Kiyo Pro Ultra este al doilea model de Webcam Razer care soseste pe biroul nostru pentru a fi testat. Modelul Kiyo Pro a fost testat in 2021, iar materialul poate fi vazut AICI ( vezi material ). Nou model Ultra vine echipat cu un senzor Sony Starvis 2 cu diagonala de 1/1.2″ ( acesta fiind putin mai mic ca unul de pe o camera Sony RX100 ).
Cam asta ar fi diagrama diagonalei de senzor.
Optica camerei este acoperita de un geam Gorilla Glass 3 pentru rezistenta la zgarieturi in timp. Inregistrarea 4K la 30 fps sau 1080P 60 fps este prezenta datorita senzorului Sony Starvis 2 de 8,3 megapixeli. Noua generatie de Starvis 2 a fost anuntata in 2022 si este destinata camerelor de supraveghere / dashcam-urilor si aparent si pentru modele de tip webcam ultra-performante.
Seria de senzori Starvis 2 exceleaza in redarea detaliilor atat in mod diurn, cat si in mod nocturn. Prezenta sensorului IMX 485 intr-un webcam este o integrare fireasca, de cele mai multe ori scenariile de filmare sunt similare intre un Webcam si o Camera de Supraveghere.
Acestui senzor i s-a alaturat un modul cu diafragma de F1.7, lucru care ii permite sa adune lumina din cele mai intunecoase setupuri fara a ridica sensibilitatea ISO prea mult. Aplicatia Razer Synapse vine cu o multime de parametri de control, iar printre acestia se numara: Sensibilitate ISO / Shutter Speed / Tilt si Pan. Era fain sa poata fi schimbata si diafragma in scenariile cu iluminare mare. Totusi, avand la F1.7 blocat totul, acest senzor va oferi natural un bokeh placut si un fundal blurat.
Razer Kiyo Pro Ultra se vrea a fi o camera web de tip high-end pentru cei care fac orice gen de streaming ( jocuri, educational ), dar si pentru cei care stau zilnic in teleconferinte si au nevoie de o calitate peste medie. In randurile urmatoare am sa va povestesc despre experienta de lucru cu aceasta camera.
SPECIFICATII CHEIE RAZER KIYO PRO ULTRA
- Senzor Sony Starvis 2 de 8.3 megapixeli ( diagonala 1/1.2″ – Cod Senzor IMX 485 );
- Diafragma maxima de F1.7 pentru bokeh real;
- Motor de autofocus automat;
- Customizare Zoom, Pan, Tilt, ISO, Shutter Speed din aplicatia Synapse;
- Aplicatie cu algoritm AI pentru Tracking si Autofocus;
- Inregistreaza imagini la rezolutie: 4K la 30FPS / 1440P la 30 FPS / 1080p la 60/30/24FPS / 720P la 60/30 FPS;
- Codec audio: 16 Bit 48 KHz;
- Unghiul de cuprindere maxim este de 103° / 90° / 80°;
- Conectivitate USB 3.0;
- Codare video: YUY2. & NV12 (uncompressed);
- Cablul de 150 cm;
- Greutate: 337 Grame ( cu tot cu stand );
- Dimensiuni: 76,5 mm ( diametru ) x 60 mm ( lungime ).
INSPECTIE VIZUALA
Ambalajul exterior al camerei. Aici se afla majoritatea specificatiilor importante.
Cutia in care a venit ambalat webcam-ul Razer Kiyo Pro Ultra.
Cablul textil USB-A la USB-C de 150 cm. Ca detaliu extra are si un insert verde.
Camera a venit bine impachetata in spuma.
Kiyo Pro Ultra inregistreaza 4K la 30 fps.
La ce senzor are, ar fi fost fain sa vedem 4K 60fps si 1080P 120fps.
Pe spate de afla interfata de conectare USB-C.
Camera vine cu un filet 1/4 inch care se afla in partea inferioara.
Si baza are un filet de 1/4 inch.
Stand-ul are cauciuc care impiedica alunecarea si imbunatateste stabilitatea.
De asemenea, stand-ul este foarte flexibil.
Webcam-ul are ventilatie pe partea din spate.
Kiyo Pro Ultra fara stand.
Aceasta dispune si de o diafragma de privacy ( operata de inelul de deasupra obiectivului ).
La pachet vine si cu un capac din cauciuc care se pune usor.
Primele Impresii
Razer Kiyo Pro Ultra vine cu un senzor de 8 megapixeli acum si cu un senzor IMX nou care ofera celor care au nevoie de un webcam de streaming si teleconferinte la cel mai inalt nivel. Ma bucura sa vad prezenta senzorilor Sony Starvis 2 si in acest gen de dispozitive. In mod normal, acesti senzori le primesc camerele de supraveghere si dashcam-urile scumpe. Sensibilitatea lor in lumina slaba vor ajuta utilizatorii sa transmita din medii lipsite de lumina excesiva.
Diafragma de F1.7 permite un blur natural, dat de dimensiunea senzorului, nu doar de software-ul AI. Sigur, acesta din urma se poate aplica ulterior, dar cel natural arata intotdeauna mult mai bine. Personal, nu folosesc prea des un webcam, dar pentru cei dintre voi care lucrati cu asa ceva poate fi important. Multi lucram de acasa si avem nevoie de ceva mai serios ca si calitate a imaginii. Pentru fotografii/videografii care fac seminarii 1 on 1 poate fi util acest Razer sau pentru cei care fac streaming de jocuri in weekend. Sunt multiple posibilitati de utilizare, iar faptul ca aceasta camera vine cu filet 1/4 inch ofera o multitudine de optiuni de atasare.
Constructia camerei este realizata din plastic in procent de 90%. Razer Kiyo Pro Ultra are o asamblare solida si pare sa ofere o calitate ridicata. Ajustabilitatea standului inclus permite atasarea usoara pe monitor sau pe un trepied. Miscarea balamalelor de suport ale lui Razer Kiyo Pro Ultra sunt line, fine si solide in acelasi timp. Unde il pui acolo sta, iar flexibilitatea adaugata de cele 2 filete 1/4 inch este ”infinita”.
Peste optica este aplicata o bucata de sticla Gorilla Glass 3 pentru protectie extra si permite stergerea cu orice material textil fara a afecta elementul frontal. Peste obiectiv a fost adaugat un mecanism de diafragma de privacy pentru siguranta inchiderii de camera. Acesta opereaza magnetic si fara cusur. Razer a imbunatatit putin constructia fata de editia trecuta cu acest mecanism.
Instalarea camerei se face in 2 timpi si 3 miscari, dureaza maximum 2 minute. Mai mult dureaza partea de Ryzer Synapse 3 sa se descarce si sa se instaleze. Pe OBS merge camera direct, dar fara prea multe optiuni de customizare.
Software si Conectivitate
Senzorul Sony IMX 485 care face parte din seria Starvis 2 dupa cum am tot mentionat este un top performer in materie de dimensiuni si sensibilitate. Totusi, asta nu este suficient pentru ca cei de la Razer trebuie sa fi facut o implementare software cat sa dea o calitate excelenta a imaginii. In randurile urmatoare vom explora partea de aplicatie:
Cum am deschis aplicatia am fost intampinat de un upgrade de firmware.
Aplicatia Razer Synapse 3 se deschide greu.
Printre optiunile de customizare se afla optiuni de Zoom / Focus / Exposure si Metering.
Acestea sunt baza oricarei bune customizari.
In tabul de setari imagine gasim preseturi de imagine si optiuni de compensare separate pentru saturatie, contrast si altele. Exista si optiunea de Watermark pe video, pacat ca nu este customizabila.
Toate rezolutiile de inregistrare.
Setarile disponibile in OBS Studio.
Razer Synapse 3 este o aplicatie greoaie care este mare si ofera putine optiuni in raport cu intregul potential al senzorului. Mi-ar fi placut sa vad o viteza de navigare mai buna, interfata mai fluida si multe optiuni gen: watermark customizabil sau chiar 4K 60P cu incadrare automata.
Calitatea Imaginii
In teorie, datorita hardware-ului calitatea imaginii ar trebui sa fie DSLR-like cum se zice. Conectand camera si vazand rezultatele pot sa zic ca si in lumina mai putin favorabila combinatia de senzor + autofocus +diafragma de F1.7 este una foarte reusita. Razer Kiyo Pro Ultra reuseste sa afiseze culori placute, bokeh natural si real alaturi de imagine de o calitate buna spre foarte buna fara ajustari.
As avea putin de comentat pe partea de autofocus care nu este tocmai la inaltime cand vine vorba de timpul de raspuns si tranzitia motorasului de AF intre fundal si subiect. Daca punem un obiect pe care sa focuseze are o ezitare consistenta in a prinde focusul din prima si a schimba constant intre planul apropiat si indepartat. Ma refer in lumina joasa aici, pentru ca in lumina rezonabila focusul tinde sa fie mai bun. Poate ca o judec prea aspru ( ca pe camere foto ). Pretul lui Razer Kiyo Pro Ultra fiind unul apropiat de unele modele :)).
In randurile urmatoare iata si o galerie foto:
Cam asa arata fotografiile intr-o lumina nu tocmai bogata.
Iata si un video cu imaginea de la camera Razer.
Concluzie
Razer Kiyo Pro Ultra este o camera web cu mult potential hardware, dar cu limitari la capitolul software. Spun asta pentru ca avand senzationalul senzor Sony Starvis 2 la interior potentialul de parametri personalizabili este mare, dar aplicatiile Razer si OBS Studio nu profita de tot ce se poate. Sper, totusi, sa vad un firmware nou si permisiv care sa permita o viteza de autofocus mai rapida. Odata cu asta as dori sa vad un Razer Synapse 4 cu o interfata noua, fluida si mult mai functionala. Mi-ar fi placut sa mai vad un led circular in jurul camerei si poate o husa de transport. Cam asta ar fi cu lucrurile mai putin bune.
Lucrurile bune vizavi de Kiyo Pro Ultra se invart in jurul senzorului capabil si a constructiei solide cu a sa inchidere de tip diafragma pentru ”intimitate”. Implementarea acestui senzor va aduce numai plusuri pentru calitate in orice tip de transmisiune ( call, stream, inregistrari educationale si multe altele ). Cuplata cu un microfon serios, aceasta camera se va dovedi una excelenta pentru creatorii de continut. Se pot face pana si video-uri pentru Youtube cu ajutorul acestei camere fara probleme.
Razer Kiyo Pro Ultra 4K are un pret de ~330$ fara taxe in SUA, iar pe piata de la noi nu este disponibila inca, dar cu siguranta o vom vedea pe la ~2000 lei in saptamanile urmatoare. Actualele modele din seria Razer Kiyo se gasesc pe la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea independenta a blogului!
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ). O sa gasiti de acum incolo si video-uri realizate cu aceasta camera!