Zeiss Otus 28 mm f1.4 este cel mai nou membru al seriei obiectivelor Otus realizate de Carl Zeiss. Fiind un obiectiv wide de exceptie ce vine sa completeze gama, alaturi de focalele 55 si 85 mm deja existente. Review-ul pentru Otus 85 mm f1.4 este disponibil aici. Bazat pe formula optica Distagon Apocromatic, acest obiectiv include 8 elemente Anomalous Partial Dispersion si 2 elemente asferice. Formula optica este formata din 16 elemente aranjate in 13 grupuri, iar fiecare lentila are tratament anti-reflexie Zeiss T.
Obiectivul vine cu o optica de o calitate fara compromis si o constructie metalica desavarsita. Obiectiv ideal pentru fotografia de peisaj/arhitectura alaturi de un Nikon D810/Canon 5Ds. Optica fiind capabila sa tina pasul cu usurinta cu senzorii de rezolutie mare. In randurile urmatoare veti afla daca acest obiectiv isi merita titulatura de Otus. Focalizarea la acest obiectiv se realizeaza manual cu ajutorul unui inel ce permite reglaje fine pentru a obtine imagini clare oricand.
Specificatii cheie:
- Compatibil Full Frame;
- 16 elemente in 13 grupuri;
- Doua elemente asferice;
- 8 elemente Anomalous Partial Dispersion;
- Design optic Distagon Apocromatic;
- Tratamente anti-reflexie Zeiss T*
- Mecanism de focus intern;
- Focalizare manuala;
- Distanta minima de focalizare: 30 cm;
- Diametru filtru: 95 mm;
- Constructie metalica;
- Greutate: 1.39 kg;
- Dimensiuni: lungime – 137 mm ~ diametru maxim: 108,9 mm.
Inspectie Vizuala:
Obiectivul vine livrat intr-un ambalaj premium, cutie din carton lucios captusita cu burete fin albastru;
Inel de focalizare cu o cursa fina si precisa;
Montura metalica alaturi de contacte ce permit expunerea automata – controlul diafragmei din aparat si confirmarea de focus;
Compatibil cu filtre de 95 mm;
Obiectivul alaturi de manual si brosuri;
Sigma 24 mm f1.4 Art ( review ) vs Otus 28 mm f1.4 – o comparatie de dimensiuni;
Obiectiv cu dimensiuni generoase si cu o greutate semnificativa;
Performanta optica si constructia sunt desavarsite.
Constructie si Utilizare
Otus 28 mm 1.4 nu este deloc un obiectiv fragil, avand o constructie integrala din metal inclusiv parasolarul. Finisajele sunt de cea mai buna calitate, nimic nu este lasat la voia intamplarii. Este genul de obiectiv care va rezista cu usurinta zeci de ani de folosire, neavand componente electronice sofisticate care pot sa se strice in timp. Focalizarea se face manual prin intermediul unui inel generos cu un cauciuc de calitate. Cele 16 elemente optice din sticla alaturi de constructia metalica aduc dupa sine o greutate de 1390 de grame. Este un obiectiv voluminos si greu dar foarte bine echilibrat chiar si pe aparate foto precum Nikon D610.
Avand obiectivul la dispozitie 7 zile, in tot acest timp am reusit sa ajung doua zile la Sibiu sa testez noul obiectiv. Am realizat o serie cadre de exterior alaturi de Nikon D610 – Nikon D750 – Nikon D810 si Nikon D4. Obiectivul s-a descurcat exemplar pe toate aparatele, in special pe D810 cu ai sai 36 megapixeli. Nivelul de detaliu din cadre este uimitor, chiar si la diafragme precum f1.4-f2. Cursa inelului de focus este foarte scurta datorita focalei wide, insa focalizarea manuala se face usor si rapid avand confirmarea de focus disponibila pe toate body-urile testate.
Performanta
Cand vine vorba de performanta la acest obiectiv putem face referire decat la calitatea imaginii si la fenomenele de flare – vignetare si aberatii cromative. Calitatea imaginii este una foarte, foarte buna, am tras aceasta concluzie dupa ce am reusit testat obiectivul constant pe 4 body-uri cu diverse rezolutii. Pe Nikon D810 in special, cei 36 de megapixeli au produs fotografii cu un sharp direct din aparat si o calitate de reproducere a detaliilor nemaivazuta de mine decat la Otus 85 mm f1.4.
Nikon D810 – Exif: 28 mm – f1.4 – 1/100 – ISO 1250;
Iata nivelul de claritate al acestui obiectiv. Am sa atasez aici o arhiva cu RAW-uri + Jpeg al sample-urilor realizate cu obiectivul pentru a va convinge;
Nikon D610 – Exif: 28 mm – f8 – 1/100 – iso 320;
Acestea sunt doar doua exemple de calitate excelenta a imaginii alaturi de culori si contrast echilibrat. Atata timp cat focalizarea este corecta, vom obtine calitate la orice diafragma cu acest obiectiv fara exceptii. Bockeh-ul produs este foarte placut, chiar daca acesta este un obiectiv wide se descurca foarte bine. Iata cateva exemple de bockeh la diverse diafragme:
Iata bokeh-ul produs de obiectiv incepand cu f1.4 pana la f4;
Aberatiile cromatice exista in cateva fotografii obtinute, la o diafragma de f2~f2.5 si a trebuit sa maresc imaginea pana pe la ~250% sa se vada un mov subtil la cateva detalii iesite din focus. In schimb vignetarea obiectivului este putin mai serioasa, dar nimic grav. Iata cateva exemple:
Iata un exemplu de vignetare la f1.4 – corectarea ei se afla in fotografia a 2-a;
Exemple de distorsiune si vignetare in cadre reale;
Corectarea acestora este foarte subtila, obiectivul livreaza o performanta foarte buna si la aceste capitole;
Galerie Foto
Iata si un portret realizat alaturi de Nikon D610 si Otus 28 mm la diafragma f1.4 in modul Dx ( 42 mm );
Focus perfect si un bokeh in fundal deloc rau pentru un wide;
Puteti solicita sample-uri Jpeg sau RAW intrand AICI.
Concluzie
Otus 28 mm f1.4 vine sa demonstreze ca performanta obiectivelor moderne poate sa ajunga aproape de perfectiune cu putina determinare. Calitatea optica este aproape perfecta cu aberatii cromatice aproape inexistente si putina vignetare. Va face fata senzorilor de mare rezolutie din viitorul apropiat fara probleme. Constructia corpului obiectivului este si ea fara cusur, insa de neacceptat este montura parasolarului care este din plastic si nu este rezistent in timp. Totusi parasolarul in sine este metalic, doar montura interioara este din plastic alaturi de capacele fata-spate, in rest numai laude pentru acest obiectiv. Pretul obiectivului este semnificativ pentru piata din Romania, el se ridica la ~20.500 lei in acest moment. Nu este putin dar pentru cei care isi doresc calitatea absoluta in fotografia de peisaj/arhitectura acest obiectiv isi merita pretul fiind genul de obiectiv care te tine o viata. Otus 28 mm f1.4 poate fi achizitionat sau inchiriat de AICI fiind disponibil pentru montura Canon si Nikon.
PRO
- Calitate a imagini excelenta;
- Constructie fara cusur;
- Inel de focus precis;
- Raport calitate/pret decent;
- Ambalaj premium;
Contra
- Montura parasolar din plastic;
- Voluminos.