ProGrade Digital a lansat la Photokina doua cititoare ( dual microSD si SDXC + CF ) alaturi de primul microSDXC UHS-II. Am reusit sa pun mana pe un „prototip” de 64 GB inainte ca drona DJI Mavic 2 Pro sa soseasca. Cardul are o viteza de citire declarata de 200 Mb/s, iar la scriere valoarea se opreste pe la ~80-100 MB/s maxim, iar minimul fiind 60 MB/s ( V60 ). Acest card este potrivit pentru utilizarea alaturi de drone, camere foto compacte si camere de actiune performante ( Sony RX0) si chiar camere foto/video cu ajutorul adaptorului SD.
Noul card este disponibil in trei variante de capacitate ( 32, 64 si 128 GB ), avand preturi cuprinse intre 50 si 115$. Cardurile sunt optimizare pentru 4K, UHD, Full HD si codecul MPEG-4 cu bitrate mare. Garantia cardurilor este de 3 ani.
Specificatii cheie
- Viteza de 200 MB/s la scriere si 250 MB/s la citire;
- Disponibil in capacitati de 32, 64 si 128 GB;
- Compatibil cu standardul UHS-II ( 2 randuri de pini );
- Ideal pentru inregistrarea video 4K;
- Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
- Dimensiuni adaptor SD: 24 x 32 x 2.1 mm;
- Greutate: 1 gram.
Inspectie Vizuala
Cardul vine intr-un ambalaj compact de hartie + plastic.
Constructia cardului este solida, acesta fiind rezistent la variatii de temperatura, raze x si socuri mecanice.
Alaturi de adaptorul SD poate fi folosit in aparate foto compatibile cu standardul UHS-II. Sony A7 III ( review ) sau Fujifilm X-T3 ( review ) ar functiona de minune cu doua astfel de carduri.
Utilizare si Performanta
Cardul microSDXC UHS-II de 64 GB de la ProGrade a fost utilizat alaturi de DJI Mavic 2 Pro, Mavic Air si Phantom 4 Pro V2.0 ( review ). Utilizarea acestui card cu dronele performante are sens atunci cand filmezi secvente 4K la un bitrate de peste 100 Mbps. Utilizarea cardului alaturi de Sony A7 III si Fujifilm X-T3 este posibila cu ajutorul adaptorului SD UHS-II. Vitezele de scriere ale noului card sunt suficiente pentru fotografierea ocazionala in rafala cu aceste aparate. In utilizarea zilnica nu am intampinat absolut nici o limitare, chiar si in fotografiere in rafala si inregistrarie video 4K la 60 fps.
Constructia cardurilor este realizata din plastic rigid care promite sa reziste unui numar mare de insertii/extrageri din cititoare. Singurul risc cu acest format de carduri este pierderea, datorita dimensiunilor. Recomand transportul in adaptorul SD UHS-II. In timpul utilizarii, cardul se incinge, dar mult mai putin ca V90-urile testate anterior ( review ).
Alaturi de Mavic 2 Pro.
Teste de performanta:
Testele sintetice de viteza arata cifre promitatoare, mai ales la viteza de scriere.
Transferu a avut o viteza medie de ~95 Mb/s, copierea s-a facut de pe SSD-ul Samsung 970 Pro pe card.
Concluzie
ProGrade microSDXC este un produs promitator, spun asta datorita vitezelor de scriere sutinute promitatoare. Ei garanteaza o viteza de ~80 MB/s, dar cardul reuseste sa sustina scrieri apropiate de pragul de 100 Mb/s. Adaptorul SDXC permite utilizarea alaturi de DSLR/Mirrorless. Este un produs care ofera performante bune pentru dispozitivele compatibile actuale, dar si pentru cele viitoare. Multe camere de actiune 4K nu pot profita la maxim de standardul UHS-II, dar in 2019, treburile par sa se imbunatateasca.
Cardurile pot fi comandate de pe Amazon UK ( vezi oferta ) si Amazon DE ( vezi oferta ). Acum mai nou pe eMAG ( vezi oferta completa ).