Acum cativa ani m-am jucat cu Aorus Fi27Q ( vezi articol ), acesta s-a dovedit a fi un monitor excelent pentru editare foto si jocuri. De asta am decis ca in articolul de astazi sa va prezint doua monitoare din seria Gigabyte care urmeaza o reteta similara. Gigabyte M27F si M27Q sunt orientate catre cei care vor sa editeze, dar sa se si joace in timpul liber. Modelul M27F are o diagonala de 27 inch si o rezolutie FullHD cu o rata de refresh de 144 Hz, iar modelul M27Q este un monitor 1440P cu rata de refresh de 170 Hz. Ambele produse au un pret de sub 2000 lei si promit sa ofere o experienta pozitiva in ambele scenarii de utilizare.
Gigabyte M27F si M27Q se orienteaza catre fotografi si videografi aflati la inceput de drum. Diagonala de 27 inch a ambelor modele si acoperirea de ~130% Adobe sRGB, respectiv ~75% din spatiul Adobe RGB reprezinta doua semne bune pentru aceste modele. Panourile ambelor monitoare sunt pe 8 biti nativ, asta inseamna ca sunt capabile sa reproduca real 16.7 milioane de culori atat in jocuri cat si la editare foto. Unghiurile de vizualizare de 178 de grade pentru toate directiile permit o experienta optima a culorilor. Ambele modele vin cu un modul KVM integrat si montura VESA 100 x 100 mm pentru prinderea de birou/perete. Ramane-ti aproape in randurile urmatoare pentru a afla cat de capabile sunt aceste doua monitoare.
Specificatii Cheie Gigabyte M27F
- Diagonala de 27 inch in format 16:9;
- Rezolutie: 1920 x 1080 pixeli;
- Intensitatea luminoasa: 300 cd/m2;
- Tip panou: IPS mat pe 8 biti;
- Pixel Pitch: 0.331 (H) x 0.331 (V) (mm);
- Contrast nativ: 1 : 1000;
- HDR Ready;
- Hub USB 3.0 cu 2 porturi;
- Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.2;
- Gamut culoare: 92% din P3 si 130% din sRGB;
- Timp de raspuns: 1 ms;
- Rata de refresh de 144 Hz;
- Compatibil cu Tehnologia AMD Freesync;
- Consum: 50 W;
- Stand cu ajustare: Tilt ( -5 – + 21 grade ) / 130 mm ajustare pe inaltime;
- Greutate: 5.5 KG;
- Dimensiuni cu stand: 615.11 mm x 367.35 mm x 42.21mm.
Specificatii Cheie Gigabyte M27Q
- Diagonala de 27 inch in format 16:9;
- Rezolutie: 2540 x 1440 pixeli;
- Intensitatea luminoasa: 350 cd/m2;
- Tip panou: IPS mat pe 8 biti;
- Pixel Pitch: 0.233 (H) x 0.233 (V) (mm);
- Contrast nativ: 1 : 1000;
- Certificare VESA HDR400;
- Hub USB 3.0 cu 2 porturi + USB-C;
- Porturi: 2 x HDMI 2.0 – 1 x Display port 1.2;
- Gamut culoare: 95% din P3 si 140% din sRGB;
- Timp de raspuns: 0.5 ms;
- Rata de refresh de 170 Hz;
- Compatibil cu Tehnologia AMD Freesync Premium;
- Consum: 58 W;
- Stand cu ajustare: Tilt ( -5 – + 21 grade ) / 130 mm ajustare pe inaltime;
- Greutate: 5.5 KG;
- Dimensiuni cu stand: 615.11 mm x 367.35 mm x 42.21mm.
Inspectie Vizuala
Cutia monitorului este simpla si vine marcata cu mici detalii despre dotari.
Pe capacul cutiei se gasesc si instructiunile de asamblare.
In cutie se gaseste alimentatorul extern alaturi de cablur HDMI + DP si un USB pentru HUB.
Asa arata baza ambelor modele, aceasta se prinde cu un surub de picior si are picioruse anti-derapante.
Dimensiunile acestuia sunt foarte compacte, dar ofera stabilitate panoului pe birou fara a ocupa prea mult spatiu.
