Apple a lansat cu mare valva procesoarele M1 Ultra ( vezi material ), dar si variantele M1 Pro si M1 Max pentru laptopuri. In tot acest timp, cei de la AMD si Intel au scos propriile lor variante de Ryzen 9 si Intel i9 din noile generatii. In acest material mi-am propus cateva comparatii interesante intre siliconul Apple si cel de la AMD si Intel.
Toate modelele amintite de mai sus sunt variante de procesor integrabile intr-un laptop si pot insoti fotografii si videografii oriunde cu performante solide pe care se pot baza. M1 Pro si Max de la Apple au socat la momentul lansarii cu performantele lor declarate de Apple, dar ulterior s-au dovedit performante bune, nu prea grozave, dar asta pana sa se ia in calcul eficienta lor. Mai exact, ele exceleaza la performanta per Watt.
Intel si AMD cu siguranta au luat notite de la lansarile Apple si vor aborda intr-o masura sau alte strategii similare. In acest material voi compara atat specificatiile, cat si performantele brute oferite de aceste patru cipuri, orientate catre creatorii de fotografii si videografii. Va iesi ceva fain si va indemn sa ramaneti pe faza.
Specificatii cheie Apple M1 Pro
- Proces Fabricatie: 5 nm;
- Tranzistori: 33.7 Miliarde;
- 8 sau 10 nuclee CPU;
- 14 sau 16 nuclee GPU;
- Banda memorie maxima 200 GBps;
- Memorie maxima: 32 GB.
Specificatii cheie Apple M1 Max
- Proces Fabricatie: 5 nm;
- Tranzistori: 57 Miliarde;
- 10 nuclee CPU;
- 24 sau 32 nuclee GPU;
- Banda memorie maxima 400 GBps;
- Memorie maxima: 64 GB.
Specificatii cheie Intel i9 12900H
- Proces Fabricatie: 10 nanometri;
- 6 nuclee de performanta;
- 8 nuclee de eficienta;
- 20 thread-uri de computatie;
- Frecventa maxima P-Cores de 5 Ghz;
- Frecventa maxima E-cores de 3.8 Ghz;
- Suport maxim de 64 GB memorie RAM DDR4 la 3200 Mhz sau DDR5 la 4800 Mhz;
- Grafica integrata Intel Iris Xe;
- Suport Thunderbolt 3;
- TDP: Standard 45W / Turno 115W.
Specificatii cheie AMD Ryzen 9 6900 HS
- Proces Fabricatie: 6 nanometri;
- 8 nuclee cu frecventa de baza de 3.3 Ghz si Boost pana la 4.9 Ghz;
- 16 fire de executie;
- Grafica integrata AMD Radeon 680M;
- Suport maxim de 64 GB memorie RAM DDR5 la 4800 Mhz sau LPDDR5 la 6400 Mhz;
- TDP de 35W standard.
Utilizare
Pe partea de utilizare si focus al acestui test, procesoarele Apple M1 Pro / M1 Max si Ryzen 6900HS – Intel 12900H vor fi supuse utilizarii in randarile foto si video pentru creatorii de continut. Mereu apar discutii despre Apple versus restul si cumva trebuia sa fac un round-up si sa se aseze pe hartie rezultatele, eficienta si multe altele.
Apple cu ale lor M1 si mai recent M2 ( vezi material ) au inceput sa domine piata editorilor foto, dar si a videografilor pretentiosi. Dar cum ramane cu restul care vor performanta pe Windows ?! Ei bine, ei vor apela la Intel i9 12900H sau Ryzen 9 6900Hs. Procesoare echivalente pentru procesoarele Apple din seria M1 Pro si M1 Max.
In timp ce Apple este focusat pe un sistem cat mai eficient si performant in acea amprenta de consum, uita de upgradabilitate si racire mai serioasa. Totusi, variantele cu i9 si Ryzen 9, indiferent de implementare, au upgradabilitate si racire mai buna, dar nu au optimizare la fel de sus. Sunt avantaje si dezavantaje dupa cum urmeaza:
Apple
De cand s-a ”despartit” de Intel, cei de la APPLE au avut cea mai buna perioada a lor cand vine vorba de laptopuri. Le-au facut exponential mai eficiente ( asta se vede si pe Windows cu AMD vs Intel ). Au reusit sa isi adapteze arhitectura fix dupa propriul sistem de operare, lucru ce ofera eficienta energetica superioara si adaptare hardware fix dupa software pentru o utilizare de resurse optima ( nu ca la Windows ).
