BenQ SW272Q Review – Un nou monitor etalon pentru fotografi in 2024

Seria de monitoare BenQ SW este renumita printre fotografi. Recent au fost lansate numai modele PD ( vezi review cu 3420Q ) si iata ca acum a sosit momentul seriei S. BenQ SW272Q este cel mai nou monitor care a sosit pe masa de testare. Se intituleaza a fi performant, cu un panou IPS de noua generatie pentru editare foto. Are o diagonala de 27 inch si rezolutie QHD. Rata de refresh este de 60 Hz, iar luminozitatea maxima este de 300 niti.

 

 

Ca noutati, BenQ a integrat seria G3 de puck de control a monitorului, care acum este complet wireless. Posesorii de MacBook Pro au parte de o bucurie, pentru ca SW272U este disponibil cu un port USB-C care poate furniza 90W de putere pentru laptopurile compatibile din seria Air si Pro. Acest SW272Q este urmasul popularului SW271C ( vezi review ).

 

 

Gamuturile de culoare acoperite de panoul monitorului nou sunt de 100% in sRGB, 99% Adobe in RGB si 99% in DCI-P3. Asta inseamna ca panoul poate oferi acuratete a culorilor in orice scenariu. Calibrarea, insa, ramane obligatorie indiferent ce monitor ai si oricat de scump ar fi el. BenQ SW272Q este un monitor premium pentru diagonala de 27 inch care vine cu parasolar inclus, Hub USB si un design nou pentru cei care nu vor doar un monitor performant, dar si unul aratos. Vine la pachet cu parasolar si se poate plia pe multe scenarii de utilizare alaturi de fotografi, videografi si alti creatori la care nevoia de culori este cruciala.

 

 

 

Specificatii cheie BenQ SW272Q

 

  • Diagonala de 27 inch in format 16:9;
  • Rezolutie: 2560 x 1440 pixeli;
  • PPI: 109 pixeli per inch patrat;
  • Intensitatea luminoasa: 300 cd/m2;
  • Tip panou: IPS‎ cu suport nativ de 10 biti pe canal de culoare;
  • Panoul validat Pantone si CalMan;
  • 3D LUT pe 16 biti;
  • Panou capabil HDR10;
  • Contrast nativ: 1 : 1000;
  • Hub USB 3.1 cu 2 porturi;
  • Cititor de carduri SDHC/SDXC;
  • Porturi: 2 x HDMI 2.0 –  1 x Display port 1.4 – 1 x USB Type C ( Maxim 90W );
  • Pixel pitch: 0.2331‎ mm;
  • Gamut culoare: acopera 99% din Adobe RGB, 90% din P3 si 100% din sRGB;
  • Mod Afisare: Adobe RGB, B+W, Calibration 1, Calibration 2, Calibration 3, Custom, DCI-P3, DICOM, Display P3, HDR, M-Book, Paper Color Sync, Rec.709, sRGB
  • Timp de raspuns: 5 ms;
  • Rata de refresh de 60 Hz;
  • Telecomanda G3 Wireless de tip puc pentru operarea meniului;
  • Consum maxim: 200 W/h;
  • Greutate: 8.3kg fara parasolar;
  • Dimensiuni: 451.8-591.8 mm x 613.9 mm x 274 mm.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa se prezinta cutia lui SW272Q.

Ambalarea interna este excelenta, iar monitorul va ajunge prin curier in siguranta la tine.

Pana sa desfaci cutia se gasesc cateva specificatii cheie, un raport de calibrare si continutul cutiei imprimat pe o diagrama interioara.

Cam asa se prezinta raportul de calibrare individual.

De retinut este ca nu trebuie sa confundam cu faptul ca monitorul nu mai are nevoie de calibrare.

Totul se calibreaza, chiar si acest monitor.

In cutia cu accesorii gasim cabluri DP + Alimentare si cel de HUB USB.

Microfibra de sters panoul este inclusa alaturi de baterii pentru puck-ul G3 Wireless.

Ca tot vorbeam de puck, iata noua generatie wireless alimentata de 2 baterii AAA care serveste la personalizarea si navigarea rapida prin meniuri.

Asamblarea monitorului incepe cu baza metalica cu picioare de cauciuc pe interior.

In partea de sus avem parte de o piele vegetala care adauga o nota de eleganta la design.

Cam asa se prezinta piciorul ajustabil cu prindere pentru cabluri la baza si suport VESA 100 x 100 mm si prindere rapida de monitor.

Deasupra suportului VESA se poate vedea si un maner.

Insurubarea de baza prezentata anterior se face cu o singura piulita.

Cam asa se prezinta pe spate panoul.

Asa arata profilul carcasei.

Rama din partea de jos este singura care este groasa.

In coltul de jos se poate vedea senzorul pentru comunicatia cu puck-ul G3.

Cam asa se prezinta partea de conectivitate pe spate.

Sub coltul din stanga jos se gaseste slotul de SD cu USB-urile pentru conectarea de calibratoare sau a HDD-urilor externe.

