Cu totii cunoastem monitoarele BenQ SW ( gama premium ), dar si seria BenQ PD ( gama mid-end ). Ei bine, cei de la BenQ mi-au trimis o noua serie la testat, vorbim in acest material despre monitorul BenQ MA320U ( mai exista si MA270Uv). Ambele monitoare sunt focusate pe integrarea cu MAC-ul tau preferat cu ajutorul Display Pilot 2. Scopul acestor monitoare este sa iti simplifice setupul pe birou si sa iti ofere un ecran precis la afisarea culorilor. Partea de design a seriei este simpla si argintie, exact acel argintiu care este cunoscut in lumea Apple.

Alimentarea si semnalul video se dau prin USB-C si modul de afisare DCI-P3 sunt functionalitati pe care orice posesor le cauta la un monitor. Am profitat de ocazia asta pentru a testa BenQ MA320U pe noul meu MacMini M4. Varianta de 32 inch mi se pare optima pentru integrarea intr-un workflow de editare foto-video. Multi dintre voi se vor regasi in acest scenariu. Multe au fost discutiile in comunitate vizavi de monitoare dedicate pentru Apple. Iata o varianta cu mult potential pentru toti utilizatorii de MAC.

BenQ MA320U este un monitor cu panou IPS Nano Matt Panel de 32 inch pentru 0 reflexii atunci cand editezi. Rezolutia 4K ofera claritate, iar luminozitatea de 550 niti iti permite sa te pui in locuri mai luminoase sa lucrezi fara impediment. Contrastul nativ este de 1300:1, iar acoperirea DCI P3 este de 97%. Monitorul vine cu doua porturi USB-C pentru alimentarea dispozitivelor cu energie ( 90W si 15W ), dar cu acelasi cablu se poate da si semnal pentru monitor. Asadar, cu un singur cablu inclus in pachetul monitorului scapi de incarcatorul laptopului. Mai multe despre MA320U alaturi de MacMini M4 descoperiti in randurile urmatoare.
Specificatii Cheie Benq MA320U
- Diagonala de 31.5 inch in format 16:9 la 60 Hz;
- Timp de raspuns: 5 ms;
- Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli;
- Panou cu finisaj Nano Matte Panel;
- PPI: 140 pixeli per inch patrat;
- Intensitatea luminoasa: 550 niti/m2;
- Tip panou: IPS cu suport nativ de 10 biti pe canal de culoare;
- Contrast nativ: 1300 : 1;
- Porturi: 2 x HDMI 2.0 + 2 x USB Type C ( 90W si 15W ) – Incarca si cand monitorul este stins;
- Gamut culoare: acopera 97% din P3 si 99% din sRGB;
- Mod Afisare: Display P3, sRGB, HDR, M-Book, User, Game, ePaper, Coding, Cinema;
- Consum maxim: 45 W/h;
- Difuzoare: 2 x 3W;
- Ajustare pe inaltime de 115 mm si posibilitate de folosire in modul portret;
- Greutate: 9.1 kg;
- Dimensiuni: 608.8-493.8 mm x 714.5 mm x 220.2 mm.
Inspectie Vizuala






Cam asa se prezinta cutia, pe aceasta se gasesc instructiunile de asamblare, specificatii de consum si cateva manuale.


Ca si accesorii, pe langa monitor, se gasesc cabluri si un organizator pentru picior.




Baza monitorului este plata, are un design argintiu si un pad din piele artificiala/plastic pentru design.
Mi-ar fi placut sa vad un pad de incarcare wireless.



Cam asa se prezinta piciorul monitorului, are o prindere circulara, iar in centru este clasica prindere VESA 100 x 100 mm.




Asa se prezinta spatele monitorului si conectivitatea sa.


Sub monitor se gaseste un port USB-A, joystick si butonul on-off.


Profilul panoului este normal, iar piciorul este si el subtire si nu ocupa mult spatiu pe birou.


Rama lui BenQ MA320U este subtire si doar baza are cam ~2 cm.


Asa arata monitorul din spate si din fata.
Integrarea MA320U alaturi de MacMini M4
BenQ MA320U este un monitor de mari dimensiuni potrivit pentru videografi, fotografi si graficienii care au nevoie de spatiu de desfasurare atunci cand lucreaza sau consuma continut multimedia. Rezolutia 4K ajuta enorm pe partea de claritate, exact cum si luminozitatea iti permite sa lucrezi intr-un spatiu mai luminos fara sa tragi mereu draperiile. Ecranul IPS are parte de un tratament Nano Matte Panel pentru a nu reflecta lumina de peste tot in cel mai deranjant mod. Este o dotare pe care orice panou Apple ar trebui sa il aiba in 2025 ( fara exceptii ). Am integrat pe birou MacMini M4 ( vezi produs ) alaturi de BenQ MA320U. Un combo excelent din punctul meu de vedere, la fel cum si noile MacStudio se potrivesc cu acest monitor.

