Dupa articolul cu Asus GL553, a sosit randul unui DELL Inspiron 7567. Este disponibil in Romania in varianta cu panou Full HD TN si 4K IPS, am ales ultima varianta pentru acest articol. Fata de Asus, acest laptop vine cu: constructie superioara, racire duala, autonomie mai mare si un panou IPS fabricat de Sharp. La interior gasim un procesor cu 4 nuclee i7 7700HQ, 8 GB de DDR4 la 2400 mhz si o placa video Nvidia GTX 1050 Ti cu 4 Gb de memorie. Acest laptop este subtire si are un design mai minimalist pentru un laptop de jocuri. Designul este perfect pentru persoanele ce nu vor sa iasa prea mult in evidenta. Inspiron 7567 este cel mai accesibil model cu panou IPS 4K care este orientat fotografilor si videografilor.
Specificatii cheie
- Procesor: Intel Core i7 7700HQ la 2.8 GHz ( 4 nuclee si 6 MB de Cache);
- GPU: Nvidia GTX 1050 Ti cu 4 GB DDR5 de memorie;
- Memorie RAM: 8 GB DDR4 la 2400 mHz ( suporta maxim 32 GB );
- Ecran IPS mat ( Sharp LQ156D1 ) cu rezolutie 4K si diagonala de 15.6 inch;
- HDD: 1 TB la 5400 rpm ( Toshiba MQ01ABD100);
- Slot liber pentru SSD M.2 compatibil cu tehnologia NMVE;
- Cititor de carduri SD/SDHC/SDXC;
- Tastatura iluminata;
- Porturi: 3 x USB 3.0, 1 x HDMI, 1 x RJ45 Gigabit, , 1 x Jack 3,5 mm;
- Sistem audio: 2 x 2W + subwoofer 3W;
- Wireless 802.11 ac si Bluetooth 4.2;
- Acumulator cu 6 celule Li-ion de 74 Whr;
- Greutate: 2, 5 Kilograme;
- Dimensiuni: 384.9 x 274.7 x 25.3 mm.
Inspectie Vizuala
Inspiron 7567 din fata.
Inspiron 7567 din spate, se pot observa cele doua ventilatii.
Inspiron 7567 din lateral.
Este un laptop de gaming cu un design placut, dar minimalist.
Constructia laptopului este solida, acesta se simtindu-se foarte rigid in mana.
Balamaua ecranului este bine tensionata.
In partea stanga avem: portul de incarcare, 1 x USB 3.0 si un cititor SDXC.
In partea dreapta avem: port jack/casti de 3.5 mm, 2 X USB 3.0, port HDMI si un RJ45 compatibil gigabit.
Tastatura este iluminata in culoarea rosu si are o cursa a tastelor foarte scurta.
Asus GL553 ( articol ) sta mult mai bine la acest capitol.
In partea de jos gasim doua picioare din cauciuc pentru birou.
Pentru a desface laptopul avem nevoie sa desfacem un singur surub.
Asa arata interiorul laptopului.
Bateria masiva de 74 Wh ce ofera o autonomie de 6 ore de utilizare.
Am instalat in laptop un kit DDR4 HyperX Impact de 32 GB ( review ).
Nu pierzi garantia daca upgradezi laptopul cu RAM, SSD.
Am inlocuit SSD M.2 Sata cu un NVME Samsung 960 EVO de 250 GB.
Subwoofer-ul de 3W ofera un plus de bass.
Trackpad-ul este foarte precis pentru sesiunile de navigat pe internet.
Asa arata tastatura iluminata, tastele WASD sunt incercuite suplimentar.
Ecran
Ecranul IPS cu rezolutie 3840 x 2160 pixeli si rata de refresh de 60 Hz sunt principalele motive de achizitie al acestui laptop. Codul panoului este Sharp LQ156D1, acesta promite o acoperire de peste 90% al spatiului Adobe sRGB. Luminozitatea acestuia este de 345 cd/m2 si ofera un contrast de 1000:1. Ofera imagini clare, avand culori vibrante si o densitate de 282 pixeli pe inch. Inainte de calibrare ecranul are o tenta verzui, destul de pronuntata. Am calibrat panoul cu ajutorul X-Rite i1 Pro, iar dupa terminarea calibrarii, ecranul a devenit mai contrastat si tenta verzuie a disparut. Acum imaginile au culori si contrast superioare monitorului de pe GL553 si al lui DELL U2414H, utilizat in acest moment.
Dupa calibrare am realizat si cateva masuratori de uniformitate ale panoului si iata ce am obtinut:
Uniformitatea panoului la afisarea valorii 6500K.
Panoul este excelent pentru editarea imaginilor in teren, imaginile sunt foarte clare datorita rezolutiei, iar culorile si contrastul fac din editarea foto o placere. Trebuie calibrat odata pe luna minim, pentru persoanele ce editeaza intensiv. Luminozitatea la 100% permite lucrul afara sau la interior. Finisajul mat al ecranului ajuta si el la eliminarea reflexilor, iar Light bleeding-ul este prezent in coltul dreapta sus, dar nu este suparator in cantitate mica.
Utilizare si Performanta
Inspiron 7567 este realizat din plastic rigid cu finisaj mat placut la atingere. Balamaua ecranului si aerisirile ventilatoarelor sunt realizate din metal. Laptopul se simte foarte solid imediat ce il scoti din cutie, iar calitatea constructiei este mult peste GL553. Tastatura nu flexeaza spre interior aproape deloc cand este apasata, iar balamaua ecranului este tensionata perfect, cat sa poata fi actionata cu o singura mana. Designul laptopului este minimalist si placut, acesta fiind perfect pentru persoanele care nu vor sa iasa prea mult in evidenta cand lucreaza in deplasare.
