Mavic Air 1 a fost si ramane o drona excelenta chiar si dupa 2 ani de la lansare. Am cumparat-o chiar dupa testare si am scris un review complet AICI ( vezi articol ). Cand am vazut specificatiile noului Mavic Air 2, am realizat ca acesta vine cu multe din lipsurile vitale pe care Air 1 nu le avea. Mai exact noul Mavic Air 2 a primit un boost de autonomie de pana la ~34 de minute si un sistem de transmisie OcuSync 2.0 care ofera o raza de operare exponential mai mare. Sistemul APAS de evitare al obstacolelor a ajuns la versiunea 3.0 la fel ca si functiile de tracking si transmisie 1080P al imaginilor catre mobil.
Mavic Air 2 a mai primit o telecomanda noua si un design inspirat din Mavic Pro 2, acesta fiind pozitionat la mijloc intre varianta Pro 2 si Mavic Mini. Senzorul de imagine a ramas tot de 12 megapixeli, dar inregistrarea video se face acum la 4K si 60 fps. Cei de la DJI au pastrat pana si memoria interna de 8 GB. Mi se pare Mavic Air 2 reprezinta o drona atragatoare datorita imbunatatirilor fata de generatia anterioara. Acum ramane sa vedem cum se comporta pentru a confirma imbunatatirile nu doar pe hartie.
Specificatii Cheie Mavic Air 2
- Senzor CMOS de 12 megapixeli cu dimensiuni de 1/2 inch;
- Mod fotografiere panorama sferica ( 32 megapixeli );
- Fotografiere in format DNG;
- Inregistrare video 4K la 60 fps si FullHD la maxim 240 fps;
- Mod de filmare boomerang si asteroid;
- Tehnologie ActiveTrack 3.0, Point of Interest 3.0 si Spotlight 2.0 imbunatatita;
- Senzori de evitare al obstacolelor prezenta in fata, spate si in partea inferioara;
- Focala obiectiv de 24 mm cu o diafragma de f2.8;
- Unghi de cuprindere de 84 grade;
- Stabilizare optica pe 3 axe;
- Autonomie declarata de 34 de minute ( acumulator interschimbabil);
- Acumulator de 3500 mAh;
- Viteza maxima de 68 km/h;
- Memorie interna de 8 GB si slot card microSDHC/SDXC UHS-I ( maxim 256 GB );
- Raza de zbor declarata: 10 kilometri ( cu controler );
- Controler cu design nou;
- Port USB Type-C;
- Disponibil in trei culori ( rosu, alb si negru );
- Dimensiuni: 180×97×84 mm ( stransa ) si 183×253×77 mm ( desfacuta );
- Greutate: 570 de grame.
Inspectie Vizuala
Air 2 vine intr-o cutie compacta.
In partea inferioara gasim 2 camere pentru pozitionare si evitarea al obstacolelor alaturi de doi senzori infrarosu.
Mavic Air 2 este compact si incape in orice geanta.
Fiecare picior are un led de status care se lumineaza galben, rosu sau verde.
Pe spate gasim la fel doua camere pentru evitarea obstacolelor.
In fata gasim gimbalul si cele doua camere de ocolire.
Mavic Air 2 desfacut si aproape gata de zbor.
Acumulatorul care tine 34 de minute.
Slot-ul microSD UHS-I.
Conectorul USB Type-C.
Telecomanda lui Mavic Air vine cu butoanele tipice cu care ne-a obisnuit DJI de-a lungul anilor.
Joystick-urile au locasurile lor din cauciuc.
Profilul telecomenzii este destul de mare.
Grip-uri generoase.
Telefonul se prinde acum sus.
Pe spate telecomanda are butonul declansator si rotita de control pentru gimbal.
Telecomanda este mai mare aproape ca drona in sine.
Are vine cu antene interne si este mai mare datorita integrari sistemului OcuSync 2.0
In pachet gasim 2 seturi de elice.
Utilizare
Mavic Air 2 este o drona pentru fotografi si productii video ocazionale fara pretentii mari. Calitatea imaginilor este buna, dar suntem limitati de senzorul mic cu diagonala similara cu a celor gasite in smartphone-uri. Pentru a obtine rezultate bune trebuie sa avem lumina suficienta si de calitate. Cresterea sensibilitatii ISO nefiind o optiune. Mavic Air 2 este o drona compacta numai buna pentru calatorii si cei care vor o „aeronava” cu raza de transmisie mare si autonomie de peste 30 de minute per incarcare. Memoria interna de 8 GB ajuta si ea in decizia de achizitie, aceasta fiind utila mai ales cand uitam cardul acasa. Senzorii de ocolire a obstacolelor ofera o siguranta de operare pentru incepatori sau avansati in situatii dificile de zbor. Sistemul Active Track 3.0 permite urmarirea subiectilor cu usurinta, in acest fel va puteti filma mergand/alergand/pe drum de munte cu bicicleta. Imbunatatirile aduse lui Mavic Air 2 ofera exact lipsurile prezente pe modelul anterior. Ca utilizare Mavic Air 2 merita achizitia daca veniti de la un DJI Spark ( vezi review ) sau Mavic Air 1 ( vezi articol ).