Conectarea la MacMini s-a facut de la Thunderbolt 4.0 la portul USB-C de la monitor. Nefiind un laptop Apple, conexiunea va da numai semnal nu si alimentare, dar posesorii de MacBook Air/Pro M4 vor avea un fir mai putin pe birou. Totul a mers cat se poate de rapid si smooth. S-au vazut intre ele si rezolutia 4K a fost integrata rapid. Am instalat si Display Pilot 2 pentru controlul monitorului direct din MacOS. Monitorul in sine nu are multe butoane, deci o buna parte din setarile critice se fac de programul amintit mai sus. Iata cum se prezinta interfata Display Pilot 2:







Cam asa arata meniurile monitorului integrate in MacOS prin Display Pilot 2.
Ai libertatea de a ajusta foarte multe lucruri din aplicatie.
Am folosit monitorul BenQ MA320U pentru editarea de fotografii de 60 megapixeli din Sony A7cR ( vezi camera ) si cateva secvente video 4K 60P de la Sony FX30. Am pus monitorul pe modul de afisare M-Book si m-am pus pe editat. In mod normal lucrez cu BenQ SW320 si PD3420Q, iar ca diferente imediate ca si afisare de culoare nu am observat diferente deloc fata de seria PD, iar seria SW afiseaza perceptibil 99% din imaginea lui MA320U. Am urmarit sa am gradienti cat se poate de bine reprezentati, contrast bun, luminozitate optima pe tot panoul si claritate. Am constatat dupa editarea a 10.000 cadre RAW si a 1 ora de materiale video ca monitorul isi face treaba exemplar.

Constructia lui BenQ MA320U este una solida, panou cu carcasa din plastic cu metal, iar baza este metalica si piciorul la fel. Asamblarea monitorului se face in 5 minute si nu ai nevoie de scule pentru asta. Per total, acest monitor are o constructie identica cu seria de monitoare BenQ PD ( vezi review ). Totusi ce difera este design-ul, aici argintiul domina carcasa si piciorul, iar integrarea ca setup cu MacMini M4 se face seamless. Monitorul face parte din setup pur si simplu. Partea de design este diferita fata de seria PD pe la platforma piciorului si la panou. BenQ au vrut sa integreze atat cromatic si ca finisaje monitorul mai aproape de ceea ce ofera Apple. Iata ca au reusit, monitorul vine cu margini rotunjite. Bravo, BenQ, pentru design!
Performantele Panoului
BenQ MA320U are un panou mat, luminos si detaliat datorita rezolutiei 4K. Pe hartie este tot ce are nevoie un utilizator de Apple, dar ca sa demonstrez asta am scos de la sertar echipamentul si software-ul de masura si vedem impreuna de ce este capabil panoul.

Masura panoului ne arata un DCI-P3 de 97% si un 100% sRGB.
Dovada clara ca acest BenQ se ridica la standardele gamutului de culoare dedicat Apple ( DCI-P3 ).

Luminozitatea si contrastul sunt exact ce trebuie pentru editare foto-video si grafica.
Vorbim de valori onorabile pentru un panou IPS.


Uniformitatea culorilor este excelenta la 50%, iar spre 100% lucrurile se inrautatesc putin.


Uniformitatea luminantei este foarte bune si ea in majoritatea cadranelor.


Valorile medii ale parametrului de deviatie a culorii ( DeltaE ) sunt sub 2, iar asta il incadreaza fara probleme intr-un monitor profesional.
Masuratorile sunt exclusiv valabile pentru acest exemplar, ale voastre pot fi mai bune sau mai putin bune, dar stiind standardul BenQ de calitate nu or sa fie diferente colosale.
Concluzie
Monitorul BenQ MA320U este un exemplu de monitor cu panou de calitate care vine ca raspuns la cererea posesorilor de produse Apple. Ca utilizator de laptop/tableta Apple beneficiezi de toate dotarile seriei MA ( inclusiv incarcare directa ). Posesorii de Windows PC pot beneficia si ei de panoul exceptional, nu exista functii exclusive pentru Apple la acest monitor, dar exista o integrare mai buna. Panoul va afisa culorile similar, iar daca ai bafta de un exemplar solid o sa poti sa editezi continut pe acest monitor minim 6 ani. In general, cam asta este durata de utilizare a unui monitor de editare.

BenQ si a lor serie MA320U / MA270U vor fi un real succes pe piata din Romania. Posesorii de produse APPLE sunt in crestere local, iar o buna parte dintre proprietari vor sa editeze fotografii si clipuri video. Il recomand modelul de 32 inch, iar daca nu ai spatiu, un 27 inch va fi potrivit pentru orice birou. Cu un pret de ~2500 lei pentru 27 inch si de ~2850 lei pentru 32 inch. Preturi competitive pentru ce calitate de panou si ce design armonios ofera. Noua serie de monitoare BenQ MA este disponibila la PC Garage ( vezi intreaga gama ) si evoMAG ( Vezi Produse )
Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositi sustineti blogul!
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).