Laptopul vine in standard dotat cu un procesor i7 generatia 7-a cu 4 nuclee, placa video Nvidia GTX 1050 Ti cu 4 Gb de memorie, 8 Gb de memorie RAM, SSD M.2 de 128 GB si un HDD de 1 TB la 5400 rpm. Suplimentar am ales sa il upgradez cu un SSD cu tehnologie NMVE Samsung 960 EVO alaturi de un kit de memorie HyperX Impact DDR4 la 2400 MHz ( review ). Upgrade-ul acestui laptop este extrem de usor fata de multe alte laptopuri, iar tot ce trebuie sa facem este sa desfacem un singur surub, acestea fara sa pierdem garantia. Pe Inspiron 7567 ruleaza o licenta de Windows 10 Pro pe 64 de biti fara probleme. Timpul de bootare este de sub 5 secunde, iar programele se deschid instant, viteza de reactie fiind fenomenala. Toate acestea datorita SSD-ului 960 Evo care ofera o performanta de 3 ori mai mare la scriere si de 6 ori mai mare la citire fata de un SSD pe Sata 3.
Samsung 960 EVO de 250 GB.
Folosesc laptopul zi de zi la navigare pe internet cateva ore , iar in paralel am deschise intodeauna programe precum Adobe Photoshop CC, Capture One, Nord VPN. Cu toate acestea deschise, procesorul laptopului sta sub 90% cand import fotografii si prelucrez in ritm alert. Cantitatea de memorie RAM consumata ajunge pe la 12-17 Gb, in Photoshop CC am setat o limita maxima de 20 Gb sa fie folositi. Licenta de Windows 10 ruleaza foarte bine pe laptop pentru editare foto si productivitate in general. Capture One Pro 10 ruleaza sesizabil mai bine decat Lightroom pe aceasta configuratie, iar cu ecranul 4K este o placere sa editezi fotografii. Configuratia actuala upgradata cu componentele de mai sus va face fata editarilor foto cel putin 3-4 ani de aici inainte.
Test de performanta cu AIDA 64.
Racirea lui Inspiron 7567 este unul din motivele pe care l-am ales in locul lui GL553. Sistem dual-cooling ofera o evacuare rapida a aerului cald in liniste prin spatele laptopului. Zgomotul produs nu este foarte sesizabil, el abia daca urca la 40 decibeli. Am realizat un stress test de 8 minute cu ajutorul programului AIDA64 Engineer si iata detalii au iesit la iveala:
Temperaturile sunt normale pentru un test de stress.
Autonomia laptopului este substantial mai mare fata de Asus GL553, Inspiron 7567 avand o baterie cu 6 celule de 74 Watti/Ora. Acesta ofera in conditii normale de utilizare cu LCD la 50% luminozitate in jur de 6 ore jumatate de autonomie. Autonomia poate varia intre 2 si 6 ore in functie de conditiile de utilizare. Timpul de reincarcare de la 0% al acumulatorului este de aproape 4 ore, atunci cand laptopul este stins. Acumulatorul are o garantie de 12 luni si o viata de aproximativ 300 cicluri descarcare/incarcare.
Concluzie
Dell Inspiron 7567 este un laptop ce ofera un design atragator, functional, intr-un corp subtire cu o constructie de calitate. Recomandat pentru editarea foto este doar cel cu ecran IPS 4K, cele cu rezolutie FullHD in Europa de est au panouri TN de proasta calitate. Racirea acestui laptop ofera performante impresionante la fel ca si autonomia de ~6 ore. Ecranul 4K, odata calibrat, ofera o acoperire de peste 90% a spatiului sRGB, culorile si contrastul fiind foarte bune, pentru un laptop de buget cu panou 4K.
Procesorul si placa video ofera performante multumitoare pentru editare foto-video. Daca adaugam un SSD NMVE si un kit de 16 sau 32 Gb de RAM DDR4, viteza laptopului creste exponential. Upgrade-ul de RAM si SSD se face foarte usor si rapid, prin demontarea unui surub, fara a pierde garantia. Inspiron 7567 are un design aparte, iar pe latime are dimensiuni comparabile cu un laptop slim de 17 inch. Laptopul nu incape in majoritatea gentilor de 15.6 inch din cauza latimii. Tot ca minusuri putem incadra si lipsa porturilor USB type-C si a unui mini-display port. Tastatura putea sa aibe o constructie mai buna si o iluminare RGB. Cititorul de carduri este iarasi o problema, din pricina vitezei de transfer, acesta fiind semnificativ mai mica fata de GL553.
Inspiron 7567 este disponibil in Romania in varianta cu panou 4K la un pret de ~5400 lei, aceasta varianta fiind singura pe care o recomand cu incredere pentru fotografi si videografi. Laptopul poate fi achizitionat de la PCGarage – CEL.ro – eMAG ( accesati link fiecarui magazin pentru oferte si preturi ). Recomand achizitionarea variantei cele mai ieftine cu ecran UHD, urmand ca upgrade-urile sa fie facute prin achizitia ulterioara a componentelor.
Pro
- Constructie solida;
- Usor de upgradat;
- Panou IPS 4K de calitate;
- Performanta;
- Racire eficienta;
- Autonomie;
- Design placut.
Contra
- Fara port usb type-C si Display Port;
- Cititor de carduri de generatie veche;
- Nu incape in toate gentile de 15.6 inch.