,

Am testat Asus Zenbook UX430 – Ultrabook pentru editare foto cu autonomie de 8 ore

Share

Asus UX430 este un ultrabook cu ecran IPS, care poate fi folosit pentru editare foto. Exemplarul primit a venit cu un procesor Intel Core  i7-7500U, alaturi de 16 GB de memorie RAM DDR4 si un SSD de 512 GB, iar configuratia hardware il face o optiune perfecta pentru editarea in Adobe Photoshop si Capture One Pro. Laptopul are o greutate de 1,3 kilograme si un ecran de 14 inch cu rezolutie Full HD. UX430 este realizat din aluminiu, ce ofera produsului o greutate redusa si un profil slim si durabil. UX430 este un ultrabook destinat pentru persoanelor care au nevoie de un produs subtire, usor, performant, dar cu autonomie mare.

 

 

 

Specificatii cheie

 

  • Procesor: Intel  Core  i7-7500U la 2.7 GHz ( 2 nuclee si 4 MB de Cache);
  • GPU: Nvidia 940MX cu 2 GB de memorie GDDR3 ;
  • Memorie RAM: 16 GB DDR4 la 2133 mHz;
  • Ecran IPS mat ( Sharp LQ156D1 ) cu rezolutie FullHD si diagonala de 14 inch;
  • SSD de 512 GB;
  • Cititor de carduri SD/SDHC/SDXC;
  • Tastatura iluminata;
  • Porturi: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 1 x microHDMI, 1 x USB 3.1 Type-C, ,  1 x Jack 3,5 mm;
  • Sistem audio cu doua difuzoare;
  • Wireless 802.11 ac si Bluetooth 4.1;
  • Acumulator cu 3 celule Li-ion de 50 Whr;
  • Greutate: 1,3 Kilograme;
  • Dimensiuni: 324 x 225 x 15.9 mm.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Asus ZenBook UX430 (3)

Capacul modelului primit are o suprafata glossy similara cu sticla si este un magnet de amprente.

Personal nu sunt cel mai mare fan al acestei suprafate, dar partea buna este ca exista modele cu capac din aluminiu.

Asus ZenBook UX430 (4)

In partea de jos gasim 4 picioare de cauciuc si 2 difuzoare.

Asus ZenBook UX430 (10)

Tastatura clicket este confortabila si usor de folosit, tastele au o cursa mica.

Touchpad-ul este comod de folosit, iar pe el gasim si un cititor de amprente.

 Asus ZenBook UX430 (9)

Cele doua difuzoare sunt certificate harman/kardon.

Au un volum mediu, iar calitatea este decenta.

Asus ZenBook UX430 (8)

Ledurile de activitate se gasesc in partea dreapta, alaturi de cititorul SDXC si portul USB 2.0.

Asus ZenBook UX430 (6)

In partea stanga gasim portul de alimentare, USB 3.0, microHDMI, port jack 3.5 mm si un USB-Type C/ Thunderbolt.

  Asus ZenBook UX430 (15)Asus ZenBook UX430 (13)

Cam atat de subtire este ZenBook UX430 vs Inspiron 7567 ( review ).

Utilizare

 

 

Am ales sa testez UX430 de la Asus, datorita dimensiunilor compacte in raport cu puterea de procesare si autonomia. Laptopul m-a insotit in Norvegia pentru sesiuni usoare de editare in Photoshop si back-up. A mai fost utilizat pentru email si pentru redactarea a catorva articole pentru blog. Asus UX430 este un ultrabook care imbina puterea de procesare, design-ul si constructia de top, intr-un produs accesibil pentru fiecare gen de utilizator. Este disponibil in multiple configuratii hardware, adaptate la multe nevoi. Pentru editare foto non-intensiva avem nevoie de un i7, 8 GB RAM si un SSD de 256 GB minim.

 

Ecranul

 

 

Panoul IPS cu diagonala de 14 inch are codul CMN N140HCE-EN1 pe exemplarul primit si este fabricat in saptamana 20 din anul 2017. Am incercat calibrarea lui cu X-Rite i1 Pro ( review ), iar ecranul albastru dupa calibrare a devenit mai cald si placut. Cantitate de light-bleed specifica panourilor IPS este insesizabila pe exemplarul primit.  Am ramas placut impresionat de unghiurile de vizualizare ale ecranului si de naturaletea culorilor. Ecranul de pe Asus UX430 este potrivit pentru editare foto odata ce este  calibrat periodic.

