AV PRO SD MK2 V60 1 TB Review – Carduri UHS-II cu performanta solida pentru 2023

Daca in anul 2020 am testat SD-urile AV PRO SD MK 1 V60 de 128 GB ( vezi material complet ), in acest material am revenit cu inca un material despre acest model. De aceasta data am sa va vorbesc despre modelul de 1 TB al seriei AngelBird Pro SD V60. Ati citit bine, 1 TB intr-un card de memorie SD pentru fotografi sau videografi de ”rand”. Brandul AngelBird este cunoscut in sfera videografilor pentru produse de stocare cu design minimalist si performante de top. Cardurile vin cu un aspect exterior minimalist, fara eticheta, scrisul alb este aplicat direct pe carcasa.

 

 

Aceasta serie este disponibila in capacitati cuprinse intre 64 GB si 1 TB. Performantele  sustinute ale acestei serii sunt de 260 MB/s pentru citire si 140 MB/s pentru scriere. Este printre putinii producatori care declara doua seturi de viteze ( maxime si sustinute ) pentru un card. Certificarea V60 ofera scrieri constante de minimum 60 MB/s in orice moment al utilizarii. Asta ofera utilizatorului siguranta ca ii sunt oferite performante constante pentru rafalele RAW de durata si inregistrari 4K/6K la un bitrate mare.

 

 

 

AV PRO SD MK2 V60 de 1 TB rezista la socuri, variatii de temperatura, Raze X, praf si la campuri magnetice. Aceste aspecte se gasesc si la alti producatori, dar AngelBird spun ca aceste detalii nu sunt doar specificatii. Este bine sa folosim/avem carduri rezistente, pentru a nu avea surprize pe parcursul utilizarii si mai ales sa nu pierdem date din cauza neconformarii produsului cu promisiunile producatorului. Utilitatea capacitatii de 1 TB este, totusi, limitata la cateva scenarii, pentru ca mai nici un fotograf nu se va simti confortabil cu o astfel de capacitate in camera sa. Seria AngelBird PRO SD MK2 V60 este conceputa pentru camere foto de tip mirrorless capabile de rafale mari la o rezolutie ridicata.

 

 

Printre acestea se numara Sony Alpha 1 – Sony A7R IV/V – Panasonic S1R – Canon R5 si multe altele. Camerele enumerate sunt capabile sa genereze fisiere foto sau video de mare rezolutie si dimensiuni considerabile la fiecare minut, iar pentru buna lor functionare avem nevoie de carduri performante si mai ales spatioase. Totusi, cat de spatioase ?!, nu de alta, dar 1 TB pentru un card de memorie pare putin cam multisor chiar si dupa standarde moderne. O sa va arat in randurile urmatoare de ce ar putea fi o idee buna.

 

 

 

 

Specificatii cheie AV PRO SD MK2 V60

 

  • Disponibile in capacitati de 64/128/256/512 GB si mai nou 1 TB;
  • Viteza de 140 MB/s la scriere si 260 MB/s la citire ( viteze sustinute pentru capacitatea de 128 GB );
  • Compatibil cu standardul UHS-II ( 2 randuri de pini );
  • Interfata: SD 6.1 si UHS-II;
  • Ideal pentru inregistrarea video 4K si 6K si fotografierea RAW cu cadenta mare;
  • Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x si variatii de temperatura;
  • Cardurile vin fara eticheta, branding-ul fiind gravat pe corpul cardului;
  • Functie ECC;
  • Dimensiuni: 24 x 32 x 2.1 mm;
  • Greutate: 2 grame.

 

Inspectie Vizuala

 

Cam asa arata ambalajele cardurilor fata-verso si de aproape.

Cutiile s-au schimbat, la fel si design-ul.

In cutie se gasesc 2 stickere, manual de service si utilizare + un voucher de 29$ pe MZedPRO ( Educatie pentru Videografi ).

