,

Panasonic GX80: Un mirrorless usor de folosit in test

Share

In urma cu aproape o luna am primit de la Panasonic Romania noul GX80 in test. Panasonic GX80 este un mirrorless cu senzor Live MOS cu rezolutie de 16 megapixeli, cu o dimensiune fizica de 17.3 x 13.0 mm. Senzorul ofera posibilitatea inregistrarii video la rezolutie 4K si extragerea de cadre la 8 megapixeli din secventele filmate. O alta functie ce merita mentionata este Post-Focu; cu ajutorul ei puteti selecta zona focalizata ulterior. Acestea sunt doar o mica parte din capabilitatile lui GX80. In randurile urmatoare va voi arata ce parere mi-am format despre acest micut aparat in cele doua saptamani de teste.

 

 

Specificatii cheie:

 

  • Senzor Live MOS cu o rezolutie de 16 megapixeli;
  • Plaja ISO cuprinsa intre 200 si 25600;
  • Inregistrare video la rezolutie 4K ( 100Mbps ) la 30 fps;
  • Sistem de stabilizare DUAL IS ( Senzor + lentila );
  • Sistem de autofocus cu 49 de puncte selectabile;
  • Functie de Post-Focus;
  • Slot card: SD/SDHC/SDXC;
  • Module Wi-fi si NFC integrate;
  • LCD tactil de 3 inch cu rezolutie de 1.04 milioane de pixeli;
  • Vizor EFV cu 2,76 milioane de pixeli si magnificare 1.39x;
  • Shutter mecanic (1/4000) si electronic ( 1/16000);
  • Fotografiere in rafala la 8 fps;
  • Autonomie declarata de 290 cadre;
  • Greutate: 426 grame;
  • Dimensiuni: 122 x 71 x 44 mm.

 

Inspectie Vizuala

 

 Panasonic GX80 (5)

Panasonic GX80 este un mirrorless suplu si usor; in partea de sus gasim o patina standard alaturi de un minim de controale fizice.

Putem observa si blitul retractabil alaturi de rotita de control de langa butonul declansator.

Panasonic GX80 (6)

Iata vizorul alaturi de senzorul automat pentru ochi.

Panasonic GX80 (7)

LCD rabatabil este foarte util in diverse situatii, iar faptul ca este si tactil ajuta la controlul aparatului usor si rapid in unghiuri de fotografiere dificile.

Panasonic GX80 (4)

In partea din spate regasim una din rotitele de control alaturi de comutatorul ON/OFF.

Panasonic GX80 (8)

Iata senzorul alaturi de montura metalica inconjurata de un plastic texturat ce imita pielea.

Panasonic GX80 (1)

Panasonic GX80 a sosit in test alaturi de obiectivele: Panasonic LUMIX G F1.7 42.5mm, Panasonic LUMIX G 20mm f/1.7 si Panasonic Lumix G Vario 12-32mm.

Utilizare si Performanta

 

Panasonic GX80 a fost alaturi de mine timp de 14 zile impreuna cu cele trei lentile mentionate mai sus. Cu ajutorul lui am realizat in acest timp o mica sedinta foto alaturi de o sesiune de fotografie de produs pentru blog. Am fotografiat noul Fujifilm Xpro2 ( review ) alaturi de o mica campanie promotionala pentru facebook. Am incheiat testele cu o sesiune de fotografii landscape pe un drum foarte drag mie. Micutul aparat a facut fata cu brio la toate provocarile la care l-am supus.

 

Autonomia aparatului nu este cea mai grozava, nu am reusit sa realizez mai mult de 300 de cadre cu aparatul la o incarcare. Specificatiile producatorului se confirma in acest caz, insa autonomia este mica. Din fericire acumulatorul de 1025mAh poate fi reincarcat prin intermediul portului microUSB cu care este echipat. Incarcarea aparatului se poate realiza de la priza, powerbank si chiar de la un panou solar.

