Monitoarele portabile nu mai sunt o raritate in 2025 si sunt din ce in ce mai utilizate. Cel mai nou astfel de monitor sosit la review este un Verbatim de 17 inch cu panou tactil si rezolutie 4K. Este un model care are o rezolutie excelenta si o luminozitate de 400 niti pentru o utilizare consistenta pe langa aproape orice panou de laptop modern. Este foarte important sa existe cat mai putine diferente intre monitorul primar si cel secundar atunci cand lucrezi. Pana acum, multe monitoare portabile aveau luminozitate de 250-300 niti maxim, dar se pare ca Verbatim au scos un astfel de monitor care este luminos, dar si accesibil.

Monitorul vine cu o rata de contrast de 1200 : 1 si poate afisa pana la 16.7 milioane de culori. Din ce imi dau seama pare a fi un panou IPS pe 8 biti nativ. Timpul de raspuns este de 6 ms, iar rata de refresh de 60 Hz. Deci clar nu este un monitor de jocuri, dar pentru productivitate, alaturi de laptop sau MacMini, poate fi exact ce trebuie. Vine cu o conexiune HDMI standard si 2 porturi USB-C. Carcasa este metalica, iar panoul in sine are un finisaj mat. Mai multe despre acest monitor si experienta mea cu el alaturi gasiti in randurile urmatoare. L-am folosit alaturi de MacMini si cele 2 laptopuri cu Windows din dotare.
Specificatii cheie Verbatim 17 inch
- Panou IPS tactil cu diagonala de 17.3 inch;
- Suporta pana la 10 interactiunis imultan pe ecran;
- Rezolutie: 3840 x 2160 pixeli ( raport 16:9 ) cu rata de refresh de 60 Hz;
- Timp de raspuns: 6 ms;
- Luminozitate: 400 cd/mp si un contrast de 1200 : 1;
- Panoul are o profunzime de culoare de 8 biti per canal;
- Poate afisa pana la 16.7 milioane de culori
- Color Gamut: Adobe RGB: acoperire 96% / DCI-P3: acoperire 100%;
- Conectivitate: 2 x USB-C ( alimentare directa ) – 1 x HDMI 1.4 – 1 x Jack 3.5 mm;
- Panoul consuma 8 Watti;
- Dot pitch de 0.179 mm;
- Stand ajustabil din doua puncte;
- Dimensiuni: 396 x 236 x 8-14 mm;
- Greutate: 1640 grame.
Inspectie Vizuala



Cutia este mare si subtire, specificatiile complete se afla pe spate.
Consumul energetic este calculat la 19 kWh pe an.




In cutie, pe langa monitor, cabluri USB, se mai gaseste tocul moale de transport si alimentatorul de priza de ~33W.





Pe partea de conectivitate, monitorul vine cu 2 porturi USB-C + 1 x USB-A si un HDMI + un jack de 3.5 mm.





Spatele monitorului este metalic si are un stand solid care permite ajustarea unghiului de vizualizare.



Cam asa arata monitorul din fata, este mare si totusi foarte portabil.
Utilizare
Monitorul Verbatim de 17.3 inch este usor de folosit, se alimenteaza din USB-C si semnalul vine tot de acolo. L-am incercat asa alaturi de un Asus Zephyrus G14 si un Vivobook 15 OLED si, desigur, alaturi de noul MacMini cu M4 ( vezi produs ). L-am folosit pentru editare foto, sa redactez text si, evident, sa ma uit la filme 4K. Totul s-a desfasurat fara probleme. M-am si jucat cateva ore, dar titluri Arcade, nimic prea rapid. Cei 60 Hz nu ajuta prea tare.

Imaginea este clara, dar ma deranjeaza tare finisajul glossy al panoului. Reflecta tot in jurul tau, deci trebuie sa ai mare grija cand il pui alaturi de laptop sa fie intuneric in spatele setupului. In afara de asta, monitorul este usor de ”tolerat” pe birou. Se instaleaza usor cand folosesti cablul USB-C ( alimentare si semnal cu un singur cablu ). Daca ai nevoie de HDMI, ai nevoie sa conectezi la sistemul gazda doua cabluri. Totul dureaza 5 minute.

Pe partea de constructie, Verbatim de 17.3 inch se prezinta mai bine decat ma asteptam. Carcasa este realizata din metal, este greu si solid asamblat. Nu are degeaba 1.6 kilograme, butoanele fizice sunt 3 la numar, iar cu ajutorul lor se ajusteaza volumul si se face navigarea prin meniuri. Per total, Verbatim reuseste o implementare excelenta care pe alocuri este mult mai buna decat alti producatori consacrati de panouri portabile.
Performantele panoului
Am testat performantele panoului Verbatim 17 4K alaturi de MacMini cu M4 si iata ce rezultate am obtinut:

Gamutul de culoare impresioneaza pentru un monitor portabil.
100% sRGB si 99% DCI-P3 nu este rau deloc.


Uniformitatea culorilor este si ea foarte buna.


Uniformitatea luminantei este o alta poveste, monitorul putea sta mult mai bine in anumite cadrane.

Valorile DeltaE ( deviatia culorii ) sunt ok, nu te poti baza pe acest panou sa editezi cu cea mai inalta precizie.
Acum ca ati vazut performantele panoului masurate cu echipament specializat, este randul meu sa vorbesc despre ceea ce am vazut pe el. Rezolutia 4K in diagonala de 17.3 inch face ca tot ce vizionezi pe panou sa fie de o calitate exemplara. Fotografiile si video-urile de mare rezolutie se vad clar si luminos intr-o camera rezonabil iluminata. Imi place calitatea imaginii, echilibrul contrastului si claritatea. Te poti ajuta de acest monitor pentru lucru in suita Microsoft Office, dar si pe partea de multimedia ( filme, muzica si jocuri ocazional ). Mi-ar fi placut sa vad acest panou cu 100 Hz macar.
Concluzie
Monitorul Verbatim de 17 inch reuseste sa impresioneze prin constructie, calitatea panoului si o constructie excelenta. Chiar daca vizual meniurile sunt rudimentare, exemplarul isi face treaba in utilizare alaturi de orice laptop cu conexiune USB-C DP si alaturi de MacMini cu M4. Este o placere sa il ai ca monitor secundar datorita celor 400 niti si a panoului IPS decent , pacat ca are finisaj glossy. Utilitatea sa nu poate fi pusa la indoiala, mai ales pentru cei dintre noi care lucreaza la un laptop si au nevoie de extra spatiu de lucru, dar nu pot renunta la portabilitate.

Seria de monitoare portabile Verbatim include si variante de 14, 15 si 17 inch. Exista rezolutii 1080P si 4K ( pentru 15 si 17 inch ). Preturile variaza intre 700 lei ( 14 inch ) si 1599 lei ( 17 inch 4K ). Exista variante pentru fiecare utilizator de laptop. Poti corela diagonala ecranului de laptop cu cea a ecranului extern. Monitoarele portabile de la Verbatim sunt disponibile in Romania la PC Garage ( vezi serie ) si la eMAG ( vezi oferta ). Link-urile din acest articol sunt de afiliere, iar daca le folositi sustineti blogul!
VA ASTEPT SA VA ALATURATI SI COMUNITATII DE PE YOUTUBE ( VEZI DESPRE CE ESTE VORBA SI ABONEAZA-TE AICI ).