Share

Ronin SC este cel mai nou gimbal pentru mirrorless de la DJI pe care am pus mana. Acesta are o greutate totala de 1.1 Kg si poate sustine un kit compact de 2 kilograme. Este putin mai greu ca un Zhiyun Lab ( vezi articol ) si suporta cu 1 kilogram mai putin, dar este un gimbal cu potential.

 

DJI Ronin SC poate echilibra toate mirrorless-urile existente pe rafturile magazinelor cu obiective prime atasate. Problema intervine atunci cand vrei sa atasezi un obiectiv zoom pe acest gimbal. Dar pentru cei ca mine care au un A7 III ( review ) sau Fujifilm X-T3 ( review ) cu obiective fixe, Ronin SC va echilibra aceste combo-uri fara probleme. Poate echilibra si majoritatea DSLR-urilor cu fixe usoare atasate. Load-ul de 2 kilograme este mediu, dar face din Ronin SC un produs accesibil si compact, exact ce nu ofera Ronin S in totalitate.

 

Prin aplicatia de mobil cei de la DJI au adaugat functia Force Movement, care se foloseste de accelerometrul telefonului pentru a misca gimbalul. ActiveTrack 3.0 ofera posibilitate de urmarire a subiectilor din aplicatie si este smilara cu implementarea urmaririi subiectilor din drone ( DJI Mavic Air Review ). Aplicatia include si functie de motion-lapse, time-lapse si un mod de inregistrare al panoramelor.

 

 

Specificatii Cheie

 

  • Stabilizare pe trei axe ( Pan, Tilt si Roll );
  • Rotatie de 300°+ pentru fiecare axa;
  • Greutate maxima stabilizata: 2000 grame;
  • Greutate proprie: 1080 de grame;
  • Aplicatie de control DJI  compatibila cu iOS si Android;
  • Autonomie de pana la 11 ore in functie de incarcatura;
  • Functioneaza cu un acumulator Li-Polymer de 2450 mAh;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.0 si Wi-Fi;
  • Dimensiuni pliat: : 220×200×75 mm;
  • Dimensiuni desfacut: 370×165×150 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

DJI Ronin SC - 01 (1) DJI Ronin SC - 01 (2)

DJI Ronin SC - 01 (4)

Ronin SC vine cu un ambalaj reutilizabil, acesta este o geanta din spuma, pentru protectia impotriva socurilor si fereste gimbalul de praf.

Are doua incuietori si un maner, tot ce ai nevoie pentru transportul in siguranta.

DJI Ronin SC - 01 (6)

Asa arata organizat la interior, Ronin SC vine dezasamblat.

DJI Ronin SC - 01 (23)

Cablurile care vin in pachet: Cablu USB-C  la USB A, Cablu USB-C la USB-C, Cablu USB-C la microUSB.

DJI Ronin SC - 01 (12)

Un kit de imbusuri + 3 suruburi  pentru placuta de atasare.

DJI Ronin SC - 01 (13) DJI Ronin SC - 01 (14)

Ronin SC vine cu un suport de telefon, care se poate atasa pe una din lateralele gimbalului sau se poate adapta pentru patina aparatelor.

DJI Ronin SC - 01 (18)

Riser-ul pentru obiectivele cu diametru mai mare, astfel se pot atasa pe gimbal.

DJI Ronin SC - 01 (17)DJI Ronin SC - 01 (15)

Placuta de atasare rapida.

DJI Ronin SC - 01 (19) DJI Ronin SC - 01 (20)

Mini-trepiedul de atasare a bazei.

Cu ajutorul acestuia poti aseza gimbalul pe jos/mese si ofera o manevrabilitate din mana.

DJI Ronin SC - 01 (24)

Manerul are si doua filete ( 1/4 inch si 3/8 inch pentru atasarea de trepiezi foto/video ).

DJI Ronin SC - 01 (27)

Priza manerului este buna, datorita unei dimensiuni generoase.

DJI Ronin SC - 01 (28)

Manerul ofera ergonomie excelenta, dar este si acumulator de 2450 mAh cu autonomie de pana la 11 ore.

DJI Ronin SC - 01 (29)

Conectorul  cu 4 pini care leaga gimbalului de maner.

DJI Ronin SC - 01 (30)

Una din prinderile laterale pentru suport de telefon si accesorii optionale ( vezi aici ).

DJI Ronin SC - 01 (32)

Conetorul USB-C pentru incarcare al acumulatorului.

Incarcarea acumulatorului se face exclusiv prin atasarea manerului de gimbal, as fi preferat portul USB-C sa fie pe maner.

DJI Ronin SC - 01 (33)

Interfata principala de control.

Butonul de power on este pe partea laterala dreapta. Exista trei profile de utilizare.

DJI Ronin SC - 01 (39)

Fiecare axa are un comutator de blocare pentru usurinta la echilibrare/transport.

DJI Ronin SC - 01 (41)

Ronin SC este un gimbal compact si usor de folosit dedicat aparatelor foto mirrorless/dslr compacte.

 

Utilizare

 

 

Ronin SC este un gimbal pe care l-am cumparat cu intentia de a fi folosit alaturi de Sony A7III ( review camera ) si Fujifilm X-T3 ( articol ). Este un gimbal care este gandit sa echilibreze kit-uri mirrorless de pana in 2000 de grame. Am decis sa iau Ronin SC datorita costului de achizitie si a aplicatiei care ofera destula flexibilitate in utilizare ( asta am sa va prezint in randurile urmatoare ). Pentru mine utilizarea lui Ronin SC este strict pentru inregistrari de tip B-Roll si cadre stabilizate in review-urile video  ( Canalul de Youtube ).

