,

Sigma SD1 Merrill cu senzor CMOS Foveon X3 in teste

Publicat in

Share

Sigma SD1 Merrill este un DSLR cu senzor APS-C de tip CMOS Foveon X3 de 46 de megapixeli mai exact 4.800 x 3.200 pixeli x 3 straturi. Senzorul APS-C X3 Direct Image impreuna cu procesorul dual „TRUE II (Three-layer Responsive Ultimate Engine)” asigura procesarea rapida a imaginilor, la o rezolutie mare si culori reale. Acest senzor are pixeli asezati pe trei straturi, a cate 15.3MP, asemenea peliculei foto. De asemenea, aparatul este dotat cu un excelent sistem de masurare a expunerii ce este format din 77 de segmente si un sistem de focalizare automat cu 11 puncte. Aparatul a fost lansat in 2012 mai exact in luna Aprilie.

 

Specificatii cheie Sigma SD1:

 

  • Senzor performant Foveon X3 CMOS cu o rezolutie de 46megapixeli;
  • Un monitor LCD generos de 3 inch cu 460,000 de pixeli;
  • Sistem de autofocus cu 11 puncte in cruce dubla;
  • Montura: Sigma SA;
  • Acoperire vizor 98%;
  • Viteza de declansare cuprinsa intre 30s si 1/8000;
  • Sensibilitate ISO 100-6400;
  • Fotografiere in rafala cu 6fps;
  • Viteza obturator 30-1/8000 Sec;
  • Procesor de imagine True II Image;
  • Body-ul este izolat impotriva intemperiilor;
  • Carcasa din aliaj de magneziu;
  • Compatibil cu cardurile de memorie Compact Flash;
  • Greutate: 700 grame;
  • Dimensiuni: 14.6 x 11.3 x 0.8 cm;

 

Inspectie Vizuala:

 

sigma sd1 merril

Sigma SD1 Merrill alaturi de Sigma 50 mm f1.4 Art.

Sigma SD1 Merrill

Filtrul de protectie se afla intre elementul din spate al lentilei si oglinda. Avantajos pentru ca senzorul nu se mai murdareste niciodata, cu exceptia uleiului care poate aparea de la mecanismul oglinzii. Corpul este unul foarte bine construit, realizat din magneziu si izolat impotriva intemperiilor.

Sigma SD1 Merrill

Asa arata partea din spate. Putine butoane, comparativ cu alte dslr-uri. Lcd-ul este de rezolutie mica pentru zilele noastre.

Vizorul are o vizibilitate de 98% a cadrului fotografiat cu o magnificare de 0.95x

Sigma SD1 Merrill

Este compatibil cu cardurile de memorie Compact Flash.

Sigma SD1 Merrill

Profilul cu conectori al aparatului.

DSC_0242

In partea de sus avem o patina alaturi de rotita modurilor de fotografiere.

Rotita de on/off este diferita fata de alte dslr-uri. Modul single shot este defapt butonul de On.

Avem si doua rotite pentru controlul parametrilor.

Sigma SD1 Merrill

Vine dotat cu un acumulator Sigma BP-21 care are o autonomie declarata de 500 cadre.

Constructie si Manevrabilitate

 

La capitolul constructie aparatul sta foarte bine, avem un corp dur din magneziu care este facut pentru a fi durabil si folosit in conditii dificile de fotografiere. Pana si compartimentul bateriei are o inchidere metalica de buna calitate, si slotul pentru card este la fel de protejat, regasim si o garnitura din cauciuc pentru etanseizare.  Datorita grip-ului generos aparatul sta foarte bine in mana iar alaturi de Sigma Art este foarte bine echilibrat, confortul dupa 2-3 ore de folosire nu este extraordinar datorita lipsei unui cauciuc moale similar dslr-urilor Nikon/Canon.

