Sony Alpha 1 este un mirrorless full-frame prin care cei de la Sony isi arata muschii in 2021. Faptul ca o camera poate filma 8K, dar vine si cu senzor de 50 megapixeli si 20 fps-uri cu shutter electronic nu este lucru usor. Sony pare ca au reusit sa ofere o multime de functionalitati intr-un body de sub 800 grame. A sosit la testare timp de 72 de ore, iar cu o camera asa de stufoasa a trebuie sa o testez cam ~40 de ore pentru a face minimul necesar de teste sa pot da o parere rapida despre aceasta.
Sony Alpha 1 este o camera greu de inteles ca si orientare, pentru ca se adreseaza tuturor fotografilor si videografilor. Daca vrei sa fotografiezi in studio azi, iar maine ai de fotografiat tenis si poimaine trebuie sa fimezi, aceasta camera te poate ajuta. La fel si in cazul in care ai nevoie sa filmezi 4K/8K pentru un client care nu are buget de cineva cu RED. Scenariile de utilizare sunt multe, dar pentru cineva foarte talentat atat pe foto si pe video Alpha 1 pare sa fie alegerea potrivita. Studiourile de productie foto si video pot beneficia de ce poate Alpha 1 sa ofere.
Specificatii cheie
- Senzor BSI CMOS de 50 megapixeli ( 8640 x 5760 );
- Procesor de imagine Dual Bionz XR;
- Sistem de autofocus cu 759 puncte ce acopera 92% din cadru;
- Plaja ISO intre 100 si 32000;
- Sistem de stabilizare pe 5 axe ( compensare de 5.5 stopuri );
- Viteza de fotografiere in rafala la 20 fps ( atat cu shutter mecanic si electronic )
- Garnituri imbunatatie pentruprotectia impotriva prafului si a stropilor de apa;
- Inregistrare video 8K la 30 fps / 4K la 120 fps / 1080P la 240 fps ( S-log 3 si HDR sunt disponibile );
- Racire pasiva;
- Shutter electronic 1/32000;
- Shutter mecanic 1/8000;
- Viteza sincronizare flash de 1/400 electronic si 1/320 pe mecanic;
- Ecran tactil (limitat la cateva functii) cu diagonala de 3 inch si rezolutie de 1.44 milioane de pixeli;
- EFV cu magnificare de 0,90x si rezolutie de 9,44 milioane de pixeli;
- Slot card: 2 x SDXC UHS-II / CFexpress Type A;
- Conectvitate: microHDMI, 2 x jack 3.5 mm ( microfon + casti ), USB 3.2;
- Conectivitate wireless: 802.11b/g/n + NFC + Bluetooth;
- Acumulator NP-FZ100 cu autonomie de 600 de cadre;
- Dimensiuni: 129 x 97 x 81 mm;
- Greutate: 737 grame.
Inspectie Vizuala
Sony Alpha 1 in toata frumusetea sa compacta.
Grip-ul lui Sony Alpha 1 este generos si ofera o priza buna pentru palme medii ( exceptie degetul mic ).
Degetul mic nu prea incape pe nici un grip din seria A7 si A9.
Modul de focus si cadenta de fotografiere sunt controlate de cele doua rotite din partea stanga.
Rotitele de compesare a expunerii si a modului de fotografiere.
Grip-ul si usita care acopera sloturile de card.
Sloturile CFexpress A/SD UHS-II ofera viteza pentru descarcarea bufferului la rafale si la filmare.
Vizorul EFV si ecranul articulat au o rezolutie combinata de ~11 megapixeli.
Conectivitatea fizica este bogata si aceasta camera ofera: Port Gigabit – Port Sync – 2 x jack pentru casti si microfon – HDMI full si USB-C.
Exista si o conexiune WiFi.
Acumulatorul FZ100 alimenteaza si Alpha 1.
Diafragma lui Sony 85 mm F1.4 GM.
Odata cu Sony A7s III ( vezi articol ) meniurile Sony au fost reinventate.
Acestea vin integrate si la noul Alpha 1.
Primele Impresii
- Experienta de utilizare este una surprinzatoare, spun asta pentru ca noul Alpha 1 este capabil de orice. Atat cand vine vorba de fotografie si video aceasta camere reuseste sa ofere o multitudine de optiuni si setari pentru aproape orice scenariu intalnit de un fotograf si videograf pe teren sau la studio. Este o camera greu de utilizat de o singura persoana la potentialul maxim.