Windows
Eu sunt de tabara celor care au de partea lor flexibilitatea, racirea buna si upgradabilitatea. Desi am telefon Apple, pe partea de laptopuri, Apple refuza sa faca servisarea upgradabila de dragul design-ului si al banilor. Dar nu toti utilizatorii trebuie sa ignore aceste aspecte. Pana la urma, sa fii privat de upgradabilitate si racire mai serioasa pentru un aspect/design mai placut nu va fi pe placul tuturor.
Performanta
Pentru a stabili performanta, am ales cateva benchmark-uri cross platform, ceva teste de eficienta si randari pentru a vedea clar cum ruleaza fiecare procesor in parte si pentru a stabili cateva cifre clare pentru cei nelamuriti si la inceput de drum. Iar dupa cum urmeaza, iata ce s-a obtinut:
Testul multi-platforma pentru Intel/AMD si Apple arata clar dominatia Intel si APPLE in Single/Multi-Core.
GeekBench 5 Pro trece procesorul prin teste de compresie imagini, text, HDR, Ray-Tracing, Recunoastere faciala si altele pana sa dea un scor.
De aceea fiind relevant pentru acest material.
Pe partea de Blender Intel si M1 Max se impun in ambele teste ( long si short ).
CineBench R20 arata scoruri mult-core destul de slabe datorita neoptimizarii pentru rulare.
CineBench R23 ruleaza cum trebuie si pune Intel – AMD si M1 Max in top.
Partea in care familia M1 exceleaza este eficienta energetica.
Cu un consum de 63.1 W/h M1 Max conduce, urmat de Intel si AMD.
Avantajul APPLE fiind ca in acest test energia consumata este si cea a nucleelor video pe cand la restul este numai procesorul.
Concluzie
Dupa putinele si graitoarele teste de performanta este clar ca Apple cu ale sale M1 / M1 Pro / MAX si Ultra sunt in alta liga de performanta in raport cu eficienta energetica. Daca continua pe acest trend, vor nimici concurenta, dar trebuie ,totusi, sa fie si servisabile pentru a fi o optiune fara compromis. Altfel multi vor schimba eficienta pe reparabilitate usoara si un pret mai mic. Pe partea de preturi, Apple are preturi mari pentru un laptop cu memorie si SSD cusut pe placa de baza.
Intel deja a implementat strategia APPLE cu P-Core/E-Core, dar mai are mult de lucru la eficienta, iar AMD are eficienta deja de partea lor, dar nu a implementat ruta APPLE. Ramane de vazut ce ofera in toamna cu noua serie. Pana atunci, AMD ramane mult mai eficient decat Intel, mai performant de multe ori, dar tot in urma APPLE.
La final de material am sa va las si cateva recomandari actuale de laptopuri pentru productivitate si editare foto/video. Daca bugetul va permite, sigur puteti merge pe Apple M1 Max sau Pro, dar daca reparabilitatea si upgrade-ul este pe primul loc va sugerez sa cautati in tabara Windows asta. In rest, recomand familia M1, dar mare grija la optiunile de stocare pentru ca APPLE taxeaza enorm inca de la inceput diferenta de storage ( de mult ori fiind mai eficient sa folositi un SSD extern pe ThunderBolt ).
TOP 10 recomandari de laptopuri pe baza concluziilor din acest material:
- APPLE M2 ( Vezi Oferta )
- APPLE M1 Pro ( Vezi Oferta )
- APPLE M1 Max ( Vezi Oferta )
- Intel 11 Gen ( Vezi Oferta )
- Intel 12 Gen ( Vezi Oferta )
- AMD Ryzen 5000 Mobile ( Vezi Oferta )
- AMD Ryzen 600 Mobile ( Vezi Oferta )
Link-urile din acest articol sunt de afiliere, achizitionand din ele ajutati la buna functionare a blogului. Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ).