AngelBirda a mai scos o serie de CFexpress-uri din seria Type B, acestea se numesc AV PRO CFexpress SE si vin doar in capacitate de 512 GB si sunt orientate pentru workflow-uri foto si video unde utilizarea cardului se face ocazional sau semi-intens. Acestia mai au prezente in portofoliu variantele AV Pro ( vezi review ) si AV Pro XT. Concurenta principala a celor de la Angelbird pe piata de carduri sunt ProGrade, Delkin, Sony si mai nou Acer ( vezi material ).
Angelbird AV PRO CFexpress SE promite performante sustinute de scriere si citire de 800 MB/s si 1785 MB/s pentru multe din scenariile de utilizare. Cardurile CFexpress vin cu management termic, senzor de temperatura si functii ECC pentru corectia erorilor. Toate aceste functionalitati ofera siguranta in timpul exploatarii.
Gama de carduri CFexpress Type B de la AngelBird si scenariile de utilizare.
Rezistenta la praf, umezeala, raze-x si socuri a ajuns sa fie standard la cardurile din zilele noastre. Aceste carduri trebuie luate in vizor mai mult de videografii si fotografii care nu pot trai fara a trage in rafala. Fotografii fara pretentii de viteze peste 300 MB/s pot ramane linistiti pe cardurile SD UHS-II V90 de la Angelbird ( vezi review ).
Angelbird AV PRO CFexpress SE este un card solid si promitator pentru cei care renunta cu pasi timizi la SD-urile fragile. Posesorii de Panasonic GH6 vor fi mai mult decat fericiti cu acest card. Vor putea profita pe deplin de intregul potential al acestei camere.
Specificatii cheie AV PRO CFexpress SE Type B
- Viteza declarata 800 MB/s la scriere si 1785 MB/s la citire;
- Disponibil numai in capacitate de 512 GB;
- Interfata: NVMe PCIe 3.0 x 2;
- Ideal pentru inregistrarea video 4K/6K si 8K in format RAW;
- Functii: Senzor de temperatura, TRIM, ECC, EMS protection, parametrii Smart;
- Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x, variatii de temperatura si socuri ESD;
- Cardurile vin fara eticheta, branding-ul fiind gravat pe corpul cardului;
- Dimensiuni: 38.5 × 3.8 × 29.8 mm;
- Greutate: 7 grame.
Inspectie Vizuala
AV PRO CFexpress SE vine cu o cutie simpla cu design sofisticat.
Pe spatele acesteia se gasesc cele mai importante dotari ale cardului.
Se gaseste in pachet si o cutie secundara.
Pe langa AV PRO CFexpress SE se gasesc cateva pliante ( garantie extinsa de 3 ani si un sticker ).
Asa arata AV PRO CFexpress SE Fata/Verso.
Acesta nu are eticheta, ci doar inscriptie cu laser pe lateralele din metal.
Interfata NVMe PCIe 3.0 x2 a cardului.
Angelbird are si un cititor de carduri metalic pentru AV PRO CFexpress SE.
AV PRO CFexpress SE este un card accesibil ca pret si performante mediocre pentru cei care vor sa scape de SD-urile delicate.
Utilizare
Cardurile CFexpress sunt in top-ul performantelor cand vine vorba de memorii pentru camere foto si video. Camerele care accepta acest format de carduri nu prea sunt adresate fotografilor uzuali. Pentru a avea nevoie, ca fotograf, de un CFexpress trebuie sa fotografiezi foarte mult in rafala si cu o camera rapida ( altfel nu prea exista motive de performanta pentru a alege asa ceva ).
Pe partea de video, cei de la Panasonic cu al lor GH6 au intrat in clubul Cfexpress Type B alaturi de Canon cu a lor serie R. CFexpress-urile Type B sunt foarte utile videografilor care trag 6/8 sau 12K pentru ca doar acele camere pot satura interfata PCIe 3.0. M-am jucat cu acest format si pot sa zic ca este un viitor inlocuitor pe partea de videografie pentru fragilele SD-uri.
AngelBird AV Pro SE este cel mai ”putin” performant card CFexpress Type B din portofoliul producatorului, dar din cifrele declarate de performante vor depasi lejer seria de SD-uri UHS-II ( vezi material cu cele de la Angelbird ). Performanta de la CFexpress-uri vine din interfata PCIe 3.0 miniaturizata de la SSd-urile M.2 de la calculator. Pe viitor ne putem astepta si la CFexpress-uri Type C cu interfata PCIe 4.0, aceasta fiind imprumutata de la actualele SSD-uri de inalta performanta ( exact ca si in cazul de fata ).
AngelBird AV Pro SE este un card cu constructie realizata din aluminiu si plastic. Mai exact ambele laterale sunt din tabla metalica si marginea este din plastic. Constructia nu pare sa difere fata de variantele AV Pro si AV Pro Mark II ( nu la exterior ). Scopul lateralelor metalice tine de factorii estetici, dar si de racirea optima a acestor carduri. Fiind mai rapide ca SD-urile, se pot incinge cu atat mai rau.
Lipsa etichetei se incadreaza in minimalismul specific AngelBird. Tot pachetul este simplu, are un design de bun gust si o calitate solida. Cardul de memorie va rezista fara probleme fizice in uz intens pentru 3-5 ani de zile fara probleme ( cel putin la exterior ). Cei de la AngelBird au inclus in card un senzor de temperatura, acesta tine in limite de functionare optime cipurile de memorie si nu permite supraincalzirea cipurilor.
AngelBird CFexpress Reader este un cititor de carduri foarte solid, asta datorita constructiei metalice. Acesta este identic cu cel de Dual SD ( vezi articol ).
Corectia ECC pentru erori este o implementare bine-venita care previne coruperea datelor inainte de scrierea acestora. Incercand mai multe formate de carduri ( SD/CFast/CFexpress si microSD ) pot sa zic ca Angelbird este in top 3 producatori cand vine vorba de constructia cardurilor.
Performanta
Pe partea de performanta, cardul AngelBird AV PRO SE are potential pe hartie, dar in practica l-am testat si va voi arata exact cum se comporta. Iata cum se descurca in comparatie cu SSD-urile de 2.5 inch si NVME:
CrystalDisk Mark arata cifre interesant de joase fata de declaratiile Angelbird.
ATTO ofera cifre de citire slabute.
Viteze sustinute in AJA.
Anvil’s si cifrele obtinute.
Viteza de citire la un transfer de ~30 GB de fisiere.
Scrierea pe card se face cu ~300 MB/s constant putin mai bine ca niste UHS-II.
Concluzie
Cardurile CFexpress redefinesc performanta cardurilor de memorie pentru camerele foto si mai ales cele video. Testand 3-4 modele pana acum ( AngelBird si ProGrade ) pot spune ca evolutia memoriilor de camera este in plin avant. Gama CFexpress AV Pro SE de la Angelbird ofera constructie solida cu performanta asa si asa in raport cu pretul platit, acesta fiind unul mai mic fata de variantele Pro. Totusi capacitatea de 512 GB la aceasta viteza nu reprezinta un raport pret/calitate rau.
Pe langa asta AngelBird vine cu un design minimalist si fara etichete, care arata foarte bine. Cardurile CFexpress sunt dedicate pentru videografii si fotografii posesori de Nikon Z6/Z7 , Panasonic GH6 si Canon R5. Pentru videografi aceste carduri vor fi o incantare pentru ochi cat si pentru eliminarea blocajelor de performanta.
AngelBird redefineste experienta utilizatorilor cu cardurile de memorie. Ramai impresionat de design-ul cardului, performanta si simplitatea prezentarii in ambalaj. Pretul cititorului de Angelbird CFexpress este de 450 lei, iar cardul testat de 512GB ar ajunge sa coste ~1200 lei in Romania. Produsele AngelBird CFast si SD sunt disponibile in Romania la WestBuy ( vezi oferta completa ).
Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).