Canon au auntat pe data de 14 februarie 2019 noul Canon EOS RP, acesta fiind cel mai accesibil mirrorless Full-Frame din 2019. EOS RP foloseste un senzor CMOS de 26 de megapixeli caruia i se alatura un procesor DIGIC 8. Sistemul de autofocus este unul cu tehnologie Dual-Pixel, acesta ofera un total de 4779 de puncte de focus selectabile ( fata de 5655 la EOS R ). Ecranul tactil are o diagonala de 3 inch si 1 milion de pixeli in timp ce vizorul are 2,36 milioane de pixeli si foloseste tehnologie OLED. Design-ul este slim, iar ergonomia pastreaza un grip miniaturizat de la seria de DSLR-uri Canon. Am reusit sa pun mana pe noul Canon EOS RP o singura zi si am strans suficiente pareri si imagini pentru un mini-review. Vad noul EOS RP ca fiind un concurent demn de a concura in segmentul accesibil al aparatelor cu senzor FF.
Specificatii cheie Canon EOS RP
- Senzor CMOS Full-Frame de 26 Megapixeli ( 6240 x 4160 );
- Fotografiere in format RAW ( 14 biti ) si C-RAW;
- Procesor de Imagine Digic 8;
- Plaja ISO cuprinsa intre 100 si 40.000 ( extinsa 50-102,400);
- Sistem autofocus Dual Pixel cu 4779 de puncte selectabile si acoperire 100% pe verticala x 88% pe orizontala al cadrului;
- Fotografiere in rafala la 5 fps ( AF-S ) si 4 fps ( AF-C );
- Viteza maxima shutter mecanic 1/4000;
- Inregistrare video 4K la 24 fps ( 120 Mbps), inregistrarea se face la un crop de 1.56x din senzor si fara dual-pixel;
- Vizor EFV cu 2,36 milioane de pixeli si un factor de marire de 0,7x;
- Ecran LCD tactil si articulat de 3 inch si 1 milioan de pixeli;
- Porturi: miniHDMI si USB 2.0;
- Conectivitate wireless: 802.11b/g/n + Bluetooth 4.1 LE;
- Slot Card: SDHC / SDXC UHS-II;
- Acumulator LP-E17 cu o durata de viata declarata de 250 de cadre;
- Constructie din aliaj de magneziu si putina izolare impotriva prafului si a apei;
- Dimensiuni: 133 mm ( lungime ) x 85 mm ( inaltime ) x 70 mm ( grosime );
- Greutate: 485 grame.
Inspectie Vizuala
EOS RP incape cu usurinta in orice maini. Montura generoasa nu poate trece neobservata.
Grip-ul este cuprinzator, pentru un mirrorless atat de compact.
Ca sa va faceti o idee despre dimensiunile lui EOS RP, l-am pozat alaturi de un EOS 200D.
In partea din spate gasim 8 butoane si un selector cu patru cai.
Ecranul articulat cu acest fel de balama ofera un avantaj major fata de concurenta Sony/Fujifilm/Nikon.
Butoanele din partea de sus sunt putine si ofera optiuni limitate de control extern.
Butonul ON/OFF se regaseste tot in partea dreapta.
In compartimentul acumulatorului LP-E17 se gaseste si slotul de card SDXC.
EOS RP testat alaturi de cateva obiective.
Utilizare si Primele Impresii
Am apucat sa ma joc cu EOS RP o zi intreaga si am incercat sa profit la maxim de experienta. Cel mai ieftin mirrorless full-frame de la Canon a primit foarte mult hate in mediul online, dar eu il vad ca un pas in fata in comparatie cu Canon 6D Mark II. Integrarea filmarii la rezolutie 4K si corpul compact sunt doua aspecte importante care m-ar face sa aleg Canon EOS RP.
Ergonomia lui EOS RP este buna, design-ul gripului fiind preluat din gama de DSLR-uri. Dimensiunea generoasa a acestuia ofera o priza buna si permite utilizarea cu o singura mana, iar grautatea redusa ajuta si ea. Constructia se simte a fi solida, chiar daca aparatul este realizat din plastic si schelet din aluminiu. Cauciucurile au o textura similara cu cele atasate pe DSLR-urile Canon. EOS RP este un aparat usor, subtire si cu ergonomie decenta, insa acest factor compact vine cu un compromis la capitolul autonomie. Abia am reusit pana in 500 cadre realizate unul dupa altul cu un acumulator. Autonomia putea fi crescuta prin utilizarea unui alt tip de acumulator, dar factorul slim nu permite mai mult.
Viteza de autofocus este rapida si destul de precisa cu adaptorul EOS RF la EOS EF ( inclus in cutia lui RP ). M-am jucat cu Canon EOS RP alaturi de Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM/Canon RF 24-105mm F4 L IS USM alaturi de 135 mm F2 cu adaptor. Viteza de autofocus cu adaptor m-a surprins intr-un mod placut alaturi de 135 mm F2 mai ales. Lentilele RF native focalizeaza ceva mai rapid.
Senzorul si procesorul de imagine DIGIC 8 ofera rezultate foarte bune in lumina slaba pana la ISO 6400. Zgomotul din imagini este foarte marunt si deranjant, daca il cautam cu atentie, dar rezultatele per total sunt multumitoare. Calitatea imaginii este foarte buna, culorile sunt naturale si senzorul are o gama dinamica buna, se pot recupera 2-3 stopuri de sub expunere fara probleme majore. Nu pot intra in mai multe detalii, avand aparatul doar o zi la test.
Structura meniurilor s-a preluat de la DSLR-urile Canon. Acestea sunt simplificate prin pagini si ajustarea parametriilor se face foarte usor de catre cei neinitiati cu ecosistemul Canon.
Detectia fetei + tracking.
Formatarea cardurilor in low level format este posibila.
Galerie Foto
Cateva cadre aleatorii realizate cu 24-105 mm si 35 mm macro.
Prima sedinta foto realizata cu EOS RP si 135 mm F2.
A doua sedinta foto realizata in ploaie cu EOS RP.
Am fotografiat cel mai mult alaturi de 135 mm F2 cu adaptor, iar rezultatele sunt foarte convingatoare ca prima impresie.
Galerie Foto – UPDATE II ( August 2020 )
M-am mai jucat recent cateva zile alaturi de Canon EOS RP cu 24-105L F4 si iata ce cadre am reusit sa mai trag.
Imaginile sunt calde si placute in lumina protrivita fara sa fie nevoie sa intervii prea tare in procesare.
Concluzie
Canon EOS RP a surprins la capitolul ergonomie, performanta ISO si viteza de focus cu si fara adaptorul EOS-RF/EF. Este un mirrorless full-frame de buget care merita testat. Chiar daca specificatiile nu multumesc asteptarile multor fanilor Canon, EOS RP ofera o valoarea foarte buna pentru cei care vor sa treaca pe mirrorless. Ecranul rabatabil este binevenit, iar inregistrarea video 4K ofera un avantaj fata de Canon 6D Mark II.
Numarul limitat de obiective pentru sistemul RF impiedica adoptarea sistemului intr-un ritm rapid. Adaptarea lentilelor actuale Canon EF este laudabila, Canon oferind trei adaptoare diferite pentru cei care vor sa nu scape de optica Canon L actuala. EOS RP este o prima incercare excelenta pentru un mirrorless Full-Frame ieftin. De la redactarea acestui articol cei de la Canon au mai scos noul R6 ( vezi articol ), o camera promitatoare care poate vine sa imbunatateasca lumea Mirrorless.
Canon EOS RP este disponibil in Romania la un pret de ~6500 lei ( adaptor EF/RF inclus ). Un pret rezonabil, pentru un mirrorless full-frame nou lansat in 2019. Aparatul poate fi achizitionat de la F64 ( vezi oferta ) si FotoHobby ( vezi oferta ). Aparatul il recomand pentru fotografia de subiecte statice ( portret, studio, produs ). In fotografia de eveniment sunt putine sanse sa se descurce la nivelul concurentei.