- Constructia noului Alpha 1 este similara cu Sony A9 II ( vezi articol ). Se simte ca un aparat solid realizat din aliaj de magneziu la interior si la exterior peste care este aplicata un strat de vopsea mata si cauciuc rigid. Nu am observat diferente majore pe partea de constructie fata de seria A9.
- Ergonomia este decenta, dar departe de perfectiune, spun asta pentru ca degetul mic nu poate fi acomodat de grip. Lucru intalnit la toata seria A7 si A9, iar asta se intampla pentru ca Alpha 1 are un corp similar cu A9II. Grip-ul in sine este adanc si ofera o priza buna in timpul utilizarii. Butoanele sunt asezate la indemana si totul cu exceptia latimii de grip pare sa fie in ordine. Abia astept sa implementeze si Sony un grip orizontal pentru camerele Pro.
- Vizorul EFV este spectaculos, iar acesta este o componenta imprumutata de la Sony A7s III. Rezolutia de 9 milioane de pixeli in combinatie cu rata de refresh de 240 Hz ofera o experienta fluida si neintrerupta in timpul utilizarii. Este un vizor cu acoperire mare si detalii clare. Orice mirrorless merita un astfel de vizor EFV.
- Calitatea imaginii oferita de senzorul de 50 de megapixeli este foarte buna pana in ISO 3200, dar dupa imaginile trebuie scalate la rezolutii mai joase pentru ca ele sa arate la fel de bine. Performanta ISO este si ea buna intre valori de 200 – 3200 la 50 megapixeli. Pana la urma trebuie sa ne amintim ca senzorii de 50 megapixeli au tendinta de a avea mai mult zgomot la rezolutii asa mari ( muti pixeli inghesuiti ). Pe partea de video poate ca nu aveti nevoie de 8K acum, dar scalarea si decupajul din aceste secvente este una cat se poate de utila in unele scenarii. Senzorul nou ofera calitate, iar procesoarele Bionz XR ofera o procesare pe masura. Tot ce mai ramane este sa atasati optica G-Master pe montura lui Alpha 1.
ISO 1600.
ISO 3200.
ISO 6400.
ISO 12.800.
ISO 25.600.
ISO 51200.
ISO 102400 arata rau pentru ca este o sensibilitate extinsa.
- Autofocusul este foarte potent si el cu conditia sa fie setat corespunzator pentru ce urmeaza sa fotografiezi. Sunt prezente multe optiuni, iar cea mai noua dintre ele este Bird Eye Autofocus. Am facut un mic test de focus pe care va invit sa il urmariti mai jos.
- Autonomia este rezonabila, iar testand timp de trei zile camera am consumat cam 4 acumulatori. Pe partea de foto un acumulator rezista cam 600-1500 de declansari in functie de modul de folosire ( rafale sau single shot ). Pe partea de video la rezolutie 8K abia daca depaseste 30 de minute, dar este cumva de asteptat acest aspect. Ma bucura faptul ca vad acelasi FZ100 si pe aceasta camera, Sony a dat dovada ca poate dezvolta o camera eficienta energetic.
Pe Alpha 1 merg atat acumulator originali cat si Patona ( vezi articol ).
- Sincronizarea blitului este si ea un aspect important de mentionat la aceasta camera. Chiar daca nu am avut blit Sony de testat pentru shutterul electronic, cel mecanic s-a dovedit ca se poate sincroniza lejer pana la 1/320 cu bliturile cu sincron central.
1/800.
1/320.
Galerie Foto
O serie de portrete facute cu 85 mm F1.4 la F1.4.
Portrete la studio.
Un portret realizat cu 600 mm F4.
Cateva cadre random surprinse tot la studio.
Cateva cadre in parc surprinse cu 600 mm F4.
5 cadre de la antrenamente de tenis pe zgura realizate cu lumina artificiala la ISO 25600.
Imaginile nu arata deloc rau pentru un senzor de 50 megapixeli.
Concluzie
Acum la finalul acestui articol pot sa spun ca Alpha 1 este noul „rege” al seriei mirrorless de la Sony. Acesta este competitor direct pentru EOS R5 si vine sa se impuna pentru cei care vor o camera foto de actiune de inalta rezolutie cu capabilitati video inalte. Pe hartie totul suna bine, iar demonstratia practica ramane sa convinga in viitorul apropiat. Pare a fi o camera cu potential care merita toata atentia celor care cauta sa faca upgrade. Alpha 1 de la Sony va fi disponibila in Romania la un pret de peste 7300 Euro incepand cu luna Martie. Camera fiind deja listata pentru precomanda la F64 la pretul de ~36000 lei ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti blogul ( daca doriti ). Va multumesc!