Sigma a anuntat in acest an lansarea obiectivelor 50-100 f1.8 Art (review) si Sigma 30 mm f1.4 (review). Alaturi de aceste obiective a fost anuntate si doua aparate mirrorless: Sigma SD Quattro si SD Quattro H. In urma cu cateva zile Sigma Romania mi-a furnizat un exemplar Sigma SD Quattro pentru teste. Acest aparat vine cu un senzor Foveon X3 cu o rezolutie de 29 megapixeli cu o dimensiune de 23.4 x 15.5 mm ( APS-C ). Sigma SD 1 Merril (review) este DSLR-ul Sigma testat de noi ce are un senzor Foveon X3 similar. Avem un design nou si foarte indraznet alaturi de o calitate a constructiei foarte buna. In randurile urmatoare voi povesti experienta de utilizare a noului mirrorless.
Specificatii cheie Sigma SD Quattro:
- Senzor CMOS APS-C Foveon X3 cu o rezolutie de 29 megapixeli;
- Genereaza fisiere RAW pe 14 biti;
- Procesor de imagine Dual TRUE III;
- Montura Sigma SA;
- Plaja ISO: 100-6400;
- Sistem de focus cu 9 puncte;
- Metoda focus: detectie de faza si detectie de contrast;
- LCD 3 inci cu 1,62 milioane de pixeli;
- EFV cu acoperire 100% si 2,36 milioane de pixeli;
- Sincornizare flash 1/180;
- Viteza declansator: Bulk- 30s – 1/4000;
- Fotografiere in rafala la 5 fps;
- Slot card: SDHC/SDXC;
- Greutate: 625 grame;
- Dimensiuni: 147 x 95.1 x 90.8 mm.
Specificatiile complete sunt disponibile AICI.
Inspectie Vizuala
Iata cum arata mirrorlesul din fata, in coltul stanga sus portul PC-Sync.
In lateral avem porturile: USB 3.0 – HDMI si cel pentru declansarea prin telecomanda cu fir.
In partea din spate regasim LCD alaturi de vizorul EFV si interfata de control.
LCD de pe spate este insotit de un ecran suplimentar pentru afisarea parametrilor, in mod normal acest afisaj se gaseste in partea de sus.
In partea de sus avem: rotitele de control, butonul on/off, declansatorul, patina de blit si butonul de quick menu.
In partea de jos gasim compartimentul acumulatorului alaturi de filetul clasic pentru trepied si conectorul pentru grip.
Iata montura Sigma SA si senzorul Foveon X3.
Sigma SD Quattro vine cu un grip generos similar cu cel al unui DSLR.
Butonul On/Off este pozitionat neobisnuit pentru un mirrorless, insa este foarte intuitiv asezat.
Vizorul electronic vine insotit de un senzor ce poate face tranzitia intre vizorul electronic si LCD principal.
Butoanele de pe corp se apasa usor, insa nu ofera un feedback consistent.
Slotul de card SDXC.
Acumulatorul are dimensiuni cu cel al unui DSLR.
Capacitatea acestuia este de 1860 mAh.
Aparatul alaturi de obiectivele Sigma 20 mm f1.4 (review) si Sigma 50-100 f1.8 (review).
Utilizare
Sigma SD Quattro a fost in test timp de trei zile alaturi de obiectivele Sigma 20 si 50-100 din seria Art. Alaturi de acest kit am fost intr-un circui pe Transfagarasan, Transalpina si Sibiu. Acomodarea cu acest aparat se face ușor si rapid ca urmare a unui design si a unei poziționări diferite a butoanelor in comparatie cu alte aparate testate. Raspunsul butoanelor este in general bun, dar ele se simt cam moi la apasare si nu ofera mereu un feedback consistent. Un aspect care ar putea conta pentru unii din utilizatori.
Vizorul si LCD au o rezolutie suficienta pentru a verifica acuratetea sistemului de autofocus. Insa pe parcursul celor trei zile am observat la ambele un lag de afisare destul de mare. Navigarea prin meniuri se face destul de lent, iar aparatul in sine nu exceleaza la capitolul viteza. Toate acestea probabil fiind rezolvabile printr-un simplu update de firmware.
Aparatul ofera un sentiment de incredere si un comfort in utilizare apropiat de un DSLR, cu o greutate si un volum corespunzator dar crescut fata de un Nikon D5500 ( 470 grame ). Design-ul neobisnuit imi place personal, iar constructia solida tipica produselor Sigma din ultimi ani.
Meniu si Afisaj
Meniul arata bine ca design el fiind afisat pe un LCD de inalta rezolutie.
In dreapta imagini avem LCD-ul ce afiseaza parametri.
Iata un exemplu de afisare a imagini pe ecranul principal.
Cele noua puncte de focalizare selectabile acopera in proportie de 60% cadrul.
In cazul de fata punctele pot fi adaptate din meniu dupa nevoi pentru a putea realiza fozalizarea pe detaliile fine din cadru.
Iata meniul rapid accesibil cu ajutorul butonului QS de langa rotita pentru ajustari rapide.
Performanta
Autonomia este decenta, nu am reusit sa obtin mai mult de 480 cadre cu o singura incarcare, avand luminozitatea standard la EFV si LCD. Am apucat sa folosesc aparatul timp de doua cicluri de incarcare in timpul alocat testari. Asadar nu ma pot pronunta pe termen lung sau in diverse situatii de utilizare cum va fi autonomia. Am avut aparatul permanent pornit pentru a surprinde mai rapid cadrele. Acumulatorul vine cu o capacitate de 1860 mAh la o tensiune de 7.2V, consumul de energie este foarte mare chiar si in comparatie cu un DSLR.
Autofocusul cu 9 puncte functioneaza pe principul detectiei de contrast si a detectiei de faza. Alaturi de Sigma 20 mm s-a descurcat bine in fotografia de peisaj si de strada. Cu sigma 50-100 f1.8 Art a avut probleme de autofocus si in lumina puternica a soarelui, fie ca focalizam la departare cat si in apropiere. In majoritatea cazurilor obiectivul cauta focusul si nu pare sa il focalizeze corespunzator.
Aceasta problema vine cu siguranta de la sistemul de focus al aparatului, deoarece cand am testat 50-100 pe montura Nikon nu am intampinat probleme de autofocus. Viteza de autofocus nu este cea mai mare asa cum te-ai astepta de la un mirrorless. Asteptam un update de firmware care este posibil sa imbunatateasca viteza de focus si de reactie a aparatului.
Performanta ISO nu am apucat sa o testez in detaliu, insa am sa va arat cateva cadre realizate la diferite valori. Trebuie sa retinem ca senzorii foveon x3 nu sunt cunoscuti pentru zgomotul pronuntat la valori ISO mari. In general se poate folosi un ISO intre 100-400 pentru rezultete perfecte si intre 800 si 1600 pentru rezultate decente, atata timp cat expunem corect. Pentru cine doreste sa vada performantele ISO imi pot solicita sample-uri la rezolutie maxima AICI.
Calitatea imagini furnizata de senzorul foveon x3 este excelenta pentru un senzor APS-C, mai ales cand avem atasata optica de varf Sigma Art. Pentru a va convinge de calitatea imagini solicitati sample-urile de mare rezolutie.
Iata cateva exemple:
Imagine realizata la ISO500.
Imagine realizata la ISO800.
Galerie Foto
Iata cateva fotografi realizate la Sibiu, Transfagarasan si Transalpina cu Sigma SD Quattro, Sigma 20 mm f1.4 Art si 50-100 mm f1.8 Art.
Sampleurile la rezolutie maxima pot fi solicitate AICI.
Concluzie
Mirrorless-ul Sigma SD Quattro este primul aparat foto mirrorless portofoliul Sigma. Aparatul vine cu un design indraznet, o calitate a constructiei excelenta si cu un potential imens datorita optici Sigma deja existente. Insa senzorul foveon x3 este putin in urma cu calitatea imagini si performantele in lumina slaba. Viteza de operare a acestui aparat nu este deloc satisfacatoare, nici sistemul de autofocus nu este rapid si precis asa cum te-ai astepta de la un mirrorless.
Recomand acest mirrorless pentru fotografi ce vor ceva diferit fata de ce exista in acest moment pe piata. Il recomand pentru cei ce abordeaza fotografia de studio, moda, de strada, de peisaj, dar mai putin pentru cei ce abordeaza fotografia de eveniment sau sport.
Pretul acestui aparat in Romania este, pentru ceea ce ofera comparat cu alte aparate de cateva ori mai scumpe, unul foarte decent de 3950 lei. Poate fi achizitionat de la Photosetup, doar body sau kit disponibil in trei variante. Preturile sunt disponibile AICI.
PRO
- Calitatea imagini;
- Constructia robusta;
- Design-ul indraznet si modern;
- Rezolutia si detaliile redate;
Contra
- Viteza de procesare;
- Butoane „moi”;
- Autofocus lenes pentru un mirrorless cand se folosesc focale lungi;
- LCD si EFV cu lag ocazional.