Dupa ce am pus mana pe BenQ SW240 ( review ), a sosit momentul sa il inlocuiesc temporar cu un BenQ SW320. In articolul acesta vom vorbi despre cel mai mare monitor din seria BenQ dedicata creativilor. De multe ori in fotografie diagonala monitorului conteaza, sunt oameni ca mine care considera ca un monitor de 24 inch ajunge, dar exista si fotografi care nu concep sa nu lucreze pe un 27 sau 32 inch. Acest articol se adreseaza celor care vor un monitor cu panou IPS pe 10 biti si diagonala mare.
BenQ SW320 vine cu un panou IPS pe 30 biti ( 10 biti pentru fiecare culoare primara din spatiul RGB ). Diagonala de 31.5 inch in combinatie cu calitatea panoului ofera unui fotograf toate conditiile de lucru, intr-un mediu plin de culori fidele si naturale. Rezolutia 4K ( 3840 x 2160 pixeli ) pe un panou cu diagonala asa mare, ofera utilizatorilor o densitate de 140 de pixeli pe inch. Pe langa panoul grozav, merita sa mentionez ca SW320 vine cu un hub USB 3.0 si un cititor de carduri, pentru o usurinta de download a fotografiilor in momentele cand un cititor nu este la indemana. Monitorul vine la pachet cu un parasolar masiv, care previne lumina directa sa se strecoare pe panoul IPS cu finisaj mat.
Specificatii BenQ SW320:
- Diagonala de 31.5 inch in format 16:9;
- Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli;
- Densitate de 140 pixeli pe inch;
- Intensitatea luminoasa: 350 cd/m2;
- Panou IPS pe 10 biti;
- Contrast nativ: 1 : 1000;
- Hub USB 3.0 cu 2 porturi ( downstream ) si 1 port ( upstream );
- Cititor de carduri SDHC/SDXC;
- Porturi: 1 x HDMI 2.0 – 1 x DVI-DL – 1 x Display port 1.4 – 1 x mini Display Port 1.4;
- Pixel pitch: 0.182 mm;
- Gamut culoare: acopera 99% din Adobe RGB, 100% din sRGB si 95% din DCI-P3;
- Moduri de afisare: AdobeRGB /sRGB / B+W / Rec.709/ DCI-P3/ HDR/ Darkroom / Calibration 1 /Calibration 2 / Custom 1 / Custom 2 /CAD/CAM / Animation;
- Timp de raspuns: 5 ms;
- Rata de refresh: 60 Hz;
- Arie de afisare: 697.92 mm x 392.58mm;
- Compatibil cu urmatoarele calibratoare: X-Rite i1 Display Pro / i1 Pro / i1 Pro 2 & Datacolor Spyder 4 / Spyder 5;
- Software calibrare Palette Master Element inclus;
- Compatibil cu sistemele VESA 100 x 100 mm, pentru montarea de perete;
- Consum maxim: 50W;
- Greutate: 14.5 kg cu parasolar;
- Dimensiuni: 448.15 x 759.4 x 257.89 mm.
Inspectie Vizuala
Ajustarea monitorului este posibila in modul portret alaturi de o inclinare/rotire generoasa pe toate axele.
Utilizare
Asamblarea lui SW320 este usor de facut, dar trebuie atentie sporita datorita dimensiunilor panoului. Plasarea monitorului pe birou trebuie facuta cu grija, monitorul fiind mult mai greu fata de un 24/27 inch. Baza si standul cu care vine in cutie au dimensiuni mai generoase si sunt mult mai grele. La pachet cei de la BenQ includ si un parasolar de mari dimensiuni care tot dificil de montat este. SW320 poate fi folosit si in mod portret cu sau fara parasolar. Vine dotat cu doua porturi USB 3.0 in partea stanga alaturi de un cititor de carduri SDXC. Porturile permit atasarea unui calibrator/hdd extern fara a mai fi nevoie sa apelati la porturile USB din spatele unitatii.
Conectarea monitorului la calculator am facut-o cu ajutorul unui cablu DisplayPort ( in monitor ) si miniDisplayPort ( in placa video ). Am utilizat o placa video Nvidia Quadro P2000, aceasta fiind capabila sa furnizeze panoului semnal video pe 10 biti de culoare, pentru fiecare canal ( RGB ). BenQ SW320 poate afisa afisa alaturi de Quadro P2000 o adancime de culoare pe 30 biti ( 10 x Red + 10 x Green + 10 x Blue ). Acest lucru se traduce prin afisarea a 1024 de nuante a fiecarei culori primare, iar prin imultirea ( 1024 x 1024 x 1024 ) se obtin peste 1,07 miliarde de culori perceptibile.
