Nvidia are disponibile doua tipuri de drivere pentru placile GeForce GTX si RTX ( Game Ready si cele Studio ). Cele GameReady ofera o experienta/performanta cat mai buna in jocuri. Driverele de studio se preteaza cel mai mult pentru creatorii de continut care randeaza alaturi de placile lor Nvidia. Randarile variaza de la procesari foto pana la procesari video/3d si preview-uri de materiale in curs de creatie.
Ca tot se vorbeste despre creatorii de continut, ei bine, acestia sunt oameni care lucreaza cu modele 3D ( graficieni, ilustratori ), fotografi, videografi si arhitecti. Suita de software suportata de catre driverele Studio este mare si se intinde pe mult mai multe domenii.
In trecut am vorbit despre driverele GameReady vs Studio in editarea video ( vezi material ). Materialul de mai jos va fi dedicat Adobe Lightroom si Photoshop. Aplicatiile mentionate sunt dedicate fotografilor care vor sa post-proceseze imagini RAW si sa faca retusare/manipulare a imaginilor ulterior in Photoshop.
Suita de 6 aplicatii Adobe/Topaz/DXO Photolab care suporta accelerare RTX.
Adobe Lightroom Classic si Photoshop CC 2022 beneficiaza de functionalitati de accelerare care se folosesc de nucleele RTX din arhitectura Ampere. Acestea ajuta la aplicarea filtrelor si sporirea rezolutiilor si a detaliilor cu ajutorul modelelor de Inteligenta Artificiala. Pentru a face asta am ales laptopul Gigabyte Aero 15 cu panou OLED. Acest laptop vine cu un procesor i7 din gen 11-a de la Intel si alaturi de o RTX 3070 cu 8 GB de memorie.
Pentru ca in acest material ma concentrez pe performanta RTX 3070 in varianta mobile, iata si specificatiile:
RTX 3070 Mobile
- Procesor Grafic: GA104 ( 8 nm pe proces Samsung );
- Frecventa GPU: 1215 Mhz ( 1620 Mhz in boost );
- Memorie: 8 GB de GDDR6 la
- Bus pe 256 biti;
- Unitati de randare: 5120 unitati CUDA, 160 TMUs, 80 ROPs, 160 Nuclee Tensor si 40 nuclee RTX;
- APU: DirectX 12, OpenGL 4.6, OpenCL 3.0, Vulkan 1.2, CUDA 8.6;
- Interfata: PCI-E 4.0 x16;
- Rezolutie maxima suportata:7680×4320 la 60Hz.
- TDP: 125W.
Inspectie Vizuala Aero 15
Cutia laptopului este colorata si minimalista.
Profilul laptopului este subtire si are maximum 19.9 mm.
Panoul 4K OLED este certificat Pantone.
Racirea placii RTX 3070 este dedicata si la baza are mesh suficient pentru aerul proaspat.
Gigabyte Aero 15 OLED este un laptop serios care vine cu un profil suplu si o putere de calcul serioasa.
Combo-ul i7 11800H + RTX 3070 ofera putere de procesare echilibrata si portabila creatorilor de continut.
Adobe Lightroom CC Classic 2022
In Lightroom Classic exista numai doua functionalitati pe care arhitectura Ampere din RTX 3070 le pot accelera. Prima imbunatatire pe care nucleele CUDA/RTX/Tensor o pot face este accelerarea procesarii si timpul de raspuns al ajuta de cand miscam sliderele pana cand se produc modificarile. Aceste accelerari fiind cel mai vizibile pe ecranele cu rezolutie 4K sau mai mare, la aceste rezolutii utilizarea fiind una mai intensa.
Functia AI “Enhance Details” accelerata de RTX este inca o functie care rafineaza culorile, detaliile RAW-urilor de mare rezolutie. Mai exact fisiere RAW realizate cu Sony A7 R IV ( vezi review ) sau Fuii GFX ( vezi material ) pot fi scalate in sus pentru optimizarea calitatii imaginilor si a rezolutiei.
Iata si demonstratia
Setarile de utilizare ale placii video sunt destul de minimale.
As fi vrut sa vedem mai multe optiuni pentru memoria video si utilizarea mai specifica a nucleelor.
Tool de transform al fotografiilor misca utilizarea pana pe la 10% a placii video.
Aceasta unealta permite corectia distosiunilor si alungirea muchiilor fotografiilor.
Exportul a 50 de fotografii de 100 megapixeli ofera o utilizare de GPU de maxim ~6-7%.
Ultima unealta din LR care beneficiaza de accelerare GPU/RTX/AI este cea de DNG Enhance + SuperResolution.
Aceste doua functii ofera imbunatatirea imaginilor RAW si marirea rezolutiilor in imagini.
Utilizarea lui RTX 3070 in procesul de Enhance a 50 de fotografii RAW de 100 megapixeli variaza intre 42 si 20%.
Lucru destul de interesant si util pentru cei care au camere de mare rezolutie.
Adobe Photoshop CC 2022
Dupa accelerarea proceselor de procesare in Lightroom urmeaza sa vedem ce reuseste AI-ul sa faca in Photoshop. Cea mai populara aplicatie de editare/manipulare a fotografiilor primeste din partea Nvidia cateva imbunatatiri interesante. Cea mai notabila sunt Filtrele Neurale care fac o serie de ajustari automat si se adapteaza in functie de imagine ( Smooth Skin – Super Zoom – Colorize – DepthBlur… etc…. )
Functia de scalare „Super Resolution” este inca o functie care creste „artificial” rezolutia imaginilor mici sau le transforma pe cele cu rezolutie medie in imagini cu densitate de pixeli mult mai mare. Ca ultima imbunatatire se remarca pe lista accelerarea proceselor de Liquify, Smart Sharp si Ajustarea Perspectivei. Aceste functii modifica volumele de pixeli din fotografie lucru care pune la lucru nucleele CUDA din placile video.
Iata si demonstratia functiilor de mai sus
Functia de Super Resolution din Photoshop se activeaza din meniul de preferinte si ulterior de la Image Settings cu Resample setat pe Preserve Details 2.0.
Utilizarea acestei functii nu ofera accelerare prea mare RTX atat cat se se vada in utilizare.
Functia de Liquify pentru portrete si alte subiecte duce utilizarea placii grafice pana la ~10-15%.
Filtrele de Noise/DeNoise utilizeaza si ele la greu placa grafica, mai exact in procente cuprinse intre 20-40%.
Concluzie
Photoshop 2022 si Lightroom Classic beneficiaza de accelerari de proces interesante oferite de Nvidia prin intermediul arhitecturii Ampere ( RTX 3000 ). Fie ca este vorba de cipuri grafice mobile sau din desktop, acestea reusesc sa accelereze prin driverele de Studio majoritatea proceselor bazate pe AI/RTX/Cuda din aplicatiile de editare foto. Din toate demonstratiile de mai sus cele mai „graitoare” au fost cele de DNG Enhacement/Super Resolution din Lightroom alaturi de Liquify si Neural Filters din Photoshop.
Laptopul Gigabyte Aero 15 OLED este un laptop subtire si foarte puternic pe partea grafica. Integrarea unui RTX 3070 intr-un laptop de ~ 20 mm grosime ( inchis ). Acest laptop urmeaza sa primeasca un review dedicat in curand atat pe blog cat si pe canalul nostru de YouTube.
Driverele de Studio pot fi descarcate de AICI ( vezi pagina ), iar placile video Nvidia sunt disponibile in Romania la F64 ( vezi laptopuri ) – PC Garage ( vezi oferta ) – eMAG ( vezi oferta ) – evoMAG ( vezi oferta ) si CEL.ro ( vezi oferta ). Tot in link-urile de mai sus gasiti si laptopul Gigabyte Aero 15 OLED. Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositit sustineti activitatea blogului. Va Multumesc!