Milvus 135 mm F2 este cel mai nou obiectiv lansat de catre Carl Zeiss in urma cu 3 luni. El vine sa inlocuiasca vechiul Zeiss 135 mm f2 ( review aici ), care ramane inca un obiectiv spectaculos. Noul Milvus 135 mm F2 are un design nou si o optica imbunatatita pentru a face fata senzorilor de inalta rezolutie, care sunt prezenti pe Nikon D810 si Canon 5Ds R. Regasim acelasi focus manual si pe acest exemplar, iar acest lucru vine cu parti bune si rele.
Partea buna este ca datorita constructiei si lipsei componentelor electronice, acest obiectiv va putea fi folosit linistit 10 ani de acum inainte. Cursa inelului de focus este de peste 200 de grade, fapt ce permite o ajustare extrem de fina pentru rezultate impecabile. Constructia optica a obiectivului este formata din 11 elemente din sticla, aranjate in 8 grupuri, iar elementul frontal poate fi acoperit de un filtru cu un diametru de 77 mm.
Specificatii cheie:
- Constructie metalica integrala;
- Constructie optica formata din 11 elemente, aranjate in 8 grupuri;
- Focus manual cu o cursa a inelului de peste 180 grade;
- Distanta minima de focus: 80 cm;
- Camp vizual diagonal: 18.7 grade;
- Diametru filtru: 77 mm;
- Compatibil Full-Frame;
- Disponibil pentru montura Canon EF ( ZE ) si Nikon F ( ZF.2 );
- Lungime: 132.1 mm ( ZE ) si 129.1 mm ( ZF.2);
- Greutate: 1059 grame ( ZF.2 ) si 1123 grame (ZE).
Inspectie Vizuala
Milvus 135 mm F2 vine intr-o cutie cu interior din burete albastru.
Ambalare premium pentru un obiectiv de top.
Obiectivul se extinde la maxim cand focalizam cat mai aproape de distanta minima.
Stanga infinit vs Dreapta 0.8 m.
Milvus 135 mm F2 vine cu un parasolar metalic, insa montura lui este din plastic dur.
Constructia obiectivului este superba, ea fiind realizata din metal rezistent cu un finisaj negru mat placut la atingere.
Elementul frontal peste se care poate atasa un filtru de 77 mm.
Montura metalica vine cu o garnitura albastra din cauciuc pentru izolarea impotriva prafului si a stropilor de apa.
Obiectivul este greu, dar se simte foarte echilibrat in mana cat si pe aparat.
Varianta pentru Nikon F este mai usoara cu aproximativ 160 grade decat un Sigma 85 mm Art ( review aici ).
Milvus 135 mm F2 versus Sigma 50 mm F1.4 Art.
Utilizare
Am avut noul Milvus 135 mm F2 atasat de Nikon D750 timp de 4 zile, iar in tot acest timp nu l-am dat jos de pe aparat si am fotografiat cat am putut de mult cu el. Am redescoperit placerea de a focaliza manual si de a fi mai atent la subiect si incadrare. Nu am mai focalizat manual cu un obiectiv de la testarea obiectivului Milvus 85 mm f1.4 ( review aici ). Am realizat trei sedinte foto de portret cu acest obiectiv si am fost uimit de calitatile acestuia.
Cursa inelului de focus este de peste 200 de grade, iar acest lucru permite o ajustare a focusului incredibil de precis si usor. Singurul dezavantaj este ca acest proces este consumator de timp. Inelul se misca foarte fin si precis, fiind o adevarata placere sa il folosesti, dar pacat ca a trebuit sa returnez obiectivul dupa doar cateva zile. Milvus 135 mm F2 este recomandat sa fie folosit doar pentru subiecte statice, fotografia de actiune nefiind punctul lui forte.
Din cele trei sedinte de portret una a fost realizata cu modelul Ana Maria Ilinca ( Aisi ). A fost ocazia perfecta sa pun in valoare calitatea obiectivului si a noului Nikon D750 proaspat achizitionat. Experienta de utilizare a unui obiectiv Zeiss Milvus este intodeauna foarte placuta datorita cursei de focus lungi si fine. Sunt si voi fi atasat de obiectivele Zeiss cu focus manual, pentru performantele excelente cand vine vorba de constructie si calitatea imaginii.
Performanta
La capitolul performanta noul Milvus 135 mm f2 exceleaza din toate punctele de vedere, nu degeaba poarta sigla Carl Zeiss. Pe langa constructia de top, acest obiectiv ofera o calitate a imaginii foarte buna. Optica seriei Milvus este special proiectata pentru a face fata senzorilor de noua generatie cu rezolutii de pana la 50 megapixeli. In fotografiile realizate se pot observa detalii clare la f2 chiar si la o marire de 150%.
Iata cateva exemple:
Toate cadrele sunt marite la 150% si realizate la F2.
Bokeh-ul acestui obiectiv este impresionant, noul milvus reusind sa „topeasca” orice fundal astfel incat atentia ochiului sa fie atrasa de catre subiect, indiferent de fundal. Fotografii de portret rabdatori vor obtine rezultate incredibile cu acest obiectiv. Aberatiile cromatice produse de acesta sunt subtile, insa in majoritatea cazurilor ele nu exista. Flare-ul este si el bine controlat, dupa cum o sa vedeti si in galeria foto de mai jos. Milvus 135 mm F2 are o optica cu o performanta greu de intrecut. Numai obiectivele din seria OTUS ii pot depasi performantele.
Galerie Foto
Asa se manifesta flare-ul.
Toate cadrele de mai sus sunt realizate la F2 si prelucrate subtil in Capture One Pro 10.
Bokeh-ul este spectaculos la F2.
Multumesc Aisi pentru sustinere.
Concluzie
Milvus 135 mm F2 este un obiectiv cu o constructie fara cusur ce are la interior optica de calitate, care va face fata senzorilor de pe Nikon D810 si Canon 5Ds R. Finisajul negru mat si cursa lunga a inelului de focus manual il fac un obiectiv placut si usor de folosit. Pentru cei rabdatori cu focusul manual, Milvus 135 mm F2 va oferi rezultate excelente in materie de bokeh, sharpness, contrast si culori. Este un obiectiv ce nu ar trebui sa lipseasca din trusa oricarui fotograf pasionat de portrete, atat in studio, cat si in aer liber cu lumina naturala.
Obiectivul este disponibil pentru montura Nikon F si Canon EF la un pret de 9813 lei, disponibil exclusiv la F64 ( verifica oferta AICI ). Pretul obiectivului este pe masura calitatii pe care o livreaza.
PRO
- Constructie si finisajul;
- Calitatea optica;
- Inel de focus usor de operat;
- Bokeh excelent;
- Aberatii cromatice minime;
- Raport calitate/pret.
Contra
- Greutatea;