Constructia monitorului este solida, panoul are o carcasa rigida din plastic dur cu suprafata mata. Baza si piciorul ajustabil sunt realizate din aliaj de magneziu si acoperite cu panouri de plastic. BenQ SW320 este un model cu o constructie solida si posibilitati de ajustare multiple. Standul permite miscari de ajustare ample atat in modul landscape cat si in modul portret. Parasolarul din plastic este si el solid, dar atasarea este dificila la inceput.
BenQ SW320 a fost utilizat in paralel cu SW2700PT ( review ), timp de cateva saptamani. Am editat fotografii realizate cu Sony A7 III ( review ) si Fujifilm X-T3 ( review ). Editarea a fost realizata in Capture One Pro 12 pe SW320, ulterior verificand editarile pe SW2700 ca referinta. Diferentele afisate de SW320 sunt mari la redarea culorilor, gradientilor datorita faptului ca panoul IPS pe 10 biti de la interior face parte dintr-o gama superioara. Diagonala de 32 inch ajuta la o afisare mai impresionanta a fotografiilor de mare rezolutie. Pentru care au nevoie de o suprafata mare de afisare pentru a edita in detaliu, SW320 este o alegere potrivita.
Diagonala de 32 inch reprezinta un avantaj major pentru editorii/fotografii care lucreaza zilnic cu fisiere de 36-100 Megapixeli. Editarea fisierelor pe o astfel de diagonala este o placere, editorii prietentiosi vor beneficia de un spatiu de lucru generos cu o paleta bogata de culori si contrast echilibrat.
Calibrarea si Culorile
Inainte de orice calibrare, trebuie sa avem monitorul pornit de minim 30-45 de minute, iar resetarea setarilor la cele din fabrica trebuie efectuata. Calibrarea a fost facuta la o luminozitate de 120 niti din totalul celor 350 disponibili, iar temperatura de culoare este Daylight 6500K. Monitorul integreaza tehnologie de Hardware Calibration, prin intermediul aplicatiei native Palette Master Elements. Aplicatia impreuna cu calibratoarele X-rite si Datacolor, permit comunicarea directa cu cipul din SW320.
Am calibrat monitorul cu un X-Rite i1 Studio, acest dispozitiv de calibrare fiind cel mai nou produs din seria X-rite. Dupa calibrarea cu X-rite totul a revenit la normal si rezultatul imaginilor seamana izbitor de mult cu SW2700PT/SW240 ( ambele calibrate cu aceelasi i1 Studio ). Dupa calibrare SW320 a primit putin mai mult contrast si a mai fost incalzit foarte subtil, modificarile dupa calibrare vor diferi de la model la model. Exemplarul primit de catre mine este sample de ceva vreme si are panoul cam obosit.
Calibratorul este varful de gama pentru gama consumer de la X-Rite ( produs disponibil la F64 ).
Concluzii
- Ideal pentru fotografii care au un buget restrans, dar au pretentii cand vine vorba de redarea culorilor si a gradientilor cat mai fini.
- Panoul IPS are 10 biti nativ ( semnalul video pe 10 biti poate fi asigurat de o placa video Nvidia Quadro/ Radeon Pro ).
- Acopera 100% din spatiul Adobe RGB, pentru cei mai prietentiosi fotografi, arhitecti si graficieni.
- Modul de afisare DCI-P3 permite utilizatorilor de MacBook Pro sa isi extinda spatiul de lucru cu un astfel de monitor.
- Integrarea unui cititor de carduri SDXC si Hub USB 3.0 in monitor ofera un plus de valoare produsului.
- Potentialul maxim al panoului este atins abia dupa calibrare cu o unealta specializata.
- Pe langa constructia de top, BenQ ofera o ajustabilitate excelenta a panoului.
BenQ SW320 ofera o rezolutie 4K optima pentru diagonala de 32 inch. Panoul ofera o calitate de afisare a culorilor in 10 biti nativ, spatiul de culoare Adobe RGB/sRGB fiind acoperit in proportie de 100%. Acest monitor este intr-o liga proprie de performanta, constructie si functionalitati. Tot ce ii lipseste este un port Thunderbolt, pentru conectarea directa la un MacBook Pro. Dupa o utilizare de cateva saptamani in Capture One si Photoshop sunt impresionat, dar si multumit de ce poate produsul. SW320 este disponibil in Romania la un pret mediu de ~6999 lei ( parasolar inclus ). Monitorul este disponibil pentru achizitie la F64 ( vezi oferta ) – PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ).
PRO
- Panou IPS nativ pe 10 biti;
- Posibilitate calibrare hardware;
- Usor de asamblat;
- Picior ajustabil;
- Hub USB si cititor SDXC integrat;
- Meniu simplu si intuitiv;
Contra
- Software-ul Pallete Master nu a primit update.