,

Review Synology DS1621+ – NAS cu dotari excelente pentru echipele de productie creativa

Share

Synology DS1621+ este printre cele mai dotate NAS-uri pentru pretentiile entuziastior, acesta face parte din seria modelelor Synology pentru 2021. DS1621+ vine cu 6 sertare pentru HDD de 3.5 inch alaturi de 2 sloturi M.2 NVMe pentru accelerarea volumului de stocare. Exista si un slot de expansiune Gen3 x8 slot pentru a putea atasa placi cu porturi 10 GbE.Aceasta placa poate accelera transferurile pana la 1000 MB/s. Pe partea hardware DS1621+ vine cu procesor Ryzen cu 4 nuclee la 2.2 Ghz si memorie RAM ECC cu expandabilitate de pana la 32 GB. Performanta oferita de hardware permite lucrul direct de pe NAS pentru o intreaga echipa de editori/fotografi/videografi. Desigur acest dispozitiv poate fi folosit si in arhitectura si la studio-uri de randare 3D si animatii.

 

Articol despre Synology DSM ( vezi prezentare ).

 

Si acest NAS ruleaza sistemul Synology DSM care permite fotografilor/videografilor sa isi faca back-up la materiale si sa le distribuie clientilor. Cele 6 Bay-uri ofera o capacitate bruta de stocare de peste 100 TB cu posibilitate de accelerare a timpului de acces cu ajutorul celor 2 SSd-uri mentionate mai sus. Pentru cei care vor sa isi implementeze o strategie de lucru si back-up pe termen lung, acest model ofera expandabilitate, performanta si usurinta de utilizare. In randurile urmatoare am sa va prezint de ce este capabil acest DS1621+ si ce poate sa ofere pentru cei vare vor un Cloud Privat de calitate.

 

 

 

 

 

Specificatii cheie Synology DS1621+

 

  • OS Synology DiskStation 6.2 ( update in curand la DSM 7.0 ) ;
  • 6 sloturi de HDD/SSD cu interfata SATA III;
  • Procesor Quad-Core  AMD Ryzen V1500B la 2.2 Ghz;
  • Memorie RAM: 4 GB DDR4 ECC ( 2 sloturi pentru echipare 2 x 16 GB );
  • 2 sloturi M.2 NVMe pentru accelerare;
  • Expansiune: 1 x Gen3 x8 slot (x4 link) pentru placa de retea 10 GbE;
  • Suporta Transcoding 4K UHD la 120 fps sau chiar 6K;
  • 4 porturi x Gigabit Ethernet;
  • Trei porturi USB 3.0 + 2 eSATA;
  • Suporta configuratii: RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD, Synology Hybrid RAID;
  • Racire cu 2 ventilatoare de 92 mm;
  • Consum de 50+W;
  • Dimensiuni: 166 mm x 282 mm x 243 mm;
  • Greutate: 5.1 Kg.

 

 

 

Inspectie Vizuala

 

Synology DS1621+ vine intr-un ambalaj simplu + un sticker pe care se regasesc dotariile cheie.

Pe partea de design, noul Synology DS1621+ nu se face remarcat prin ceva nou la acest capitol.

Partea din spate a NAS-ului ascunde 2 ventilatoare de 92 mm pentru racire.

Partea de conectivitate include un slot PCIe pentru expansiune cu placutele Synology pentru SSD M.2 extra  sau retea 10 GbE.

Synology DS1621+ vine cu 4 x RJ45 de tip Gigabit.

Porturile USB 3.0 sunt 3 la numar ( 2 in spate si 1 in fata ).

In partea inferioara gasim sub o usa cu acces usor 2 slot-uri de memorie RAM.

Synology DS1621+ poate fi extins cu pana la 32 GB RAM de tip ECC.

Instalata se gaseste o placuta DDR 4 ECC la 2666 Mhz.

Instalarea HDD in sertare se face fara suruburi, prinderile cu plastice laterale sunt sigure.

Synology DS1621+a venit cu HDD-uri Seagate IronWolf de 10 TB ( vezi review ).

Expandabilitatea memoriei RAM nu se opreste aici.

Acest model vine si cu 2 sloturi NVMe M.2 pentru accelerarea volumului de date de lucru.

Modelul a venit cu 2 SSD de 400 GB ( Synology SNV3400 ).

In partea de sus a NAS-ului se gaseste buton On/OFF si cele 6 led-uri de activitate pentru porturile LAN.

Fiecare sertar vine si el cu LED de activitate si securizare individuala ( impotriva extragerilor accidentale ).

 

 

 

Utilizare

 

 

Synology DS1621+ este printre primele sisteme NAS de la Synology care dispune de dotari complete ( din punctul meu de vedere ). Asta permite pentru un workflow de lucru in echipa pentru stocare si rularea multor altor aplicatii in paralel. Faptul ca vine cu un procesor Ryzen lansat anul trecut ofera siguranta unei puteri de procesare si o eficienta avansata. Pe langa procesor se remarca si memoria RAM ECC upgradabila + SSD-urile M.2 NVMe pentru memorie cache. Utilizarea unei memorii ECC alaturi de un volum mare de stocare de date este esentiala la fel ca si stocarea solida pentru accelerarea timpului de access la date. Un exemplu bun de utilizare al acestei accelerari sunt fotografiile si secvente video care trebuie accesate simultan de mai multi membri ai echipei.

 

 

 Synology DS1621+ poate stoca un volum brut de 108 TB  si pana la 64 TB in RAID 6. Expandabilitatea nu se opreste aici, iar cu ajutorul modulelor Synology DX517 ( 5 bay ) fata de cele 6 incluse. Acest model suporta 2 astfel de extensii, ajungand la un total de ~18 bay-uri cu maxim 18 TB instalati in fiecare. Pentru volume asa mari de date este nevoie de un cache de tip SSD pentru a accelera accesul la date a mai multor utilizatori. Pe partea de SSD se pot instala modele de la Synology sau alti producatori precum Kingston/Samsung/Sabrent si multi altii. Capacitatea cache-ului de tip SSD fiind de pana la 16 TB ( 2 x 8 TB ). Personal recomand sa aveti macar 1 TB de stocare cache pentru fiecare 20 TB de stocare utilizabili.

 

 

Partea de expandabilitatea se poate face si pe parte de conectivitate. Acest model vine cu un slot PCIe pe care se pot atasa placi Synology care ofera 1 sau 2 porturi de retea 10 GbE ( poza mai sus ). Aceasta conexiune se dovedeste a fi cel mai crucial upgrade pentru un astfel de NAS. Asta pentru ca HDD de 3.5 inch si 7200 rpm ofera viteze de citire/scriere de ~250 MB/s. Performantele de transfer in reteaua 10 GbE sunt excelente si merita ca intregul sistem sa ofere o performanta cat mai mare de acces si transfer la date. USB-ul frontal ofera posibilitatea de conectare a HDD externe clasice pentru migrarea continutului din vechiul workflow pe noul NAS.

 

 

Punerea in functiune a unui Synology DS1621+ este foarte usor de facut. HDD se instaleaza rapid fara suruburi, iar sistemul de operare Synology DSM ofera o usurinta de utilizare si instalare initiala care este la indemana oricui. Toate NAS-urile Synology sunt cunoscute pentru sistemul de operare prietenos cu incepatorii si cei care nu vor sa isi baga capul cu prea mult aspecte tehnice pentru a utiliza functiile de back-up. Pentru cei care vor sa foloseasca NAS-ul la distributia de continut trebuie sa aprofundeze putin manualul de utilizare, dar nu este nimic complicat la mijloc. Configurarea volumelor de stocare ramane la latitudinea fiecaruia in parte. Pentru a vedea cat de usor de folosit este sistemul de operare va invit sa vedeti demo-ul AICI ( vezi link ).

 

 

DS1621+ vine cu o constructia solida din plastic rigid si mat la exterior alaturi de un schelet metalic la interior. Se simte in mana ca un produs premium, solid si durabil. La baza vine cu picioare anti-derapante si laterale cu logo Synology care permite aerisierea pe ambele parti. Racirea principala este formata din 2 ventilatoare de 92 mm care au grija ca cele 6 HDD sa stea cat se poate de reci in timpul utilizarii. NAS-ul este destul de silentios in IDLE,  dar in load am observat ca ventilatoarele se tureaza destul de tare, acestea fiind mici. Daca nu dormiti cu el in camera noaptea cand date sunt accesate, nu aveti de ce sa va faceti griji. Consumul de energie este unul modic pentru categoria din care face parte. Synology s-a intrecut pe sine la partea de constructie si dotari.

 

 

Performanta

 

Synology DS1621+ vine cu tot ce ar avea nevoie un utilizator prietentios pe partea de dotari si hardware. Recent am facut niste teste pe retelele Gigabit versus 5 GbE si 10 GbE pentru a putea ilustra cam care sunt vitezele care se pot obtine alaturi de un astfel de NAS in diverse tipuri de RAID. Asta sper sa va ajute sa vedeti cam ce asteptari sa aveti de la DS1621+.

 

 

Cam acestea sunt vitezele reale la care va puteti astepta daca instalati HDD/SSD in RAID 0/1 in DS1621+.

Functionarea in reteaua Gigabit a acestui NAS nu ofera prea multe avantaje de performanta dupa cum puteti vedea.

Reteaua clasica limiteaza potentialul NAS-ului foarte mult.

 

 

Concluzie

 

Synology DS1621+ este capabil de lucruri grozave atata timp cat este configurat corespunzator. Dupa cum arata si graficul de mai sus, acesta poate furniza pe 10 GbE viteze fenomenale, dar trebuie upgradat cu placa PCIe. El poate atinge viteze de transfer de peste 250 MB/s cu ajutorul HDD mecanice pe retea 10 GbE. DS1621+ permite lucrul in echipa direct de pe el si poate accelera accesul la fisierele marunte cu ajutorul SSD-urilor instalate in acest sens. Ofera o multitudine de optiuni de partajare si distributie a continutului catre clienti. Sistemul de operare ofera usurinta de utilizare si performanta fara repros datorita unui hardware capabil si optimizat special pentru acesta.

 

Rularea aplicatiilor de back-up pe langa servere de email si servere multimedia este posibila fara prea mare efort. Un aspect care merita mentinal acum la final este usurinta menajarii de catre administrator a conturilor/permisiunilor de utilizare ale NAS-ului.

 

Sunt foarte multe de spus despre acest NAS si al sau DSM, iar pentru a descoperi cat mai multe va invit sa incercati acest Demo Synology ( vezi site ). Acest DS1621+ il vad cel mai util pentru fotografii si videografii care vor sa tina volumul de date organizat la studio sau acasa cu posibilitatea de acces oricand fara limitari de performanta in reteaua locala. Un astfel de dispozitiv poate reprezenta o resursa cruciala de organizare si lucru pentru un studio foto sau echipa de productie. Posibilitatile sunt nenumarate, tine de fiecare dintre voi sa il echipati cu aplicatiile necesare si cel mai important este sa va cunoasteti nevoile.

 

 

Pe partea de costuri DS1621+ vine cu un pret de ~4500 lei pentru unitate, iar SSD + HDD reprezinta un cost aditional. Pe partea de costuri aditionale se mai adauga placa de retea 10 GbE care costa si ea ~1000 lei si memoria RAM care va costa si ea ~500-1000 lei in functie de capacitate. O astfel de solutie complet echipata poate ajunge lejer la 20.000 lei fara unitatile de expansiune. Insa pentru inceput puteti incepe cu un RAID SHR cu 2 HDD-uri si de acolo puteti face expansiune in functie de nevoie.

 

NAS-ul acesta alaturi de celelalte modele din gama Synology sunt disponibile la PC Garage ( vezi oferta )eMAG ( vezi oferta ) CEL.ro ( vezi oferta ) si evoMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul!

 

Va astept sa va alaturati si comunitatii de pe Youtube ( Vezi despre ce este vorba si aboneaza-te AICI ). Am postat recent si un video despre NAS-uri si DAS-uri.

 

 

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut