OWC Atlas Pro Review – Carduri accesibile si performante in format CFexpress Type A

Share

OWC a intrat pe piata din Romania acum vreo 2 ani cu carduri de memorie, SSD-uri externe cu Thunderbolt si multe solutii si sisteme de stocare. Sunt un brand american care este orientat catre produse high-end de calitate pentru Apple mai intai si dupa pentru Windows. In materialul de astazi am sa va prezint experienta mea cu cardurile CFexpress Type A din seria OWC Atlas Pro. Aceasta serie este disponibila in capacitati de 240 GB / 480 GB si 960 GB. Cardurile au o interfata PCIe 4.0 si sunt conforme standardului CFexpress A 2.0.

Performantele declarate pentru acest exemplar de 480 GB sosit la review sunt de 1850 MB/s la citire si de 1700 MB/s la scriere. Cifre care in practica ar trebui sa fie suficiente alaturi de un Sony FX3 pe partea de inregistrare video cu orice codec. Alaturi de un A9III/A1II/A7RV acest card ar trebui sa nu aiba probleme sa tina pasul cu rafalele mari si fisierele si mai voluminoase ( poti trage RAW uncompressed fara griji ). Este un card care vine cu un pret mai accesibil fata de o parte din concurenta fara sa fie un brand dubios din China. Certificarea VPG200 ofera incredere posesorilor camerelor de mai sus pentru ca au de a face cu un card solid si performant. Exista si o aplicatie pentru ingrijirea NAND-urilor pentru a le permite sa performeze la maximum.

OWC Atlas Pro in varianta CFexpress Type A ofera suficienta performanta pentru a lasa cardurile SD V90 in urma si a privi spre carduri mai rezistente fizic si mult mai performante. Atlas Pro rezista la Impact, indoiri, socuri mecanice, ESD, raze UV si raze x. La pachet a venit cu un adaptor CFexpress A la CFexpress B pentru utilizarea alaturi de un cititor OWC Atlas cu interfata USB 4.0. Afla totul despre performantele ambelor produse din randurile urmatoare.

Specificatii Cheie Atlas Pro CFexpress Type A

  • Interfata NVMe PCIe 4.0 x1 ( NVME 1.4c) ;
  • Viteza citire 1850 MB/s si o scriere de 1700 MB/s;
  • Disponibil in capacitate de 240 GB, 480 GB si 960 GB;
  • Certificare VPG200 ( 200 MB/s viteza minima sustinuta de scriere );
  • Carcasa metalica pentru racire corespunzatoare;
  • Aplicatia OWC Innergize pentru mentenanta optima a cardurilor;
  • Rezistent la Socuri, Raze-X, UV, Indoire, Praf, Vibratii si Apa;
  • Senzor de supraincalzire integrat si monitorizabil in HD Sentinel;
  • Temperatura de operare: -10 to 70°C;
  • Dimensiuni: 28 mm ( lungime ) x 20 mm ( latime ) x 3 mm ( grosime );
  • 3 ani de garantie.

Specificatii cheie OWC Atlas USB 4

  • Interfata USB 4.0 / Thunderbolt 4 cu pana la 40 GB/s ( 5000 MB/s );
  • Performanta de pana la 3300 MB/s cu cardul OWC Atlas Ultra CFexpress Type B;
  • Carcasa metalica si cablu detasabil;
  • Compatibil cu MacOS, Windows 10/11, iOS, Android si ChromeOS;
  • Dimensiuni: 79 mm ( lungime si latime ) si 23 mm inaltime;
  • Constructie metalica;
  • Greutate: 143 grame.

Inspectie Vizuala

Cam asa se prezinta cutiile pentru card si cititor.

Cam asa se prezinta pe toate partile cardul OWC Atlas Pro. Fata si spatele sunt din metal si ”miezul” din plastic.

Cardurile CFexpress Type A sunt mai mici fata de cele SD.

In cutia cardului gasim si un adaptor CFexpress Type A la Type B.

In general, nu prea recomand adaptoarele, acestea fiind punctul slab calitativ ( adaptorul microSD la SD este cel mai popular exemplu ).

Cam asa se prezinta adaptorul pe toate partile.

Cam asta ar fi cardul, ramane de vazut ce performante ofera. Asteptarile sunt mari avand in vedere specificatiile.

In cutia cititorului, pe langa echipamentul in sine, mai gasim un adaptor CFexpress A la B si cateva manuale.

Exista, desigur, si un cablu Thunderbolt 4 la pachet.

Cam asa se prezinta cititorul de jur-imprejur. Marginea este metalica pentru disiparea caldurii, iar baza si partea superioara sunt din plastic.

La baza, atat in fata, cat si in spate pare sa se vada subtil un radiator.

Cam asa se prezinta interfata cititorului. Pe spate vedem USB 4.0 si o prindere pentru un adaptor care previne scoaterea accidentala a cablului ( OWC ClingOn ii spune ).

Comutatorul + la USB 4.0 semnifica semnalizarea catre cititor ca vrei sa folosesti aplicatia OWC Innergize.

OWC Atlas Pro este gata de treaba.

Utilitate si Performanta

OWC Atlas Pro este un card orientat catre posesorii de camere Sony. Aici ma refer la cei dintre voi care aveti/intentionati sa cumparati Sony A1II ( vezi produs ) / Sony A7RV / Sony A1 / Sony A9III ( vezi camera ) / Sony FX3 / FX30 si chiar Sony A7IV. Un set de carduri OWC Atlas Pro de 240 GB nu ajung sa coste mai mult de ~1300 lei. Se gasesc greu variantele de 240 GB, dar varianta de 480 GB se potriveste ca si capacitate si viteza pentru tot ce inseamna seriile Sony A1 – A9 si R.

