In urma cu doua luni am primit in test Nikon D500 de la Nikon Romania. Acest DSLR este varful de gama din seria DX. Vine cu un corp solid din aliaj de magneziu, avand o constructie similara cu Nikon D810 si imprumuta LCD-ul rabatabil si designul gripului de la Nikon D750. Sistemul de autofocus cu 153 puncte vine cu 99 in cruce este preluat de la actualul Nikon D5. La capitolul conectivitate Nikon D500 sta foarte bine, avand prezente conexiuni Bluetooth, Wi-fi si NFC integrate. Este capabil sa fotografieze la 10 FPS si sa inregistreze secvente video 4K la 30 fps progresiv. Este un aparat ideal pentru fotografii sport si wildlife si o alternativa la Canon 7D Mark II ( review aici ).
Specificatii cheie:
- Senzor CMOS 20.9 Megapixeli;
- Procesor de imagine EXPEED 5;
- Ecran articulat si tactil de 3.2″ cu 2,539k puncte;
- Filmare la rezolutie 4K la 30 fps;
- Sistem de autofocus cu 153 puncte;
- Sesibilitate ISO 51200, expandabila pana la ISO 1640000;
- Fotografiere in rafala cu 10 fps;
- Viteza Shutter de pana la 1/8000;
- Conectivitate Wi-Fi, Bluetooth si NFC;
- Time Lapse, pana la 9999 cadre;
- Slot memorie dublu ( XQD + SDXC );
- Corp din magneziu, izolat impotriva apei si a prafului;
- Greutate: 860 grame;
- Dimensiuni: 147 x 115 x 81 mm.
Inspectie Vizuala
Partea din fata are un design similar cu Nikon D810 datorita porturilor PC Sync si cel pentru telecomanda.
Avem prezent si un buton de tip functie care este programabil.
Interfata de conectivitate fizica este formata dinr-un port USB 3.0, o mufa jack pentru microfon si casti pentru monitorizarea sunetului alaturi de un port HDMI.
Pe langa conexiunile fizice avem disponibile conexiuni: Wi-fi, NFC si Bluetooth.
In partea din spate regasim LCD tactil articulat alaturi de un joy-stick pentru controlul punctelor de focus.
Tot nou, regasim un buton functie programabil, in rest avem interfata clasica de control ce se regaseste pe toate DSLR Nikon mai noi.
Iata LCD articulat imprumutat de la Nikon D750.
Ecranul este sensibil la atingere doar in modul de vizionare al imaginilor.
Noul buton de ISO este pozitionat fix sub butonul declansator.
La capitolul stocare, Nikon D500 ne ofera doua sloturi de memorie, un XQD si un SDXC.
Dupa cum suntem obisnuiti, putem fotografia in back-up si cu acest aparat.
Iata rotita de control cu cele 4 butoane superioare, aceasta se regaseste doar la aparate din categorie PRO de la Nikon.
Acesta tine locul rotitei cu moduri de fotografiere, aceasta fiind similificata.
Vizorul are 1X magnificare si 100% acoperire atat pe verticala cat si pe orizontala.
La capitolul ergonomie Nikon D500 vine cu un grip generos. Acest lucru se datoreaza pozitionarii acumulatorului invers fata de cum suntem obisnuiti pana acum.
Regasim aceasta pozitionare si la Nikon D750. Acest lucru este un mare castig pentru ergonomie.
Nikon D500 foloseste acumulatorul EN-EL15 ce se regaseste pe toata gama actuala de aparate, de la Nikon D7100 in sus.
Nikon D500 a fost testat alaturi de gripul Pixel Vertax D17.
Gripul vine cu o constructie solida si un cauciuc texturat dupa cele originale ale aparatului.
In partea din spate, avem un joystick suplimentar alaturi de rotita si butonul AF-On;
In partea din fata gasim butonul declansator suplimentar alaturi de rotita de ajustare. Alinierea dintre corp si grip nu este grozava, insa odata atasat gripul nu are joc.
Tensionarea rotitelor este buna, iar constructia gripului este decenta.
In grip intra un singur acumulator EN-EL15.
Utilizare
Am fotografiat alaturi de Nikon D500 timp de 8 zile, iar in tot acest timp am realizat cu ajutorul lui fotografii de produs si de portret. Am realizat 2 sedinte foto de portret cu acest aparat alaturi de un eveniment pentru Audi Romania. In timpul petrecut pe teren aparatul s-a descurcat foarte bine. Aparatul a facut fata fara probleme, desi a venit cu 80.000 de cadre la bord si o uzura vizibila.