Cardurile vin in carcase protectoare din plastic.

Asa se prezinta cardurile fata-verso.

Acestea sunt fabricate in Taiwan si vin cu o carcasa solida si 2 randuri de pini.

Cardurile sunt scoase din cutie si gata de treaba.

Abia astept sa le testez pe Sony A7R V.

Utilizare

 

Angelbird este in topul producatorilor de carduri high-end, asta s-a vazut cand am testat AV PRO SD MK2 V90 de 512 GB ( vezi material ). Seria noua de AV PRO SD MK2 V60 de 1 TB reprezinta inca o lansare interesanta si indrazneata. Capacitatea acesteia provoaca atat bucurie in randul fotografilor cu camere de mare rezolutie, dar si tristete atat pentru portofel, cat si pentru cantitatea mare de date pe care o bucata de plastic si NAND le tin inmagazinate.

 

 

“Nu iti tine ouale in acelasi cos”, “ai grija sa ai back-up”, “foloseste carduri mici” sunt argumente 1000% valabile, dar ce faci cand ai nevoie de capacitate mare de stocare intr-un singur card ? Ei bine, tragi dual slot 1 TB si speri sa fie totul bine, dar inainte de asta te asiguri ca alegi un card de calitate. Poti folosi carduri de o asa capacitate in cateva scenarii aparte, iar printre ele se numara:

 

 

  • Fotografii posesori de Sony A9/A9 II / A1 ( vezi review ) se pot bucura de rafale infinite in JPEG si semi-infinite in RAW cu abordarea potrivita asupra fotografiei de sport.
  • Ca fotograf care trage in dual-slot, back-up cu doua astfel de carduri te poti lauda ca tii aproape jumatate de sezon cu tine in camera ( sigur, cu back-up  facut acasa). Dar cand calatoresti mult, numai doua carduri pot fi o bataie de cap mai putin.
  • Fotografia de tip wildlife, sport, peisaje si fotografii calatori pot folosi astfel de capacitati daca sunt atenti unde si cum isi fac backup-ul. Camerele care produc fisiere atat de multe pe secunda sunt putine, iar unele ( A1 / A9II / A7s III ) incep sa foloseasca si CFexpress Type A.
  • Daca tragi des time-lapse care dureaza si dureaza cu zilele sau saptamanile poti beneficia de pe urma unui astfel de SD.
  • Videografii care au camere care functioneaza exclusiv cu SD-uri se pot bucura de viteze de peste 200 MB/s la scriere cand filmeaza 6K si unele secvente 8K ( limitate uneori de codec-ul in care se inregistreaza ). Codec-urile RAW nu prea se pot inregistra pe SD-uri ( exceptie rezolutiile 1080P care nu produc viteze atat de mari ).
  • Sesiunile de inregistrare 1080P pot tine cu orele sau zecile de ore la nevoie. Iar atunci cand ai nevoie de filmari lungi, te poti baza pe un 512 GB cu V90. Desi la aceasta rezolutie mai bine optezi pentru un AV PRO SD MK2 V60 de 1 TB care costa la jumatate si primesti o capacitate dubla de stocare.

 

 

 

Camerele care se pot bucura de astfel de carduri rapide si spatioase sunt destul de putine. Aici vorbin de variantele de top de la fiecare producator. Iar acum prin minte imi trec Sony A7sIII / Sony A7R V / Sony Alpha 1 / Nikon Z7II / Canon R6 Mark II si multe altele. Inregistrarea video 1080P si 4K la 30 fps este optima pe cardurile V60, iar fotografierea in rafala la rezolutii de 24 megapixeli sunt la fel, scenarii optime de utilizare alaturi de camerele de mai sus. Ce mai trebuie stiut este faptul ca aceste carduri V60 sunt durabile, dar nu atat de rapide ca si fratii mai mari din seria V90.

 

 

 

AV PRO SD MK2 V60 1 TB vine cu o constructie superba, carcasa este slefuita si asamblata excelent. Cardul se simte foarte solid in mana, iar faptul ca nu are eticheta il face sa iasa din multime fara doar si poate. Inscriptia pe card este printata direct, lucru care ii da cardului un aspect simplu, monocrom si foarte diferit. Totusi, sa nu uitam ca este un card de mici dimensiuni, realizat din plastic si trebuie protejat ca atare de socuri mecanice extreme. De multe ori aud fotografi cu carduri ieftine sau scumpe ca au ramas fara carcasa la ele. Asa ca mare grija!

 

 

Ce mai face diferit aceasta serie este faptul ca Angelbird pune accentul pe rezistenta acestuia. Temperaturile de operare variaza intre -25 si 85 de grade Celsius. Lucru care asigura putin mai multa liniste in mediile dificile de exploatare. Pe langa asta, cardurile rezista la raze x cand mergi prin aeroporturi sau la radiografii :P. Rezistenta la socuri, umezeala este disponibila si fereste utilizatorul de potentialele pierderi de date.

 

 

Ca tot vorbim de pierderile de date, cei de la Angelbird ofera pentru toate capacitatile de carduri vandute serviciu de 3 ani inclus pentru recuperarea datelor, asta cu conditia inregistrarii produsului AICI ( vezi detalii ).

 

 

Performanta

 

Performanta lui AV PRO SD MK2 V60 de 1 TB va fi ridicata, dar nu in topul celor mai rapide modele. Totusi, are multe de demonstrat fata de alte V60-uri din propria gama sau de la concurenta ProGrade.  Benchmark-urile uzuale care permit compararea directa si exacta cu alte carduri de memorie. Iata cifrele oferite de V60 de 1 TB:

 

Testele sintetice arata performante de citire pe la 250 MB/s si scrieri cuprinse intre 130 MB/s si 150 MB/s pentru pachetele de date.

Scrierea in transfer-ul unui fisier video atinge ~150 MB/s.

Citirea se face pe la ~260 MB/s.

 

Performantele sintetice nu sunt nimic fara cele alaturi de camerele foto. Rafalele RAW+JPEG pe Sony A9II/A7IV sunt rezonabile, iar pe noul Panasonic S5 II aceste carduri fac fata cu brio.

 

 

 

Concluzie

 

Angelbird AV PRO SD MK2 V60 de 1 TB este un card periculos de spatios, iar daca trageti in dual-slot micsorati sansele de pierdere a datelor. Dar cand aveti scenarii de utilizare mai delicate unde capacitatea mare si viteza de peste ~150 MB/s sunt necesare, acest model poate fi solutia. Daca nu aveti nevoie de asa capacitati mari, mai bine va ganditi la capacitati de 256 sau 128 GB maximum. Nu este deloc safe sa aveti pe un singur card 1 TB de date care pot sa dispara intr-o secunda. Sigur, acesta este cel mai sumbru scenariu, dar nu am cum sa recomand carduri atat de mari fara atentionarile de rigoare.

 

 

Performantele Angelbird AV PRO SD MK2 V90 1 TB sunt solide si ofera exact ceea ce astepti de la o astfel de memorie. Constructia este si ea laudabila si inspira calitate pe termen lung. Pe langa asta, recuperarea datelor timp de 3 ani adauga putina valoare unui produs care are un pret premium. Ma bucur sa vad aceasta abordare, iar la recuperari de date mai in masura ca producatorul nu vad sa fie cineva mai capabil. Si, totusi, nu ajungi asa repede in service cu el pentru ca acest card rezista la variatiuni extreme de temperatura, raze X si umezeala.

 

 

Angelbird AV PRO SD MK2 V60 nu este inca disponibil pe teritoriul Romaniei, dar poate fi gasit pe AngelBird.com ( vezi oferta ).Produsele AngelBird  sunt disponibile in Romania la WestBuy ( vezi oferta completa ).

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).