Nu ai cum sa cumperi camere atat de scumpe si sa te zgarcesti la carduri, pentru ca iti sacrifici performanta drastic. Mai exact, capacitatea camerei de a goli buffer-ul intr-o maniera sigura si rapida dispare. Ai nevoie nu doar de carduri rapide, ci si de carduri durabile. Inca testez SD-uri de la OWC si sunt multumit. Vedem ce poate sa ofere OWC in formatul CFexpress A.

Daca fotografiezi rafale nebune cu A9III cu shutter global sau rafale la rezolutii mari, ai nevoie de un card CFexpress Type A. La fel si pe filmare, daca ai camere FX3 si FX30 nu ai cum sa nu alegi un set de CFexpress A, codecurile, rezolutia 4K cu bitrate mare si FPS-uri multe cer carduri rapide. Iar daca iei la set, ai si backup de date, dar si viteza. ”Clasicul” combo SD si CFexpress in backup pune presiune imensa pe SD si lasa CFexpress sa doarma neputand sa performeze la potentialul maxim. Ca tot vorbim de potential maxim, la descarcare ai nevoie si de un cititor baban ca sa poti descarca repede, repede si corect toate datele pentru a putea refolosi cardurile. Cititorul Atlas Pro este bine racit si rapid ( atata timp cat ai USB 4.0 / Thunderbolt 4 la sistemul gazda ). Despre performantele combo-ului vorbim imediat.

Pe partea de constructie, atat Cardul Atlas Pro, cat si cititorul stau foarte bine. Cardul este metalic fata si verso pentru a disipa caldura, iar ”miezul” este din policarbonat aparent rezistent. Cardul se incinge, dar partile metalice isi fac treaba si disipa caldura rapid. Pentru ca unde este NAND rapid este si caldura multa, iar cand un A9III/A1II isi descarca buffer-ul nu te prea poti tine la partea termica. Insa si cititorul ajuta pe partea de racire cand vine vorba de download, are un micut radiator tot pentru disiparea caldurii. La fel si constructia cititorului Atlas CFexpress B este solida ( mijloc din metal ) si baza si partea superioara din plastic. Foarte solid si pregatit de transferuri oricat de lungi. Nu ma astept sa am probleme cu el prea curand. Cardul este si el solid si asta se reflecta in pretul produselor. Calitatea este acolo.

Pe partea de Performante, noile Atlas Pro de la OWC sunt pregatite sa ofere tot ce inseamna viteze mari de transfer pe PC si performanta rapida pe camere. Am apucat sa testez Atlas Pro de 240 Gb pe un Sony FX30 si Sony A7RV. Iata toate performantele masurate cu si despre card/cititor:

In ATTO 4.0 si CrystalDisk se vad clar performantele sintetice si sustinute.

Cifrele indica ~99% din ceea ce declara producatorul pe ambalaj.

Performantele in AS-SSD si Anvil Pro sunt mai apropiate de cifrele pe care o sa le vedem in realitate prin transferuri.

Pe partea de citire, Atlas Pro sta pe la ~1270 MB/s la citit de fisiere video de pe card.

Scrierea fluctueaza intre ~300 MB/s si 836 MB/s la scrieri, in functie de fisier.

Performantale cardului OWC Atlas Pro sunt ceea ce te astepti de la un CFexpress A 4.0. Cand faci rafale cu A7RV nu ai nicio emotie ca se va opri rafala prea des/prea brusc. Face ceea ce stie sa faca mai bine, scrie rapid si precis tot ce are nevoie. In rafale de 60-70 de RAW-uri nu apuci sa realizezi prea repede ce se intampla pentru ca totul e deja pe card si poti intra in Crop Mode spre ex. Ramane de vazut pe termen lung cum se descurca.

Iata si specificatiile cardului din aplicatiile de diagnostic.

Am dat un test de Full-Format si cardul a ajuns la 78 de grade Celsius.

In timpul formatarii low level am pus si camera termica pe cititor, cam asa arata temperaturile.

Asa arata si cardul si adaptorul sub camera termica.

Aplicatia OWC Innergize

Aplicatia OWC Innergize este un utilitar de formatare/ avertizare stare de sanatate a cardului. Aici poti face upgrade de firmware si monitoriza flota de carduri vizavi de parametrii esentiali. Iata cum se prezinta interfata:

Interfata este simpla si usor de folosit. Nu are setari aditionale, numai 3-4 butoane.

Concluzie

Cardul Atlas Pro de 480 GB nu doar ca este performant, are o constructie buna si aplicatia OWC Innergize adauga plus valoare la achizitie. Nu ai cum sa nu fii multumit de un astfel de exemplar. Cititorul Atlas este si el un echipament de baza alaturi de card si poate copia pe SSD la fel de repede cat poate cardul sa scrie cadrele luate din buffer. Daca ai o camera Sony compatibila cu formatul CFexpress A nu ai cum sa dai gres cu un astfel de card. Inca testez OWC pe partea de anduranta in timp, deci am abia 1 an de utilizare pe partea de SD si cateva saptamani pe CFexpress A ( context ). Brandul OWC are un debut timid pe piata din Romania, dar ei existat in SUA si in alte tari de ceva vreme si nu trebuie privit ca un brand autohton. Ei fabrica carduri performante si capabile.

Seria OWC Atlas Pro in formatul CFexpress Type A costa in varianta de 480 GB cam ~1200 lei ( vezi produs ) si varianta de 960 GB cam 2250 lei ( vezi produs ). Preturi rezonabile daca ai buget pentru camere Sony care suporta acest format. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositi sustineti blogul!

VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ) si pe forumul Ghidul.Tech ( vezi domeniu ).

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut