Am folosit Asus ZenFone 4 din momentul lansari oficiale in Romania de acum patru luni. Este primul ZenFone dual-camera de la Asus, acesta ofera o perspectiva principala de 83 de grade ( 25 mm ) si una ultra-wide de 120 de grade ( 12 mm). ZenFone 4 este un smartphone dedicat persoanelor pasionate de fotografia cu telefonul. Cu ajutorul acestuia putem obtine continut de calitate, pentru social media. Telefonul este focusat pe fotografie si ofera dotari imrumutate de la camerele foto dedicate, iar printre acestea se numara: stabilizarea optica de imagine, senzor RGB, fotografiere in format RAW, sistem de focus dual-pixel cu detectie de faza. ZenFone 4 este un smartphone promitator si ca specificatii, acesta oferind un ecran Super IPS de calitate cu luminozitate de 600 niti. Componentele hardware sunt promitatoare, iar cei 4 Gb de memorie RAM vor asigura buna functionare a telefonului alaturi de Android 7.1.
Specificatii cheie ZenFone 4:
- LCD Super IPS tactil cu o diagonala de 5.5 inch si rezolutie Full HD;
- Ecranul este protejat de un strat de Gorilla Glass 5.
- Luminozitate de 600 niti;
- CPU: Qualcomm Snapdragon 630;
- GPU: Qualcomm Adreno 508;
- RAM: 4 GB;
- Memorie interna de 64 GB;
- Slot MicroSDXC de pana la 256 GB;
- Camera principala cu senzor Sony IMX362 cu tehnologie dual-pixel si rezolutie de 12 Megapixeli si diafragma de F1.8;
- Dimensiuni senzor de 1/2.55”;
- Unghi de cuprindere de 83 de grade cu focala echivalenta de 25 mm;
- Stabilizare optica de imagine pe 4 axe;
- Senzor RGB Qualcomm Spectra 160 pentru corectarea balansului de alb si culorilor;
- Inregistrare in format RAW + Jpeg;
- Inregistrare video 4K la 30 fps;
- Camera Ultra-Wide cu un unghi de cuprindere de 120 de grade ( focala echivalenta de 12 mm);
- Rezolutie de 8 megapixeli;
- Camera frontala cu rezolutie de 8 megapixeli si o diafragma de F2.0;
- Unghi de curpindere de 84 de grade;
- PixelMaster 4.0 cu diverse moduri de fotografiere;
- Blit dual-tone LED;
- WLAN 802.11 a/b/g/n/ac
- Bluetooth 5.0;
- Acumulator Li-Ion de 3300 mAh;
- Android 7.0;
- Port USB Type-C.
Inspectie Vizuala
In cutie gasim: o husa din silicon, casti, cablu usb type-c si incarcatorul de priza.
Design-ul in partea din fata este simplu si curat.
Ecranul Super IPS de 5.5 inch are o luminozitate de 600 niti si este acoperit de Gorilla Glass 5.
Spatele lui ZenFone4 este realizat din sticla.
Difuzorul/Microfonul si Portul USB-TypeC/ Jack 3.5 mm sunt prezente in partea de jos.
Lateralele lui ZenFone 4 au prezente slotul de sim si 3 butoane ( volum +/- si on/off).
Designul este curat.
Blitz-ul este dual tone.
Camerele foto privite de aproape.
Asus ZenFone 4 are atasat suplimentar inca un MicroSDXC de 64 GB de la Kingston ( review ).
Software
Asus ZenFone 4 ruleaza sistemul de operare Android 7.1, iarpeste acesta ruleaza interfata simplificata Asus ZenUI 4.0. Experienta de utilizare pana in acest acest moment este buna, dar la inceput am intampinat cateva probleme la aplicatia de camera, care de cateva ori pe zi se inchidea inexplicabil. Problema s-a rezolvat dupa cateva update-uri. Fiind utilizator iOS de cativa ani, nu am mai avut ocazia sa ma joc atat de mult pe un sistem Android. Pana acum sistemul a rulat exact asa cum ar trebui, dar au mai fost momente unde flueiditatea nu era constanta pe parcursul utilizarii. De apreciat la Android este sistemul de gestionare al spatiului disponibil. File managerul standard are suficiente optiuni si arata multe informatii relevante pentru utilizator. ZenFone 4 a venit cu o memorie interna de 64 GB, care a mai fost suplimentata de un microSDXC Kingston UHS-I ( review ).
O mica prezentare a interfetei Zen UI 4.0
Iconitele de mari dimensiuni formeaza un meniu aerisit.
Optiunile accesibile rapid din meniul drop-down.
Managerul de fisiere ofera o flexibilitate aparte care la iOS nu exista.
Avem si o aplicatie de optimizare generala a telefonului.
Utilizare
Asus ZenFone 4 a fost folosit ca telefon principal pentru fotografie, acesta a luat locul camerei de pe iPhone SE. Senzorul Sony de la interior a reusit sa impresioneze in materie de calitate si culori, dar doar pe camera principala. Camera secundara nu este clar ce senzor are, dar este sesizabil mai slab calitativ. Camera wide ofera un unghi de acoperire cu 37 de grade mai mare, dar poate fi folosita fara probleme in conditii de iluminare buna. Camera principala este o imbunatatire substantiala fata de camera de pe iPhone SE. Am fotografiat cu ZenFone 4 la -25 de grade in Norvegia pe un ger insuportabil, dar si in Cappadocia la peste 35 de grade. La frig telefonul s-a comportat mult mai bine decat ma asteptam, iar bateria a rezistat si nu s-a descarcat atat de rapid pe cat ma asteptam. Ecranul LCD Super IPS avea timp de raspuns intarzaiat, dar nu imposibil de utilizat fara manusi. Telefonul a rezistat in conditii de frig constant timp de 6 zile fara cea mai mica problema, acesta fiind folosit pana la epuizarea acumulatorului.
Autonomia telefonului cu o utilizare moderata in realizare de imagini si secvente video ajunge sa tina chiar si 48 de ore. La o utilizare intensa alaturi de DJI Osmo ( review ) si navigare pe internet cu ecranul la 100%, acumulatorul abia ca rezista o 15 ore. La -20~25 de grade autonomia scade simtitor, nu am reusit sa obtin mai multe de 5-6 ore de utilizare. Constructia telefonului este mai buna decat ma asteptam. Rama este realizata din aluminiu cu finisaj mat, iar spatele si fata sunt din sticla rezistenta la zgarieturi. ZenFone 4 se simte solid in mana, dar este destul de alunecos, recomand utilizarea husei din silicon disponibila in pachet.
Performanta Camera Foto
Camera foto principala ofera cea mai buna calitate foto dintre cele trei prezente in telefon, acesta fiind si cea mai utilizata. Culorile, contrastul si claritatea sunt prezente in aproape toate fotografiile realizate in lumina naturala. Totul arata exact asa cum ar trebui sa fie, dar camera secundara ( wide ) nu se ridica la nivelul asteptarilor cu care ne obisnuieste camera principala. Odata ce comutam intre camere, claritatea, calitate si colorile sunt vizibil afectate. Asus a integrat un senzor de calitate inferioara in aceasta camera si acest lucru se vede imediat. Camera frontala este decenta, mult mai capabila ca cea wide de pe spatele telefonului. Inregistrarea in format RAW ( DNG ) este un mare plus pentru acest telefon, dar dezavantajul este faptul ca trebuie sa pierzi timp la editare pentru a obtine rezultate ce depasesc procesarea interna a JPEG-urilor.
Iata o prezentare a interfetei camerei foto:
Module de declansare disponibile.
Avem disponibile 8 filtre cu ajutorul carora putem fotografie.
Setarile si optiunile de rezolutie pentru declansarea foto si inregistrarea video.
Galerie Foto
Cateva cadre din aeroporturi.
Fotografii de pe Marea Norvegiei.
Fotografii de la o asezare de caini.
Cateva fotografii realizate in Oslo si in Tromso.
Cateva fotografii din Cappadocia.
Cateva fotografii comparative intre camera principala si cea wide.
Am folosit fotografiile de mai sus intr-un articol despre portofelele ThinkTank Photo.
Cei interesati imi pot solicita aici cateva fotografii originale pentru a vedea la 1:1 calitatea fotografiilor realizate cu ZenFone 4.
Concluzie
Asus ZenFone 4 este un smartphone cu o constructie solida, finisaje de exceptie si un ecran luminos si foarte detaliat. Calitatea camerei foto principale este buna, dar din pacate camera wide nu impartaseste aceleasi calitati. Atunci cand schimbam intre cele doua camere, diferenta de calitate este notabila inca de pe ecranul telefonului. Pe monitorul calculatorului fotografiile arata bine si fotografiile obtinute pot fi folosite ca material de postat pe retelele sociale. Din fotografiile obtinute prin camera principala se pot imprima imagini in format A4. Modelul Asus ZenFone 4 cu 4 GB memorie RAM si 64 GB de stocare testat de noi este disponibil in Romania la un pret de ~1900 lei in acest moment. Seria ZenFone 4 poate fi achizitionata de la eMAG – PC Garage – CEL.ro – evoMAG.
Achizitioneaza produsele din link semnalizate pentru a sustine activitate blogului. Multumesc!
PRO
- Hardware performant;
- Constructie;
- Usor de folosit;
- Camera principala de calitate;
- Ecran IPS luminos;
- Autonomie decenta.
Contra
- Camera secundara.