Sistemul de focus a fost testat intr-o serie de scenarii pentru urmarirea subiectelor dinamice. Acest aparat se descurca fenomenal la urmarirea subiectelor la fotografierea in rafala. Viteza aparatului este impresionanta, fiind un DSLR realizat pentru timp de reactie rapid si precis de fiecare data cand apasam pe butonul declansator. Autonomia unui acumulator este de peste 1000 de cadre per incarcare, iar ecranul LCD tactil de mare rezolutie permite marirea fotografiilor pana la 100% pe teren pentru a ne asigura cele mai bune rezultate.
Comparabil cu Nikon D810 nu exista diferenta la capitolul constructie, nici nu ar trebui, avand in vedere ca are cel mai ridicat pret pentru un aparat cu senzor APS-C. Designul pastreaza linia Pro si se aseamana izbitor tot cu Nikon D810, cu exceptia ergonomiei mult imbunatatita, pe care o mosteneste de la Nikon D750. Nikon D500 este foarte manevrabil datorita gripului generos, iar pentru utilizatorii cu maini medii nu va reprezenta o problema manevrarea lui chiar si fara strap, nu va scapa din mana prea usor, insa recomand folosirea unui strap.
Performanta
Sistemul de autofocus este dotarea cheie a acestui aparat, deoarece vine cu noul sistem de focus. Avem prezent un modul cu 153 de puncte dintre care 99 sunt puncte in cruce, iar acestea se intind pe aproape tota suprafata vizorului optic. La utilizarea in fotografia de actiune acest lucru este un mare plus cand vine vorba de compozitie, astfel ne putem baza pe orice punct de focus din cadru, la fel de bine cum o facem pe cel central la majoritatea aparatelor DSLR. Sistemul de autofocus este capabil sa urmareasca subiectul foarte bine, si am ramas placut impresionat.
Performanta ISO a acestui aparat este demna de toata lauda, avand in vedere ca este un aparat foto cu senzor DX. Se poate fotografia linistit cu valori ISO 3200 atata timp cat ai parte de lumina de calitate. Rezultatele vor fi pe masura asteptarilor, iar in fotografia alb-negru poti urca pana la ISO 6400 cu usurinta. Vom avea parte de granulatie, insa va arata foarte bine. Valorile extinse pot fi utile in cazuri izolate unde nu exista alternative, dar valoarea ISO 1.640.000 este departe de a fi utilizabila.
Iata un mic test de performanta ISO pentru curiosi.
ISO 1600
ISO 6400
ISO 12800
ISO 25.600
ISO 51.200 – zgomotul de imagine devine puternic vizibil.
ISO 1.640.000 este inutilizabil.
Fotografiile de mai sus la rezolutie maxima pot fi solicitate la [email protected]
Calitatea imaginii este formidabila, mai ales cand avem atasat un obiective Sigma Art. Am fotografiat pe parcursul review-ului cu Sigma 50 si 24 mm f1.4 Art, obiective ce au reusit sa puna in valoare senzorul lui D500 cu adevarat. Am ramas placut surprins de consistenta sistemului de autofocus pe obiectivele Sigma Art.
Iata cateva exemple care va vor convinge cu siguranta:
Fotografii marite la 100%, procesarea lor de baza a fost realizata in Capture One Pro 10( articol).
Galerie Foto
Reviewul pentru RoundFlash Strip este disponibil AICI.
Ultimele cadre sunt realizate alaturi de Aisi.
Concluzie
Nikon D500 este urmasul batranului Nikon D300s. Aparatul ofera constructie solida si ergonomie similara cu Nikon D750. D500 are prezent un modul de autofocus identic cu cel regasit pe Nikon D5. Acest modul ofera o viteza si o acuratete de autofocus imbatabila. Nimic din ce am testat pana acum nu este atat de rapid si precis. Noul varf de gama cu senzor crop ofera toate dotarile necesare pentru a rivaliza cu Canon 7D Mark II si a multumi fotografii de sport si wildlife. Calitatea constructiei se ideala pentru medii dificile de utilizare, iar ergonomia il fac o placere sa lucrezi cu el.
Nikon D500 este disponibil in acest moment la un pret de 8999 lei la magazinele partenere Nikon. Il puteti achizitiona de la F64, Camere Digitale.ro si Yellow Store ( click pe numele fiecarui magazin pentru a verifica oferta.
PRO
- Constructie solida;
- Ergonomie excelenta;
- Autofocus consistent in orice situatie;
- Joystick pentru selectia punctelor de focus;
- Calitatea imaginii;
- Inregistrare video 4K;
- LCD tactil de calitate.
Contra
- Pretul piperat.