,

Experienta mea cu Canon imagePROGRAF 1000 – Imprimarea A2 nu a fost niciodata mai lejera

Share

Imprimanta MegaTank Canon G640 ( vezi review ) s-a dovedit un real succes accesibil pentru imprimarea fotografiilor. In materialul de astazi am sa ma adresez celor care vor ceva mai multa calitate pe fotografiile imprimate pe suport de hartie. Canon imagePROGRAF 1000 este o imprimanta cu 12 culori pe baza de pigment care poate sa asterne cernelurile pe hartie in format A2.

 

Canon imagePROGRAF Pro 1000 este genul de imprimanta care nu este pentru birourile fotografilor care imprima rar. Se adreseaza celor care imprima fotografii destul de des in format A3/A2 pentru inramare si vanzare. Cele 12 cartuse de cerneala insumeaza o cantitate totala de cerneala de 960 ml care costa putin peste 2200 lei ( cost care reprezinta aproape 45% din costul de achizitie al imprimantei in sine ).

 

 

Imprimarea fotografiilor este un ”hobby costisitor” care nu este pentru toata lumea, mai ales alaturi de aceasta imprimanta. Totusi, experienta de print si beneficiile acesteia sunt greu de descris in cuvinte. Am mai imprimat pana acum doar A3 si A3+ cu ajutorul modelelor Epson ( Vezi SureColor P600 ).

 

 

Specificatii cheie Canon imageProGraf Pro 1000

 

  • Sistem de printare cu 12 cartuse de cerneala pe baza de pigment;
  • Fiecare cartus are 80 ml de cerneala la bord;
  • Culori: Blue – Cyan – Chroma Optimizer – Gray – Magenta – Matte Black – Photo Black –  Photo Cyan – Photo Gray – Photo Magenta – Red – Yellow;
  • Foloseste Cerneluri Lucia Pro;
  • Rezolutie imprimare color / alb-negru: 2400 x 1200 dpi;
  • Tipareste imagini cu dimensiuni cuprinse intre 10 x 15 cm la A2 ( 43.2 x 55.9 cm );
  • Functioneaza cu hartie de maximum 0.7 mm;
  • Conectivitate: Wi-Fi 4 (802.11n);
  • Imprimare din aplicatia dedicata Canon Print ( compatibila cu iOS si Android );
  • Software: Canon Image Garden pentru Windows ( Apple AirPrint, Canon PRINT Inkjet/SELPHY, PIXMA Printing Solutions );
  • Ecran color cu diagonala de 3 inch;
  • Memorie Interna: 1 GB;
  • Consum maxim de 37 W/h;
  • Zgomot de operare: 41 dBA;
  • Dimensiuni:  43.4 x 72.3 x 28.4 cm  (Lăţime x Lungime x Înălţime);
  • Greutate: 32.3 kg .

 

Inspectie Vizuala

 

Imprimanta vine cu o interfata de control formata din cateva butoane si un ecran.

Asta pentru ca operarea principala se face mai mult prin USB / Wi-Fi 4.

Tava frontala cu linie rosie acopera compartimentul cartuselor de 80 mm.

Fiecare slot este etichetat si colorat sa nu cumva sa pui culorile anapoda.

Cam asa arata toate cartusele la un loc, dar si fiecare individual cu duzele de extragere a cernelii.

Nu am vazut recent cartuse mai aratoase si mai scumpe :D.

Cam asa arata sloturile de instalare al cartuselor. Procesul de instalare in sine este similar cu introducerea unui SD in cititor ( toate au arc ).

Cam asa arata imprimanta cu toate sloturile populate. In total avem 960 ml de cerneala care costa ~2200 lei.

Ca si in cazul capetelor de Canon G640, si acest model vine cu un imens cap de printare.

Cele 12 linii din cele 3 segmente din imaginea de mai sus reprezinta duzele pentru fiecare cartus de cerneala instalat mai devreme.

Si conductele de intrare a cernelurilor din cartus catre duze.

Slotul care va acomoda capul de printare Canon.

Costul unui cap de printare este de cam 2000 lei pentru curiosi ( aproape 50% din pretul imprimantei ).

Iata si mecanismele interioare care se ascund sub capota.

Gaurile de scurgere pentru cerneluri catre cutia de colectare.

Cam asa arata si cutia de colectare.

Una extra costa 100 lei.

Tava de hartie din spate cam asa arata, cu un A4 pus pentru scala.

In spate exista doua tavi duble imense care pot lua multa hartie pentru job-urile complexe.

Rolele care scot hartia pe partea cealalta.

Cam asta ar fi Canon imagePROGRAF 1000 pe interior si de aproape.

 

 

 

Utilizare

 

Canon imagePROGRAF 1000 este o imprimanta din categoria Fine Print care se adreseaza fotografilor care vor calitate absoluta pentru imprimarea acasa. Avand 12 culori cu pigment, trebuie inteles ca nu este o imprimanta prietenoasa cu portofelul. avand in vedere formatul, este clar ca aceasta imprimanta nu este pentru fotograful de rand, dar avand fotografii spectaculoase gata de imprimat in A2, rezultatele vor fi pe masura.

 

Am folosit Canon imagePROGRAF 1000 pentru cateva printuri realizate in Delta Dunarii in anii trecuti si alte cateva imagini care meritau sa ajunga pe A2. Pana ca o fotografie sa ajunga pe hartie in format A2, in mod ciudat ajungi sa fii foarte selectiv, pentru ca un print poate sa coste lejer 70-80 lei ( hartie + cerneala ). Pe langa asta, este nevoie ca imaginea sa fie pregatita pentru print pe un monitor calibrat si sa arate excelent.

