In urma cu o luna jumatate am achizitionat un Fujifilm X-T3 pentru uz personal si am decis sa ii fac si un review. Noul senzor X-Trans 4 are o rezolutie de 26 de megapixeli. Zvonurile spun ca ar fi fabricat de catre Sony ( cu specificatiile de la fujifilm ). Autofocusul este acum mai rapid, iar acesta este ajutat de un nou algoritm pentru detectia fetei/ochiului. Slotul dual-SDXC UHS-II este prezent si el, acesta oferind posibilitatea utilizatorilor sa salveze fotografiile secvential sau in mod back-up.
De cand am intrat in posesia unui Nikon D7000 am preferat sa am la orice aparat un slot dublu, pentru siguranta datelor. Fata de X-T2 si multe mirrorless-uri crop, noul X-T3 ofera inregistrare video 4K la 60 fps pe 10 biti intern. Fujifilm a inceput sa ofere dotari video serioase, pentru a mari potentialul de adoptare al sistemului pentru mai multi utilizatori. Vizorul EVF are o rezolutie de peste 3,5 megapixeli si un factor de magnificare de 0.75x ( mai mare ca la Nikon D810 ). Ecranul de 1 milion de pixeli este articulat pe 3 axe si este sensibil la atingere, se pot programa patru functii rapide prin swipe ( sus/jos/stanga/dreapta ). Designul retro si constructia solida vor atrage si mai multi pasionati de fotografie. X-T3 fiind cel mai atragator mirrorless cu senzor APS-C din anul 2018.
Specificatii cheie
- Senzor CMOS BSI-Xtrans 4 cu o rezolutie de 26.3 Megapixeli;
- Montura Fuji X;
- RAW pe 14 biti;
- Inregistrare video la o rezolutie de 4K la 60 fps si inregistrare pe 10 biti;
- Fotografiere in rafala la 11 fps cu shutter mecanic si 20 fps cu shutter electronic;
- Sistem de autofocus cu 425 de puncte;
- Obturator Mecanic: 30 – 1/8000 s – Electronic: 30 – 1/32000 s;
- Sincronizare blit de pana la 1/250;
- Plaja ISO: 200-12800 ( extins 100-51200 );
- Slot Dual SD/SDHC/SDXC UHS-II;
- Vizor electronic cu 3.69 millioane de pixeli;
- LCD dublu-articulat de 3 inch cu 1,02 milioane de pixeli;
- Modul Wi-Fi integrat;
- Corp din aliaj de magneziu protejat contra prafului si a stropilor de apa;
- Greutate: 539 grame cu baterie si card;
- Dimensiuni: 133 x 93 x 59 mm.
Inspectie Vizuala
Senzorul X-Trans 4 descoperit.
Partea superioara este seamana cu X-T2.
Trei rotite externe, doua din ele sunt blocabile si una activa pentru compensarea expunerii. Controlul dioptriei este blocabil.
Ecranul este articulat, miscarea lui fiind limitata in trei directii ( sus, jos si dreapta in modul portret ).
Din fata se pot observa doua comutatoare pentru modul de fotografiere ( dreapta ) si metoda de masurare a expunerii ( stanga ).
Butonul programabil si lampa de autofocus sunt grupate sub butonul de declansare.
Slotul dublu SDXC-UHS II este implementat si face de rusine concurenta Sony, Canon si Nikon.
Rotitele de control au un design placut si ofera o senzatie de calitate prin zgomotul ridicat de operare.
Sunetul poate fi deranjat pentru utilizatorii de Fujifilm X-T2.
Alaturi de Fujinon 50-140 F2.8.
Utilizare
Fujifilm X-T3 a fost achizitionat pe precomanda din primul lot ajuns in stocul F64. Aparatul a venit cu kit-ul Fujinon 18-55 F2.8-F4, care livreaza o calitatea a imaginii neasteptat de buna, pentru un 18-55 mm. Obisnuiti cu kit-urile ieftine de la DSLR se poate ca obiectivul sa nu fie laudat pe masura abilitatilor lui. Inca de la testarea lui X-T2 ( review ), am fost impresionat de feelingul oferit, dar la vremea respectiva autofocusul nu era atat de performant. Pana la redactarea acestui review am putut utiliza X-T3-ul timp de 6 saptamani. Pe langa obiecivul de kit am avut ocazia sa ma joc cu 60 mm macro, 35 mm f2, 50-140 F2.8. Primele impresii sunt pozitive cand vine vorba de viteza de autofocus si calitatea imaginii. X-T3 va fi aparatul foto principal pentru calatorii datorita greutatii si dimensiunilor, acesta alaturi de un 23 mm + 50 mm F2 si 4 acumulatori extra cantareste cu putin peste 1000 de grame.
Venind de la Nikon D750, ergonomia lui Fujifilm X-T3 nu este cea mai potrivita pentru un fotograf care va tine aparatul aproape de palma sa cateva zeci de ore de cateva ori pe luna. Problema ergonomiei este grip-ul principal, dar din fericire aceasta poate fi rezolvata cu un grip metalic de la Meike pentru o suma de 300 lei. Ergonomia operari butoanelor este decenta, dar prezenta controalelor fizice prea apropiate unul de altul este cumva o problema, pentru cei cu degete lungi. Operand maneta de schimbare a tipului de masurare a expunerii ( spot/matrice/center ) poate duce la inchiderea accidentala a aparatului, s-a intamplat de cateva ori.
Asamblarea noului X-T3 este realizata in China de data aceasta, modelul X-T2 era asamblat in Japonia. Prin comparatia directa a celor doua modele nu am sesizat diferente de constructie sau slabiciuni la finisaje. Diferentele in calitatea constructiei poate ca vor exista dupa exploatarea noului X-T3 timp de un an, cel putin. Constructia se simte per total solida, iar cauciucurile Fujifilm sunt recunoscute pentru durabilitatea lor. Singura plangere legata de constructie o am legata de articularea laterala a balamalei ecranului, aceasta are un mic joc erervant si pare foarte fragila. Butoanele se apasa ferm si nu au nici un fel de joc, dar rotitele de ajustare a parametriilor sunt acum mult mai ferme fata de X-T2 si pot deranja pe cei care folosesc ambele aparate in paralel. Selectorul punctelor de focus este foarte usor de folosit si este mai usor de operat fata de cel prezent pe Sony A7 III.
Performanta
Sistemul de autofocus cu 425 de puncte selectabile ofera un plus de viteza si precizie fata de cel prezent pe X-T2. Aceste performante sunt datorate algoritmului de focus si a noului procesor quad-core. Detectia ochiului si a fetei poate functiona simultan sau in mod separat. Prioritatea detectiei pentru ochi, poate fi setata pentru partea dreapta sau stanga a fetei. Pentru utilizarea aparatului cu obiective manuale ( Lensbaby sau altele ), trebuie cautat in meniu optiunea shoot without lens si ales modul de focus ajutator cu peaking focus sau prisma. Optiunile multiple pentru focusul manual ofera o viteza de operare mult mai mare in lucrul cu subiecte statice. Performanta de autofocus este decenta cu 18-55 F2.8-F4, dar cand atasezi un 23 mm f2/F1.4 sau 40-150 mm F2.8, acuratetea si viteza se sporesc.
Performanta ISO de pe X-T3 este in regula, dar nimic imbunatatit fata de vechiul X-T2, nimic sesizabil cel putin. Poti fotografia in lumina de geam la ISO 3200 fara sa ai probleme la un print A3. Fotografia color la ISO mari poate fi impinsa pana la valori de 3200-6400 fara prea mari probleme, cu conditia ca lumina sa fie de calitate. Retinerea detaliilor si a culorilor la ISO 6400 este impresionanta, in aceste scenarii procesorul de imagine alaturi de senzorul X-Trans isi arata performanta adevarata. Nu pot sa spun ca este la fel de performant ISO ca un senzor Full-Frame, dar compenseaza priun retinerea aspectelor ce tin de calitate la o fotografie, chiar si la iso mare. Performanta ISO de pe X-T3 impresioneaza si ofera un grain de calitate ce este placut si odata asternut pe hartie ofera un aspect aparte.
Cateva imagini marite la diverse valori ISO:
ISO 3200.
ISO 6400.
ISO 12.800.
Culorile oferite de Fujifilm X-T3 sunt naturale si placute direct din aparat la valori iso mici si medii. Multe sunt cazurile cand nu ai nevoie sa saturezi/echilibrezi/compensezi culorile in postprocesare comparativ cu Nikon D750. X-T2 are disponibil pentru fisierele JPEG si simularile de film, acestea ofera imaginilor un preset aparte direct din aparat. Fujifilm X-T3 ofera 9 simulari de film in total. Pentru cei dintre voi care fotografiati alb-negru acesta functie este utila.
Modul video 4K la 60 fps cu encodare H.265 pe 10 biti intern este optiunea care a facut cele mai multe valuri printre piata foto. Am filmat putin cu X-T3 si ce pot sa spun este ca detectia fetei si a ochiului functioneaza foarte bine in modul video. Pareri suplimentare despre video voi include in update-urile viitoare ale acestui articol. Autonomia este de ~500 de cadre sau chiar 700-800 daca se fotografieaza cadru dupa cadru, partea buna este ca acumulatorii replace sunt ieftini ( 80-90 lei ) si sunt foarte usori ( 50 de grame ).
Iata si o prezentare a simularilor de film disponibile:
Imaginea pe profilul Standard.
Simularea Velvia – Culori vibrante pentru peisaje.
Astia Soft – Culori si contrast moi.
Classic Chrome – Culori moi si umbre pline de contrast.
PRO Neg Hi – Ideal pentru portrete cu contrast bogat.
PRO Neg Standard – Ideal pentru portrete si tonuri de piele.
Eterna/Cinema – Culori moi si umbre ideal pentru video.
Acros – Detalii bogate si claritate.
Alb-Negru.
Sepia.
Galerie Foto
Am fotografiat cu X-T3 prin Iasi, Sibiu si Cluj, iar in zilele urmatoare urmeaza si Bucuresti. Aparatul este potrivit pentru fotografia de strada, datorita dimensiunilor compacte, iar design-ul nu atrage atentia atat de mult.
3 fotografii macro cu 60 mm F2.4.
Portrete cu 50-140 F2.8.
Cateva fotografii de produs.
Cine doreste fotografii la rezolutie maxima le pot solicita la adresa [email protected]
Ultima serie de cadre este realizata de cititorul Costin Radu.
Editarea fisierelor s-a facut cu Capture One Pro 11 si Lightroom CC. Fisierele RAF sunt mai flexibile alaturi de Capture One si se pot obtine culori mai bune si aplicarea de sharpness nu este problematica. Recomand Capture One Express pentru Fujifilm ( download gratuit ).
Concluzie
Fujifilm X-T3 poate concura pentru premiul de cel mai aratos si bine construit mirrorless, mai ales pe varianta argintie se potriveste de minune cu obiectivele negre si arginti de la Fujifilm. Calitatea imaginii ma multumeste pe deplin, la fel o fac si culorile la sensibilitati ISO cuprinse intre 160 si 5000-6400. Detaliile prezente in imagini la ISO mare impresioneaza, iar zgomotul prezent se arata intr-un mod natural si nu arata digitalizat. Performanta de autofocus rivalizeaza cu Sony A7 III, dar nu este la fel de precis in detectia fetei si a ochiului, as zice ca este mai slab la focus decat un A7 III cu maxim 10-12%. Slotul dual-SDXC UHS-II este o dotare pe care Sony A7 III nu o are, iar cu cardurile potrivite se poate fotografia in rafala pana la 30 fps fara probleme.
Ecranul articulat tactil raspunde bine la comenzi si este de calitate, iar vizorul EVF este la fel de mare ca cel al lui Nikon D850 si nu are nici un fel de lag. Lag-ul apare intr-o singura circumstanta la X-T3, atunci cand fotografiem si ne este afisata fotografia, daca dam zooom 100%, aparatul nu preia comanda. La exterior plasarea rotitelor este parca prea pt, iar rezolutia este totusi mult prea mare. Cei 26 de megapixeli fiind mult prea multi, iar daca ar fi fost redusi, dimensiunile pixelilor ar fi crescut si sensibilitatea ISO ar fi fost mai buna.
Nu regret achizitia lui Fujifilm X-T3 si ma simt castigat ca fotograf, pentru ca nu mai sunt nevoit sa car un DSLR mare si greu alaturi de multe obiective. Sistemul de lentile Fujifilm este unul mai accesibil, iar calitatea livrata este pe masura. Un Fujifilm X-T3 este disponibil in Romania la un pret de ~7000 lei pentru body, iar ~9000 lei pentru kit ( 18-55 F2.8-F4 ).
- Aparatul poate fi achizitionat in doua variante culoare: Silver si Negru de F64 ( vezi oferta ) si FotoHobby ( vezi oferta ).
- Acumulatorii Patona Platinum se pot achizitiona de AICI ( vezi pret ).
PRO
- Sistem de focus rapid si precis.
- Constructie solida si design placut.
- Culori si tonuri de piele naturale.
- Calitatea imaginilor este foarte buna, chiar si cu obiective de sub 3000 lei.
- Performanta ISO surprinzatoare, chiar si la 26 megapixeli.
- EFV mare si luminos.
- Ecran tactil prompt si articulat pe 3 axe.
- Raport calitate/performanta/pret imbatabil.
- Inregistrare video 4K la 60 fps pe 10 biti.
- Slot dual-SDXC UHS-II.
Contra
- Lipsa stabilizarii pe senzor.
- Autonomia.