Standul are un canal pentru organizarea cablurilor.
Standul permite si inclinare.
Ajustarea pe inaltime este de ~130 mm.
Varful standului este branduit.
Standul este solid, dar pacat ca nu se poate roti din standul compact.
Valorile de consum ale monitoarelor sunt similare, dar vorbim despre consumul real mai incolo.
Cam asa arata monitorul din fata cu ajustarea pe inaltime.
Pe birou arata foarte bine, fiind un monitor simplu.
Ajustarea de inaltime vazuta din spate.
Monitoarele au un design mai complicat din spate.
Din lateral putem vedea profilul monitorului si ajustarea pe inaltime.
Panoul este mat si nu reflecta prea bine lumina.
Rama panoului este subtire.
Branding-ul este prezent si pe spate pe un panou glossy.
Butonul KVM si joystick-ul de control.
Partea de conectivitate este bogata la ambele monitoare.
Se pot conecta laptopuri cu HDMI, USB-C si DP. Cele 2 porturi USB ofera usurinta de conectare a unui cititoru de carduri/hdd extern sau si un calibrator.
Cam atat de jos se lasa panoul monitorului.
M27Q seamana cu M27F, dar iata si cateva fotografii cu acesta:
Ambele monitoare seamana la exterior ( denumirea pe carcasa fiind singura diferenta ).
Adevaratele diferente sunt la panou.
Utilizare
Gigabyte M27F si M27Q sunt doua monitoare orientate catre fotografi si videografi care vor un panou IPS capabil. Aceste panouri sunt capabile sa acopere procente importante din gamuturile spatiilor sRGB si Adobe RGB. Ratele de refresh de 144Hz ( M27F ) si 170 Hz ( M27Q ) ofera o experienta fluida in jocuri alaturi de un desktop puternic. Beneficiile acestor panouri alaturi de KVM-ul integrat ofera posibilitatea de lucru cu mai multe sisteme la un singur monitor. Asta inseamna ca se poate folosi un M27Q atat pentru editare foto cu un sistem, iar jocuri cu un alt sistem. Se pot conecta si laptop-uri pe una din intrarile din dotare. Avantajul major ale acestor monitoare este faptul ca te poti juca si poti edita fotografii cu un singur panou. Editarea video a secventelor de peste 60 fps ajuta si panoul cu rata de refresh mare, asta mai ales la scurbbing pentru o experienta mai fluida.
Constructia ambelor modele este destul de solida, piciorul este metalic la fel ca si baza compacta si stabila. Pacat ca lipseste posibilitatea de rotatie, dar in rest totul se simte in regula pentru monitoare accesibile. Panoul in sine vine cu o asamblare ok si o rama foarte compacta care ofera o imagine mai placut de privit sau unirea mai uniforma a doua astfel de monitoare. Carcasa panoului este din plastic, iar asamblarea este solida pentru clasa de monitoare din care face parte. Design-ul ambelor monitoare este unul simplu si le fac sa arate foarte bine pe masa oricarui fotograf/pasionat de jocuri. Gigabyte a facut o treaba buna cu design-ul si constructia acestor monitoare. Instalarea monitoarelor este foarte simpla, acestea venind livrate cu piciorul atasat, tot ce trebuie sa faca utilizatorul este sa prinda surubul bazei in picior.
Dotarile monitoarelor sunt bogate, acestea fiind un IPS care vine cu un modul KVM integrat alaturi de o diagonala rezonabila de lucru pentru majoritatea creativilor pasionati de jocuri. Diferentele notabile intre M27Q si M27F sunt rezolutia ( QHD vs Full HD ) si rata de refresh a panoului IPS ( 170 Hz vs 144 Hz ). Fiecare dintre aceste modele se adreseaza pentru nise diferite de utilizatori. Varianta M27F este putin mai slaba pe partea de acoperire a culorilor, dar si mai ieftina cu ~15-20% fata de QHD care vine cu rata de refresh mai mare.
Cateva cadre realizate de aproape in Doom Eternal.
Meniuri
Navigarea prin meniurile monitoarelor este foarte usor de facut cu ajutorul joystick-ului integrat pe spate. Meniurile sunt organizate foarte bine pe cateforii, dar grafic acestea ar putea arata mult mai bine. Acest lucru se poate optimiza printr-un update de firmware la nevoie. Iata cum arata o parte din meniuri:
Meniul principal este bine categorisit.
Organizarea meniurilor.
Meniul modulului KVM.
Modul Game Assist ofera optiuni de crosshir si aliniere a ecranului.
Calitatea si Calibrarea Panoului
Avand ambele modele pe masa am putut sa le calibrez si sa le masor panourile cu exactitate pentru a va arata cam cat de calitative sunt. Am masurat panourile pentru a vedea cat de fidel redau culorile, dar si cat de uniforme sunt alaturi de alti parametrii care ii voi povesti mai jos. Orice monitor fie el scump sau ieftin trebuie calibrat, asta pentru a avea cele mai echilibrate culori. Tentele de culoare afecteaza atat monitoare ieftine, dar si scumpe. Ele fiind principalul motiv care trebuie sa va impinga sa calibrati panourile. Am calibrat ambele monitoare pentru a vedea cat si ce va corecta echipamentul.
Masuratori Gigabyte M27F
Masuratorile de gamut indica faptul ca M27F acopera peste 85% din spatiul Adobe RGB.
Luminozitatea maxima a acestui model este de ~328 niti.
Uniformitatea culorilor este rezonabila la 50% luminozitate, dar spre 100% coltul stanga jos se inrautateste.
Uniformitatea Luma este excelenta pe acest panou.
Valorile DeltaE la M27F sunt foarte bune pentru un monitor IPS cu panou de 144 Hz.
Masuratori Gigabyte M27Q
Exemplarul care a sosit la testat de M27Q este unul incredibil de fidel ca si culori ( cel putin asa arata masuratorile de gamut ).
Luminozitatea lui M27Q este mai mare cu ~10% fata de varianta FHD.
Uniformitatea culorilor la 100% nu arata mai bine ca la varianta M27F.
Uniformitatea Luma este putin mai rea cam cu 10% fata de fratele mai mic.
Valorile DeltaE sunt mai bune la acest model, la fel ca gamuturile de culoare.
Am calibrat ambele monitoare cu un X-rite i1 Display Pro si am observat ca ambele vin la pachet cu o tenta verziune care este usor de corectat. Exemplarele sosite la testat au panouri cu mult potential, ele afiseaza imagini sharp fara a umbla in setari alaturi de culori naturale, fara prea multa saturatie. Pe partea de jocuri panourile IPS ajuta la experienta vizuala in timpul sesiunilor de joc. Gigabyte a ales bine aceste panouri pentru seria lor de monitoare M. Insa daca ar fi sa aleg, as merge clar pe M27Q datorita panoului superior atat ca refresh cat si ca rezolutie.
Concluzie
Gigabyte s-a intrecut pe sine cu aceste doua monitoare. M27F si M27Q vin cu panouri IPS de calitate. Ambele ofera unghiuri de vizualizare bune si reproducere a culorilor peste asteptari la pragul de pret de sub 2000 lei. Pe partea de jocuri, monitoarele se descurca destul de bine si ofera o experienta fluida cu cromativa foarte placuta. Panourile IPS integrate din cele doua modele sunt echilibrate intre calitatea imaginii si rata de refresh. Pe final pot sa zic ca ambele monitoare fac o treaba buna in segmentul in care se afla, nu sunt perfecte, dar pentru doua modele de sub 2000 lei ofera cel mai bun raport pret/performanta. Mi-ar fi placut sa aibe functia de rotatie si un meniu mai usor navigabil, dar in rest totul este asa cum ar trebui sa fie.
Gigabyte M27F si M27Q sunt disponibile in Romania la un pret mediu de ~1500 lei, respectiv 1800 lei pentru M27Q. Daca as fi pus sa aleg intre cele doua modele avand in vederediferenta de pret, as merge fara sa clipesc pe M27Q. Monitoarele vor fi disponibile in Romania incepand cu zilele/saptamaniile urmatoare. Le puteti gasi curand pe rafturile de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).