Autonomia declarata este de ~34 de minute, iar in realitate am obtinut consistent peste 28 de minute. Totul tine si de mediul in care zbori, rezistenta vantului si multi alti parametrii. Cele 28 de minute de autonomie permit utilizarea dronei la 2-4 ridicari pentru a surprinde peisaje sau personaje in diverse locuri. Pentru prima data de cand testez o drona, nu mai este musai sa ai 2-3 acumulatori daca vrei sa zbori consistent. Totusi recomand pachetul Fly-More care este mai avantajos, iar cu trei acumulatori puteti zbura mult si bine un weekend fara probleme. Acumulatorii se incarca in sub 45 de minute.
Raza de zbor este acum marita datorita sistemului de transmisie OcuSync 2.0 care ofera o raza de operare sesizabil mai mare. Cu acest sistem interferentele sunt mult mai rar intalnite in comparatie cu Air 1. Poti departa drona la 1-1.5Km de telecomanda fara probleme. Insa personal tot prefer sa tin drona in campul vizual pe cat se poate, pierderile de semnal cu noul sistem de transmisie sunt mai rare. Intre cladiri probleme vor exista mereu, pentru ca situatiile sunt imprevizibile si scenariile de utilizare variaza. Cert este ca fata de Mavic Air 1 noua drona va sta mult mai bine la capitolul raza de transmisie.
Cardul folosit alaturi de Mavic Air 2 a fost un Canvas React Plus in varianta microSD.
Acesta vine cu cititor la pachet si suporta scrieri de pana la ~200 MB/s.
Asta inseamna ca poate scrie secvente 4K/6K din drona fara probleme.
Am testat si vitezele in ATTO, acest program simuleaza transferul fisierelor mici si mari.
Transferul fisierelor de 12-32 MB cat are o fotografie de la Air 2 se fac cu ~230 MB/s deci cardul este supracalificat pentru folosirea cu Air 2. Cardul va fi bun de folosit si cu viitorul Mavic Pro 3, drona care va avea cel mai probabil slot microSD UHS-II.
Galerie Foto
Am realizat o serie de imagini cu Mavic Air 2 in locurile in care am reusit sa ajung din intamplare in timpul testelor. Perioada de testare s-a suprapus cu sezonul de ploi din luna iunie, dar iata ce a iesit:
Toate aceste cadre au fost realizate din trei zboruri facute cu o singura incarcare a acumulatorului.
Cateva cadre cu lanul de lavanda fotografiat acum 2 ani la review-ul lui Mavic Air 1.
Cadrele de pe Transfagarasan arata clar cat te poti departa cu drona de telecomanda.
Calitatea imaginilor in format Jpeg este decenta, dar DNG-urile arata mult mai bine. Flexibilitatea de editare a fisierelor DNG este mult mai buna ca la Air 1, dar senzorul mic limiteaza destul de mult scoaterea unei calitati extraordinare a imaginii. Totusi in lumina optima camera performeaza foarte bine.
Concluzie
Mavic Air 2 reprezinta o evolutie cand vine vorba de autonomie, constructie si distanta de transmisie. Aceste trei atribute il fac o varianta excelenta pentru cei care vor o drona usoara cu care sa zboare in natura peste munti si vai. Pentru zborurile aproape de oras si in oras trebuie musai inmatriculata. Tineti cont de acest aspect, pentru ca amenzile sunt usturatoare. Distanta de departare fata de telecomanda depaseste cu usurinta 1500 metri in natura si ofera posibilitati extinse de explorare aeriana. Calitatea imaginii este buna, dar nu extraordinara in comparatie cu Mavic Pro 2, care vine cu senzor de 1 inch. Fisierele DNG ofera flexibilitate rezonabila in editare, astfel fotografiile pot fi editate usor. Filmarea 4K la 60 fps arata bine si poate fi folosita pentru evenimente si montaje de sus fara pretentii exagerate de calitate.
Pe scurt Mavic Air 2 a fost o placere in utilizare si este drona optima pentru cei care vin de la Mavic Mini/ Spark sau Phantom 3. Poate fi folosita pentru fotografie cat si pentru inregistrari video de calitate. In Romania este disponibila la 4200 lei in pachetul standard, iar pentru pachetul Fly-More platiti cu 1000 lei mai mult. In pachetul extins se ofera 2 acumulatori suplimentari pentru peste 60 de minute de zbor alaturi de un incarcator triplu. Mavic Air 2 este disponibil in Romania la F64 ( vezi oferta ) si DronShop.ro ( vezi oferta ). Pentru a zbura legal produsul trebuie inregistrat la ACCR ( vezi aici ).