 

 

Instalarea imprimantei se face relativ usor si nu dureaza mai mult de 20 de minute, dar este nevoie, ideal, de doua persoane datorita greutatii de aproape 33 Kg si dimensiunilor destul de mari. Nu este o imprimanta usor de mutat si trebuie sa i se gaseasca un loc destul de fix pentru ca poate deveni un calvar sa fie mutata de colo-colo.  Partea cea mai usoara este plinul de cerneala prin instalarea capetelor de imprimare, iar la cele 20 minute se mai adauga 10-15 min pentru initializarea imprimantei. Asta presupune tragerea cernelurilor din recipiente si alinierile necesare pentru a fi gata de printare.

 

Canon imagePROGRAF 1000 vine cu o constructie decenta, realizata majoritar din plastic si metal la structura. Ce se vede predominant pe exterior este un plastic negru mat cu micro-textura care nu se zgarie asa de repede. Asamblarea exceleaza si se simte ca avem de a face cu o imprimanta premium. Miscarea tavitelor este solida si totul se aliniaza cum trebuie. Per total, sunt impresionat de cum se prezinta varful de gama pentru consumatori.

 

 

Articulatia care ridica “capota” imprimantei este solida si ofera acces usor la partea interna a mecanismelor de printare. Capul de printare se poate schimba la nevoie si pe interior toate mecanismele sunt solide cu un mix din plastic si metal.

 

Pe partea de meniuri Canon PROGRAF 1000 sta cam asa:

 

Cateva din optiunile interesante regasite in meniul imprimantei.

Se poate seta pana si grosimea hartiei.

Selectia hartiei si monitorizarea cernelii si a cutiei reziduale se vede direct din meniu.

 

Calitatea Imprimarii

 

Calitatea imprimarii alaturi de Canon imagePROGRAF 1000 este una sublima alaturi de cernelurile originale si o hartie de foarte buna calitate. Cernelurile Lucia Pro pe baza de pigment sunt din seria de top pentru fotografii si graficienii pretentiosi care folosesc plottere des. Cei de la Canon au scalat in jos un plotter + cernelurile acestora si s-a obtinut un Canon imagePROGRAF 1000 care este mai ”portabil si utilizabil” in medii de sufragerie. Calitatea observata de mine pe hartie de top este una excelenta. Negrul este profund in timp ce culorile sunt vii, dar nu stridente sau cu saturatii dezechilibrate. Cel mai fain se vad imaginile trase in lumina de calitate cu ISO mare sau chiar cele alb-negru. Ca fotograf care printeaza des sau rar te minunezi ce fain arata totul. Este un experiment care trebuie incercat, cu printul in general, nu doar Canon imagePROGRAF 1000.

 

 

Pe scurt, excelente imaginile cu PROGRAF 1000, dar acestea vin cu costuri extrem de ridicate, lucru la care oricum te astepti cand ai pe birou tehnologie si cartuse aduse din lumea plotterelor. Cum am spus, cartusele costa cam 2200 lei, iar ca mentenanta fizica mai exista cartusul de cerneala reziduala la 100 lei si capul de printare la 2000 lei. La final, destructurand costurile de intretinere, carcasa ajunge sa coste cateva sute de lei.

 

Cam asa arata doua imagini monochrom imprimate.

Concluzie

 

 

Canon imagePROGRAF 1000 este o imprimanta destul de veche ( lansata in 2015 ), dar care face treaba excelenta si in 2022 intretinuta corespunzator. Cand spun corespunzator, zic de fapt costisitor, pentru ca un set de cerneluri + cap de printare + cutie reziduala te duce pe la 4100 lei in cel mai bun caz. Costul imprimantei variaza intre 4500 si 5500 lei in piata din Romania. Deci imprimarea fine-art acasa este un moft vizual justificat, dar trebuie sustinut, fie de pasiune, fie de vanzarea printurilor extrem de scump. Comoditatea oferita fotografilor de imprimarea acasa este inegalabila, data fiind conditia ca ai ceva cunostinte vizavi de print, formate pe imprimante cum ar fi Canon G640 ( care este foarte economica – vezi review ).

 

 

Sa vii sa gresesti pe un Canon imagePROGRAF 1000 printarile nu este cel mai economic scenariu. Te gandesti oricum cand printezi, cum sa selectezi cadrele cele mai bune si cand sa apesi pe ”tragaci” sa ajunga in format fizic. Apoi, aici cand ai coli A2 la dispozitie, printul ramane, totusi, un exercitiu interesant. Canon imagePROGRAF 1000 ajuta in acest proces, dar fiind o imprimanta veche, controlul fluid din PC cu My Image Garden se face usor, dar partea de Wireless nu as incuraja-o. In rest, ma declar multumit de ce am experimentat scurt cu aceasta imprimanta. Costurile sunt asteptate si ma simt norocos ca am putut testa pe cernelurile Canon Romania acest produs.

 

 

Imprimanta Canon imagePROGRAF 1000 este disponibila in Romania la un pret mediu de ~5000/5500 lei. Cele 12 cartuse de cerneala Lucia PRO au ajuns sa coste acum cam 250-280 lei per bucata( deci costuri totale de peste 3000 lei la cerneluri ). Capul de printare nu se schimba des, dar este si el 2000 lei. Cam acestea ar fi costurile imprimantei fara hartie A2. Cum spuneam, printarea in format A2 acasa este costisitoare si trebuie sa stiti in ce va bagati. Atat imprimanta, cat si cartusele / hartia  pot fi achizitionate de la F64 ( vezi oferta ) si eMAG ( vezi oferta ). Toate link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar prin achizitia din ele ajutati functionarea blogului. Multumim!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut