Sigma 14 mm f1.8 Art este cel mai luminos obiectiv ultra-wide disponibil in acest moment pentru fotografi. Acesta a fost lansat alaturi de Sigma 24-70 f2.8 Art si 100-400 mm Contemporary ( review ). Sigma 14 mm f1.8 Art este un obiectiv ultra-wide ce se adreseaza fotografilor ce au nevoie de un unghi de cuprindere generos, alaturi de o diafragma luminoasa cu o optica desavarsita.Optic este realizat din 16 elemente din sticla, aranjate in 11 grupuri, iar la exterior obiectivul ofera o constructie solida realizata in Japonia. Motorul de autofocus HSM este de generatie noua si promite viteza si acuratete imbunatatita, acest motor HSM fiind disponibil si pe Sigma 85 mm Art ( review ), 12-24 Art( review ), 135 mm Art( review ), toate obiectivele avand review-uri realizate.
Specificatii cheie
- Compatibil cu senzorii Full-Frame si APS-C;
- Disponibil pentru montura Nikon F, Canon EF si Sigma;
- Motor de autofocus HSM de generatie noua;
- Diafragma luminoasa de F1.8 cu 9 lamele rotunjite;
- Constructie optica formata din 16 elemente aranjate in 11 grupuri;
- Distanta minima de focus: 27 cm;
- Unghi de cuprindere de 114.2°;
- Dimensiuni: 9,4 cm ( diametru ) x 12,6 cm ( Lungime );
- Greutate: 1170 Grame.
Inspectie Vizuala
Sigma 14 mm Art alaturi de Canon 6D.
Am avut un Canon 5D Mark III pe care nu a vrut deloc sa focalizeze, asadar m-am vazut nevoit sa folosesc ce am avut la indemana.
Designul si forma obiectivului este 90% identica cu Sigma 12-24 F4 Art.
Este cu 20 grame mai usor si mai compact fata de obiectivul amintit mai sus.
Singurul comutator pe care il gasim pe obiectiv este cel de operare al modului de focus.
Focusul manual se face usor pe acest obiectiv datorita faptului ca este un ultra-wide, inelul oferind o focalizare manuala, usoara si rapida.
Obiectivul vine cu parasolar inclus si toc din nailon.
Parasolarul de pe Sigma 14 mm f1.4 Art este integrat.
Inelul de focus este asezat in jurul elementului frontal.
Elementul frontal nu permite atasarea filtrelor, dar cei de la Sigma au lansat un adaptor de filtre ce se adauga pe montura.
Avand elementul frontal atat de bombat si expus, este foarte usor sa murdarim obiectivul de amprente in doar cateva ore de folosire.
Trebuie sa avem grija sa ferim elementul frontal de colturi de masa si alte obiecte ce pot zgaria/fisura usor elementul frontal.
Sigma este un obiectiv compact, dar cu o greutate ce isi face simtita prezenta dupa cateva ore de utilizare.
Utilizare
Sigma 14 mm f1.8 Art m-a insosit la Iasi, alaturi de Canon 6D pentru 4 zile de fotografiat. In afara de 6D am mai realizat cateva fotografii alaturi de 5D Mark IV la Bucuresti. Sigma 14 mm f1.4 Art s-a comportat neasteptat de bine in timpul testelor, dar rezultatele au uimit odata vazute pe ecranul laptopului.
Constructia obiectivului este realizata din policarbonat de cea mai buna calitate care s-a dovedit a fi excelent in timp. Materialul este identic cu cel folosit la primele obiective din seria Art. Finisajele sunt si ele foarte bune si ofera in aspect placut obiectivului, acesta fiind fabricat 100% in Japonia.
Obiectivul este voluminos, greu si trebuie sa avem in vedere ca nu putem atasa filtrul de protectie pe elementul frontal, care este foarte bombat spre exterior. Trebuie avut in vedere ca acest obiectiv are nevoie de atentie sporita in timpul folosirii, cat si de curatari zilnice.
