Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR este cel mai nou teleobiectiv cu diafragma constanta lansat de catre Nikon. Am avut ocazia sa il testez pentru o saptamana alaturi de Nikon D7200, la vremea aceea era cel mai performant DSLR cu senzor DX, acum tocmai ce a fost lansat Nikon D500 ( articol ). Obiectivul ofera o focala impresionanta alaturi de o diafragma constanta de F5.6 impreuna cu un sistem de stabilizare foarte performant. Toate acestea avand ca principal avantaj raportul excelent intre pret si performanta. Am calatorit cu obiectivul peste Trasfagarasan cu telecabina pana la Hotelul de Gheata de langa Balea Lac. Am realizat si patru sedinte foto de portret impreuna cu acest obiectiv. Ramaneti aproape pentru a vedea cum s-a descurcat obiectivul in diversele situatii alaturi de fotografiile obtinute cu el.
Specificatii cheie Nikon 200-500 mm:
- Compatibil Full Frame (FX);
- Diafragma electromagnetica (E) cu 9 lamele rotunjite;
- Plaja diafragme: f/5.6 – f/32;
- Stabilizare VR – compenseaza pana la 4.5 trepte;
- Stabilizarea de imagine vine cu un mod Sport;
- Design optic format din: 19 elemente in 12 grupuri;
- Izolat la praf si umezeala;
- Filet filtru: 95mm;
- Greutate: 2300 g
- Dimensiuni: Lungime 268 mm in pozitia 200 mm – Diametru maxim: 108 mm ;
Inspectie Vizuala:
Obiectivul alaturi de parasolar.
Obiectivul la 200 mm si extins la 500 mm. Nu sufera de Zoom Creep.
Aici avem la vedere toate comutatoarele. Cea mai importanta imbunatatire este adaugarea modului Sport la stabilizarea de imagine.
Obiectivul alaturi de Nikon D610 – Pentru focala si diafragma oferita este un obiectiv compact si usor.
Constructie/Manevrabilitate/Utilizare
Avem de a face cu un obiectiv cu o greutate de 2300 de grame, este clasat pe lista celor mai usoare obiective avand o astfel de focala generoasa. Constructia este realizata integral din policarbonat alaturi de cele 19 elemente in 12 grupuri care formeaza asanamblul optic. Inelele de zoom si focus manual se opereaza lin si fara probleme fie ca il folosim la temperaturi sub zero grade, cum a fost in cazul de la Balea Lac. A facut fata temperaturii si umiditatii scazute foarte bine pentru un astfel de obiectiv, el fiind expus in jur de 2 ore acestor conditii.
Manevrabilitatea obiectivului este buna, chiar si din mana, atata timp cat nu il utilizezi mai mult de 1-2 ore continuu, greutatea nu este tocmai bine echilibrata dar te poti acomoda cu el dupa o ora de utilizare. Am utilizat obiectivul alaturi de Nikon D7200 si Nikon D610, avantajul folosirii unui dslr cu senzor dx, a fost factorul de crop care a permis o magnificare a focalei de la 200-500 pana la 300 – 750 mm totul cu o diafragma constanta de f5.6. Alt avantaj a fost autofocalizarea in 51 de puncte a lui D7200.
Daca doriti sa vedeti peisaje realizate cu acest obiectiv intrati AICI unde ve-ti gasii peisaje superbe realizate de Mircea Berzegheanu alaturi de acest obiectiv.
Performanta
Motorul de autofocus impreuna cu sistemul de focalizare de pe Nikon D7200 fac o treaba excelenta, nu au existat rateuri de focalizare aproape deloc. Am fotografiat cu autofocalizarea limitata de la 6 metri la infinit pentru o viteza de reactie sporita. Inelul de focalizare manuala nu am apucat sa il folosesc, avand un focus automat foarte bun. Calitatea optica a obiectivului este excelenta intre 200 si 400 mm, dar intre 400 si 500 mm are putin de suferit, din ce am observat.
Stabilizarea de imagine sa descurcat onorabil la Balea Lac unde din cauza frigului si a greutatii obiectivului dupa o ora a inceput sa apara oboseala in maini. Poti face linistit fotografii la 1/60 cu acest obiectiv din mana, zgomotul sistemului de focalizare este scazut. Modul sport de stabilizare isi face treaba foarte bine.
Galerie Foto
Prima sedinta foto cu obiectivul.
A doua sedinta foto alaturi de obiectiv.
Cateva cadre realizate la Balea Lac.
Fotografie realizata cu Nikon D7200 la 750 mm – stanga sus fotografia marita la 100% – se poate observa scrisul clar.
Concluzie
Raportul intre performanta teleobiectivului cu f5.6 constant alaturi de pretul cerut este imbatabil. Are o optica performanta impreuna cu o constructie decenta alaturi de o plaja a focalei generoasa, toate acestea fac din obiectiv un „best-buy” pentru fotografii pasionati de sport sau wildlife. Stabilizarea de imagine nu dezamageste iar greutatea redusa il face usor de folosit. Pretul obiectivului este de 7740 lei – poate fi achizitionat de la F64 – Yellowstore.
Pro
- Raport performanta/pret – calitate/pret
- Greutate redusa
- Compact
- Optica de calitate
- Stabilizare de imagine performanta cu mod Sport
- Focala generoasa cu diafragma constanta
- Nu sufera de Zoom Creep
Contra
- Constructia putea fi mai buna
- Nu are un toc de stocare dedicat