Despre seria de carduri SD Kingston Canvas am discutat tot discutat in ultimii ani. In articolul de astazi am sa va povestesc despre experienta mea cu noul model Canvas Focus. Acest card vine exclusiv in format CompactFlash si este destinat pentru fotografii/videografii cu aparate compatibile. Viteza de scriere declarata este de 130MB/s in timp ce citirea se face cu maxim 150MB/s. Declaratiile de performanta ofera viteza suficienta pentru fotografia de sport/wildlife alaturi de aparate foto DSLR de top. Canvas Focus este disponibil in capacitati de 128 si 256 GB.
Canvas Focus este un CompactFlash cu certificare UDMA 7 si VPG 65 ( Video Performance Guarantee 65 MB/s la scriere ). Certificarile indica o garantie de functionare cu cele performante camere video de pe piata. In anul 2020 cardurile Compact Flash mai exista datorita DSLR-urilor dedicate profesionistilor. Putine camere s-au lansat in 2019 si 2020 cu un astfel de slot.
Specificatii cheie Canvas Focus
- Viteza de 130 MB/s la scriere si 150 MB/s la citire;
- UDMA 7 si certificare VPG 65 ( Video Performance Guarantee);
- Disponibil in capacitati de 128 si 256 GB;
- Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
- Dimensiuni: 36.4 mm x 42.8 mm x 3.3 mm;
- Greutate: 7 grame.
Inspectie Vizuala
Ambalajul este similar cu cel al cardurilor SD.
Certificarea VPG 65 si UDMA 7 sunt doua indicii ale performantei.
Design-ul etichetei aduce in secolul 21 cardurile Canvas, culorile vii atragand privirile.
Spatele cardului are o eticheta pentru marcarea cardului cu o semnatura.
Cei 48 de conectori.
Canvas Focus transportat intr-un portofel rigid de Pelican sau un portofel textil ThinkTank Secure PocketRocket.
Utilizare si Performanta
Cardul CF Canvas Focus este potrivit pentru utilizarea alaturi de Nikon D810/D850/D4/D5, Canon 5D Mark III/VI, 1Dx, 1Dx mark II. Cardurile CF fiind dedicate mai mult camerelor profesionale lansate in ultimii 2 ani. Viteza de scriere declarata este suficient de mare, pentru a face fata rafalelor de 10-12 FPS de la DSLR-urilor de Top de la Canon si Nikon. Inregistrarea video 4K este si ea posibila, dar fotografierea in rafala este principala provocare pentru astfel de carduri.
Avantajul cardurilor CF este ca nu sunt la fel de fragile ca cele SD, grosimea acestora si dimensiunile mai mari le fac mult mai rezistente la impact. Constructia cardului Canvas Focus este solida si imi aminteste de seria veche de CF-uri Kingston Ultimate de 266X.
Cateva teste de performanta:
Testele au fost realizate cu ajutorul cititorului Kingston FSR-HS4, pentru a stoarce maximul de performanta din aceste carduri. Doua teste sintetice si un test real de transfer al datelor sunt suficiente pentru aflarea performantelor.
Testele sintetice indica o performanta consistenta si apropiata de specificatiile producatorului.
Transferul de pe un Samsung 970 Pro ( review ) pe Canvas Focus se face cu o viteza medie de ~125 Mb/s.
Concluzie
Kingston Canvas Focus este o noua serie de carduri CF dedicata fotografilor profesionisti care inca trag pe aceste medii de stocare. In ziua de astazi cardurile SD au ajuns o alternativa mai compacta si mai performanta. Canvas Focus ramane o optiune performanta si mult mai rezistent fizic, datorita dimensiunilor mai mari. Performantele oferite de card sunt suficiente pentru fotografia in rafala la evenimente sportive si in fotografia wildlife. Inregistrarea video 4K este si ea posibila, iar certificarea VDG 65 ofera aceasta garantie viitorulor consumatori.
Canvas Focus este disponibil in Romania la un pret mediu cuprins intre 340 si 580 lei in functie de capacitate. Cardurile sunt disponibile pentru achizitie la F64 ( vezi oferta ) – PC Garage ( vezi oferta ). Preturile sunt rezonabile, pentru performantele oferite de producator.
PRO
- Performanta buna.
- Constructie solida.
- Raport pret/performanta imbatabil.
- Design nou.
- Disponibil doar in doua capacitati.
Contra
- Lipsa unui program de recuperare proprietar Kingston.