AngelBird fabrica exact ca si competitia ProGrade o multime de carduri rapide si performante. Sunt doua branduri care isi fac concurenta doar pe piata cardurilor high-end. Cand vine vorba de carduri SD UHS-I, acestia lasa alte branduri sa fabrice carduri. In materialul de astazi am sa va prezint noile CFexpress Type B de la Angelbird. Acestia au prezente in portofoliu variantele AV Pro si AV Pro XT. In materialul de astazi am sa va prezint variantele AV Pro care sunt putin mai incete ca Pro XT. Aceste doua serii vin ca o concurenta directa pentru ProGrade Gold si Cobalt.
AngelBird CFexpress este disponibila in varianta Type B si a sosit in varianta de 512 GB, dar ele sunt disponibila in capacitati de pana la 4 TB pentru cei care vor. Seria AV Pro promite performante sutinute de scriere si citire de 1000 MB/s pentru orice scenariu de utilizare. Cardurile CFexpress vine cu management termic, senzor de temperatura si functii ECC pentru corectia erorilor. Toate aceste functionalitati ofera siguranta in timpul exploatarii. Rezistenta la praf, umezeala, raze-x si socuri a ajuns sa fie standard la carduril in zilele noastre, dar merita reamintit. Aceste carduri trebuie luate in vizor mai mult de videografi. Fotografii pot ramane linistiti pe cardurile SD UHS-II V90 de la Angelbird ( vezi review ).
Specificatii cheie AngelBird CFexpress AV Pro
- Viteza declarata 1500 MB/s la scriere si 1700 MB/s la citire;
- Viteza sustinuta de 1000 MB/s pentru scriere si citire;
- Disponibil in capacitati de 256/512 GB / 1 TB / 2 TB si 4 TB ( in curand );
- Interfata: NVMe PCIe 3.0 x 2;
- Ideal pentru inregistrarea video 4K/6K si 8K in format RAW;
- Functii: Senzor de temperatura, TRIM, ECC, EMS protection, parametrii Smart;
- Rezistenta la socuri, vibratii, umezeala, raze-x, variatii de temperatura si socuri ESD;
- Cardurile vin fara eticheta, branding-ul fiind gravat pe corpul cardului;
- Dimensiuni: 29.6 x 8.52 x 3.8mm;
- Greutate: 13.6 grame.
Inspectie Vizuala
AngelBird AV Prosunt disponibile in pachet single sau Match Pack pentru diverse camere.
Mai sus aveti exemple cu Match Pack-uri pentru Canon 1Dx/Canon C300/500 si Nikon D6/Z6/Z7.
Cardurile sunt solide si vin fara etichete.
Cardurile sunt solide, acestea fiind realizate din plastic si metal.
AV Pro sunt mai solide ca variantele echivalente ProGrade ( vezi review ).
Pentru aceste carduri exista si un cititor solid, metalic pentru citire si transfer de date.
Din experientele anterioare de la CFast si SD pot spune ca aceste cititoare sunt extrem de solide si fiabile ( pana acum ).
Utilizare
Cardurile CFexpress sunt in top-ul performantelor cand vine vorba de memorii pentru camere foto si video. Camerele care accepta acest format de carduri nu prea sunt adresate fotografilor. Exceptia de la regula sunt camerele Nikon Z6 / Z6II, Z7 si Z7 II. Implementarea Nikon este prea ambitioasa si ofera posesorilor o cheltuiala in plus si un slot in minus. Modelul AngelBird AV Pro este fratele mai mic ca performanta, dar din cifrele declarative pare sa depaseasca 1000 MB/s la citire si scriere. Lucru care il vom descoperi exact in randurile car urmeaza. Aceste carduri sunt defapt SSD-uri M.2 PCIe 3.0 miniaturizate intr-un format compact. CFexpress-urile Type B sunt foarte utile videografilor care trag 6/8 sau 12K pentru ca doar acele camere pot satura banda PCIe 3.0.
Pe viitor ne putem astepta si la CFexpress-uri Type C cu interfata PCIe 4.0, aceasta fiind imprumutata de la actualele SSD-uri de inalta performanta.
AngelBird AV Pro este un card cu constructie realizata din aluminiu si plastic. Lipsa etichetei se incadreaza in minimalismul specific AngelBird. Tot pachetul este simplu, are un design de bun gust si o calitate solida. Cardul de memorie va rezista fara probleme fizic in uz intens pentru 3-5 ani de zile fara probleme ( cel putin la exterior ). Cei de la AngelBird au inclus in card un senzor de temperatura, acesta tine in limite de functionare optime cipurile de memorie si nu permite supraincalzirea cipurilor. Racirea cipurilor se face pasiv datorita carcasei metalice. Corectia ECC pentru erori este o implementare binevenita care previne coruperea datelor inainte de scrierea acestora. Incercand mai multe formate de carduri ( SD/CFast/CFexpress si microSD ) pot sa zic ca Angelbird este in top 3 producatori cand vine vorba de contructia cardurilor.
AngelBird CFexpress Reader este un cititor de carduri foarte solid, asta datorita constructiei metalice. Acesta este identic cu cel de Dual SD ( vezi articol ). Corpul cititorului este realizat din doua bucati metalice ( corp + baza ). Cititorul rezista fara probleme la impactul cu solul, indiferent de ce suprafata este vorba. Poate capata zgarieturi pe parcursul utilizarii, dar nimic serios care sa compromita functionalitatea. Conexiunea USB-C care este pozitionata in carcasa cititorului, pentru a elimina definitiv deconectarile accidentale. Nu doar cititorul este de calitate ci si cablurile USB-C cu care vine la pachet. Sunt groase, bine izolate si ofera viteze de transfer aproape de performanta maxima a cardurilor ( AV Pro si AV Pro XT ).
Performanta
Pe partea de performanta cardul AngelBird AV PRO CFexpress sta foarte bine pe hartie, dar in practica l-am testat si am sa va arat exact cum se comporta. Iata cum se descurca in comparatie cu SSD-urile de 2.5 inch si un exemplar CFast 2.0 de la ProGrade:
AV Pro de la AngelBird pare sa aibe o performanta mai consistenta in raport cu ProGrade de 512.
Testand cardul AngelBird in cititorul propriu, dar si in cel al concurentei am constatat ca cititorul propriu nu face dreptate cardului.
Exista ceva diferente de viteza de transfer real intre acestea. Putin dezamagit de aceasta diferenta, dar trebuia mentionat.
ATTO 4.0 arata cifre de ~700 MB/s pentru scriere si citire aproape in toate block-urile de date.
CrystalDisk Mark spune aceeasi poveste ca si ATTO.
Testul AJA arata si el scrierile mai sus ca cifrele de citire.
Anvil Pro arata cifre favorabile pentru citire si scriere.
Din toate testele reiese ca AngelBird face carduri bune, dar cititoarele pe partea de high-end mai pot fi imbunatatite.
Concluzie
Cardurile CFexpress redefinesc performanta cardurilor de memorie pentru camerele foto si mai ales cele video. Testand doua modele pana acum ( AngelBird si ProGrade ) pot spune ca evolutia memoriilor de camera este in plin avant. Gama CFexpress AV Pro de la Angelbird ofera constructie solida cu performanta pe masura in raport cu concurenta. Pe langa asta AngelBird vine cu un design minimalist si fara etichete care arata foarte bine. Performanta cititorului metalic nu este insa pe masura cardului, zic asta pentru ca memoria AngelBird s-a comportat mai bine la testarea reala in cititoarele concurentei. In rest numai de bine de zis pentru card si cititor ( cel putin pana va zic cat costa 😛 ).
Cardurile CFexpress sunt dedicate pentru videografi si fotografii posesori de Nikon Z6/Z7 sau Canon R5, dar cei din urma vor cheltui mult pe astfel de carduri si vor avea viteze mediocre din pacate. Daca esti posesor de Nikon Z6/7 sau Canon R5 ai face bine sa mergi pe XQD mai accesibile sau pe SD UHS-II V60 de la Angelbird ( vezi review ). Pentru Videografi aceste carduri vor fi o incantare pentru ochi cat si pentru eliminarea blocajelor de performante.
AngelBird redefineste experienta utilizatorilor cu cardurile de memorie. Ramai impresionat de design-ul cardului, performanta si simplitatea prezentarii in ambalaj. Pretul cititorului de Angelbird CFexpress este de 450 lei, iar cardul testat de 512GB ar ajunge sa coste ~2300 lei in Romania. Produsele AngelBird CFast si SD sunt disponibile in Romania la WestBuy ( vezi oferta completa ). Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).