In urma cu cateva luni cei de la Acer au surprins publicul cu lansarea seriei de produse ConceptD. Produsele din aceasta serie sunt orientate catre creatorii de continut si in serie se regasesc: 3 laptopuri, 2 sisteme desktop si 2 monitoare. In articolul acesta am sa va povestesc despre experienta mea alaturi de Acer ConceptD 5, un notebook subtire cu ecran 4K certificat Pantone 100% ( ofera o acoperire de 100% a spatiului Adobe RGB ).
Are o greutate de 1.5 kilograme, acesta este cu 330 de grame mai usor decat un macbook pro 15 inch din 2019. Constructia este realizata din doua aliaje de magneziu si ofera o structura rigida pentru un ultrabook subtire cu diagonala de 15 inch. Acer Concept D5 vine dotat cu un procesor Intel Core i7-8705G asistat de o placa video AMD Radeon RX Vega M GL. Memoria RAM disponibila are o capacitate de 16 GB ( DDR4 la 2400 mhz ), iar stocarea NVMe cu care a venit modelul este de 512 GB.
Acer ConceptD 5 este cel mai compact laptop din serie si exista pentru a raspunde cerintelor ridicate ale graficienilor si fotografilor. Modelul este potrivit pentru fotografii calatori, care nu vor MacBook Pro, dar au nevoie de un produs de calitate gandit pentru creatorii de continut.
Specificatii cheie
- Procesor: Intel i7 8705G la 3.1 GHz( 4 nuclee cu memorie cache de 8 MB );
- Placa Video: AMD Radeon RX Vega M GL ( integrata in cip-ul procesorului );
- Memorie RAM: 16 GB DDR4 la 2400 mHz ( memorie lipita pe placa de baza );
- Ecran IPS mat de 15.6 inch( Aoptronics ) cu rezolutie 4K si luminozitate de 400 niti;
- Ecran Certificat 100% Pantone ( ofera o acoperire de 100% a spatiului Adobe RGB );
- Stocare: SSD 500 GB ( WD Black SN750 500GB PCI Express 3.0 x4 ), slot secundar liber;
- Cititor de carduri SD/SDHC/SDXC;
- Tastatura iluminata;
- Porturi: 3 x USB 3.1, 1 x USB Type-C, 1 x HDMI 2.0 , 1 x RJ45 Gigabit, 1 x Jack 3,5 mm;
- Sistem audio: 2 difuzoare stereo cu orientare frontala;
- Conectivitate: IEEE 802.11a/b/g/n/ac si Bluetooth 4.1;
- Acumulator cu 4 celule Li-ion de 3220 mAh ( 7 ore autonomie declarata );
- Greutate: 1.5 Kilograme;
- Dimensiuni: 356 mm ( lungime ) x 248 mm ( latime ) x 16.9 mm ( grosime ).
Inspectie Vizuala
Laptopul are o infatisare alba, carcasa fiind realizata din doua aliaje de magneziu combinate cu elemente din plastic si cauciuc.
Balamaua are o cursa de 180 de grade.
ConceptD 5 este un laptop cu profil slim.
Asezarea tastelor este aerisita, dar sagetile sunt inghesuite.
Butonul On/Off este asezat langa butonul delete/backspace.
Cititorul de amprente este pozitionat sub sageti.
In partea dreapta se gasesc: cititorul de carduri SDXC, 1 x USB 3.1, doua leduri de activitate si slotul de securizare Kensington
In partea stanga se gasesc: portul de alimentare, 1 x HDMI, 2 x USB 3.1, 1 x USB Type-C si un Jack de 3.5 mm.
Racirea si sistemul de preluare a aerului sunt prezente doar in partea dreapta a laptopului.
Va voi vorbi despre racire pe larg in randurile care urmeaza.
Ecran
Ecranul IPS cu rezolutie 4K cu certificare Pantone este principalul motiv de achizitie al acestui laptop. Atunci cand cautati sa achizitionati un laptop pentru editare foto, acesta trebuie sa aiba un panou bun, componente performante si bine racite. Panoul trebuie sa acopere cat mai mult din spatiul de culoare Adobe RGB, iar in cazul lui ConceptD 5 procentul de acoperire este de 100%. Fidelitatea reproducerii culorilor ofera incredere fotografului in stilul de editare, iar imaginile printate vor arata exact ca pe panou. Luminozitatea maxima de 400 niti permite lucrul in zone luminoase, atunci cand este nevoie. ConceptD 5 este un laptop bun pentru Tethering in studio si la exterior.
Iata specificatiile principale ale panoului de pe ConceptD 5:
- Codul panoului folosit este: AUO B156ZAN03.1;
- Valoarea Delta E medie este mai mica de 2;
- Acopera 100% din spatiul de culoare Adobe RGB;
- Panoul a primit certificarea PANTONE Matching System (PMS) Colors;
- Rezolutie 4K la 60 Hz ( rata de refresh );
- Este un panou pe 8 biti nativ, asta inseamna ca reproduce 16.7 milioane de culori real.
- Luminozitatea maxima ajunge la valoarea de 400 niti.
- Contrastul nativ este de 1200:1;
- Panoul are o rata de viata de 15.000 ore.
Am calibrat panoul cu ajutorul calibratorului X-Rite Display i1 Pro in modul avansat cu 462 de patch-uri de culoare, pentru a vedea exact cat de mult se modifica afisarea culorilor. Chiar daca este un monitor calibrat/verificat din fabrica, este esential ca acest ecran sa fie calibrat cel putin o data pe luna.
Prin aceste patch-uri de culoare a fost testat panoul pana la finalizarea calibrarii.
Panoul din exemplarul testat a fost mult prea saturat, iar ajustarile necesare au fost facute de calibrator prin profilul de culoare. In urma calibrarii fotografiile arata identic cu cele de pe panoul BenQ SW240 ( review ). Acer ConceptD 5 ofera o acuratate a culorilor si o luminozitate optima pentru lucrul in exterior sau in zonele puternic iluminate. Panoul ofera increderea necesara pentru a lucra in timp ce calatoresti.
La calibrarea finala am obtinut o rata de contrast de 1574 : 1, mai mare fata de valoarea declarata in specificatii.
Valorile Delta E se afla la valori respectabile pe toata suprafata panoului.
Tastatura
Tastatura lui ConceptD 5 este o componenta importanta in lucrul zilnic, aceasta trebuie sa ofere un feedback tactil placut si sa aiba o spatiere potrivita, pentru o usurinta de utilizare. Tastatura prezenta pe acest model este una cu membrana care este lipsita de clasicul NumPad.
Aranjarea tastelor este aerisita pana cand ajungem la sageti care sunt ingramadite.
Iluminarea tastaturii este uniforma si ofera o vizibilitate foarte buna pe timp de noapte.
Feedback-ul tactil oferit de tastatura este placut, nici dur, dar nici prea moale. Daca mai si scrii articole din cand in cand, este o placere sa ai o tastatura echilibrata intr-un laptop atat de slim. Insa ai nevoie de ceva timp pana te vei obisnui cu sagetile sus/jos si cu butonul Backspace aproape de cel de Power si Delete. Aceasta fiind principala mea nemultumire in legatura cu tastatura.
Constructie
ConceptD 5 este un laptop usor si subtire, iar acest lucru nu s-ar fi realizat printr-o constructie foarte bine gandita. Carcasa si structura laptopului sunt realizate din aliaje de magneziu-litiu şi magneziu-aluminiu de calitate. Aceste aliaje sunt mai rezistente la flexare si cu ~30% mai usoare decat aliajul clasic. Pe langa aceste materiale, mai sunt incluse si elemente din plastic alaturi de piciorusele din cauciuc.
ConceptD 5 vs Predator 17.
ConceptD 5 vs MacBook Pro 15 2017.
Balamaua are o cursa de 180 de grade, iar miscarea acesteia este lina si pare sa reziste cu brio utilizarilor zilnice.
Cand este laptopul asezat jos, ecranul are un mic tremurat( wobble ), dar nimic serios, iar cand tastam mai apasat si intr-o maniera rapida, ecranul nu tremura.
Flexarea ecranului si a sasiului se face, dar intr-o masura neglijabila. Rigiditatea acestora fiind peste medie.
Racire
Racirea lui ConceptD 5 este prezentata ca fiind silentioasa, mai exact Acer declara ca zgomotul in full-load nu va depasi valoarea de 40 decibeli. Avand in vedere grosimea sasiului, racirea acestui laptop poate fi problematica uneori, dar hai sa va arat mai intai cum arata sistemul prin care este racit laptopul. Masurand cu un sonometru zgomotul in load, am obtinut cifre de 35-38 dB.
Cam asa arata racirea din interiorul laptopului.
Pe langa cele doua ventilatoare gasim doua heatpipe-uri si cateva folii din aluminiu pe SSD si peste procesor.
Cele doua ventilatoare de 60 mm responsabile cu racirea interiorului.
Aerul cald este condus de doua heatpipe-uri de la procesor catre ventilatoare. Pentru a testa cat de capabila este racirea, am realizat doua teste de stress pentru placa video si procesor separat, dar si impreuna.
Iata si un grafic cu temperaturiile in Idle, Load si Stress-Test.
Upgradabilitate
Acer ConceptD 5 vine cu o configuratie puternica intr-o carcasa de doar 17 mm grosime, dar acest factor slim vine cu cateva sacrificii. Memoria RAM este lipita de placa de baza si nu exista posibilitate de extensie. Singurul upgrade posibil este la partea de stocare M.2 si la placa de retea, aceste upgrade-uri se pot face fara pierderea garantiei. Aceasta procedura necesita desfiletarea a 11 suruburi si multa atentie.
Cele doua sloturi PCIe x4 ofera o capacitate maxima de stocare de 4TB, exact ca un Macbook Pro.
Daca ar fi sa instalati 4 TB de stocare, costurile acestui upgrade variaza intre 2000 si 4800 lei ( vezi toate optiunile ).
Placa de retea/bluetooth poate fi si ea inlocuita cu ceva mai performant.
Performanta
In acest capitol vom afla exact ce performanta poate oferi procesorul Intel i7 8705G alaturi de placa video AMD Radeon RX Vega M GL si cei 16 GB de memorie RAM. Raportat la dimensiunile sale, partea hardware este puternica si promitatoare. Configuratia amintita mai sus se incadreaza in cerintele optime pentru lucrul in Capture One Pro, Lightroom, Premiere Pro, DaVinci Resolve si multe altele. Acer ConceptD 5 va fi disponibil doar intr-o singura configurate, iar pentru cei care vor mai mult exista ConceptD 7 sau 9.
Stocarea datelor se face pe un SSD Western Digital SN720.
Performantele oferite de SSD in ATTO si CrystalDisk Mark.
Performanta SSD-ului inclus este la cel mai inalt nivel si sa nu uitam ca se mai poate adauga inca unul ca memore de stocare/lucru.
Am testat ConceptD 5 versus laptopul actual, un DELL Inspiron 7567 ( review ).
Procesorul din ConceptD 5 ofera performante impreionante in testul single-thread, acesta avand un avantaj clar fata de 7700K.
Am testat laptopul in urmatoarele scenarii utile pentru un fotograf:
- Export Catalog 1000 Fotografii RAW in Capture One Pro 12
- Export Catalog 1000 Fotografii RAW in Lightroom Classic CC
- Export Proiect Video 4K Davinci Resolve 16
- Export Proiect Video 4K Premiere Pro
ConceptD 5 reuseste sa exporte mai rapid in Capture One Pro 12 cu 33 de secunde.
Exportul in Lightroom este castigat tot Inspiron.
Testul de export video 4K in Premiere si DaVinci este castigat de ConceptD 5.
Procesorul de generatie mai noua isi face simtita prezenta.
Concluzie
Acer ConceptD 5 este un laptop dedicat in special fotografiilor si celor care editeaza video ocazional. Dotarea vedeta a acestui model este ecranul de 15.6 inch cu acoperire 100% din spatiul Adobe RGB. Panoul reda precis culorile inainte cat si dupa calibrare. Luminozitatea ecranului permite lucrul la exterior, oferind o experienta vizuala cu 25% mai luminoasa in comparatie cu majoritatea panourilor din laptopurile actuale. Configuratia hardware ofera timpi de export competitivi in CaptureOne, Lightroom, DaVinci Resolve si Premiere Pro. Aceste valori pot multumi orice fotograf profesionist aflat mereu pe drumuri intre job-uri. Performanta nu ar fi posibila fara un sistem de racire capabil, iar cel integrat in ConceptD 5 ofera un echilibru intre zgomot si performanta. Posibilitatea de upgrade este limitata la acest laptop, dar conectivitatea este suficienta.
Principala dezamagire a acestui laptop este integrarea unui cititor de carduri foarte slab in raport cu restul componentelor integrate.Calitatea constructiei este solida, realizata din doua tipuri de aliaje de magneziu cu finisaj alb. Greutatea de doar 1.5 Kg fac din Acer ConceptD 5 un laptop mai usor ca un MacBook Pro de 15 inch, dar cu performanta pe masura asteptarilor. Autonomia nu am putut sa o testez pe indelete, dar am sa fac un refresh la acest review unde voi include si cifrele oficiale. Dar, ca prima impresie, acumulatorul poate livra mai mult de 4 ore de energie la ecran pentru editare mai light.
Acer ConceptD 5 si fratele mai mare ConceptD 7 sunt disponibile in Romania la un pret de ~7800 lei, respectiv 11000 lei. Acestea pot fi comandate de la PC Garage ( vezi oferta ) – F64 ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ). Nu am cum sa nu recomand acest laptop pentru fotografi care au mult de lucru, calatoresc mereu, nu isi permit sau nu vor un MacBook Pro de 15 inch.
PRO
- Ecran de calitate cu luminozitate mare;
- Componente hardware puternice;
- Constructie solida si greutate redusa:
- Tastatura confortabila;
- Racire eficienta si silentioasa;
- Autonomie rezonabila.
Contra
- Sagetile tastaturii sunt ingramadite.