 

Manevrabilitatea micutului aparat este buna si poate fi manevrat cu o singura mana fara probleme. Pe tot timpul utilizarii am folosit o curea de mana 4V Design Ergo  ( review ), cu ajutorul ei am avut aparatul atasat in siguranta de incheietura. Majoritatea controalelor fizice sunt accesibile si pot fi operate cu mana stanga cu usurinta. Constructia aparatului este buna la prima vedere.

 

Finisajele sunt de buna calitate, insa pentru a ne da seama cu exactitate de aceste aspecte trebuie sa utilizam aparatul perioade indelungate. In utilizarea mea aparatul s-a miscat ireprosabil ca viteza de operare, nu am intampinat nici un fel de probleme cand vine vorba de viteza de reactie in general. Viteza de 1/16000 a shutterului electronic impresioneaza, cu ajutorul lui am reusit sa fac cateva fotografii cu obiecte care „leviteaza”.

 

Calitatea imaginii este una excelenta atunci cand folosim obiectivele lumix 20 si 42.5 mm. Senzorul reuseste sa ofere si o performanta ISO impresionanta pentru dimensiunile lui. Am descoperit ca ISO1600 pentru fotografiile color este perfect utilizabila, asta daca reusim sa nu avem prea multe umbre in fotografii. Pentru fotografia alb/negru valoarea poate creste pana la ISO2500 fara probleme, performante excelente pentru un senzor MTF. Calitatea imaginii oferita de noul GX80 va multumi orice fotograf ce nu doreste sa faca o investitie masiva intr-un aparat mirrorless.

 

Sistemul de autofocus este rapid, exact ce ne asteptam de la un aparat foto mirrorless. Rare au fost situatiile in care sistemul a avut probleme in a focaliza, cele 49 de puncte selectabile isi fac treaba excelent. Aceasta performanta se datoreaza si conditilor de lumina in care a fost testat aparatul, el nefiind testat in conditii de lumina extrem de dificile.

 

 

 

Galerie Foto

 

Iata cateva cadre obtinute cu Panasonic GX80.  ELe au fost prelucrate in Capture One Pro 9 si Lightroom, iar fisierele originale pot fi solicitate AICI.

Panasonic GX80 (7) Panasonic GX80 (8) Panasonic GX80 (9)

In aceste doua fotografii am folosit shutterul electronic la 1/16000, ISO 800 si f1.7 de pe obiectivul de 20 mm.

Panasonic GX80 (2) Panasonic GX80 (3) Panasonic GX80 (4) Panasonic GX80 (5) Panasonic GX80 (6)GX80 (1) GX80 (2) GX80 (3)

Concluzie

 

Panasonic GX80 este un mirrorless usor de folosit ce vine cu o calitate buna a imaginii alaturi de o greutate redusa. Toate acestea il fac aparatul perfect pentru vacanta si de folosit zi de zi ca alternativa la DSLR-ul mare si greu. Principala lui problema este autonomia alaturi de lipsa izolarii minime impotriva elementelor. GX80 este plin de dotari de top si in practica face fotografii foarte bune. Nu exista nici un motiv sa nu recomand acest mirrorless tuturor fotografilor amatori cat si profesionisti  care sa uite de echipamentele foto scumpe si doar sa fotografieze cu ceva usor si de calitate.

 

Panasonic GX80 este disponibil la F64 in kit alaturi de Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S la un pret de aproximativ 2900 lei ( verifica pret ).

 

PRO

  • Usor de folosit;
  • Calitatea imaginii;
  • Performanta ISO buna;
  • Autofocus rapid si precis;
  • Constructia;
  • Stabilizarea pe 5 axe lucreaza impreuna cu stabilizarea obiectivelor;
  • Compatibil cu incarcarea de la un powerbank/panou solar;
  • LCD tactil si mobil;
  • Raport calitate/pret foarte bun.

 

Contra

 

  • Autonomia;
  • Lipsa izolarii impotriva prafului.

BANNER

Daca esti in cautarea unui sistem de editare foto sau video configurat de la zero pentru nevoile tale, ai ajuns unde trebuie. Dupa o mini sesiune de consultanta rapida putem pune la punct un Desktop PC mic sau mare pentru post-procesare de continut sau grafica.

Consultanta personalizata

Configurare personalizata

Eficienta

Sari la conținut