Performanta
Motorul de autofocus HSM de generatie noua este identic cu cel regasit pe Sigma 85 mm, 135 mm Art, acesta fiind mai rapid si mai precis cu pana la 30%. Pe Canon 6D viteza de focus a fost rapida si precisa in 8 din 10 cazuri, dar din pacate LCD-ul acestui aparat inseala destul de mult. Atasat de Canon 5D Mark IV obiectivul s-a comportat excelent, avand viteza si precizie imbatabila in autofocus fata de Canon 6D. Pe Canon 5D Mark III am avut insa probleme de autofocus destul de pronuntate.
Calitatea imaginii oferita de optica din 14 mm F1.8 Art este impresionanta fiind foarte similara cu Sigma 12-24 mm Art ( review ). Contrastul si culorile sunt promitatoare direct din aparat, daca avem expunerea corecta. Sigma 14 mm este foarte sharp in centru inca de la F1.8, iar spre margini de la F4 incepe sa fie din ce in ce mai clar.
Iata cateva exemple:
Canon 6D – F2.5 – 1/4000.
Canon 6D – F4 – 1/250.
Canon 6D – F1.8 – 1/2500.
Canon 6D – F2.8 – 1/1250.
Canon 6D – F5.6 – 1/60.
Canon 6D – F5.6 – 1/1250.
Canon 6D – F2.8 – 1/4000.
Canon 6D – F8 – 1/250.
Canon 6D – F5.6 – 1/640.
Canon 6D – F8 – 1/200.
Canon 6D – F1.8 – 1/4000.
Distorsiunile acestui obiectiv sunt prezente in majoritatea cadrelor, acest lucru fiind totusi de asteptat pentru focala de 14 mm. Daca fotografiem insa un portret central, apoi decupam si aplicam o corectie usoara de perspectiva, putem obtine portrete utilizabile. La fotografierea peisajelor obiectivul ofera un unghi suficient de wide pentru cadre spectaculoase. Am ramas placut impresionat de efectul produs de focala de 14 mm in combinatie cu diafragma luminoasa de F1.8.
Fotografie centrata.
Subiect incadrat spre marginea cadrului pentru evidentierea distorsiunilor.
Vignetarea este si ea prezenta pe la colturi inca de pe la F1.8, dar aceasta incepe sa dispara incepand cu F3.5. Aberatiile cromatice nu prea se lasa observate, ele exista, dar in cantitati prea mici pentru a fi sesizate.
Galerie Foto
Acestea sunt cadrele din IASI alaturi de Canon 6D.
Am realizat cateva fotografii de produs cu Fujifilm X-T2 pentru review-ul ce urmeaza a fi publicat.
Cadrele pot fi solicitate in format RAW la adresa [email protected].
Concluzie
Sigma 14 mm f1.8 Art este cel mai luminos ultra-wide cu motor de focus existent la ora actuala pe piata. Sigma uimeste din nou cu un obiectiv sharp ce are contrast si culori foarte bune. Focala de 14 mm in combinatie cu diafragma de f1.8 ofera niste imagini diferite intr-un mod bun, ce stimuleaza creativitatea persoanelor.
Sigma 14 mm f1.8 Art este disponibil in Romania la Photosetup la un pret de 7495 lei. Daca este prima comanda la magazin poti beneficia de 8% reducere la acest obiectiv sau il poti achizitiona in unul din cele doua pachete promotionale disponibile AICI. Achizitioneaza produsele prezentate din link-urile semnalizate pentru sustinerea blogului. Multumesc.
PRO
- Constructie si finisaje;
- Autofocus precis si rapid;
- Calitatea optica excelenta;
- Aberatii cromatice minime;
- Distorsiuni bine controlate;
Contra
- Elementul frontal necesita ingrijire suplimentara;
- Pretul.
___________________________________________________________________________
Daca ti-a placut acest articol te invit sa te abonezi la newsletter pentru cele mai noi articole.
Casuta pentru abonare se gaseste in partea dreapta sub cele mai recente articole.