seasonic cu certificare 80+ Bronze.

La cei 620W, aceasta va duce un upgrade viitor al procesorului si a unei placi video mai capabila ( daca se va dori asta ).

 

 

 

Utilizare si Functionalitate

 

 

Am ales componentele din Pixel Paladin pentru performanta echilibrata in raport cu pretul. Scopul acestui desktop este sa ruleze Adobe Lightroom, Photoshop, Capture One rapid si ofera timpi de export competitivi. Sistemul poate fi sustine multitasking fara probleme, mai exact un photoshop deschis in paralel cu Capture One sau Lightroom. Va rula fara mari probleme. Insa programele trebuie configurate corect, aici ma refer la alocarea memoriei cache pe SSD-uri si instalarea licentelor de software. Pixel Paladin este potrivit pentru fotografii care vor un desktop accesibil, dar au nevoie de timpi de raspuns redusi in editarea volumelor de fotografii si timpi de export mai mic.

 

 

Pentru ca in 2020 un laptop sau desktop sa fie bun si optimizat pentru o experienta rezonabila in editare, el trebuie sa includa:

 

  • Procesor Quad-Core cu frecventa si memorie cache cat mai mare.
  • 16 GB de memorie RAM DDR4;
  • Sistem Dual SSD;
  • Racire capabila si sursa stabila pentru alimentarea si protectia componentelor;
  • Carcasa aerisita cu ventilatoare suplimentare arantaje intr-o configuratie optima push-pull.

 

 

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (1)

Asa arata interiorul complet al lui Pixel Paladin.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (30)

Dupa cum se poate observa si in fotografii, wire-managementul nu este rau deloc, pentru utilizarea unei surse fara cabluri detasabile.

Asablarea exemplarului meu este curata si totul ofera un airflow foarte bun pentru componente.

 

 

Pixel Paladin vine dotat cu:

 

 

  • Procesor Ryzen 7 2700 cu 8 nuclee la 3.2 Ghz – Acesta este mai multe nuclee decat necesar pentru editare foto, dar de multe ori in timp ce exporti ai nevoie sa mai faci si altceva, deci trebuie sa mai ramana ceva resurse libere. Frecventa de 3.2 Ghz este rezonabila, dar frecventa de boost de 4.1 cu racire adecvata va performa mai mult decat rezonabil in Lightroom si Capture One.
  • Racirea procesorului este asigurata de un radiator cu doua ventilatoare, pentru a sustine frecveta de boost constant cat mai aproape de 4.1 Ghz.
  • Memoria RAM de 16 GB este suficienta pentru editare foto, frecventa de 3000 Mhz este optima pentru arhitectura procesorului  Ryzen 7 2700. Cantitatea de memorie nu va fi utilizata in conditii normale de utilizare la editare foto, dar este bine sa existe putin mai multa decat este nevoie.
  • Sistemul Dual-SSD ( 240 + 500 GB ) ofera un spatiu pentru OS si programe, iar un altul pentru scratch disk/cache pentru Photoshop si loc pentru cataloagele din Lightroom si Capture One. Astfel totul se va incarca rapid si va functiona asa cum trebuie.
  • HDD de 2 TB este util pentru mitarea fisierelor finalizate pentru predare si arhivare. Seagate BarraCuda este o serie performanta ideala pentru utilizatorii intermediari.
  • Placa video ITX cu memorie de 4 GB va accelera procesele grafice, pentru programele care au nevoie de asta. Pentru a rula majoritatea aplicatiilor de editare foto in versiunile lor pentru 2020 este nevoie de minim 2 GB de memorie video.
  • Alimentarea se face cu o sursa Seasonic S12II de 620W care are suficienta putere si stabilitate pentru upgrade-urile viitoare ale sistemului, fara sa fie nevoie sa o schimbati. Vine si cu patru protectii, pentru a proteja componentele, mai exact este vorba despre OPP – Over-Current Protection / OVP/UVP- Over Voltage/Under Voltage Protection  si SCP – Short Circuit Protection.

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (10)

Performanta

 

 

 

Am utilizat sistemul Pixel Paladin pentru procesarea fotografiilor RAW ( crearea preview-uri si export). Programele folosite pentru post-procesarea cataloagelor de imagini sunt Capture One 12 Pro si Lightroom Classic CC. Pe langa programele de prelucrare a volumelor de fotografii RAW am testat si Adobe Photoshop CC 2020, care s-a miscat excelent pe sistem.  Pe perioada testarii am procesat un total de  peste 3000 de fisiere RAW pe Pixel Paladin. Pe aceasta perioada am putut observa temperaturile, stabilitatea sistemului si performanta sustinuta pe care o ofera configuratia.

 

 

Scenarii de testare

 

  • Exportarea si cronometrarea unui catalog de 1000 de fisiere RAW ( Nikon D750+Sony A7 III ) in Capture One 20 Pro si Lightroom Classic CC. Ambele exporturi s-au facut intr-o varianta de light edit si hard edit pentru cele 1000 de fisierel. In acest fel se poate observa serios diferentele de viteza de export dintre ambele scenarii. In acest fel puteti compara si voi cu sistemele voastre acasa.
  • Rularea programelor orientate catre masurarea puterii de calcul al sistemului.
  • Am rulat si un stress test pentru Procesor si Placa Video pentru a va arata cam cum se comporta sistemele de racire si de evacuare a aerului in conditii reale.
  • Am masurat si consumul de energie pentru a va oferi o perspectiva legata de consumul anual de curent. Pentru cei care sunt interesati.

 

CrystalDisk - Pixel Paladin

Pixel Paladin ATTO

Am testat unitatile de stocare in CrystalDisk si ATTO pentru a va oferi informatii legate de scrierile secventiale maxime care pot fi obtinute. Adevarul este ca in lucrul cu multe fotografii SSD-urile nu sunt stresate, dar timpul de acces ajuta enorm.

Lightroom - Capture One - Pixel Paladin

Pentru exportul de Lightroom si Capture One am realizat ajustari minime normale pentru fisiere, dar si ajustari ale fotografiei cu fiecare slider posibil, pentru a simula timpi maxim de export si stress pentru sistem.

Pixel Paladin Temperaturi

Placa grafica vine cu sistemul propriu de racire, dar procesorul este racit foarte bine de cooler.

Temperaturile sunt mai mult decat rezonabile, cazurile prezente in grafic fiind masurate la un ambient de 20 de grade.

Pixel Paladin - consum

Am masurat si consumul atat in IDLE cat si in LOAD.

Consumul in Load maxim ar fi de ~290W/h, asta inseamna ca in 10 ore de utilizare nu va consuma mai mult de 3.5 KWh ( cu tot cu monitor si periferice ). Pretul de functionare pe zi va fi de maxim 2 lei.

Managementul Resurselor

Pe parcursul exportului de fotografii in Lightroom si Capture One am monitorizat si utilizarea resurselor, pentru a va face o idee despre ce se utilizeaza cel mai mult in functie de program.

Utilizare CO12 - CPU

Capture One solicita procesorul la 100%, dar in valuri si foloseste 5 GB de memorie RAM si peste 3 % placa grafica.

Ar avea nevoie de o optimizare mai buna a resurselor, pentru a fi mai rapid.

Utilizare LR - CPU

Lightroom CC foloseste mai mult RAM si procesorul sta in ~90% ca utilizare mai tot timpul.

De aceea este si mai rapid la export.

 

 

 

 

 

Concluzie

 

Pixel Paladin vine in ajutorul fotografilor care cauta o unitate pentru editarea si exportarea fotografiilorla un pret de sub 1000 Euro. Componentele alese ofera o calitate si durabilitate minim de 2-3 ani in cazul editarii fotografiilor. Multe persoane nu considera importante racirea si alimentarea componentelor atunci cand vor sisteme puternice sau mai putin puternice. Am ales un sistem echilibrat pentru performanta optima, dar si pentru echilibrul financiar al fotografilor care doar editeaza sau nu au buget foarte mare. Daca aleg un Pixel Paladin se pot baza ca au facut alegerea corecta fara a avea prea multe cunostiinte. Consumul de energie fata de vechiul calculator va fi mai mic, iar performanta mai mare. Acesta este inca un motiv de upgrade.

 

Workstation Pixel Paladin - PC Garage - Ghidul DLSR - 1 (17)

 

 

Racirea este mai mult decat suficienta, chiar si pentru voi care doriti sa faceti overclock la procesor, imediat cum primiti unitatea. Asamblarea si wire-managementul sunt foarte bine realizate. Pe langa costurile componentelor, trebuie luata in calcul asamblarea care este inclusa in pret. Pixel Paladin este disponibil la PC Garage la un pret standard de ~4600 lei, dar poate fi achizitionat de multe ori la promotie la sub 4000 lei. Pixel Paladin poate fi achizitionat de AICI ( vezi oferta actuala ). Toate sistemele sunt asambate si testate inainte de expedierea catre client. Pentru a pune sistemul in functiune mai aveti nevoie de instalarea unui sistem de operare Windows 10 ( licenta se achitioneaza separat ).

 

 

Alaturi de Pixel Paladin recomand monitorul  Dell U2419H ( ~1000 lei ). Daca sunteti curiosi ce produse IT&C folosesc in acest moment puteti vizita „magazinul virtual” GhidulDSLR ( vezi produse ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va multumesc!

 

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut