Nu este nici un secret ca prefer echipamentele de la Manfrotto ( trepiezi, stative, accesorii si multe altele ). In acest articol nu am sa departez ma mult de acest brand si o sa va vorbesc despre Joby. Aceasta firma care face parte din compania in care gasim Manfrotto, GITZO si multi altii. Joby GorillaPod 3K si 500 sunt doua modele de trepiezi flexibili cu 27 de articulatii compatibile cu filete de 1/4 inch. Dupa cum le spune si numele Joby GorillaPod 3K sustine maxim 3 kilograme in timp ce 500 sustine numai 0.5 kilograme. Intre aceste modele mai exista Joby GorillaPod 1K si fratele mai mare Joby GorillaPod 5K. Cam asta este toata gama de produse Joby.
Ce le face diferite dupa cum spuneam este abilitatea de a se mula pe orice suprafata si a sustine in siguranta echipamentele. Utilizarea acestor trepiezi faciliteaza atasarea echipamentelor pe cele mai dificile suprafete, lucru imposibil cu un trepied traditional. Am testat ambele modele timp de cateva saptamani si in randurile urmatoare am sa va arat/povestesc cat de utile sunt.
Specificatii cheie Joby GorillaPod 3K
- Constructie din Aluminiu, Otel, Cauciuc si Plastic;
- Are 9 articulatii pe fiecare picior;
- Greutate sustinuta de 3 Kg;
- Dimensiuni: 6 x 6 x 24 cm;
- Cap bila detasabil cu filet 1/4 inch si placuta de detasare rapida;
- Filet 3/8 pe trepied pentru atasarea altor capete de trepied;
- Greutate: 393 grame;
Specificatii cheie Joby 500
- Constructie din Aluminiu, Otel, Cauciuc si Plastic;
- Are 9 articulatii pe fiecare picior;
- Greutate sustinuta de 0.5 Kg;
- Dimensiuni: 4 x 4 x 20.5 cm;
- Cap bila cu filet 1/4 inch;
- Greutate: 79 grame;
Inspectie Vizuala
Ambalajul lui Joby 3K ilustreaza toate specificatiile cheie.
Joby 3K este foarte usor, iti dai seama de asta imediat cum il scoti din cutie.
Capul cu bila are patina detasabila si o maneta de quick release.
Capatul are o maneta de ajustare a bilei in orice pozitie.
Capul este detasabil, pentru a putea monta unul de pe Manfrotto BeFree care este mai solid ( vezi review ).
Exista si boloboc de nivel.
Filetul de 3/8 inch poate fi dat jos, sub acesta aflandu-se unul de 1/4 inch.
Punctele de contact cu solul ale picioarelor sunt acoperite de cauciuc.
Exista si un punct de strangere al picioarelor de baza trepiedului.
Asa arata Joby 3K asezat pe sol.
Joby GorillaPod 500 are o cutie similara cu 3K.
Joby GorillaPod 500 este cel mai compact din serie. Strans incape in orice buzunar.
Capul de trepied cu bila nu se detaseaza si vine cu filet 1/4 inch.
Desfiletarea trepiedului de camerele de actiune sau diversi suporti nu este tocmai comoda. Ar fi fost buna implementarea unui blocaj pentru bila.
Cele 27 de articulatii se muleaza optim pe orice suprafata.
Joby GorillaPod 500 asezat pe sol.
Utilizare
Flexibilitatea fizica este principalul avantaj al trepiezilor din seria GorillaPod. Fiecare picior poate fi indoit pentru a permite atasarea trepiedului de un stalp/o bara/ o oglinda de masina si multe alte exemple. Aceasta flexibilitate se traduce in realizarea fotografiilor/filmarilor in cele mai neobisnuite unghiuri. Lucru ce nu se poate face cu trepiezii traditionali cu ajustare limitata. Pentru aparate foto mirrorless/DSLR de pana in 3 kilograme exista variantele GorillaPod 3K si 5K, iar pentru camere de actiune exista 500 si 1K. Pentru Sony A7III ( vezi articol ) si Fujifilm X-T3 ( vezi review ) am ales Joby 3K. Este suficient de usor si imi ofera siguranta ca va sustine ambele camere fara probleme. GorillaPod 500 este un mini-trepied care ia locul lui Pixi Evo de la Manfrotto, pentru momentele cand folosesc Sony RX0 sau alte camere de actiune. Ce m-a deranjat totusi la GorillaPod 500 este faptul ca bila nu se blocheaza si desfiletarea trepiedului este un cosmar de cele mai multe ori. Joby 3K vine cu un cap de trepied solid, dar butonul de detasare nu are o siguranta suplimentara. In urma utilizarii initiale am numai laude pentru ambele modele.
Constructia si rigiditatea trepiezilor din seria GorillaPod este surprinzator de buna. Picioarele au o rigiditate excelenta in toate 27 de articulatii, sper ca acest lucru sa se pastreze in timp. Articulatiile sunt formate dintr-un element de tip bila care se invarte intr-o semi-sfera. Principiul de functionare este simplu si ofera siguranta in utilizare. Dupa o luna de utilizare rigiditatea articulatiilor a ramas la fel, in primele saptamani l-am tot sucit pe toate partile si folosit consistent. Constructia este realizata din plastic rigid, cauciuc si metal. Din ce am inteles la interior picioarele au un fir metalic care sporeste rigiditatea. Nu laud mai mult acum constructia, astept sa le mai folosesc cateva luni si revin asupra acestui aspect. In concluzie totusi ambele modele de trepiezi de la Joby ofera flexibilitate in utilizare si noi posibilitati de atasare a echipamentului.
Galerie Foto
Am realizat o serie de fotografii cu ambele trepiede in utilizare si am decis sa va arat si voua cam ce se poate face cu ele.
GorillaPod 500 sustine orrice smartphone sau camera de actiune.
Eu m-am jucat cu el alaturi de Sony RX0 si Xperia L4 si X10 II.
Sony A7III a stat in perfecta siguranta pe balustrada sau stalpii de circulatie.
Sony ZV-1 a stat atasat atat pe Joby 3K sau 500.
Joby 3K se agata de orice oglinda, gard, balustrata.
Concluzie
Joby GorillaPod 3K si 500 sunt trepiezi flexibili de nelipsit din trusa oricarui fotograf. Avantajele utilizarii unui GorillaPod nu stau doar in stabilitatea sustinerii echipamentelor ci mai mult in flexibilitatea utilizarii. Joby 3K exista pentru posesorii de echipamente Mirorrless/DSLR de pana in 3000 grame cu tot cu obiectiv. Este un trepied solid pe care l-as folosi si cu camere de actiune sau alte gadgeturi grele in studio sau afara. Joby 500 este un mini trepied pentru telefoane si camere de actiune, la fel de rigid ca fratele mai mare, dar nu are blocaj pentru bila, lucru ce il face greu de desurbat. Joby trebuia sa implementeze un astfel de blocaj pentru o usurinta de utilizare.
Joby 3K este disponibil in Romania la un pret de ~299 lei la oferta in timp ce varianta GorillaPod 500 are un pret de 134 lei. Personal ma vad folosind mai mult un Joby 3K sau 1K fata de 500, dar am zis sa va prezint si o varianta accesibila. Toata gama de produse Joby este disponibila la Photosetup ( Importator oficial Manfrotto si Joby in Romania ). Oferta completa poate fi vazuta AICI ( vezi gama completa Joby ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ). Urmeaza un video despre trepiezii Joby in curand!