 

Echilibrarea lui Ronin SC se face simplu, pentru a echilibra mirrorless-ul atasat fiind nevoie de maxim 3 ajustari ( una pentru fiecare axa ). Fiecare ajustare se face prin desfacerea unui singur surub, fiecare axa este blocabila, pentru a putea face echilibrarea rapid si eficient.

 

Ronin SC - Fujifilm X-T3 (2)

X-T3 se potriveste de minune pe Ronin SC.

 

Constructia lui Ronin SC este realizata din plastic rigid si aliaj ( maner ) si aliaj de magneziu ( brate gimbal ). Manerul este solid chiar daca este realizat din plastic si acoperit cu cauciuc de calitate. Interiorul manerului acomodeaza si acumulatorul de 2450 mAh cu autonomie generoasa de 11 ore. Exteriorul lui Ronin SC este mat si ofera o senzatie de calitate la atingere.

 

Blocarea bratelor pentru cele trei axe este solida si ofera utilizatorului o echilibrare mai usoara si permit transportul mai sigur, fara a avaria motorasele. Ronin SC este un gimbal micut, dar de calitate cu constructie solida care va surprinde. Design-ul este compact si decent gandit, ar fi putut fi mai flexibil ca unghi de filmare daca s-ar fi inspirat din design-ul WeeBill Lab cu cele doua manere.

 

Ronin SC - Fujifilm X-T3 (1)

 

Autonomia alaturi de Fujifilm X-T3 si 23 mm F2 depaseste 9 ore, dar in functie de greutatea kit-ului echilibrat si echilibrarea initiala autonomia variaza mult. Dar este suficienta pentru 1-2 zile de lucru. Ce ma deranjeaza este portul de reincarcare pus pe gimbal si nu pe bateria din maner, asa esti fortat sa scoti gimbalul din uz ca sa reincarci o baterie.

 

 

Software

 

Aplicatia Ronin de la DJI functioneaza cu Ronin S, dar si cu fratele mai mic Ronin SC. Compatibilitatea aplicatiei este garantata pentru Android si iOS. Iata ce optiuni si functionalitati ofera aplicatia pentru posesorii de Ronin SC:

 

 

Ronin SC - Aplicatie 001 (1)

Meniul principal al aplicatiei.

Ronin SC - Aplicatie 001 (6)

Modul Create ofera cele 6 functionalitati ale gimbalului.

Ronin SC - Aplicatie 001 (9)

Selectarea cadrului pentru panorama.

Ronin SC - Aplicatie 001 (7) Ronin SC - Aplicatie 001 (8)

Setarile disponibile pentru Force Mobile si Joystick-ul Virtual.

Ronin SC - Aplicatie 001 (5)

Motorasele pot fi auto ajustate, sau utilizatorul poate ajusta dupa bunul plac parametrii.

Aplicatia functioneaza fluent pe iOS, dar mai sunt crash-uri ocazionale si mereu mai exista loc de imbunatatiri.

 

 

 

 

Performanta

 

Ronin SC vine cu Active Track 3.0, functie care permite urmariea subiectului direct din aplicatie. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti camera conectat la Gimbal. Are trei moduri de utilizare, iar schimbarea intre acestea se face doar cu apasarea unui buton. Functia Force Mobile preia miscarile realizate cu telefonul cu ajutorul giroscopului intern si le da mai departe gimbalului, astfel controlul gimbalului este facut doar din telefon, fara a mai pune mana pe Ronin.

 

Ronin SC - Fujifilm X-T3 (3)

 

Performanta de stabilizare este buna, dar ai nevoie de ceva vreme sa te obisnuiesti cu miscariile si modul de utilizare. Mai ales daca nu ai mai incercat prea multe gimbaluri ( cazul meu ). Sunt multumit de ce poate gimbalul pana acum, dar mai am multa acomodare de facut cu acesta. Este un produc accesibil si capabil pentru cei ce vor un DJI Ronin alaturi de drona.

 

 

 

 

 

Concluzie

 

 

Ronin SC este cel mai mic gimbal de la DJI pentru caamere in acest moment. Vine cu o constructie solida pentru pretul cerut. Senzatia cand il operezi este una de echipament solid, ramane sa vad durabilitatea in timp. Am sa imi dau seama de asta pe masura ce il utilizez. Design-ul si ergonomia sunt bune spre foarte bune. Gimbalul sta bine in mana si ofera operabilitate decenta cu o singura mana, asta iarasi depinde de kit-ul camera + obiectiv atasate. Aplicatia mai are nevoie de imbunatatirii pe alocuri, dar functionarea pana acum a fost fluida pe iOS.

 

DJI Ronin SC (6)

 

Ronin SC este disponibil in Romania la un pret de ~1700 lei, respectiv 2200 lei. Daca nu ai nevoie de motorul de follow-focus te va costa mai putin, dar daca insisti sa ai motorasul, pretul creste. Daca folosesti Ronin SC pe Mirrorless, detectia fetei/ochiului la filmarea persoanelor/vlogurilor sau etc te va scuti de aceasta cheltuiala. Dar daca folosesti obiective manuale si insisti sa ai focusul manual disponibil, mergi pe varianta mai scumpa. Ronin SC poate fi achizitionat de la DronShop ( Vezi Oferta Completa ).

 

 

PRO

 

  • Usor de asamblat;
  • Se echilibreaza rapid;
  • Constructie solida;
  • Design placut;
  • Autonomie de minim 8 ore;
  • Poate echilibra multiple kit-uri DSLR/Mirrorless usoare;
  • Aplicatie usor de folosit.

 

 

Contra

 

  • Nu prea poti echilibra camere cu obiective zoom.
  • Nu vine cu incarcator de priza in pachetul standard;
  • Incarcarea bateriei se face din gimbal;

 

 

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut