Noul Sigma 20 mm f1.4 Art a ajuns in urma cu cateva zile pentru teste in exclusivitate, multumita echipei de la Photosetup, este al treilea obiectiv din gama Art lansat de Sigma in acest an. Sigma 24 mm f1.4 Art ( review ) si 24-35 mm f2 Art ( review ) au aratat de ce sunt capabile optic, acum este randul celui mai nou obiectiv ultra-wide sa ne arate ce are de oferit. Obiectivul a fost anuntat oficial in data de 15 Octombrie 2015, iar in acest moment a ajuns sa fie disponibil in stoc si in Romania. Sigma 20 mm Art este un obiectiv ce poate fi recomandat cu usurinta fotografiilor de peisaj – arhitectura atat si celor care fotografiaza evenimente. In randurile urmatoare vom afla daca merita sau nu achizitia unui astfel de obiectiv.
Specificatii cheie Sigma 20 mm Art:
- Focala de 20 mm ( 30 mm in cazul senzorilor APS-C )
- Unghi de cuprindere de 94.5°(FX)
- Distanta minima de focalizare – 27.6 cm
- Raport maxim de reproducere – 1:7.1
- Optic este alcatuit din 15 elemente care formeaza 11 grupuri.
- Diafragma este formata din 9 lamele rotunjite.
- Diafragma minima este de 1.4 iar cea maxima este f16
- Nu se poata atasa nici un fel de filtru
- Parasolar integrat
- Dimensiuni – 90.7mm x 129.8mm
- Greutate – 950 g
Singurul punct comun cu Sigma 24 mm f1.4 Art este optica interioara formata dintr-un numar identic de elemente/grupuri. Greutatea este principalul factor care le deosebeste: 665 grame pentru Sigma 24 mm fata de 950 grame pentru Sigma 20 mm. Dupa cum este de asteptat, nici filtrele de polarizare nu se pot utiliza cu acest obiectiv.
Inspectie Vizuala:
Asa arata noul obiectiv din fata cu capacul pus.
Aspectul exterior nu difera cu nimic fata de aspectul standard al seriei Art.
O fotografie din lateral de data aceasta fara capac. Elementul frontal se observa subtil.
Comutatorul de focalizare este singurul buton prezent pe corpul obiectivului.
Iata elementul frontal fotografiat de aproape alaturi de parasolarul integrat. El trebuie curatat foarte des in timpul fotografierii si manevrat cu mai multa grija fata de un obiectiv conventional.
Aici se poate vedea clar lipsa unui filet pentru atasarea filtrelor. Cei de la Sigma poate vor lansa un adaptor similar cu cel de la Samyang pentru a putea utiliza filtre.
Iata montura metalica, unde ca de obicei nu regasim o garnitura pentru a feri de praf si stropi de apa obiectivul.
Totusi avem prezenta o constructie foarte buna care merita laudata.
Scala de focalizare are o cursa foarte scurta, iar autofocalizarea se face rapid.
Comutatorul focalizarii are o miscare greoaie bine echilibrata pentru a evita apasarile accidentale.
Obiectivul alaturi de noul capac.
Iata o comparatie de dimensiuni intre 24 mm f1.4 art ( review ) si Sigma 20 mm;
Diferente putem gasi la dimensiunile exterioare, cat si la marimea inelului de autofocalizare, la 20 mm comparativ cu fratele mai mic;
Iata diferentele de aspect intre elementele frontale.
Unboxing al noului Sigma 20 mm Art.
Performanta
Motorul de autofocus de tip HSM ( Hyper Sonic Motor ) asigura nu doar in teorie, cat si in practica, o focalizare rapida si silentiosa. Ratarile de autofocus la subiecte statice sunt de maxim 1-2 fiecare serie de 10-12 cadre realizate, iar in rafalele cu actiune ne putem astepta, spre exemplu, la 3-4 ratari dintr-o serie de 12-15 ( testat pe Nikon D610 ). Aberatiile cromatice am reusit sa le scot la iveala in perioada testelor, ele apar incepand cu f1.4 si dispar pe la f2.8 complet similar Sigma 24 mm f1.4 Art, ele sunt usor de corectat in post procesare.
Iata doua exemple de aberatii cromative obtinute la f1.8.
Flare-ul si Ghosting-ul lipsesc in cadrele realizate de mine in perioada de proba. Distorsiunea este acolo si nu vine ca o surpriza, dar nu este foarte mare pentru aceasta focala si pare bine controlata si foarte usor de corectat manual sau automat. Noi in fotografia de mai jos am corectat automat distorsiunea in Lightroom 5 cu ajutorul unui Sigma 24mm f/1.8 EX mai vechi tot de la sigma, pentru ca profilele de corectie pentru cel nou inca nu au iesit. Am incercat si corectia manuala si tot in vecinatatea acestor rezultate am obtinut:
Fara corectie
Cu corectie
Vignetarea obiectivului este vizibila la colturi suficient dar trebuie mentionat Exif-ul fotografiei ( 1/125 – f1.4 – ISO 200 ), lucru normal la astfel de setari, dar pe masura ce ajungem cu diafragma pe la f4 acest efect dispare complet.
Vignetarea prezenta la F1.4 la colturi este pronuntata.
La f2.8 incepe sa se amelioreze.
La f5.6 dispare complet.
Calitatea Imaginii
Calitatea este prezenta la toate diafragmele chiar si la f1.4, in centru incepand cu f2 – 2.5 se „instaleaza” si catre colturi, acolo ramane pana pe la f11-13. Contrastul este echilibrat iar culorile ( cu picture control dat pe standard ) sunt naturale si redate corect pe un monitor de calitate si calibrat. Pe scurt calitatea imaginii este imbatabila similara cu fratii 35 si 50 mm. Nu o sa povestim extrem de mult acest aspect al lentilei, ci o sa va aratam o galerie foto completa alaturi de RAW-urile originale disponibile pentru download mai jos care va vor convinge.
Galerie Foto
Obiectivul are un bokeh superb, cadrele de mai sus sunt realizate la diafragme cuprinse intre f1.6 si f2.5.
Vignetarea este vizibila mai ales in acest ultim cadru realizat la f2.
Unghiul de cuprindere permite surprinderea peisajelor si a interioarelor strampte fara distorsiuni consistente.
Aceste sample-uri au fost putin procesate in Capture One PRO 9 ( articol ) si sunt disponibile pentru voi fie in format Jpeg sau RAW la rezolutie originala. Ele pot fi solicitate aici.
Concluzie
Sigma 20mm Art f1.4 HSM a convins prin performanta si un raport calitate/pret imbatabila. Este un obiectiv ce poate fi recomandat cu usurinta fotografiilor de peisaj – arhitectura atat si celor care fotografiaza evenimente. Greutatea lui si imposibilitatea atasarii de filtre sunt singurele puncte mai putin bune ale acestui obiectiv.El poate fi comandat de la si Photosetup la un pret de 3999 impreuna cu un rucsac Kata MiniBee 110Pro Light in valoare de 848 lei. Este cea mai buna oferta din Romania in acest moment.
Pro:
- Calitatea constructiei
- Calitatea imaginii foarte buna
- Fara ghosting
- Raport calitate/pret excelent.
- Aberatii cromatice sub asteptari.
Contra:
- Voluminos si greu pentru un 20 mm