In coltul din dreapta avem butonul On/Off si pe spate butoanele + joystick de control.

Cam asa se prezinta monitorul din spate cu piciorul atasat.

Protectia de ecran dubleaza ca manual de asamblare care este simplu si usor de urmarit.

Asa arata frontal intreg panoul.

Ajustarea pe inaltime vazuta din spate + lateral.

Cam asta este prezentarea fizica a lui BenQ SW272Q.

 

 

Primele Impresii

 

 

  • BenQ SW272Q ca utilizare se adreseaza clar fotografilor / videografilor si chiar graficienilor care vor o reproducere si o acuratete mare a culorilor. Fie ca esti incepator in cautare de un monitor calitativ din prima sau entuziast si ai nevoie doar sa iti completezi workflow-ul de editare, acest model poate fi pentru tine. Ca videograf, colorizarea secventelor video te face sa ai nevoie de un monitor care sa reproduca cat mai mult din spatiile de culoare relevante. DCI-P3 si acoperirea sa mare va ajuta posesorii de MacBook Pro sa isi extinda spatiul de lucru ca diagonala cu niste culori similare ( odata calibrate ambele echipamente ).

 

 

  • Rezolutia QHD alaturi de posibilitatea de alimentare a laptopurilor Apple cu pana la 90W sunt dotari moderne care vor atrage potentialii cumparatori care nu si-au mai facut upgrade la monitor de macar 5-6 ani de zile. Monitorul vine si cu cititor SD UHS-I + un HUB cu USB-uri si un puck G3 fara fir pentru control si navigarea prin clasicele meniuri BenQ. Parasolarul inclus este si el o dotare excelenta pentru cei care nu au nevoie sa aiba lumina ”parazita” pe suprafata antireflex cu finisaj mat a panoului. SW272Q ofera o gama excelenta de dotari + un panou calitativ pentru pretentiile fotografilor din 2024.

 

 

  • Pe partea de performante ale panoului, ei bine, am masurat si calibrat BenQ SW272Q si mai jos o sa va lamuresc cu totul in detaliu. Iata rezultatele:

 

Pe partea de gamuturi, BenQ SW272Q sta foarte bine si aproape de ce promite in materialele promotionale.

Masuratorile sunt facute cu spectometru specializat strict pe monitorul sosit la testat. Pot exista subtile diferente in bine sau in rau.

Uniformitatea culorilor este buna spre foarte buna.

Uniformitatea Luma este si ea in parametri rezonabili.

Valorile DeltaE medii sunt de 1.29, un punct de pornire foarte bun pentru un monitor necalibrat.

In urma calibrarii cu un Calibrite Pro HL Plus ( vezi calibrator ) am constatat ca modelul testat a avut nevoie de o corectie de tenta magenta si cam atat. Si gata, panoul este gata de utilizare.

 

 

 

  • Constructia lui BenQ SW272Q este una excelenta ( pentru un monitor ). Avem baza metalica + piciorul metalic cu prinderea VESA. Manerul deasupra prinderii este unul solid, din plastic care permite mutarea monitorului de ~8 kg de pe un birou pe altul. Panoul in sine este standard ca dimensiuni ( include sursa de alimentare ). Calitatea de asamblare a carcasei este foarte buna, nu exista margini care sa scartaie sau care sa se miste. Calitate buna de carcasa, exact ce te astepti de la un BenQ. Nici acest model nu face exceptie.

 

 

  • BenQ SW272Q vine cu dotari actualizate, dar si cu un design usor diferit. Profilul piciorului este cilindric, iar baza este regandita si facuta sa arate mult mai bine. Seria PD este responsabila pentru acest refresh la gama de monitoare SW. Imi place cum se prezinta si noul puck G3.

 

 

 

 

Concluzie

 

Noul monitor BenQ SW272Q este un echilibru intre diagonala de 27 inch, rezolutie si performanta a panoului. Este exelent pentru fotografi si editori foto care au nevoie de culori precise si au deja un workflow stabilit de culoare de la ColorChecker pentru camera ( vezi material ) pana la calibrarea imprimantei. Conectivitatea de semnal video + USB-urile si alimentarea de 90W prin USB-C completeaza dotarile monitorului. Cititorul UHS-I de SD-uri este bun sa fie integrat si el.

 

 

Calitatea panoului este una foarte buna pentru ceea ce este monitorul. Odata calibrat, este greu sa te plangi de acuratetea culorilor la acest monitor. Mai degraba te plangi de rezolutia ”doar” QHD sau de faptul ca nu are cititor mai performant integrat. Finisajul antireflex este excelent si ajuta enorm, alaturi de parasolarul pentru lumina nedorita. Constructia este solida si design-ul nou este inspirat din seria PD si noile SW-uri arata excelent. Zic “noile” pentru ca, pe langa SW272Q, exista si varianta SW272U cu rezolutie 4K.

 

 

 

Monitoarele din seria BenQ PD si BenQ SW sunt disponibile pentru achizitie de la PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta )Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogulVa multumesc!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).