 

Performanta si Utilizare

 

Am realizat cateva sedinte foto de portret alaturi de acest aparat, una la exterior si una la interior. Pot spune ca avem de a face cu un aparat usor de folosit dupa 30 de minute de acomodare cu pozitionarea butoanelor, dar exista aspecte precum meniul, deloc intuitiv, alaturi de apasarea uneori greoaie a unor butoane. Vizorul are o magnificare de 0.95x, se vede excelent si este foarte luminos. Viteza de scriere pe carduri nu este foarte mare, deci trebuie sa avem putina rabdare cu aparatul.

Dar rabdarea cu aparatul merita atata timp cat tragem sub ISO 400, pentru ca primim fotografii pline de detaliu si culori cum sincer nu ma asteptam. Culoriile sunt mai vibrante direct din aparat in lumina suficienta fata de Canon 6D sau Nikon D610. Doar LCD-ul calculatorului ajuta sa vedem culorile frumoase si detaliile fotografiei, zic asta pentru ca LCD integrat nu iti creeaza o senzatie de siguranta datorita rezolutiei scazute. Autofocusul este si el decent in lumina suficienta, in lipsa luminii nu prea reuseste sa tina pasul, la un cadru poate dura sa focalizeze si 1-2 secunde. Pe mine aceste aspecte cu ISO mic si autofocus relativ slabut nu ma deranjeaza, avand in vedere ca vorbim  despre un aparat cu o tehnologie de senzor diferita din anul 2012. Este un aparat de 46 megapixeli destinat lucrului in studio exclusiv, cred ca o varianta actuala cu senzor full-frame ar face furori pe piata foto in acest moment. Nu exista mod live-view sau functie de inregistrare video din pacate.

Galerie Foto

sample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill

Doua cadre realizate la interior alaturi de Round Flash Dish ( review in curand )

sample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill

Cadre realizate afara in lumina naturala alaturi de Sigma Art 50 mm f1.4;

sample Sigma SD1 Merrillsample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill

Detalii;

sample Sigma SD1 Merrill sample Sigma SD1 Merrill

Aceste cadre sunt realizate cu Sigma 17-50 f2.8 OS;

Cadrele au fost procesate in programul Sigma Photo Pro 6, exportul este de calitate si reda foarte bine culorile dar viteza de export este mica chiar si pe un desktop puternic (i7 gen4 si 32 GB RAM).

 

 

Concluzie

 

Sigma SD1 Merrill este un DSLR cu un senzor performant cand vine vorba de culori si detalii la valori iso sub 400, fiind un senzor crop totusi cu o rezolutie de 46 megapixeli nu este deloc o performanta rea pentru o lansare din anul 2012. Autofocusul si el este capabil de rezultate decente in lumina suficienta afara, dar este ideal sa fie utilizat in studio alaturi de obiectivele Sigma Art a caror optica vor face o pereche de minune cu senzorul. Constructia este si ea fara cusur si este un aparat durabil, senzorul este ferit intr-un mod unic de praf la schimbarea obiectivelor. Scrierea pe carduri nu este de top cand fotografiem in format RAW la rezolutie maxima. Cu toate acestea a-si recomanda SD1 Merrill persoanelor care lucreaza in studio si vor o rezolutie mare pe bani putini.
Sigma SD1 poate fi achizitionat de la Photosetup ( importatori Sigma in Romania ) la un pret de ~4999 lei ( verifica pret ).

 

PRO:

 

  • Senzor cu o rezolutie de 46 Mpx;
  • Calitatea imaginii foarte buna la valori iso mici;
  • Constructie fara cusur;
  • Manevrabilitate buna;
  • Vizor mare si luminos;

 

Contra:

 

  • Viteza de scriere pe card mica;
  • Lipsa live-view si mod de inregistrare video;
  • Performanta ISO slaba;
  • Autofocus lent chiar si cu Sigma Art 50 mm f1.4;
  • Software-ul Sigma Photo Pro este greu de folosit si functioneaza greu la procesare;

 

Pe site mai regasiti review-uri ale obiectivelor Sigma 24 mm ( aici ) – Sigma 24-35 ( aici ) – Sigma 20 mm ( aici ).

 

 

 

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut