Salutare
Toti ne apucam de fotografiat din pasiune, dar pe masura ce tot fotografiem an dupa an in urma noastra se aduna un numar considerabil de fisiere care le avem stocate in calculator. Dar ele nu sunt in siguranta doar acolo pentru ca intr-o buna zi fara a fi anuntati harddisk-ul calculatorului nostru se poate defecta, sau mai rau in timp ce fotografiem cardul se poate strica si multe alte scenarii.
Metodele de back-up variaza, noi vom prezenta mai jos cam toate metodele de back-up actuale:
Back-up direct din aparat
Poti folosi direct aparatul pentru a face back-up in timp ce fotografiezi iar tehnologia faciliteaza acest lucru deoarece o conexiune wi-fi a inceput sa fie disponibila pe multe din aparatele foto actuale.
- Acest lucru se face relativ simplu, destule dslr-uri actuale au slot dual de carduri si permit inregistrarea simultana a imaginilor pe ambele carduri.
- Nikon fabrica cele mai multe modele de dslr cu dual slot – D7000/D7100/d600/d610/d750/D800/D810/D3/D3X/D3s/D4/D4s
- Hdd-urile portabile cu wi-fi ca acesta din fotografie, impreuna cu un aparat foto cu wi-fi poti face back-up in timp ce faci fotografii si vei fi linistit in cazul in care fotografiezi pentru un client important si vrei sa fi precaut.
Avantaje:
- Back-up instant de cele mai multe ori.
- Stai fara griji cand fotografiezi, te poti concentra la ce faci mai bine.
Dezavantaje:
- Ai nevoie de echipament scump de cele mai multe ori, pretul per gigabite-ul de date este ridicat.
- Pentru cei care au cunostinte limitate unele conexiuni wi-fi intre diverse dispozitive pot da batai de cap.
- Uneori dispozitivele wi-fi se pot deconecta fara avertizare.
Back-up cu ajutorul Hard Disk-ului
Hdd-urile sunt componente cu foarte multe parti in miscare, chiar si cele mai scumpe dintre ele pot ceda dupa o perioada de timp.
- Cea mai buna solutie este sa aveti un alt hard disk extern care odata pe saptamana sau la fiecare sedinta foto/proiect sa copiati pe el fotografiile astfel ca ambele hdd-uri sa fie identice, asta se poate face manual sau cu software de sincronizare a datelor. Noi recomandam copierea manuala in acest caz.
- Este util sa avem minim doua hdd-uri externe pe care sa punem fotografiile depozitate in huse ferite de intemperii, de preferat ca al doi-lea hdd sa fie in alta locatie in caz de factori naturali ( cutremur – inundatie etc.. )
- Se pot lua in considerare solutiile de gen Drobo sau Synology care folosesc de la 2 pana la 16 sau chiar mai multe HDD-uri in configuratii RAID diferite pentru a proteja datele in cantitati mari in caz de defectiune a mai multora dintre ele. Mai multe detalii despre aranjarea hdd-urilor in schema raid se gasesc aici pe WIKIPEDIA.
- Mare grija unde se vor depozita hdd-urile de back-up, de preferat intr-o husa rezistenta la socuri ferite de lumina soarelui si umezeala.
- Util este si un hdd cu cititor de carduri integrat pentru a face back-up in locatie, exista acest model de la Western Digital care intamplator are si wi-fi.
Avantaje:
- Back-up foarte usor de facut, cunostinte minime.
- Pretul per gigabyte este foarte mic.
Dezavantaje:
- Sensibile la factori externi si socuri
Back-up cu ajutorul mediilor optice
- Cele mai cunoscute medii optice sunt: CD-ul, DVD-ul, BD-ul si mai nou M disc-ul
- M disc-ul este tehnic vorbind tot un CD sau DVD si chiar BD-R, materialul din care este facut este mult mai durabil ( similar granit-ului ) asigurand o durata teoretica a datelor de 1000 de ani.
- Cel mai simplu mod de a face back-up pe termen lung.
- Cel mai bun mediu pentru back-up este evident discul blueray ( bd-r ) care imagazineaza pana la 128 gb de date pe un singur disc , se recomanda totusi discurile cu un singur strat ( 25 gb )
- Scrierea datelor pe toate mediile de stocare pentru back-up se va face la cea mai mica viteza posibila ( 2x – 4x ) pentru a pastra datele cat mai bine in structura discului.
- Scrierea pe ele se va face doar cu marker special.
- Depozitarea lor sa fie in locuri ferite de lumina directa a soarelui si intr-un loc uscat.
- Cele mai bune medii de stocare CD/DVD/ BD-R sunt cele de la TAIYO YUDEN. In romania se gasesc cd-uri si dvd-uri de la ei aici. Verbatim – Traxdata – Sony – Panasonic si ei fac medii de stocare bune.
Avantaje:
- Back-up usor de facut
- Pretul per gigabit de date este decent, dar nu mai mic ca cel de pe hdd-uri
- Durata de viata a datelor cu mult mai mare , mai ales pe noile M disc-uri foarte bune pentru termen lung.
Dezavantaje:
- Se zgarie relativ usor, exceptie M disc-ul
- Conditii optime de depozitare
Alte metode de Back-up
- Back-up pe stick-uri USB
- Back-up cu ajutorul serviciilor Cloud ( google drive), pe baza de abonament anual.
Schemele de back-up pot fi diverse in functie de cantitatea de date pe care o aveti cat si de buget-ul alocat pentru asta.
Indicat este sa alegeti din metodele de mai sus si sa faceti o schema perfecta pentru fiecare in functie de cat si ce fotografiati
Sper sa va fie de folos acest articol, pentru intrebari si sugestii va astept la sectiunea comentarii.
Lumina buna!