Fujifilm GFX 50S este cel mai accesibil mirrorless format mediu si primul aparat de acest gen ce ajunge in teste. Senzorul de 51.7 megapixeli are o suprafata sensibila de 43.8×32.9mm, factorul de crop este de 0.79x, astfel un obiectiv de 120 mm va deveni de fapt un 94.8 mm. Orice obiectiv atasat pe GFX 50S va avea focala inscrisa pe el inmultita cu 0.79. Aparatul ofera pe langa shutter-ul mecanic, unul electronic cu o viteza de pana la 1/16000. GFX 50S este pus in miscare de procesorul de imagine X-Processor Pro si de acumulatorul NP-T125. Ergonomia este asigurata de un grip standard generos. Se poate atasa unul optional, pentru fotografierea confortabila si in modul portret.
Specificatii cheie Fujifilm GFX 50S:
- Senzor CMOS de 51.7 megapixeli;
- Senzor cu o suprafata de 43.8×32.9mm;
- Montura noua Fujifilm G;
- Factor de crop de 0.79x;
- Procesor de imagine X-Processor Pro;
- Slot dual SDXC UHS II;
- Modul Wi-Fi integrat;
- Sistem de autofocus cu 117 puncte ( detectie de contrast );
- LCD tactil articulat de 3.2 inch;
- EFV detasabil OLED cu 2,36 milioane de pixeli;
- Shutter mecanic cu viteza de pana la 1/4000;
- Shutter electronic cu viteza de pana la 1/16000;
- Inregistrare video Full HD la 30 fps;
- Dimensiuni: 147.5 x 94.2 x 91.4 mm;
- Greutate body: 920 grame.
Inspectie Vizuala
Geanta HPRC in care a venit Fujifilm GFX 50S alaturi de trei obiective.
GFX 50S a sosit la test alaturi de Fujinon FG: 63 mm F2.8, 120 mm F4 Macro si 32-64 mm F4.
Asa arata senzorul CMOS de 43.8 x 32.9 mm.
Asa arata montura Fujifilm G, aceasta nu este cu mult mai mare comparativ cu Nikon F si Canon EF.
Dimensiunile corpului sunt sub asteptari pentru un format mediu, iar ergonomic se simte excelent in mana.
Greutatea lui GFX 50S este similara cu un DSLR semi-pro ( Nikon D850 sau Canon 5D Mark IV ).
Portul PC-Sync este prezent in fata.
Iata partea de sus fara si cu vizorul electronic atasat.
Calitatea EFV-ului este foarte buna datorita rezolutiei generoase, iar delay-ul din vizor este unul minim in majoritatea cazurilor.
In partea de sus regasim si rotitele tipice Fujifilm pentru timpul de expunere si ISO. Exista si un ecran pentru afisarea parametrilor alaturi de un comutator pentru modul de autofocus.
Iata si sloturile SDXC UHS-II.
Am folosit cardurile Transcend SDHC Class 3 UHS-II ( review ) alaturi de GFX 50S.
Pe parte opusa sloturilor de memorie gasim porturile si locasul pentru acumulator.
Aparatul vine cu o conexiune USB 3.0 pentru trasferuri rapide direct din aparat si cu intrare pentru microfon.
Acumulatorul Fujifilm NP-T125 promite o autonomie de 400 de cadre.
In partea de jos gasim contactele pentru grip si filetul standard de 3/4 inch pentru atasarea pe trepied.
In partea din spate gasim ecranul tactil alaturi de putinele butoanane care alcatuiesc interfata de control.
Ecranul este articulat pe 3 axe oferit flexibilitate sporita cand este folosit in modul portret.
Balamaua este rigida si nu pare ca va ceda curand.
Cam asa arata GFX 50S in mainile fotografilor.
Articolul de lansare a aparatului in Romania este disponibil AICI.
Utilizare
Am avut GFX 50S alaturi de obiectivele Fujinon FG: 63 mm F2.8, 120 mm F4 Macro si 32-64 mm F4 timp de 7 zile. In tot acest timp am reusit sa fotografiez cu el la show-ul aviatic BIAS, in studio alaturi de Florin Opris si Daniel Ilinca, cat si fotografie de strada alaturi de Cristina One. Am fotografiat cu aparatul in lumina artificiala, cat si in lumina naturala, de la portrete pana la fotografie de produs.
Fujifilm GFX 50S este un aparat solid cu o constructie de calitate realizata din aliaj de magneziu. In aparat sunt prezente si garnituri ce feresc componentele interne de praf si stropi de apa. In timpul utilizarii aparatul se simte foarte solid, aparatul fiind realizat 100% japoneza. Butoanele au raspuns prompt la comenzi, rotitele externe avand o miscare exemplara. Balamaua ecranului LCD tactil are un cadru metalic rigid si ofera miscari precise pe cele 3 axe.
Ergonomia aparatului este buna chiar si fara grip, aparatul fiind atent realizat pentru a se mula dupa mainile utilizatorilor. Pe tot timpul testelor nu am simtit nevoia folosirea cureaua de gat inclusa. Aparatul poate fi utilizat cu o singura mana fara probleme, chiar si pentru modificarea setarilor rapide, acesta avand Q-menu fix deasupra gripului de pe spatele aparatului. Atasand un grip lui GFX 50S, ergonomia creste semnificativ si vom avea un aparat usor de manuit.
Meniurile lui GFX 50S sunt intuitive, iar acomodarea se face rapid. Datorita ecranului tactil sensibil putem naviga prin ele usor si rapid, fara a fi nevoie de prea multe apasari pe interfata fizica. Butonul pentru meniul rapid este foarte bine pozitionat si in paralel cu rotitele de ajustare, putem modifica rapid parametrii cu o singura mana, fara prea mare efort.
Autonomia aparatului este dezavantajul major al acestuia. Valoarea autonomiei declarata este de 400 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului NP-T125 . In conditii reale de utilizare nu am reusit sa obtin mai mult de 350-425 de cadre, cu o singura incarcare. Autonomia este un defect comun printre mirrorless-uri, acesta fiind pretul platit pentru miniaturizare. Cel mai bun sfat pentru „remedierea” acestui defect este sa achizitionati minim 2-3 acumulatori si un incarcator de priza pentru utilizarea in studio.
Performanta
Calitatea Imaginii
Calitatea imaginii oferita de senzor este buna, iar cu obiectivele disponibile, rezultatele obtinute sunt promitatoare, mult mai mult decat te-ai astepta de la cel mai ieftin mirrorless medium format. Imaginile marite chiar si la 150% ofera o calitate si claritate buna. Senzorul cu suprafata generoasa si putini megapixeli ( in comparatie cu senzori FF actuali ), alaturi de optica buna din obiective, ofera rezultate foarte clare si pline de culori naturale, cu un contrast placut.
Iata cateva exemple marite la 100% si 150%:
Marita la 150% se vad perfect detaliile arhitecturale.
120 mm la F4.
La 150% se vad vasele de sange.
120 mm la F4.
Autofocus
Sistemul de autofocus are 117 puncte ce functioneaza pe baza detectiei de contrast. Sistemul de focus nu este unul extrem de rapid, asadar nu am fost foarte surprins cand la BIAS avioanele in viteza nu au fost mereu in focus. Au fost si suficiente cadre focalizate foarte bine, sistemul oferind o viteza medie de autofocus care sa multumeasca fotografii de studio si pe cei care fotografiaza portrete si fashion afara. Selectia punctelor de focus se face usor, cu ajutorul butonului directional. Am fotografiat alaturi de GFX 50S portrete la interior si exterior in lumina naturala si pot sa spun ca sistemul de autofocus este bun, exact ce la te-ai astepta de la un format mediu accesibil.
Performanta ISO
Performanta ISO la aparatele de tip Medium Format nu este in general prea buna. Cu acest gen de echipament, in mod normal, se fotografiaza cu suficienta lumina naturala combinata cu cea artificiala pentru a nu fi nevoie sa ridicam sensibilitatea ISO prea sus. Generatiile noi de senzori si de procesoare de imagine au permis in ultimii ani o redresare al acestui aspect. Fujifilm GFX 50S are o performanta ISO decenta, mai exact in lumina de calitate, cum ar fi cea de la apus, cand poti fotografia la ISO 2000 color fara prea mari probleme. Cand vine vorba de fotografierea in format alb-negru, valorile pot urca pana la ISO 4000. Zgomotul de imagine reprodus este unul foarte placut pe monitor, iar pe hartie arata nemaipomenit, exact cum suntem obisnuiti cu modelele Fujifilm din ultimi anii. Fujifilm X-T2 ( review ) este inca un exemplu bun cand vine vorba de aspectul zgomotului de imagine la ISO mare. La imaginile zgomotoase, vine in ajutor si rezolutia mare a senzorului, acest fapt ajutand la scalarea la 24 de megapixeli de la 50, astfel imaginea arata mult mai bine.
Iata si cateva exemple:
ISO 800
ISO 3200
ISO 3200
ISO 6400
ISO 12800
ISO 12800
Viteza
Viteza de reactie este decenta, motiv pentru care acest aparat nu este facut pentru fotografia de actiune. Sistemul de focus este suficient de rapid pentru fotografia de portret, peisaj si in fotografia de studio. Navigarea prin meniuri este suficient de rapida si intuitiva, permitand aparatu nu ramane in urma cu executarea comenzilor. Scrierea datelor pe card se face rapid si nu incetineste aparatul, dar trebuie sa folosim carduri ce au doua randuri de pini pe spate, mai exact SD UHS-II U3. Aceste carduri sunt singurele capabile sa scrie fisierele RAW de 100+ MB pe care le genereaza aparatul la fiecare declansare.
Optica
Optica din segmentul Medium Format este scumpa spre foarte scumpa, intrucat obiectivele trebuiesc construite din sticla de calitate care sa ofere pe toata suprafata senzorului claritate, contrast si o buna reproductie a culorilor cu ajutorul senzorului. Pe langa aceste provocari, trebuie sa reduca pe cat se poate de mult aparitia de aberatii cromatice, flare si ghosting. Cele trei obiective testate alaturi de GFX 50S ofera optica de calitate care sa rivalizeze si sa depaseasca calitatea opticii pentru senzorii full-frame. In acest moment exista trei lentile disponibile pentru montura Fujifilm G, acestea fiind cele mentionate mai sus. Cel mai ieftin obiectiv este Fujinon GF 63mm F2.8 R WR, acesta avand un pret de 7200 lei. Focala acestuia este echivalentul a 50 mm si ofera o calitate foarte buna a imaginii. Celelalte doua obiective au preturi ce sar de 11.000 lei. Preturile sunt echilibrate si destul de mici pentru suprafata senzorului.
Galerie Foto
Fotografii realizate de Cristina One.
Fotografii realizate de Florin Opris.
Geanta Think Tank Retrospective 10.
BIAS 2017
Concluzie
Fujifilm GFX 50S este un mirrorless ce are multe de oferit la cel mai mic din acest segment din piata. Calitatea imaginii este excelenta pentru fotografi de peisaj si studio. Eu am ales in schimb sa fotografiez in lumina naturala la exterior 90% din timp. Constructia este solida, iar aparatul este izolat cu garnituri impotriva prafului si stropilor de apa, pentru utilizarea la exterior. Cele doua sloturi SDXC ofera posibilitatea de inregistrare in back-up si sunt compatibile cu standardul UHS-II pentru scrierea rapida a fisierelor RAW de 100 MB +. Performanta ISO este surprinzator de buna, iar viteza de autofocus nu il face sa fie chiar cel mai lenes aparat foto actual. Este un aparat echilibrat ce reuseste sa ofere calitate o imaginii superioara aparatelor full-frame, la un pret de DSLR high-end, lucru nu este usor de realizat.
Pretul unui GFX 50S body in Romania este de 32.000 lei ( oferta ), iar obiectivele au un pret curpins intre 7500 si 13000 lei ( vezi oferta ). Optional este disponibil si gripul VG-GFX1 la un pret de 3000 lei ( vezi ofera ). Pretul unui acumulator suplimentar este de 450 lei, iar un incarcator suplimentar costa 350 de lei ( oferta ).
PRO
- Constructie;
- Calitatea imaginii;
- Slot dublu SDXC UHS-II;
- Raport pret/performanta imbatabil;
- Compact si usor;
- Usor de folosit;
Contra
- Autonomia;
- Autofocus lent uneori;