 

Iata cateva specificatii ale panoului:

 

  • Diagonala de 14 inch si raport 16:9;
  • Rata de refresh: 60 Hz;
  • Rezolutie 1920 x 1080 pixeli;
  • Contrast real de 700:1;
  • Gamut culoare: 45% NTSC (CIE1931);
  • Tehnologie IPS cu afisarea culorilor in 6 biti.

 

Sumar UX430 - panou

Cateva detalii despre panou din AIDA 64.

 

Performanta

 

 

Autonomia laptopului este remarcabila, reusind sa obtin in jur de ~ 8 ore cu ecranul la 25% din luminozitate. Am fost plecat timp de 7 zile in Norvegia si aveam nevoie de un laptop cu autonomie generoasa. Am gasit UX430, dar planurile au fost incurcate de faptul ca am „reusit” sa uit incarcatorul acasa, singura scapare a fost ca am incarcat ulterior acumulatorul la 100%. Am fost nevoit sa impart 8 ore de autonomie in 7 zile de vacanta, lucru deloc imposibil. Am fost foarte atent ce anume ales sa fac in cele ~8 ore de autonomie. Experienta aceasta scoate la suprafata avantajul unui ultrabook cu autonomie mare, poate fi inca folosit o zi intreaga de lucru. Cand editam fotografii, autonomia lui UX430 scadea si ea pe la 4 ore jumatate, in functie de luminozitatea ecranului si cantitatea de putere de procesare consumata.

 

Racirea este inca un capitol unde Asus UX430 se comporta bine, ventilatorul si sistemele de racire pasiva integrate oferind o performanta peste asteptari. Avantajul suplimentar la carcasa integral metalica este racirea componentelor din interior si evacuarea caldurii spre exterior. Tastatura se incalzeste foarte putin in full-load si mijlocul capacului din spate este cel mai incins punct al laptopului. Fanta pentru evacuarea caldurii din interior este ascunsa sub balamaua ecranului. Puterea de procesare de la interior a fost dotata cu un sistem de racire, capabil sa tina sub control termic componentele.

 

Am folosit laptopul in Adobe Photoshop CC, Capture One Pro 10 pentru sesiuni scurte de editare si nu am intampinat incetiniri de performanta. Experienta de editare la un numar limitat de fisiere importate intr-un catalog Capture One este comparabila cu un laptop mult mai puternic ( Asus GL553 ). Pentru o putere de procesare suplimentara, cea mai recomandata optiune este sa alegeti o varianta cu noul procesor i7-8550U din a 8-a generatie, care ofera 8 MB de memorie cache celor 4 nuclee cu 8 threaduri. Performanta in aplicatiile multi-core va fi substantial imbunatatia, comparativ cu procesorul actual de pe acest model testat. Frecventa de operare standard este de 1.8 Ghz, dar in modul Turbo ajunge la 4 Ghz, toate acestea fiind posibile intr-o carcasa de ultrabook.

 

 

Concluzie

 

 

Asus UX430 este o solutie portabila cu multa autonomie pentru fotografii care au nevoie de un laptop usor si bine construit. Puterea de procesare a generatiei actuale este suficienta pentru un workflow mediu de editare foto in locatie. Acest minunat laptop a fost relansat cu generatia a 8-a de procesoare. Variantele i7-8550U  si i5-8250U ofera performanta multi-core mult imbunatatita fata de i7-7500U ( dual-core ) integrat in exemplarul testat, dar cu racire si autonomie neschimbate. Autonomia este generoasa, se pot obtine 8 ore in regim de utilizare office si 4 ore in regim de lucru intens. Cititorul de SD integrat este o dotare binevenita, iar ecranul IPS de calitate ofera culori naturale si contrast placut. UX430 vine cu licenta windows 10 Home/Pro preinstalata in functie de modelul ales, astfel costul unei licente windows intra in costul total al produsului. Singura nemultumire legata de acest laptop testat este panoul glossy integrat in capac si lipsa unui al 2-lea port USB 3.0 sau chiar prezenta a trei astfel de porturi. Integrarea unui USB 2.0 la un produs in 2017 este neinspirata.

 

Asus UX430 este disponibil la un pret cuprins intre 4500 lei ( i5-8250U, MX150, SSD 256, 8 GB RAM ) si 5900 lei ( i7-8550U, MX150, SSD 512, 16 GB RAM ). Este disponibil pentru achizitie de la PC GarageeMAGCEL.roevoMAG. Click pe numele fiecarui magazin pentru a vedea oferta de pret pentru intreaga gama UX430.

 

PRO

 

  • Autonomie generoasa;
  • Usor si bine construit;
  • Componente puternice;
  • Ecran IPS de calitate;
  • Licenta Windows 10 inclusa.

 

Contra

 

  • Inca are port USB 2.0.

 

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut